Last news in Fakti

29 Юли, 2023 06:41 2 361 19

Людмил Рангелов за присъдата на Кристиан Николов: Висококачествен юридически продукт

  • людмил рангелов-
  • адвокат-
  • присъда-
  • кристиан николов

Не съм съгласен обаче, че деянието е извършено с евентуална умисъл, зяви адвокатът

Людмил Рангелов за присъдата на Кристиан Николов: Висококачествен юридически продукт - 1
Снимка: БГНЕС

9 години затвор за убиеца на Милен Цветков, Кристиан Николов - пробив в системата ли е присъдата или юридически фойерверк?

"Действително решението на ВКС е един много висококачествен юридически продукт с добър анализ на всички обстоятелства, които имат значение за решаване. Не бих го определил като пробив, добре аргументирано, на висок стил написано, но не съм съгласен с крайната оценка на съда, че това деяние е извършено при условията на евентуален умисъл", коментира адвокат Людмил Рангелов в "Денят ON AIR".

Според него тук не става въпрос за пробив в системата. "Не бих го определил като пробив, защото първо - много други съдебни състави при същите доказателства не биха приели, че е на лице евентуален умисъл. Второ - този случай е толкова специфичен, че не може да се прилага нито автоматично, нито след анализ към други подобни случаи", смята адвокатът.

Рангелов коментира пред Bulgaria ON AIR предложенията за промяна на Конституцията. "Става дума за малко на брой несъществени и по неподходящ начин предложени промени. Специално в областта на съдебната власт, по същественото, което беше споменато, е: "Максимално ограничаване на правомощията на главния прокурор". Само по себе си идеята е стара и с години се прокрадва. Нека видим точно с какви норми тези правомощия ще бъдат ограничени и до каква степен, защото те могат да бъдат ограничаване до степен все едно няма главен прокурор, но за да се заобиколи потребността от Велико народно събрание", каза още той.

Според Рангелов разделянето на ВСС е невъзможно да бъде извършено от Обикновено Народно събрание. "Това е важна структура на държавното управление и тя е предвидена в Конституцията като ВСС, общо действащ за всички магистрати, съдии и прокурори. Това е съществена промяна в устройството на държавното", допълни адвокатът.

Той сподели, че е удовлетворен от общата позиция на прокурорите и съдиите по темата. "Коментарите и анализът на тази обща позиция не оценяват най-важното, което се съдържа в нея, а тя е необходимостта да бъдат назначавани и развивани само висококомпетентни и почтени магистрати, имаме ли го това като основа, оттам нататък и не добре устроена съдебна система, тя ще функционира прозрачно, почтено. Наблягат на самата кадрова политика, което е свързано с компетентност и почтеност, тя трябва да се осъществява, изхождайки от тези качества, а именно без външни влияния", каза адв. Рангелов.

"Другите текстове не съм ги видял подробно, специално по избора на парламентарна квота, там върви към някаква редукция на броя на лицата, които ще бъдат избирани във ВСС от парламентарната квота, но това не са революционни промени. Парламентарната квота трябва да остане, защото самоизбирането вътре съдии избират съдии, това е абсолютно капсулиране, не е такъв смисълът на разделението на властите", смята адвокатът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    16 0 Отговор
    Политиците ги е страх съдебната власт наистина да е независима, предполагам знаете защо.
  • 2 плюс минус

    17 2 Отговор
    Не ги познавам правовите закони, но човешките са, че наказанията са малки.
    Пиян, дрогиран и отнел човешки живот, САМО 9 години затвор!?
  • 3 юрист

    15 0 Отговор
    Колега Рангелов, едно е да караш със 100 км/ч от светофар до светофар и да си натиснал спирачки, но въпреки това да е настъпил удар в спряла на светофар кола, друго е да си се надрусал предната вечер с три вида наркотични вещества, да караш като малоумен със 100 км от единия до другия светофар при ограничение от 50 км/ч и ДОРИ ДА НЕ СИ НАПРАВИЛ ОПИТ ДА НАТИСНЕШ СПИРАЧКИ, въпреки че виждаш спрял автомобил пред теб. Истински късмет е, че пред автомобила на Милен в този момент не е имало пресичащи пешеходци. Прочетох решението и разбрах много добре мотивите на съда да приеме, че има евентуален умисъл и това, че решението не се харесва на адвокати, които често защитават пияни и друсани убийци на пътя, няма никакво значение. Време е това безумие по пътищата да спре, а това ще стане само, ако повече убийци влязат в затворите и споразуменията с прокуратурата станат невъзможни.

    Коментиран от #9

  • 4 ???

    4 1 Отговор
    И защо коментарът ми беше изтрит? Не беше политически, нито съдържаше обиди към когото и да било. Що за цензура е това?

    Коментиран от #5

  • 5 Фактиер

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "???":

    Защото си красив !
  • 6 За протокола

    13 0 Отговор
    Българското правосъдие е откъснато от обикновените хора и витае в някакъв свой свят. То не им служи, то не работи за тях, а за себе си. Изградено е на някакви си високохуманни принципи и изглежда и звучи много добре, но не работи у нас. Защото всяко правосъдие трябва да е съобразено с културата и нивото на развитие на обществото както и с времето А нашето е присадено наготово от други държави, които са много по-напред от нас във всяко едно отношение.
    "Кучето скача според тоягата" е казал народа и ако използваме тази поговорка, на някои "кучета" е достатъчно само да им се покаже "тоягата" и да започнат да се държат както трябва, докато при други тя трябва да играе здраво.
  • 7 Ченгев

    7 0 Отговор
    Този е бивш милиционер от Трето районно, правото не му е в кръвта.
  • 8 Слабов

    7 0 Отговор
    Слабо изказване на един слаб юрост
  • 9 Фатмаков

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Защо колега, и ти ли си от милицията?
  • 10 фАНТОМасс

    7 0 Отговор
    А защо няма такава ВИСОКОКАЧЕСТВЕНА ПРИСЪДА и за човека-простак от Банкя ? Нима неговите престъпления са по - малки и незначителни ??????? При това са видими от целия народ !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай Людмил стражаря

    4 1 Отговор
    Напротив, лошо решение, зле мотивирано, нелогично, без ясен правен език.Едно време Кольо Филчев и В. Имова пишеха най- смислените решения
  • 13 Юрист - не милиционер

    4 0 Отговор
    Макар и на години, Рангелов трябва още да се образова, да чете книги от Долапчиев, Н.Филчев, В. Ганев, Михайлов и доста други.
  • 14 Демократ

    7 0 Отговор
    Браво на великия живковистки адвокат. В Германия за изнасилване присъдата е 7 г.затвор, убийството е от 20 г. до живот и има значение единствено дали е при самозащита.Така е когато има правосъдие и човешкия живот е най-ценния. Когато не струва нищо, а е важно кой е убиеца и това определя присъдата, жертвата няма никакво значение. За жалост в България има хиляди такива жертви, пожертвани от липсата на правосъдие. Този адвокат вместо да се скрие от срам хвали беззаконието.
  • 15 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Едва ли има по-лошо решение !! "Парице, парице всесилна си царице...." / П.Р.Славейков /
    Още когато употребилия наркотик или алкохол, или друго упойващо средство човек, седне зад волана и врътне ключа на МПС-то, за да запали двигателя, аз мисля че вече е УМИШЛЕН УБИЕЦ ! Казвано му е , чел е , чувал е, че не бива да управлява автомобил в подобно състояние !! И.........е.....".неволен, неумишлен убиец" !? Хайде де?
    Много ще съм любопитен да узная, каква присъда ще издаде същия този честен, почтен и съвестен мастит съдия, когато / не дай Боже/ някой пиян-залян или дрогиран тип по-подобен начин убие близък на съдията роднина ?!
  • 16 Все още съда е мафиотски

    5 0 Отговор
    Корумпираните адвокати и юристи се съдраха да повтарят че имало пробив в правораздаването ? Нищо подобно ! Съда си остава мафиотски и много корумпиран и издава много леки присъди за престъпниците пак . Пробив ще има когато на случаи като с Кристиан Николов и Семерджиев им издадът правилните присъди да лежат 30 - 35 год минимум без приспадане на времето в ареста и за добро поведение . И платят 2 000 000 лв кръвнина на случай . Да им се забрани завинаги да шофират . Ще има пробив когато се сменят 95% от съдиите и прокурорите и 100% Висшия съдебен съвет че там издиша много съдебната система .
  • 17 Тарифа

    4 0 Отговор
    Вероятно убиецът е отговорил на изискванията на "справедливия" български съд.
  • 18 Чалгев

    1 0 Отговор
    Съдебните решения да не са домати,та тоя говори за продукт.Милиционер!
  • 19 пенко

    3 0 Отговор
    АБСОЛЮТНА Т ЪП ОТИЯ И Т ЪП АДВОКАТ !!!!! В САЩ ЩЕШЕ ДА ЛЕЖИ ДО ЖИВОТ -БЕЗ ЗАМЯНА !!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове