Last news in Fakti

26 Юли, 2023 21:04 1 464 21

Депутатите решиха: Майчинството през втората година става 780 лева

  • депутати-
  • втора година-
  • майчинство

Минималният осигурителен доход се приравнява на минималната заплата от 780 лв., решиха окончателно депутатите. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

Депутатите решиха: Майчинството през втората година става 780 лева  - 1
Снимка: БГНЕС

Обезщетението за втората година от майчинството ще бъде 780 лева, решиха депутатите, гласувайки бюджета на Държавното обществено осигуряване. Обезщетението влиза в сила със задна дата от началото на годината, съобщават от Dariknews.bg.
Минималният осигурителен доход се приравнява на минималната заплата от 780 лв., решиха окончателно депутатите. Максималният месечен размер на осигурителния доход остава 3400 лева.

Мнозинството отхвърли искането на БСП минималната работна заплата да бъде увеличена до 850 лева. "Това наше предложение засяга около половин милион българи - работещи бедни", заяви от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Корнелия Нинова, обръщайки се към мнозинството с думите "самозвани евроатлантици".

От ПП-ДБ отговориха, че такава ще бъде формулата от началото на следващата година, но "не е честно спрямо бизнеса промяната да се прави в средата на настоящата".

В частта по разходите депутатите приеха да се повишат изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд, да се увеличи с 12% и минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по Кодекса за социално осигуряване от 467,0 лв. на 523,04 лв. месечно.
Народните представители приеха и да се увеличи максималният месечен размер на гарантираните вземания, изплащани от фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ от 1775 лв. на 1950 лв.,

В ДОО е предвидено да се запази минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 18,00 лв. и максималният дневен размер – 85,71 лв. и да се запази размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице – 540 лв.

По-рано депутатите одобриха окончателно бюджета на НЗОК, която ще разполага с малко над 7 милиарда лева.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адам Хилтън

    16 2 Отговор
    Минималната заплата ако стигаше за 2-ма човека, нямаше да паднем под 7 милиона.

    Коментиран от #7

  • 2 Финансист

    11 3 Отговор
    И защо м.о.д. остава 3400 лева не разбрах? Какви са съображенията? Не е редно това да остане така.
  • 3 от село

    3 2 Отговор
    Нинова е най-големият демократ ,защото тя ще получи само субсидии ,а не депутаРи в следващият парламент !!
  • 4 Нинова

    9 6 Отговор
    стига с тези работещи бедни. Взимат чистачките минимална работна заплата, обаче работят много малко часове. На толкова се осигуряват и в сферата на услугите и самоосигуряващите се, но печелят много повече.
  • 5 България

    10 3 Отговор
    Подигравка с демографската криза, преди 10г. с 360лв. можеше да си купиш повече неща за детето от колкото сега с 780лв.

    Коментиран от #19

  • 6 Пръц

    12 4 Отговор
    Циганките също са хора и майки.Българките трябва да работят за да има пари за циганките

    Коментиран от #9

  • 7 Мадам Хилтън

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Да,ама сега има нанани.
  • 8 Б.М.Б.

    9 1 Отговор
    Майчинството у маалата расте, българките да го обдухват!
  • 9 Мръц

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Ми те българките намаляват в геометрична прогресия, не аритметична и накрая ще се свършат. Няма кой да им работи. Маса бракове със чужденци се правят и много млади българки хващат Терминала.От друга страна СМС се скъсаха да хвалят как някоя красива българка, известна при това се била омъжила наскоро да речем за известен унгарски национал. Примерно. Е....и? Какво ще е нейното поколение? Ми ония млади българки, къде хванаха айроплана за отвъдокеана и се поамериканчиха? Тяхното поколение, какво е...а? Хубаво ДЖОН АТАНАСОВ имал български корени....Е....И? Хайде спирам до тук, няма смисъл. Отиваме си...
  • 10 Олимпи

    1 17 Отговор
    Снощи говорих с камериерка на 1500лв. Плюс осигуровка три хранения на ден и стая в хотела в които работи. Чисти седем стаи на ден. Един почивен ден в седмицата. Ако се сметнат всички екстри и разходите отиват на 3200лв. на месец. Това дали е работещ беден? Те учителите взимат по малко и никой не ги храни и си спят в къщи.

    Коментиран от #11

  • 11 Работодател

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Олимпи":

    Има камериерка и "камериерка"? Различни са категориите драги ми Олимпи. Недей подвежда хората. Хайде назови местото,хотела, къщата и т.н, къде полага труд тази камериерка с 1500 лева заплата.
  • 12 фАНТОМасс

    5 2 Отговор
    А какви майчински е получавала мис Бикини , носеща името Борислава Йовчева ? Къща и бутик в Барселона за 5 000 000 , броят ли се за майчински ?

    Коментиран от #14

  • 13 Киро

    3 3 Отговор
    А след втората година като няма места в ясли и детски градини? Много са нагли...

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Тото 1 и Тото 2

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "фАНТОМасс":

    Каква се пада дъщеричката й Ема , на внуците на Бойко ?
  • 15 Бг Турчин

    4 6 Отговор
    Много е трудно в България. В началото живеехме безгрижно с моята съпруга. И двамата работим и всичко е ОК. Но решихме да имаме дете. За екип платихме 600 лева. Понеже няма баби и дядовци след две години съпругата ми остана без майчинство и трябваше да си стои у дома и аз с моята заплата от която 35% отиваха за памперси и пюрета, сухи млека да мисля какво ще правя. Та се наложи да отида в една банка да изтегля едни пари защото се оказа, че заплата ми не стига. Важното е че детенцето е живо и здраво, вече ходи на градина и съпругата ми работи. Сега понеже брутната ни заплата е висока ни спират 50 лева детски. Жена ми пък иска още едно дете. И аз искам и знам, че пак ще имаме финансови проблеми. Даже искам три деца. Две са малко. Понякога си говорим с жената и се питаме "за какво сме живели без деца?". Много е весело с едно дете. С две или три ще стане още по весело. Искам шум у дома, детски плач и смях. Не искам тишина...

    Коментиран от #17

  • 16 Гошу

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Няма там дето си отишъл да живееш, ила тук в Провадия, места да видиш
  • 17 Българин

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "Бг Турчин":

    Отиваш в Турция с ханъмката и ако искаш 5 деца направете. Ако искаш и харем може да имаш. Тук в България едно дете, максимум две. Това е положението.
  • 18 безпартиен

    5 1 Отговор
    Каква е разликата от времето преди 10.11.1989 и сега?Разликата е,че тогава заплатите се определяха от ЦК на БКП а сега от децата и внуците на тези от ЦК на БКП!!!Това административно определяне на заплати касае само и единствено тези чакащи заплатите си от държавен или общински бюджети!Всички останали работещи в частния сектор и само осигуряващи се ще трябва да повишат производителността на труда си при повишени разходи на материали и енергоносители!А всички работещи и получаващи заплата от бюджета имат пълното право да напуснат и да си потърсят по-платена работа съобразена с образователния ценз знанията и уменията им,така както правят останалите работещи в ЧАСТНИЯ СЕКТОР!Чудно обаче защо не го правят,а затискат столовете всички тези над 700 000 души!Да сте чули или видели работещи в частня сектор да стачкуват за заплати?
  • 19 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "България":

    Айде бе,я пак.Няма да си купувате коли на лизинг с една част от детските,няма да си купувате нови телефони и пр.780 лв ти ги дават за ДЕТЕТО,не за родителите му.За храна,дрешки,памперси.Детската кухня от най-скъпите е 300-350 на месец,остават 400 за дрешки и памперси.Стигат.
  • 20 Софиянка

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Киро":

    Е, как да има места като всички изоставихте селата и се пренесохте да живеете в столицата. Откъде толкова детски градини и ясли....а? На времето имаше Софийско жителство и нещата си бяха в ред.Сега куцо и сакато дошло в София да живее. Няма как да станат тия работи.

    Коментиран от #21

  • 21 Да. Нещата бяха в ред

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Софиянка":

    Контролирано пускане на селяните в София и така след 1878 от едно кално село от десетина хиляди стана милион през соца и "коренни" столичани. Вашите що не са си стояли у селото.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол