Last news in Fakti

27 Юли, 2023 10:21 1 362 44

Стефан Попов: Чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики

  • служебно правителство-
  • президент

Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах, каза философът

Стефан Попов: Чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики - 1

Президентът се държи странно от година-две. Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства, той се овласти и започна да приема това овластяване като естествена своя мисия. Той се държи като светски вариант на аятолах. Това минава всякакви граници."

Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

Запитан за намеренията да се отнеме ритуалното правомощие на президента да издава указ за избора на "тримата големи" в съдебната система – главен прокурор и председатели на върховните съдилища ВАС и ВКС, Стефан Попов коментира:

"Президентската институция има специални, процедурни, не толкова структури взаимоотношения с всички власти. Те са корективно, леко контролни. Не бих отнел това правомощие на президента. Второ, не бих го смесвал със служебното правителство. При служебното правителство той става действителен заместник на Народното събрание, което излъчва правителство. Тук той го излъчва."

Според него служебното правителство може да се превърне във "временно правителство", практика на базата на сравнителни изследвания в доста страни по света.

"Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики. Това е прекалено силно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен контрол към липса на всякакъв контрол", заяви Стефан Попов.

Има дълбока граница какво е за Конституция и какво не е. Предложенията за промени включват 1800 думи, а цялата Конституция е от 11 500 думи. Новите текстове засягат около 15% от обема ѝ - бъбривост, която може да бъде съкратена, смята Стефан Попов.

Според него извън чисто езиковата бъбривост, "има неща, които са нормативно подозрителни, съмнителни и няма нужда да бъдат вътре".

Попов възрази срещу това "чл. 3 да се разгъва от едно изречение в четири алинеи, които щели да интегрират националната доктрина в Конституцията":

"Аз не знам каква е тази национална доктрина. Времето на националните доктрини е в 19. век. Това е излишно и вредно. Да не говорим за 24 май, който е спорен въпрос."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    29 8 Отговор
    И какво искате, свалено правителство да продължи да управлява неопределено време, страхотна рецепта за диктатура?
  • 2 Последния Софиянец

    37 6 Отговор
    Значи сваляме Тиквата ама той продължава да си управлява и си прави свои избори.

    Коментиран от #18

  • 3 мунчо е

    12 15 Отговор
    Б О К Л У К
  • 4 ФИЛОСОФА ПОПОВ

    18 6 Отговор
    Много взе да разбира от политика. Аз си мислех, че само Хегел учат там
  • 5 Мадуро

    6 14 Отговор
    Само при мен - във ВенеСуела, ако им разреша и в Северна Корея, ако другарят Ким се съгласи!
    ВенЦеремос !!!
  • 6 провинциалист

    27 8 Отговор
    "Откакто започна да назначава едно след друго служебни правителства..." - не, не, откакто партиите започнаха да бягат от отговорност и да пасуват наред, ТРЯБВАШЕ да бъде назначено служебно правителство. Никой не може да ме убеди, че Радев е принуждавал партиите да връщат неизпълнени мандати.
  • 7 Показа

    8 6 Отговор
    си рогата !
  • 8 В България

    18 11 Отговор
    Крадливите политически партии са тука има , тука няма. Само служебен кабинет ги оправя.
  • 9 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    17 7 Отговор
    НИЩО НОВО НЕ МОЖЕ ДА ВИДИМ И ЧУЕМ ОТ ПОЛИТАГИТАТУРИ ОТ НОВОТО AOHСУ. ПРАВИТЕЛСТВО НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАЗНАЧАВАНО ОТ ПРЕЗИДЕНТА. ОСОБЕНО И НАЙ ВЕЧЕ АКО ПРЕЗИДЕНТ Е РУМЕН РАДЕВ. НО ПЪК КАКТО ВИДЯХМЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАЗНАЧАВАНО ОТ ПOCOЛCTBОТО
  • 10 Жорж

    17 2 Отговор
    НБУ бившето АОНСУ,какви кадри е раждало,ражда и днес.
  • 11 !!!?

    19 17 Отговор
    Откакто Путин обяви цифровата рубла Радев се държи като Копейкин !!!?

    Коментиран от #16

  • 12 Служебното правителство

    18 8 Отговор
    Им пречи на далаверите и кражбите!
  • 13 111111

    21 6 Отговор
    Ти да видиш: ""Този вид - чисто служебното правителство, назначавано от президент, го няма дори в президентски републики."

    Гладай само какъв си имаме - Професор Стефан Попов!

    А бре, професоре, В президентските републики нема как да има служебно правителство назначавано от президента! В президентските републики всички правителства се назначават от президента. Президентът сам избира министрите си. ... Професоре????

    Коментиран от #21, #39

  • 14 Олиглот

    12 4 Отговор
    абе стига се мъчихте бе, дайте да се пишем педесе и някой си щат на обора и да се приключва. И без това на ганаеза не му пука, важно е да има гъби по горите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тапа Нар

    8 6 Отговор

    До коментар #11 от "!!!?":

    слагай 30-те плюса, че пак ще те унижа
  • 17 Гост

    15 6 Отговор
    От статията разбрах едно. Идват избори и някой реве защото знае, че хората не го искат и пак ще има служебно правителство, а той няма да е в него да блажи.
  • 18 007 /агент/

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    ЧОРБА.лане,
    Политиката не е за теб !
    Тенджерите и казаните - на тях наблягай !
  • 19 !!!?

    15 16 Отговор
    На Радев Гълъбарниците нищо не правеха, освен подмяна на персонала с верни на посолството номенклатурчици - мижитурки съветски модел !!!?
  • 20 Хаха

    8 17 Отговор
    Какъв Аятолах, президента Радев е един обикновен хасковски селтак - каунь както им викат там.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Абе

    11 5 Отговор
    Ясно е, фашистите (герб, пп и дб) искат цялата власт.
  • 23 Поредният

    12 6 Отговор
    жалък грантаджийски лъжец! Не пипайте конституцията с мръсните си гнусни продажни ръчички пп, дб, герб и дпс!

    Коментиран от #25

  • 24 Бай Ставри

    7 3 Отговор

    До коментар #21 от "ШКЕМБЕ ЧОРБА В ТОРБА":

    Шкембе чорба е в главата ти, бе разбирач. Като философа професор си. Чул си нещо ама с половин ухо.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 гост

    9 5 Отговор
    Служебните правителства са плод на некадърността и импотентността на политическите котерии самонарекли се партии, чиято основна зел е заграбването на властта с цел лично обогатяване. Не може едно жестоко компрометирано и крадливо правителство да продължи да управлява и ОРГАНИЗИРА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ !
    Господа ДИМократи, защо не предложите формулата на Фердинанд : Първо се назначава правителство, след това се създава партия и в последствие тази "партия " печели изборите. Пример: Народняците на Константин Стоилов. Така по-легитимно ще крадете!
  • 28 Бай Иван

    10 4 Отговор
    Слушах така нареченото изказване на така нареченият професор който бил филосоФ /да не си помислите ,че е конституционалист/. Какво нещо е това философа? Баба ми казваше "Я не ми философствай " когато се опитвах да се измъкна с някакви невнятни отговори от ситуация, която можеше да доведе до нарушения на Инстанбулската конвенция в днешно време . Та този същият се занимавал /ти да видиш/с броенето на думите по предложенията в конституцията, които били увеличени с 1800 думи при 11 500 .Представяте ли си какъв мозък и сизифовски труд трябва да положиш, не да тълкуваш добри или лоши са предложенията в нея , а да решиш да броиш думите. На базата на това да кажеш ,че се стигнало до повишена "бъбривост" и били с невнятното за мен " нормативно подозрителни".
    Ето какво казва същият този "професор "Аз не знам каква е тази национална доктрина, /този е професор/. Времето на националните доктрини е в 19. век. Това е излишно и вредно"
    А ето какво е прието в тези отживелици от 19 в /според "професора" като понятие за национална доктрина. Разбира се в най-кратък и опростен вид.
    "Под национална доктрина се разбира едно общоприето мнение за решаване на най-важните проблеми, осигуряващи целостта и здравето на нацията и държавата в обозримо бъдеще. Тя отговаря на важни, екзистенциални въпроси, които стоят пред нацията и пред всеки отделен човек: кои сме ние, откъде идваме и къде отиваме, кои са нашите естествени съюзници и врагове, каква е нашата култура и какво е спе

    Коментиран от #34

  • 29 Бай Иван

    9 3 Отговор
    каква е нашата култура и какво е специфичното и ценното в нея, кое е това, с което сме по-богати, по-ценни и значими от другите за да оправдаем своето съществуване като нация, какво да направим за да се обогатим и развием, като съхраним ценното, което сме наследили в нас.
    Ето това не може да го разбере един "професор" говорещ по БНР. За другите му глупости не искам и да коментирам. Ето такива хора искат да обезличат българският народ , вливайки го в някаква аморфна евроатлантическа маса с отказ от националната ни идентичност.
  • 30 Прокурор

    11 5 Отговор
    Професоре, ако гледаме обективно, ТО В НИКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА НЯМА ТОЛКОВА ПИШМАН-УНИВЕРСИТЕТИ И ПИШМАН ПРОФЕСОРИ - ПЕНКИЛЕРИ! "Професор" по философия и социология, но КОРИФЕЙ ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО! Хайде всяко прасе да си гледа в собствената копанка!

    Коментиран от #32

  • 31 Ти си

    13 4 Отговор
    Пак повтарям - всеки неуспял кариерите в политиката или обществения живот се упражнява върху президента Румен Радев за да трупа точки пред шефовете .....
  • 32 000013

    11 2 Отговор

    До коментар #30 от "Прокурор":

    Колега , и на теб ти е направило впечатление че в България има повече професори от бачкатори.
  • 33 дядото

    12 4 Отговор
    когато е ваш президента-стоянов или плевата ви е удобно.когато обаче не е- следва промяна на конституцията.помиярско поведение целящо все да сте на власт.
  • 34 Злогош

    8 3 Отговор

    До коментар #28 от "Бай Иван":

    Мани го тоя "професор" той самият се е родил като отживелица . Как да му обясниш че в страната ни има хора които са чели и знаят че сериозните и национално отговорни държави имат доктрини за развитието си във всички насоки за 50 години напред . Пример за това са САЩ или те според изказването на "професора са отживелица от 19 век .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тапа Нар

    6 0 Отговор
    този професор очевидно е ретард
  • 37 Булба67

    4 1 Отговор
    Ако не беше ,,служебното "правителство на Стефан Софиянски и продължаваше да управлява Б СП , нямаше EU, евро , затворени Блокове, ликвидирано ДЗУ, селско стопанство и т.н?! Но сега ви ,,убива" Президента,Де!
  • 38 Петър

    6 0 Отговор
    Ех умни ми философе или си поредния тъпанар , който плаче за внимание.
  • 39 Госта.

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "111111":

    Много професори имала България бе да започне износ на професори може пък да напълним бюджета ???
  • 40 опала

    1 3 Отговор
    тук всички също си философствате и накрая промените ще бъдат приети, а вие ще си джавкате нещо си там
  • 41 Бай той Толстой

    1 0 Отговор
    Абе кой е тоя шушляк?Няма ли някой грамотен?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове