Last news in Fakti

26 Юли, 2023 19:37 2 205 23

Хиновски: Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма сделка, с която да бъдат продадени реакторите от "Белене"

  • иван хиновски-
  • украйна-
  • реактори-
  • сделка-
  • аец белене

„За АЕЦ „Козлодуй” трябва да побързаме. България трябва да сключи договор за инвестиционно проучване и проектиране на 7-ми блок на ядрената ни централа. „Предстои най-важната стъпка – с какво финансиране ще се прави – с европейски инвеститори или проект със САЩ", коментира експертът

Хиновски: Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма сделка, с която да бъдат продадени реакторите от "Белене" - 1
Снимка: NovaNews

Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма сделка, с която да бъдат продадени двата реактора, купени за „Белене”, на Украйна. Това каза енергийният експерт Иван Хиновски в „Денят на живо” по Nova News. Думите му са по повод твърдението на президента Георги Първанов, че сме харизали реакторите на Украйна.

"Разговорите са за продажба. За мен това е един от най-добрите ходове на българската енергетика, иначе щеше да се стигне до рязане за скрап”, обясни Хиновски геополитическата обстановка.
Според него сами не можем да построим АЕЦ „Белене” по никакъв начин. „За АЕЦ „Козлодуй” трябва да побързаме. България трябва да сключи договор за инвестиционно проучване и проектиране на 7-ми блок на ядрената ни централа. „Предстои най-важната стъпка – с какво финансиране ще се прави – с европейски инвеститори или проект със САЩ. Той може да бъде корпоративен, не държавен проект. Държавата ще участва като даваща гаранции за ядрената сигурност”, каза Хиновски.
„Българската индустрия трябва да бъде защитена с една защитна мярка, ако цените започнат да растат, те ще получават компенсации. Ръстът на цените на тока ще бъде свързан с ръст на приходите на българските електропроизводствени предприятия. От там ще бъде основният приход. Когато едно дружество има бюджет и си е направило сметка, че ще печели 5-10%, а станат 50, редно е солидарно разликата между планираната печалба от 10% и 100% да бъде давана за общодържавни цели, за подпомагане на индустрията, която е антиинфлационна мярка. Ако това не се прави, тези дружества ще повишават цените”.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    29 5 Отговор
    Малоумници..
    Продайте ги..
    Дайте съпорт и на ,,житото,,..
    И като хвърлят ракетите по България си залепени лепенки на челата - ,,аз съм нипричом,,..
    Може да са ,,умни ракети ,, и да ви прескочат
  • 2 Прея Кент ,ЧЕРВЕНАТА

    5 8 Отговор
    СЛАВА НА ЧЕРВЕНАТА АМЕРИКА ,РЕД АМЕРИКА НАД ВСИЧКО 😈😈😈😈😈😈😈 ,ЧЕРВЕН ХЕВИ МЕТЪЛ БЕЙБИ ,ДА ПРЕБЪДЕ ЧЕРВЕНАТА МУЗИКА
  • 3 Последния Софиянец

    32 5 Отговор
    От Украйна да чакаш пари е все едно от умрял писмо.
  • 4 Всякъква иззмет денонощно

    27 5 Отговор
    доказва по телевизора ,че между ушите има само Вакум
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 фенче

    14 3 Отговор
    да платят в слънчоглед, да го докарат с шлеповете, после олиото ще го продадем на турския пазар, но имам чувството че руснаците и една баржа няма да пуснат повече
  • 7 НАЛИ

    22 2 Отговор
    Участваме в игрите на Уестингхаус - всичко е тяхна изгода,
    Жалкото е , че пак ще духаме таратора,като самолетите...
    А за нашата "изгода" все едни и същи припяват...защо ли !!!
  • 8 Пенкин

    25 3 Отговор
    Хората говорят, Че Украйна вече не съществува и е фалирала държава без работоспособно население, а?
  • 9 Пенчев

    8 2 Отговор
    Пак ли грантаджии?
  • 10 И без па да го дадем ,

    6 10 Отговор
    Пак сме на плюс .За поддръжки и кражби от Гьола Белене сме изгубили милиарди.
    Питайте р.Овч.

    Коментиран от #20

  • 11 гост

    14 3 Отговор
    Типичен ЛОБИСТ обслужващ чужди интереси !
  • 12 Живанши

    21 1 Отговор
    Бачкал съм с укри. Не съм видял 1лв от тях. Само обещания. Знаем ги нашите "чиновници", че и те трябва да захлебят и в общи линии - ще ни оберат по всички параграфи. Как укрите могат да си построят реактори, пък ние няма да можем? Белене ни изцеди последната кръвчица и не руснаците ни бяха виновни, те бяха готови да изпълняват достатъчно честно, но САЩ и нашите управляващи ни избиха зъбите. Жалко, много жалко. Беше хубав проект Белене. Най-изгодната енергия построена от най-добрите в бранша.
  • 13 ПосолствоТО

    20 3 Отговор
    Сделка ще има! България подарява 2 реактора и плаща един на Уестингхаус на десеторна цена. По схемата на самолетите. Не я ли знаете?
  • 14 абе хиновски

    11 2 Отговор
    Кажи кога АР-1000 ще получи лиценз в ЕС, кажи колко такива реактора и къде са монтирани, щото аз знам за 4 в Китай, на които китайците са направили 80 000 подобрения, с което те направо са си станали китайски. Та нашия за кога се предвижда, колко години след ефките и на колко по-висока цена?!?
  • 15 Град Симитли

    9 2 Отговор
    Тебе, специално, да те арижат на кар@м@н@фите!
  • 16 Хехе

    15 1 Отговор
    Хиновски се е продал като куче през касапски навес.
  • 17 Хахаха

    12 1 Отговор
    Това не са експерти !!!!! ЛОБИСТИ НА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ
  • 18 Бай Иван

    7 0 Отговор
    "Нищо не харизваме на Украйна, защото още няма сделка, с която да бъдат продадени реакторите от "Белене"
    Тук ключовото е ,че не харизваме, просто защото още няма сделка. Т.е като имаме сделка ще харизваме. Аз така го разбирам . От Украйна да вземем пари за реакторите е безподобна глупост. Може да направят някаква врътка уж ЕС ще ни даде някакви пари, я по план за възстановяване, я нещо друго, но това ще се прихване от някакви други фиктивни плащания като ще ни омотат ,че са ни платени. И Хиновски си го казва,че ще има ядрена енергетика само ако я правят американците . Това г-н Хиновски му викал с чуждицата диверсификация на енергетиката ни.България пък щяла даде гаранции на един такъв проект. Да ви звучи познато ? Нещо от времето на Костов с Мариците, когато им давахме и гаранция за печалбите. Има няма печалба ние им я гарантираме на процента който те посочат. Найс а, както казват по турските сериали??
  • 19 Кен Еф

    5 1 Отговор
    Смешен дедо. Ако от посолството наредят, за поволин ден ще имате сделка. Жалки лакейчета
  • 20 Гъл Фон

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "И без па да го дадем ,":

    Ти ли ще дуаш перките за ток?
  • 21 Мушмурок е Хинчо!

    6 0 Отговор
    Ой на дядо момчето! И той ще лапка комисионни! Защо бе Хиновски, защо централата да не бъде държавна? Защото държавата няма да даде комисионни ли? Ама държавата не може да вдига произволно цените! А и когато "Белене" струваше 5 - 6 милиарда, защо пак беше против? По същата причина ли? Гиди мушмурок пакостлив!
  • 22 М3 голд

    2 1 Отговор
    До преди месеци се направи преглед на реакторите за Белене от тогавашния министър. Каза се, че са в добро състояние. Този Хиновски казва, че перспективата е да се нарежат за скрап. Искаме си реакторите, монтирани на площадката и работещи за нас.
  • 23 бомбето

    1 1 Отговор
    Да ти ги монтират Първанов и Станишев , дето ги доставиха без готов проект . Услужливо подходиха да на осъди Русия милиарди.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол