Last news in Fakti

24 Юли, 2023 13:04 2 582 31

Глоба до 200 лв. за пропусналите прегледа при личния лекар?

  • преглед-
  • личен лекар-
  • глоба

Предложението дойде от зам. здравния министър доц. Михаил Околийски, според когото освен хората в момента и личните лекари не са особено мотивирани да търсят пациентите си за изследвания.

Глоба до 200 лв. за пропусналите прегледа при личния лекар? - 1

Само 2 345 764 българи са отишли на задължителни профилактични прегледи при личния си лекар миналата година. Това са едва 41% от всички здравноосигурени над 18 г. Профилактика обаче е изключително важна, защото всяко заболяване, хванато в начален етап, се лекува по-лесно, категорични са специалистите. За да ги стимулират, здравните власти предлагат санкции, но и поощрения.

Ако пациент не мине на профилактичен преглед, да бъде глобен. А ако е редовен в профилактиката си, може да бъде освободен от определен брой здравни вноски.

Предложението дойде от зам. здравния министър доц. Михаил Околийски, според когото освен хората в момента и личните лекари не са особено мотивирани да търсят пациентите си за изследвания.

Последните години профилактиката е тотално занемарена, хората бяха оставени сами на себе си и няма положителен ефект за здравето на нацията, обясни той наскоро пред БНТ. По думите му 38% от пациентите ходят на задължителни изследвания, което означава, че близо два милиона и половина не се преглеждат превантивно.

Хората трябва да разберат, че тези прегледи не са само проформа, за да се отбие номерът, категоричен е заместник-министърът.

Тази година най-голямо увеличение от бюджета на Националната здравноосигурителна каса получава именно извънболничната помощ. "Ръстът в сравнение с миналата година е 24%, а средствата ще бъдат насочени основно за профилактични прегледи", обясни д-р Околийски.

Идеята за глобите всъщност не е нововъведение, а е записана в Закона за здравето, коментират джипитата пред “24 часа”. Законът гласи, че “който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.”


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    57 2 Отговор
    Личните лекари не са се наяли, че месечно им превеждат х паро на брой пациенти които се водят при него, сега искат и всеки поне веднъж годишно да мине и да им плати такса ВХОД.

    Коментиран от #8

  • 2 този филм сме го гледали,

    37 1 Отговор
    проверете в историята на здравеопазването през последните десетина-петнадесет години. И тогава беше въведено това правило. КОЛКО ЛЕВА глоба събраха оттогава? Или разчитат, че хората са забравили и не обръщат внимание.
    СИСТЕМАТА на профилактичните прегледи и пълен нуспех, или нежелание за успех. И сега, където се върши, е КРАЙНО формален.
  • 3 Не трябва

    42 0 Отговор
    Не трябва да е задължително профилактичния преглед да е от Джипито. При нас работодателят ежегодно ги организира и то в добри софийски болници. А моето ДжиПи е един чиновник дето само пише и пуфти.
  • 4 Факт

    32 0 Отговор
    Трябва им кръв за бабите им и прочие! Глобата много лесно може са се обжалва в Страсбург и ввесто вие да давате ще получите 10 хиляди или повече обезщетение! Никой не може да ви накара да давате кръв насила!
  • 5 Овца

    11 4 Отговор
    Имам пълно доверие на българските лекари от либия, които в момента до един работят в българското здравеопразване, че няма да ме боцнат със заразена от спин игла!
  • 6 Ила с Чук

    32 1 Отговор
    опреш ле до лекари, и здрав да си, ще те затрият. Стой далече

    Коментиран от #13

  • 7 Механик

    31 0 Отговор
    Отивам да си вадя медицинско и личната ми вика, че трябвало да мина на преглед.
    Тъй като медицинското ми трябва за продължаване на лиценза ми за управление на малък самолет, аз минавам през де-що има кабинети плюс авио-лекарска комисия, аз питам личната, какво още искат да ми преглеждат. Защото очевидно е, че при мен прегледите за медицинското са много щателни и се взима предвид цялостното състояние на организма. Като почнеш слух, зрение, обмяна на вещаствата, вестибуларен апарат, кръвна картина, дишане, сатурация.......
    А тя ми вика, "Ми не знам защо, ама пак трябва да минаваш. Така е по закон".
    Няма друга такава държава с такива безмозъчни закони.
    То е все едно да имам книжка за седлови влекач (ТИР), а да ме карат да ходя на курсове за лек автомобил.
    Сега остана и да ме глобят.
    Държава, която не разчита на индустрия, земеделие и други видове работа, си запълва хазната с глоби, данъци и такси.
  • 8 И да рапортува

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    С отдаване на чест !
  • 9 Поредния прост ненормалник който му

    24 0 Отговор
    Пожелавам да отиде да го лекуват в общинска болница и лекар на село! То в като филм на ужасите все едно си при врачка или баячка, ветеринарни доктори! Да те няма крадльо!
  • 10 Гост

    11 0 Отговор
    То и така се мака 100 часа при личния лекар представям си какво ще е ако има хора и за профилактични прегледи..
  • 11 пешо

    14 0 Отговор
    личния трябва да се интересува за пациентите си , той е длъжен да ги информира за преглед и ваксини
  • 12 Майора

    12 0 Отговор
    А какво да кажем , когато отиваш на преглед за дадено заболяване и искаш талон за изследване , ти казват че няма и трябва сам да ги платиш? Така че не може да сеотива на преглед без изследвания !
  • 13 Роза

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ила с Чук":

    Не във всички случаи е така!Има и добри лекари!Когато имаш сериозна болест,нищо не ти пречи да поискаш второ мнение!Просто трябва да умееш да се ползваш от техните знания- това се научава от опит-и да свикнеш да отсяваш некадърниците от добросъвестните!
  • 14 Демократ

    13 0 Отговор
    Здравето на човек е най-важно за живота. Какво мислене трябва да има човек на такъв пост да предлага глоби, като че ли става въпрос за пътник без билет в транспорта. Вместо да се реформира порочната система на здравеопазването , да се премахне търговския елемент в болниците, лекарите да престанат да бъдат търговци по закон, да се въведе работещия модел на здравно осигуряване по избор, тези реформатори предлагат наказания на пациентите и на лекуването лекари. Има нужда от свободно дишане в България, няма нужда от държавния терорист НЗОК, всеки човек трябва да има свободата да избере как и къде да се лекува. Когато най-важно е краденето на средства, контролирано централно, така ще е. В нормалния свят няма частна болница с държавна субсидия. Това е форма измислена в България за законово крадене на държавни пари от неслучайни частни лица,които са все от партийната мафия, която и да е тя.
  • 15 Тома

    13 0 Отговор
    Зам.министъра да махне личните лекари на които винаги им са кът направленията и всеки пациент да си ходи на специалист според нуждите.А не да ни мисли че сме прости
  • 16 Цуца

    11 0 Отговор
    Цялото ”здравепоазване„ у нас е тотална недомислица. Нито има здраве, нито опазване! КОЙ личен лекар ходи на домашно посещение?! Детската ”джипка” след изписване от родилното посети бебето срещу 50 лв!
  • 17 Цуца

    7 0 Отговор
    А д-р Околийски разбиира от медицина колкото чиновничка от СЗО
  • 18 Всички знаят

    10 0 Отговор
    Какъв преглед!? Мързи го да стане от стола и да ти премери кръвното! Няма направления! Важното е да ти вземе трите лева!
  • 19 1959

    8 0 Отговор
    Премахнети ги тези лични лекари , чакаме с часове пред кабинетите . Здравите се заразяват , болните припадат от изтощение . По нормално е да могат хората да избират където искат общо практикуващ лекар . Сега има Интернет и лесно може да се проследи здравния статус на всеки пациент.

    Коментиран от #24

  • 20 един

    10 0 Отговор
    Ако се стигне до там,че трябва да платиш 200лв. глоба,многа хора и да са що-годе здрави ще се разболеят!
  • 21 лумпен

    10 0 Отговор
    до зам. министър михаилоколийски:да го ухаш!!!
  • 22 лумпен

    10 0 Отговор
    това личните лекари не са лекари а айдуци.Интересуват се от 3 лв. и да теглят от
    здравната каса пари.
  • 23 ха ха

    5 0 Отговор
    вече се чудят то какво да крадат , а ;закони; са си написали за чудо и приказ
  • 24 Ахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "1959":

    В грешка си не пазят никакъв статус в системата или резултати от изследвания! Единственото, което пазят е дали си плащал здравни и колко дължиш

    Коментиран от #27

  • 25 дядото

    3 0 Отговор
    идеята е чудесна,но подозирам,че накрая нищо няма да стане,освен възможността да глобяват хората
  • 26 Ние сме роби!

    3 0 Отговор
    Животът не е наш. Някой друг казва какво да правим с него.
  • 27 И по-точно

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ахаха":

    Имам код за достъп до здравното ми досие. Отразяват се всички прегледи, но само по НЗОК. Само прегледи, без резултати и изследвания. Частните прегледи не се отразяват. И господинът, който разчита по Интернет докторът да се запознае със здравния му статус ще бъде много изненадан, ама пък е сигурен в твърденията си.

    Коментиран от #29

  • 28 Гиго

    1 1 Отговор
    Нарочно се стимулират да ходят, за да им откриват разни заболявания и да ги лекуват от тях, дефакто да им вземат парите от бялата мафия, ако пък са здрави, пак ще им открият заболявания и пак ще ги лекуват от тях, дори може и операция да им направят без да им има нещо, само да усвоят пари по здравна каса, или друга пътека. Тук лекарите не се интересуват да те излекуват, а да вземат пари. Хич не ги е грижа за съответната болест как точно е по-добре да се процедира а пипат насляпо и резултатите често са летални.
    Затова г-н министре, ще ме прощавате но променете коренно начина на лечение и бюджетиране на съответните здравни заведения. Конституцията както променихте, променете и това в положителна насока, че от 1989 в България здравеопазване няма !

    Коментиран от #30

  • 29 позеленял

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "И по-точно":

    е та няма да държат доказателства за некадърноста си
  • 30 Доктор Дре

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Гиго":

    И аз искам да съм личен лекар, явно се печели повече по каса, отколкото да праиш рап от класа !
  • 31 125

    1 0 Отговор
    Напровете безплатно здравеопазването и лекарствата , както е в целия ЕС и даже в СРМ. Пак искате да кожодерствате върху българина.Няма ли край този геноцид. Страх витае сред народа от лекарите. Плащаш на лекар и се надяваш Господ да ти помотне.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове