Last news in Fakti

30 Юли, 2023 10:06 1 175 27

Каква работа свърши 49-ото Народно събрание през първата си сесия

  • народно събрание-
  • първа сесия-
  • работа

През първата си сесия сегашният парламент  излъчи редовно правителство, започна съдебната и конституционната реформа, подкрепи членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейната територия, започна смяната на ръководителите на регулаторите с изтекъл мандат, прие бюджета за 2023 г.

Каква работа свърши 49-ото Народно събрание през първата си сесия  - 1
Снимка: БГНЕС

През първата си сесия сегашният парламент излъчи редовно правителство, започна съдебната и конституционната реформа, подкрепи членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейната територия, започна смяната на ръководителите на регулаторите с изтекъл мандат, прие бюджета за 2023 г. Равносметката правят от БТА

Редовно правителство

49-ото Народно събрание се събра на първо заседание на 12 април. Средната възраст на народните представители, според справка на Централната избирателна комисия, е 46 години. Както в 48-ия парламент, така и в новоизбрания, депутатите не успяха да излъчат председател на първото си заседание.

На 19 април Росен Желязков от ГЕРБ-СДС беше избран за ротационен председател. С ротацията на премиерите той ще бъде сменен от Никола Минчев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).

На същия принцип е избран и председателят на правната комисия Стою Стоев, той е от ПП.

След близо десет месеца управление на служебни кабинети, новият парламент излъчи редовно правителство. Трудно „родилият“ се, с цената на много компромиси, кабинет е с мандата на втората политическа сила - коалицията ПП-ДБ, и е подкрепен от ГЕРБ-СДС.

Това стана възможно, след като номинираната за министър-председател от коалицията, спечелила предсрочния парламентарен вот, Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат на президента Румен Радев.

Преди това Габриел, която напусна поста си на български еврокомисар, проведе разговори в Народното събрание поотделно с всички парламентарно представени политически сили в търсене на подкрепа.

Първоначално от ПП-ДБ отказваха съвместно управление с ГЕРБ-СДС или подкрепено от тях.

На срещите с ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ Мария Габриел потърси подкрепа за експертно правителство на трите "а" - амбиция, авторитет, ангажимент.

Впоследствие БСП се оттеглиха от разговорите, а ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се върнаха на масата на преговорите.

На 22 май Мария Габриел върна неизпълнен първия проучвателен мандат за съставяна на кабинет.

Преди това, в същия ден, номинираният за премиер от ПП-ДБ Николай Денков и Габриел излязоха със съвместна декларация. В нея те заявиха, че вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да бъде формирано конституционно мнозинство. Формулата е кабинет с хоризонт от 18 месеца с ротационен премиер – министър-председател за първия период от девет месеца ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, за втория период от девет месеца премиер ще е Габриел, а Денков – вицепремиер.

В момент, когато изглеждаше, че съвместно управление между първите две формации е възможно, тогавашният депутат от ПП Радостин Василев разпространи запис от заседание на Националния съвет на ПП-ДБ. Отговорът на ГЕРБ-СДС беше да замразят разговорите си с ПП-ДБ.

На 6 юни новото редовно правителство положи клетва пред Народното събрание.

Споровете между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по механизма за управление и вземане на решения продължиха и след това.

На 23 юни парламентарната група (ПГ) на ПП-ДБ реши да потвърди декларацията „Денков–Габриел“ и поиска от ГЕРБ-СДС седем гаранции за нейното изпълнение. Те включват: общ борд за назначение на регулатори; спазване на вече одобрената обща законодателна програма; пътна карта за съдебната и конституционната реформа; реформа в службите; съгласуван закон за антикорупционната комисия; преработка на Изборния кодекс и обща позиция за законността на референдума на „Възраждане“ .

Съдебна реформа и Конституция

Още при обявяването на кандидатурата си за премиер Мария Габриел заяви, че, ако бъде избрана, първата задача на правосъдния министър в правителството ѝ ще е да внесе искане до Висшия съдебен съвет (ВСС) за отстраняването на тогавашния главен прокурор Иван Гешев.

В края на май парламентът прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Предвижда се в случаите, когато е налице законен повод да започне разследване срещу обвинител номер едно или негов заместник, материалите да се изпращат на ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). След постъпването им, образуваната преписка ще се разпределя незабавно на съдия, определен на случаен принцип, който временно ще бъде назначен на длъжност прокурор във ВКС, за да се отговори на конституционното изискване наказателното преследване да се провежда от прокурор. Предвидено е да се назначава и прокурор, осъществяващ контрол върху действията на прокурора, водещ разследването на главния прокурор. Той също ще е излъчен измежду съдиите от наказателната колегия на ВКС на случаен принцип и ще бъде назначен за заместник на главния прокурор.

През измененията в НПК депутатите приеха и съответни промени в Закона за съдебната власт. Решенията на пленума на ВСС по отношение назначаване и освобождаване на главния прокурор се приемат с мнозинство не по-малко от 13 гласа, а решенията за назначаване и освобождаване на изборен член на ВСС, на председателя на ВКС и председателя на Върховния административен съд се приемат с мнозинство не по-малко от 17 гласа.

След гласуването на промените Иван Гешев беше освободен като главен прокурор.

В последния ден на първата сесия на 49-ото Народно събрание ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Под него има 166 подписа - на трите парламентарни сили. В основата е проектът на ПП-ДБ.

ВСС се разделя на два съвета – съдийски и прокурорски, в пропорции, осигуряващи спазване на международните стандарти за независимост на съда – мнозинство на съдиите, избрани от съдии, но и запазване на парламентарната квота и прокурорския съвет, където превес има парламентарната квота. Мандатът на изборните длъжности във ВСС е четири години, заемалите ги не могат да бъдат преизбирани веднага. В много висока степен се намаляват правомощията на главния прокурор. Въвежда се индивидуалната конституционна жалба и се засилват функциите на Инспектората.

ГЕРБ-СДС и ДПС се противопоставиха на идеята на ПП-ДБ да се ограничат мандатите на изборните длъжности в местната власт и в крайния вариант на законопроекта такъв текст няма. Такова е било и единственото условия на ДПС за подкрепа.

24 май – Ден на българското слово, просвета и култура, и на кирилицата да бъде и национален празник

Това предложение предизвика много „за“ и „против“, както в обществото, така и сред политическите сили. По думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков за ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС датата е консенсусна. С избора на 24 май за национален празник се поставя акцент върху духа на знанието, на просветата, на писмеността, уточни Петков пред медиите.

„БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ се обявиха против идеята да бъде сменена датата на националния празник от 3 март на 24 май.

Украйна

В деня на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас депутатите гласува декларация в подкрепа членството на Киев в НАТО след възстановяването на мира там, осъдиха руската агресия и призоваха да спре „ядреният шантаж“ на Москва. Зеленски не направи обръщение от трибуната на Народното събрание, но се срещна с председателя Росен Желязков и представители на политическите сили в парламента без „БСП за България“ и „Възраждане“.

Депутатите възложиха също на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител за продажба на оборудването, предназначено за проекта Атомната електроцентрала „Белене“. Със свое решение и по предложение на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС Народното събрание гласува да бъде предоставена допълнително на Украйна военнотехническа подкрепа - бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Регулатори

Депутатите преизбраха за управител на Българската народна банка Димитър Радев, който беше номинация на ГЕРБ-СДС. Негови заместници са Андрей Гюров от ПП-ДБ и Петър Чобанов от ДПС.

Сметната палата също има титуляр - за председател в последната си работна седмица парламентът избра Димитър Главчев, предложен от ГЕРБ-СДС

Станимир Михайлов, кандидатура на ПП-ДБ, беше одобрен от мнозинството за управител на Националната здравноосигурителна каса.

Бюджет

Един удължителен и един редовен бюджет за 2023 г. прие през пленарната сесия Народното събрание.

Дебатите по второто четене на план-сметката на държавата продължиха почти 21 часа. След гласуването финансовият министър Асен Василев коментира, че бюджетът е в първоначално зададените параметри - 3% дефицит, сериозна капиталова програма с преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане в размер на около 300 млн. лв.

Заложеният ръст на брутния вътрешен продукт 1,8%. Не се намаляват социални разходи и не се повишават данъците, предвидената средногодишна инфлация е 8,7%. Минималната работна заплата остава 780 лв.

За увеличаване с 10 на сто на основните заплати на персонала в системата на МВР от 1 август 2023 г., както и за допълнително увеличение със 100 лв. на основните възнаграждения за някои длъжности, включително за други плащания за персонала, бяха отпуснати 150 млн. лв.

За увеличение на възнагражденията на персонала в системата на Министерството на здравеопазването - за Центровете за спешна медицинска помощ и Регионалните здравни инспекции (РЗИ), считано от 1 август т.г., и дължимите средства за социално-битово и културно обслужване за персонала бяха гласувани 30 млн. лева.

Заделят се 1,7 млн. лв. за увеличение на месечната помощ за деца от центрове за настаняване от семеен тип. За дейности по асистирана репродукция са заложени два млн. лв. С 30 млн. лева са повече парите за заплати в спешната помощ и РЗИ.

Трудовите възнаграждения в предприятия в България с над 100 души ще се изплащат само по банков път. Депутатите приеха да не се плащат такси за обслужване и теглене от базова сметка, в която постъпват трудови възнаграждения.

В бюджета се заделят 7,8 млн. лева допълнително за изплащане на еднократна помощ от 300 лева за родителите на ученици в пети клас.

Енергийните дружества ще продължат с вноските във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ до края на тази година. Увеличават се акцизите на електронни цигари, съдържащи или несъдържащи никотин.

Още важни закони

Сред другите по-важни закони и решения могат да бъдат отбелязани промените в Закона за защита от домашното насилие, с които се създава национален регистър на регистрираните за педофилия у нас и в чужбина.

В последните работни дни от сесията си депутатите гласуваха да бъде преустановена концесията за пристанищния терминал „Росенец“, както и министърът на енергетиката да започне разговори по условията и реда, при които Българският енергиен холдинг да придобие до 20 процента в консорциума-титуляр на Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в площ „Блок I-21 „Хан Аспарух“.

В началото на юни мнозинството в парламента отхвърли предложението на Инициативен комитет, подкрепен от „Възраждане“, за произвеждане на национален референдум с въпрос „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година“. От политическата сила заявиха, че ще сезират Конституционния съд.

В последния си работен ден и след повече от осем часа дебати на второ четене бяха приети промени в Наказателния кодекс (НК), част от които предвиждат по-тежки наказания за причиняване на смърт на пътя. Така, когато по непредпазливост е причинена смърт при управление на превозно средство, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години, а в особено тежки случаи - от пет до 12 години. Досега наказанието по чл. 343 от НК, ал. 1, буква "в", беше от две до шест години, а в особено тежки случаи - от три до 10 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    35 2 Отговор
    Свърши това което му наредиха от Козяк тоест нищо за българите.
  • 2 Коментар

    32 1 Отговор
    Радвам се,че излизат в отпуска.Няма да дразнят с решения,които са против българските граждани.Да си ходят на почивка и да не са посмели да се появяват по медиите!Имаме нужда от почивка от тях.
    Да си прибират и платените тролове!

    Коментиран от #6

  • 3 Българка

    27 0 Отговор
    Шеф на Сметната палата по презумция трябва да е независим експерт. Нима Главчев, част от върхушката е независим? А дали е експерт и по какво?.......... Как ще осветява корупция, рекети ,прахосване на държавни пари ,когато е част оот това?............
    СРАМ!
  • 4 Като

    26 0 Отговор
    кучето на нива !
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    27 0 Отговор
    ПП си отговарят напълно на името Промяната! Промениха от лошо към още по лошо ситуацията и живота на хората в страната. От 1989г. насам все е лошо и всяко следващо правителство е от лошо по-лошо при Тиквата беше много лошо, а Промяната заедно с ДБ-ГЕРБ и ДПС правят положението и живота на хората да става по-лошо.
  • 6 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар":

    Те отиват на отпуска, но това което сътвориха тепърва народа ще го усеща и ще го изпитва на гърба си. Мародерите може и да са в отпуска, но народа ще им тегли теглото!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ванго

    22 0 Отговор
    през януари или февруари месец ще има сериозен срив в управленската сглобка

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Боко

    6 15 Отговор

    До коментар #8 от "Ванго":

    и шайката заминават в небитието , Израждането преди тях !

    Коментиран от #12

  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ванго":

    Аз, си мислех, че тия няма да изкарат до есента, но като гледам как се съешиха и започнаха да се пазят и защитават заедно, сега трябва положението на Ганю и то много масово да се влоши толкова много, та да се сети Ганю да излезе и да ги изхвърли тия от всяка власт! Даже не ми се вярва вече Ганю сам да може да се справи с такива изверги които добре се обединиха и получиха тотална власт и огромна сила.
  • 12 Киро

    12 2 Отговор

    До коментар #10 от "Боко":

    А шарените и дпс, умишлено ли ги забрави?
  • 13 1551

    13 0 Отговор
    Само с какъв патос е написано това нещо.Чак ми стана жал колко са се уморили хората.Поне 3 месеца платен отпуск заслужават
  • 14 пешо

    16 0 Отговор
    оставка и нови избори , да изметем тия продажници и пудели на краварите
  • 15 Последния Софиянец

    13 0 Отговор
    Бе доста пари спечелиха от крадливата коалиция
  • 16 Бай Митко

    14 1 Отговор
    Даааааа много работа свършиха по плана на поръчките от онова посолство на кирето! Даже ние я усетихме - стана от лошо, много по лошо! Е и зеленият потник е от тях доволен!
  • 17 Бачо Киро

    12 0 Отговор
    Като предните - никаква свястна, поне що се отнася до народа.
  • 18 Как каква

    14 0 Отговор
    Шушумигарене .мижитуркане и предаване на българските интереси и нищо друго съществено
  • 19 Ила с Чук

    13 0 Отговор
    Единствената работа на това народно събрание е да ликвидира страната и се справя подобаващо. Посолството ще е доволно и ще има боноси
  • 20 1302

    13 0 Отговор
    Нищо полезно за България.
    Продажни глупаци
  • 21 Гост

    11 0 Отговор
    Никаква полезна за държавата и народа.
  • 22 Статистик

    10 0 Отговор
    По--добре да не бяха работили, вредите щяха да са по-малки!
  • 23 нннн

    10 0 Отговор
    За гаврата с референдума и за цялостно ,,творчество" управляващата коалиция ППДБ и ГЕРБ(с ДПС отзаде) трябва да бъде жестоко наказана на местните избори. Ни кмет, ни общински съветник!
  • 24 Плашимир

    0 0 Отговор
    Снощи по БТВ филма беше уникален. За пръв път от толкова години да ми хареса български филм. Препоръчвам.
  • 25 Яяяяяя

    3 0 Отговор
    Пожелавам им безсрочна отпуска, да забравят че трябва д а ходят в парламента
  • 26 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    2 0 Отговор
    НИКАКВА, НИКАКВА, ВЪОБЩЕ НИКАКВА.
    ТЕЗИ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ СИ ИГРАЯТ НА ИГРАТА " дай си ме куклите , на си ти парцалките"
    ВЪОБЩЕ ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ, ДА СИ СЕДЯТ НА СЕЛО
  • 27 Нашийник

    1 0 Отговор
    Такава я свършиха, че... Нейсе, запуши я.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол