Last news in Fakti

27 Юли, 2023 09:38 1 474 29

Експерт: Финансовият министър вижда големия шанс за 3% дефицит в преборване на сивата икономика

  • бюджет-
  • инфлация-
  • сива икономика

Няма индикации, че инфлацията е изпусната, посочи още Адриан Николов

Експерт: Финансовият министър вижда големия шанс за 3% дефицит в преборване на сивата икономика - 1

Двете линии, по които Бюджет 2023 може да се провали, са мерките срещу сивата икономика и несбъдването на оптимистичната прогноза на Министерството на финансите за икономическия растеж.

Това мнение изрази пред БНР Адриан Николов от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Финансовият министър вижда големия шанс за 3% дефицит в преборване на сивата икономика. Това бяха мерките, срещу които другият партньор в некоалицията се обяви "против", поясни Николов относно заседанието на комисията по бюджет и финанси, на което Асен Василев оттегли подкрепата си за Бюджета.

"Не става дума толкова за новите разходи - за тях беше ясно, че ще се случат, а по-скоро за промените в приходните мерки. Това успя да разгневи финансовия министър."

Николов изрази предположение, че действията на ГЕРБ може да са били и с цел "да пробва здравината на сглобката – доколко могат да бутнат обратно". Според него реакцията на Василев е била доста остра и има "червени линии в неговата глава, които не бива да бъдат преминавани".

Имаме груби оценки за сивата икономика, но нямаме реалистична оценка за нейния размер. Има твърдения за 15, за 25%, отбеляза анализаторът.

Дори НАП да тръгне много бързо да гони бизнесите, които не плащат по банков път или не издават касови бележки, не е ясно дали в следващите няколко месеца ще успеем да преборим този огромен сив сектор, коментира Николов. Той изрази съмнение, че може да се постигне "този огромен ефект".

Експертът вижда другия голям риск в Бюджета в заложения икономически растеж. По думите му прогнозата на финансовото ведомство изглежда пресилена.

Инфлацията или ще се успокои до управляеми равнища, или ще отиде до равнища на хиперинфлация. По всичко личи, че сме в първия сценарий. Няма индикации, че инфлацията е изпусната, посочи още Адриан Николов. По думите му средносрочно обаче тя ще остане висока.

За приемането на Хърватия част от страните в еврозоната бяха изключени от критериите за инфлация. Възможно е и за България да се случи нещо такова, не изключва Адриан Николов.

"Има поле за движение в рамките на тези критерии. Щом го получиха хърватите, стига България да има стабилно управление, което не се е разпаднало в този период, има поле за такива събития."

Ако влезем в Шенген, това би било добър знак и еврозоната да се случи. Именно външнополитическите приоритети ще са "лепилото, което ще задържи сглобката заедно", смята Адриан Николов.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 2 Отговор
    ЩЕ ПРЕБОРИ АМА ДРУГ ПЪТ ПОРЕДНИЯТ КОЙР ФИВЕК

    Коментиран от #21

  • 2 Пич

    13 19 Отговор
    Едва ли има някой от нас , който да не се съгласи , че сивата икономика трябва да бъде сложена на място !!! Така че , да му пожелаем успех !!!

    Коментиран от #27, #29

  • 3 Псевдоним

    26 0 Отговор
    Вижда шанса си американците да го изпратят на някой екзотичен остров, заобграден от мъжка компания.
  • 4 7777

    27 7 Отговор
    Най- некадърният финансов министър от 681 г. насам е Асен Василев.Изключително вреден за Държавата. Много слаб бюджетар.

    Коментиран от #18

  • 5 провинциалист

    17 1 Отговор
    Заглавието да се чете "Сивата икономика вижда големия шанс за 3% дефицит в преборване на сивата икономика", т.е. нищо повече от празни приказки.
  • 6 да де

    21 1 Отговор
    Абе лани къде изчезнаха едни 9 милиарда някой мисирка ще събере ли смелост да го попита?.
  • 7 Кори Гофф

    18 2 Отговор
    Асен Василев чете приказки на възрастните,за да спят спокойно. Нищо,че портфейлите им са доста изтъняли.
  • 8 Олиглот

    16 4 Отговор
    абе ако посолството му нареди, ще види шанс за 3% дефицит и в контакт с извънземни цивилизации. България я погребват пред очите ни, господа демократи и вие, презряне гъбари
  • 9 Поредният

    15 1 Отговор
    поръчков грантаджия!
  • 10 Финансовият ни министър е некадърник

    22 1 Отговор
    Леля Асена Спецова е крадлива некадърница, очите и играят като ротативка!
  • 11 Без реформи

    12 6 Отговор
    1997 г. ще ни се види рай. Съкращавай тая ненужна държавна администрация и пенсионери в нея

    Коментиран от #16

  • 12 Родолюб фон Барух Ал Сабах дьо Муажон

    12 1 Отговор
    Какво е казал и какво е казал министър Асенчо? Ще изринем ГЕРБ. Всъщност ,ще изперем ББ! Никога коалиция с ГЕРБ и ДПС. Всъщност ,и ние искаме на софрата! 3% дефицит. Всъщност ,пари нема ,бачкайте ,ние ще си ги разделим с ББ и Догън. Айде сега идете да си платите малката инфлация. Благодаря.
  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    на Власт са Задкулисието Дпс и Козяк
  • 14 Ка Морган

    16 2 Отговор
    Тези хора са отчайващо неграмотни! Сив сектор са тези, които не плащат нищо, а не които министъра си мисли, че плащат малко / имаме над 800 000 човека, които се водят безработни, не учат и не си търсят работа/. Хазната няма да се напълни като започнеш да тероризираш кварталните кръчми и магазини, защото тези /семейни бизнеси/ бързо ще затворят. Хазната можеш да напълниш, като прегледаш фирмите и банките въртящи милиарди и плащащи малко, като спреш вноса на украинска продукция, защото ако българската не се реализира няма никакво ДДС, като накараш държавните служители /500-600 000човека/ да си плащат осигуровките, като преразгледаш нищожните концесии и т.н..
  • 15 Абе...

    9 2 Отговор
    ...борба с борци кат свършат парите, в БГ, не става. Нищо де, ще се научите по трудният начин, като ви зависнат пак по площадите, умните и красиви бизнесмени :) .
  • 16 Омаумаоуа

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Без реформи":

    Данъци за частните уроци,големи глоби за тия,ако не плащат.
  • 17 Една

    14 0 Отговор
    Абе, тоя нормален ли е ? Сивата икономика не се бори с рестрикции !!! Бори се с затвор на корумпирани и крадливи политици, които в БГ май са доста !
  • 18 Хаха

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "7777":

    Точно обратното, ти не разбираш нищо.
  • 19 Грантаджиев соросоид

    7 1 Отговор
    Публична тайна е че ГЕРБ, ДПС, БСП и "аполитичните" олигарси се крепят от обръчи сенчести фирми, които пълнят партийните каси. На терен ги пазят областни управители, заместници, кметове и прочие. НАП ги пази, прокуратура ги пази.
    И сега идва някакъв палячо дето се коалира с горните и казва, че щях да бори сивата икономика.
    Приказки под шипковия храст...
  • 20 Експерт

    4 2 Отговор
    ДА КАЖЕШ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНА ХИПЕРИНФЛАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ СЕГА - ОЗНАЧАВА ЧЕ МРАЗИШ ДЪРЖАВАТА СИ И ХВЪРЛАШ ЛЪЖИ, ЗА ДА ТРЕВОЖИШ БЪЛГАРИТЕ И ТО ТОЧНО ТОЗИ "СПЕЦИАЛИСТ"!!!
  • 21 Пенсионер

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Научи български!
  • 22 Така така

    5 0 Отговор
    И аз мисля , че финансовият министър вижда само......големия :))))))
  • 23 Курс Брада

    5 0 Отговор
    този изглежда като да страда от хронична констипация. Типично за държавен изменник
  • 24 А никой не се бори

    4 0 Отговор
    с обезлюдяването в България, приоритет номер едно! Вече българите в северна България, ходят на работа в съседна Румъния, защото минималната заплата там, е два пъти по-голяма от подигравката в крадлива България. Това се отнася за политици и шефска организация на босовете - прадни!
  • 25 Според трактовка

    3 1 Отговор
    на хиляди икономисти, се "чудят" как да формулират случващото се, едни казват "рецесия", друхи инфлация, трети "хипер инфлация", четвърти плахо споменават "депресия". Домат розов, градински лято килограм 6.80 лв какво е? Краставица Гергана 4.80 какво е? Връщане ДДС парно от 9 на 20% какво е? Вдигане на косвени данъци какво е? Защо обиновеният потребител и частен бизнес, който фалира - енергоемкият, трябва да страдат. Защо няма отказ от сградна инсталация, индивидуален, особено когато не минават тръби през апартаментите? Цапнали сте една формула и дерете потребителите със 100 лв сградна месечно, при нулеви показания на централни топломери. Кога ще задължите Топлофикация да сложи уреди на сградните тръби, а топломери след абонатни станции кога ще има? Топлофикация може да пише милион мегаватчаса достовена топлоенергия, какво е ползвала сградата е важно, уред след абонатната. Докога на СВода ще плащаме 60% загуби. Докога ще дерете този народ?
  • 26 гого

    3 0 Отговор
    напъна на булката кокорчое голям за еврото яко ще се краде ,кокорч1о защо не каже за договора с боташ Турция как има няма газ всеки месец 5 милиона $ а след нова година става по 10 на месец и това ако не едалавера
  • 27 въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Коя е сивата икономика? Тези 1 милион и половина, които си внасят осигуровките и пълнят държавната хазна или останалите от всичките 6,5 милиона ...
  • 28 ми то

    1 0 Отговор
    Всичките, които се канят на така наречената сива икономика...не са внесли един лев осигуровки в държавата....Искат само да взимат...
  • 29 О. Ч. З

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Едва ли е ма много от нас да повярват че нещо ще се промени
    Сивата икономика се движи от тях и техни поставени лица
    А и като гледам ка се борят със корупцията вече 30г и се правят реформи на реформите значи шанс никъкъв за следващите 100г да се случи нещо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове