Last news in Fakti

27 Юли, 2023 15:08 1 173 18

Красен Станчев: Няма да може да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г. Това с инфлацията ще бъде изпълнено много трудно

  • красен станчев-
  • еврозона-
  • инфлация

В управленската програма практически липсват ясно разписани мероприятия по удължаване на перспективата за планиране както на фирми, така и на граждани, така и на банки, смята експертът

Красен Станчев: Няма да може да влезем в еврозоната на 1 януари 2025 г. Това с инфлацията ще бъде изпълнено много трудно - 1
Снимка: NovaNews

"Ако членовете на коалицията предприемат мерки за отстраняване на президента и вицепрезидента от длъжност, това ще стабилизира всички отношения, които в момента се развиват на основата на конфликт и правителството практически отговаря на коментари на президента и вицепрезидента - това е много интересна оправдателна позиция, макар да няма нужда от такава". Това коментира пред БНР доц. Красен Станчев - основател на Института за пазарна икономика.
Според него бюджетът ще бъде приет, защото иначе трябва да се разпусне правителството.

"Проблемът не е в 3% дефицит и неговото осигуряване, а проблемът е в това, че от 2012 г. ограничението за България, което съответства на стабилността на цялата система, е 2% бюджетен дефицит. Има и други неща, свързани със стабилността на системата", отбеляза Станчев.

По думите му това е бюджет за 3 месеца и съответно трябва да се предвидят определени неща до края на 2025 г. Все пак той няма притеснения за този бюджет.

Това, което е сигурно, е, че разходите са сигурни, подчерта Красен Станчев. За мерките, предложени за приходната част, той посочи:

"Те са встрани от причините, които карат хотелиерския и ресторантьорския бизнес да седят относително на сянка. Второ - дори да има някакъв ефект от тези мерки, които бяха предложени от министър Василев, то той ще бъде незначителен. Вероятно 2-3 милиона".

Според него в ресторантьорския бизнес трябва да се сключват временни трудови договори за хората, които работят на сезонна работа или временно:

"Първото нещо, което се изисква, е изчисляване на минимални работни заплати, възнаграждения и всичко останало на почасова основа. Второ - либерализация на временните договори".

Мерките, които предлага Асен Василев, са в Кодекса на труда, изказа мнение Станчев.

Той обясни, че ако приходите се окажат по-малко, може да се стигне до взимане на заем за финансиране на текущи задължения. Това, според него обаче, няма да се случи.

Проблемът със заплатите не е толкова в тази година, колкото в предишни години, смята Станев. И продължи:

"Онова, което изостана, е нефункционирането поради ниски възнаграждения на определени важни сегменти на администрацията. Другото нещо е актуализацията на общинските бюджети. Там е всекидневната работа на терен на администрацията. Когато тя не се осъществява, това дава ефекти по веригата".

Красен Станчев коментира и управленската програма на правителството. Според него страната ни няма да може да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.:

"Зависи много от политическата ситуация, от възгледите за управление на икономиката, разбирателството, външни рискове и други такива. Струва ми се, че това с инфлацията ще бъде изпълнено много трудно. При всички случаи както за българските граждани, така и за фирмите е добре да се прилагат всички критерии за членство в еврозоната".

В управленската програма практически липсват ясно разписани мероприятия по удължаване на перспективата за планиране както на фирми, така и на граждани, така и на банки, смята той. Според него много по-ясно трябва да бъде заявено запазването на сегашната данъчна система, много по-ясно да бъде заявено удължаването на всички концесионни договори, прозрачност при държавни поръчки. Управлението на държавните предприятия също много абстрактно е застъпено, добави Красен Станчев.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 4 Отговор
    Има корупция бесзакония Хипер Инфлация
  • 2 Тодор Живков

    12 4 Отговор
    За бога братя бягайте от България тази държава не става за нищо!

    Коментиран от #9

  • 3 123456

    7 7 Отговор
    Г-н Станчев , няма да премем еврото .Напът сме да приемем долара .
  • 4 Ами тогава

    3 4 Отговор
    Ще се напънем за 1януари 2024 с подготовка от декември 2023г.
  • 5 Красен врачаката

    7 2 Отговор
    Струвало му се било. Експерт и половина
  • 6 Търкан Дуду

    0 4 Отговор
    Свойте като ви унищожат идваме ние този път завинаги.
  • 7 Тома

    9 2 Отговор
    При нас най добре върви подготовката не само за еврото ами за всичко и накрая гледаме като наакани благодарение на тези които ни управляват 33 години.Да те станаха милионери и милярдери от откраднатото от българския народ
  • 8 Българка

    3 0 Отговор
    " дори да има някакъв ефект от тези мерки, които бяха предложени от министър Василев, то той ще бъде незначителен. Вероятно 2-3 милиона".
    Щом подобни на тоя казват , че няма ефект, значи Кокоран е засегнал някой дебел интерес.
  • 9 оня с коня

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Живков":

    А тия дето призовавате да се бяга от БГ ще останете ли или ДА,за да се САМОНАСТАНИТЕ в Имотите на "избягалите"?

    Коментиран от #12

  • 10 Голям зор

    1 1 Отговор
    Сърбите казват,нещем еуро че немой да кра...нем
  • 11 Адрес 4000

    2 1 Отговор
    Не мислех че красен станчев може да се окаже ватник,но ето че е такъв....
  • 12 Тодор Живков

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    Отщя ми се от желание за имоти без да мога да се сдобия с тях защото цял живот работя за крадци и мошеници и плащам данъци те пък ги пълнят мойте и твойте пари в шкафове вече 30 години чакам промяна и не я видях освен към по лошо и съю убеден,че този живот няма да я видя птщя ми се от всичко.
  • 13 абе

    1 1 Отговор
    кво работят в тези от института по пазарна икономика?!? опс, то не било институт, а фондация, нпо с лице за контакт някоя си светла .... с две думи красен си е намерил топло местенце и кърти грантове!
  • 14 Дано да не влезем,

    2 0 Отговор
    че след две години като дойдат руснаците,пак ще трябва да излизаме!Но... всъщност те ще са ви напълно достатъчни,да изперете всичко,което е за изпиране! После ще сте"чисти"като момина сълза! Ненаяли се .......!!!
  • 15 Референдум

    2 1 Отговор
    Бавно и полека ще дойдете на нашия !
  • 16 Иван от Троян

    3 0 Отговор
    Тази новина ми звучи като хората още малко ще поживеят що годе някак си , А после ще им се стъжни.Не говоря за най богатите а за работниците който работят 1,2к и 800лв .Тези искат да ни затрият с това евро .И някой ще каже какво толкова КАК КАКВО .1000 лв-495 евро.500 лв пенсия 245 евро . 1 евро хляба, 2,50 евро водата водата
  • 17 Петьо

    0 0 Отговор
    Горе долу точно
  • 18 Шопо

    2 0 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол