Last news in Fakti

23 Юли, 2023 17:50 3 944 36

Георги Кадиев: Доставките на украинско зърно през пристанище Одеса приключиха, на ход са дунавските терминали

  • украинско зърно-
  • доставки-
  • река дунав

Дали Русия ще удари дунавските терминали на Украйна на границата с Румъния е въпрос за милиони. Но войната е още една идея по-близо до нас, смята бившият депутат

Доставките на зърно през пристанището в Одеса приключиха. Въпреки всичко, което ви казват медиите и политиците, те не са ключов фактор. Това написа във Фейсбук Георги Кадиев.

Според него, Украйна вече има ресурса да изпрати 40+ милиона тона зърно по други маршрути и това повече или по-малко отговаря на нейния експортен потенциал за 2023 и 2024.

Кадиев посочва, че има и други маршрути за износ са по река Дунав и по суша към ЕС. Почти забравеният Дунав се разраства бързо от началото на войната. През последните седмици за първи път Украйна натовари два относително големи (17 хил.тона) кораба по Дунав.

"Дали Русия ще удари дунавските терминали на Украйна (Рени, Измаил и Килия) на границата с Румъния е въпрос за милиони. Но войната е още една идея по-близо до нас..."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    55 16 Отговор
    На ход е да оберат житото на Ганчо и хлябът да иде на 4лв.
  • 2 Голата истина

    48 13 Отговор
    През молдова румъния българия с камиони и варна и бургас с кораби.Герб и ДпС ще намажат яко

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сиганян

    54 33 Отговор

    До коментар #2 от "Голата истина":

    Руснака ще гледа и ще чопли семки...?????
    Скоро Украйна изчезва от картата
  • 5 Гориил

    68 17 Отговор
    За съжаление дунавските пристанища могат да превозват зърно само по река Дунав. Доколкото знам нивото на водата в Дунав е под нормата. Това е сериозна пречка за корабоплаването и нормалната работа на товарните претоварни пристанища. Никой няма намерение да злорадства. Русия гледаше на зърнената сделка като на изключително хуманитарна мисия. Но логиката на западната омраза принуди Москва да спре потока от контрабандни оръжия и боеприпаси.

    Коментиран от #29

  • 6 Абе Дунава нещо

    18 25 Отговор
    да не е сменил посоката, че да минава през Украйна? Или нещо списвачите ни правят на шматки?

    Коментиран от #8, #9, #13

  • 7 Вовата съм

    46 14 Отговор
    Зърното от Украйна може да се изнесе САМО с кораби. Русия това го знае, "запада" също, но не му пука
  • 8 Сиганян

    24 7 Отговор

    До коментар #6 от "Абе Дунава нещо":

    Килийският ръкав, служи за граница между Румъния и Украйна

    Коментиран от #20

  • 9 ХАХАХА

    17 16 Отговор

    До коментар #6 от "Абе Дунава нещо":

    Да ти кажа още от онзи ден спрягат Дунав и аз се чудех къде Дунав се връзва с осройнината, ама викам може да съм забравил географията ,но явно не съм,нещо чрез Румъния ще я мъдрят.
  • 10 стоян

    21 9 Отговор
    Заради путин който спря износа цената на пшеницата в България ще падне защото след два месеца ще ни залеят с украинска евтина пшеница и от там и арендите на селяните
  • 11 само дето

    14 5 Отговор
    трябва да чака зимата за сериозни товари по дунав
  • 12 Съдията Дред

    17 5 Отговор

    До коментар #3 от "Айде сега":

    Напротив, там могат да товарят кораби до 20 000 БРТ , които да излязат през делтата в румънски територииални води на Черно море, после наши, турски и Босфора. Руснаците няма да обстрелват кораби в териториални води на страните от НАТО. Такъв е случаят с двата цитирани кораба с по 17 000 БРТ

    Коментиран от #16, #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Калпазанин

    33 16 Отговор
    Пак да гърмите по кримския мост, укрия приключи.
  • 15 Рошко

    28 14 Отговор
    Тежки времена се очакват за санкциониращите. Молете се зимата да е топла и благодарят за глобслното затопляне, и най веч Ес да благодари на фащ
  • 16 Айде сега

    13 9 Отговор

    До коментар #12 от "Съдията Дред":

    Къде е това там? И как на практика си представяш тези претоварвания по няколко пъти? Няма инфраструктура за това, камо ли капацитет, за оскъпяването няма да споменавам
  • 17 Механик

    15 23 Отговор
    Русофилите да не се радват много. Като поскъпне житото на вън, ще поскъпне и у нас. Демек хляба ще стане по скъп Така че путин гу тури и на нас.

    Коментиран от #25, #28

  • 18 Българин

    15 26 Отговор
    След войната ще има осъдени политици руски предатели в България. 35 години стигат на руските предатели и червени бейове .

    Коментиран от #33

  • 19 Факт

    17 22 Отговор
    Русофилите са антибългари .За тях Ленин и Сталин е пред Ботев и Левски.

    Коментиран от #21, #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ърл оф Трън

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Съдията Дред":

    Каботажните превози бяха предложени за първи път от посланика им в Турция, но застрахователният риск си остава.
  • 24 Обичлив

    16 4 Отговор
    Скоро ще се насочат и към други, още по-алтернативни начини за превоз на зърно. Например, безжично или с телепортация. Така де, испанските прасета няма какво да хрупат.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Абе какви са

    18 7 Отговор
    тия тънки сметки на укрите, че ще тръгнат по Дунава, а руснаците с корабите от Черно море ще ги гледат сладко! Абе не разбрахте ли, че жито няма да има?
  • 27 Мемфис

    5 10 Отговор
    Съвсем скоро -рассия при ссср!
  • 28 факуса

    8 3 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    ами нали сме с колективния запад,така,ще намажем и ние,лошото ще е кат се разберат великите с русия,пак ще сме отсвирени
  • 29 я пак!

    5 15 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Ти в ред ли си? Украинската територия стига до делтата на Дунав и тези пристанища са точно там, където спокойно влизат морски кораби още от преди най малко 50 години. Не от най големите, но такива с които ние разполагахме по татово време. Пристанищата се намират на границата с Румъния, но на украинска земя и на около 200 км от Одеса, а не до Видин. Самата река е НАТО-вска граница и корабите от украинското пристанище директно влизат в румънски териториални води, а от там в български и след това турски. Ако посмеят нека да се пробват твоите руснаци да се намесват.

    Коментиран от #32, #34, #35

  • 30 За Левски не знам

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Факт":

    Но именно Ботев беше първият комунист в България..
  • 31 ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК

    8 5 Отговор
    Какви сметки правите вие бе ,Украйна няма да бъде морска държава .
  • 32 Гориил

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "я пак!":

    Съжалявам, но всички кораби ще бъдат спрени и проверени за контрабанда.Надявам се това да е най-меката мярка, която Русия ще вземе.Турция няма да пусне нито един военен кораб на НАТО в Черно море над нормата.Это один-два корабля НАТО ограниченного водоизмещения.В същото време не бива да забравяме, че Русия е свързана със световния океан чрез най-обширната и пълноводна речна система в света (фрегати и дизелови подводници плават свободно в тази речна система).
  • 33 Глупако,след войната

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    може отново да се окажем под руско влияние!А дори и да не стане, Русия така или иначе ще победи!
  • 34 Гошо

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "я пак!":

    Ама ти как мислиш че се товари това жито на коравите с лопати ли? Дори и така да е , нали трябва да стигне първо до тия пристанища, а и делтата на Дунав хич не пригодена за навигация ,фарватера е труден за поддръжка там ,реално делтата е блато с множество ръкави
  • 35 Гошо

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "я пак!":

    И още нещо ,моста на Затока го гръмнаха
  • 36 Жук Оф

    2 0 Отговор
    благодарение на руските подводници, няма да има никакви военни кораби по черноморието
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове