25 Юли, 2023 22:31 915 23

Екатерина Михайлова: Не виждам сериозни препъни камъни в идеите за съдебна реформа

  • съдебна реформа-
  • служебни правителства

Юристът изрази надежда, че разглежданият законопроект, който се очаква да бъде внесен и обсъден, да бъде толкова добре изпипан юридически, че да не се стига до Конституционен съд

Екатерина Михайлова: Не виждам сериозни препъни камъни в идеите за съдебна реформа - 1

Не виждам сериозни препъни камъни по темите, по които има съгласие в предложения за обсъждане законопроект, а именно в посока на съдебната власт. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус" Екатерина Михайлова, юрист и преподавател в НБУ, по повод обсъжданията на предложенията на ПП-ДБ за конституционни промени в Комисията по конституционни въпроси.

"Това е нещо, по което има съгласие, че трябва да бъде направена сериозна трансформация и да се направят промени в съдебната власт, които да доведат до бърз, справедлив процес за българските граждани. Има съгласие и за това да има по-голяма възможност за сезирането на Конституционния съд", добави Михайлова.

По думите ѝ предложението на ПП-ДБ правителството в оставка да играе ролята на служебно правителство, както и другото предложение – за назначаване на лица, които са от средите на парламента, който се разпуска, и ако не се постигне съгласие – фигури, които няма очакване да тръгнат да правят политическа кариера, авторитетни фигури на важни държавни позиции, всички тези предложения предстои да се внесе като законопроект и да се подложи на обсъждане.

"Идеята да отпадне или да се преформатира начинът, по който се предлага служебно правителство, дойде от тези последни 2 години, в които поради политическата криза и невъзможността да се излъчва редовно правителство, стана така, че в дълъг период от време България беше управлявана от правителства, назначени от президента Радев в отсъствието на работещ парламент, който да го контролира. Много често се казва, че това прилича на президентско управление. Но където има такава форма на управление, имаме и действащи парламенти, даже ако гледаме модела на САЩ, там дори имаме двукамерен парламент и не е толкова безконтролно от това, което е в България", допълни тя.

Относно правомощията на президента спрямо третата власт според проф. Екатерина Михайлова това отнемане на правомощия не е оправдано, защото размества балансите във властите в страната: "Президентът е извън трите власти, но има досег с всяка една от тях, и отнемането на това правомощия реално отнема досега му въобще към съдебната власт."

"Има аргументи за ограничаване и против ограничаване на мандатите на кметовете, но това е политическо решение, не юридическо. Вярно е, че някои кметове превръщат управлението си във феодални владения, въпросът е дали това може да бъде спряно с намаляването на мандатите и дали няма да се случат други лоши практики.", каза още Михайлова.

Споровете относно реформите в съдебната власт са по-малко и по-скоро концептуални: "Има съгласие да вървим към европейския стандарт за независимост на съда и съдиите и в кадрово управленско решение. Така че от квотата от парламента, която се избират представители във Висшия съдебен съвет да са по-малко от хората, които ще бъдат избирани от самите съдии. И обратното, в Прокурорската колегия да има превес от гражданската част като присъствие спрямо представителите на прокуратура и следствие. Там вече има постигнато съгласие да се върви в посока именно на по-голяма независимост на съдийското самоуправление и ограничаване на правомощията на главния прокурор, по-голяма отчетност."

Проф. Екатерина Михайлова изрази надежда, че разглежданият законопроект, който се очаква да бъде внесен и обсъден, да бъде толкова добре изпипан юридически, че да не се стига до Конституционен съд.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сиганян

    10 2 Отговор
    Е как може преди лягане да ни изтипосате тая снимка
  • 3 А аз

    9 2 Отговор
    виждам джендър .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пешо

    6 1 Отговор
    фашистите са насекаде
  • 6 пешо

    7 1 Отговор
    да пази господ,от тия
  • 7 Айде бе...

    4 0 Отговор
    Аз не разбирам но защо първо не се разберат тези, които се изказват по въпроса и имат претенции, че го разбират? Не е нормално в един и същи ден едни и същи медии да ни заливат с различни помии, които са коренно противоположни една на друга. Преди обяд тук беше публикувано мнение на Татяна Дончева относно съдебната реформа, която пък не вижда нищо което да става за нещо. Ние сме прости и се вслушваме в съветите на "умните", но на кого да вярваме, след като и двете са специалисти в областта?
  • 8 Горна баня, ливадите

    5 1 Отговор
    Защо и давате думата на тази? Провален политик, изиграха заедно с Костов милиони хора , уредиха себе си
  • 9 Антикомунист

    5 2 Отговор
    Селска адвокатка
  • 10 Юрист

    3 2 Отговор
    Тая нищо не разбира , още живее в света на Диалектическия материализъм
  • 11 хммм

    4 0 Отговор
    Екатерино, ти защо не прие пост на министър на правосъдието?? Едно време беше председател на ОДС... защо се отказа?
  • 12 Сух

    2 0 Отговор
    Кво разправяш, народа не е сериозен препъни камък така ли..
  • 13 Екатерина Велика е от Русия и Германия

    2 0 Отговор
    Катерина Медичи е от Европа
  • 14 Бай Иван

    3 2 Отговор
    И това забравено от бога Костово чудовище изпълзя пак отнякъде! Няма и няма отърване от костовистите. Мине не мине 20 години па ги позабравим с глупостите им и изпълзи някой от недоразуменията му,. като тая да ни накостръши. То и на снимката не можеш го разбра какво е като пол , ама най-мяза на стар дженд.ераст.

    Коментиран от #16

  • 15 Ауууу ужас!!!

    5 1 Отговор
    Много страшно Нещо!!! И камъни не вижда!
    Плашило!😲😲😲😲😲
  • 16 Хммм

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Иван":

    Тя не е била в костовото правителство.. той като се отказа от политиката тя пое поста.

    Коментиран от #23

  • 17 Фалшив професор

    4 0 Отговор
    Михайлова не е никакъв професор, тя се води почетен професор на НБУ, което е различно от действителен професор
    Освен това е с посредствени знания, тя е партизанин в науката
  • 18 Бабое

    3 0 Отговор
    Противоправно е да се представяш пред обществото такъв, какъвто не си
    Тая особа не е професор
  • 19 Старухов

    2 0 Отговор
    Неприятно същество
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 това бабе

    1 1 Отговор
    Главата я хлопа....Кукурига,като Гошето-ункарски-ухато...
  • 22 Майора

    1 0 Отговор
    С какво съдиите са по предрижни от прокурорите че да имат по голяма независимост? Те и досега си правят каквото искат , пускат предсрочно убийци на свобода , намаляват придъди или въобще не водят дела срещу тях! А искането министъра на правосъдието да избира главният прокурор?И последно , променив Конституцията сеправят от Велико , а не обикновени НС!
  • 23 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хммм":

    Никъде не съм написал ,че е била в правителството на Костов. Написах ,че е костовистка, което си е самата истина .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове