Last news in Fakti

1 Август, 2023 05:20 2 111 43

Кристина Петкова: Прокуратурата не е свършила работата си по случая с Дебора адекватно и навременно

  • кристина петкова-
  • дсб-
  • домашно насилие-
  • прокуратура

В дебата за домашното насилие пречи популизмът, смята заместник-председателят на ДСБ

Кристина Петкова: Прокуратурата не е свършила работата си по случая с Дебора адекватно и навременно - 1
Снимка: YouTube

В професионалния и в политическия дебат изключително много пречи популизмът. Всеки път, когато ние започнем да говорим за защита от насилие, насреща ни се хвърлят обвинения за джендъри, за твърдения за извеждане на деца, въвеждане на еднополови бракове и какви ли не екзотики, които нямат нищо общо с действителните причини ние да искаме промени в Закона за защита от домашно насилие. Това каза Кристина Петкова – заместник-председател на ДСБ, юрист, медиатор и специалист по семейно право, в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на "Фокус“.

По думите ѝ поправките в Закона за защита от домашно насилие, приети миналата седмица, е можело да се случат много по-рано и това да спести насилието върху много пострадали. "Тук говорим за синдром, който злоупотребява с патриотизма. Смятам, че всички ние сме патриоти, всички ние обичаме държавата си и милеем за Родината, но това не е патриотизъм, а пропаганда и грубо използване на това да обичаш Родината си, замаскирано под съвсем различни подбуди“, коментира Кристина Петкова.

Случаят с обезобразената 18-годишната Дебора Михайлова показва, че не е направено достатъчно, и то не само по отношение на домашното насилие или насилието, основано на пол. "Не сме направили достатъчно по отношение на съдебната реформа, защото когато аз лично говоря за реформа в съда и прокуратурата, в съдебната система като цяло, аз визирам едно единствено нещо – усещането за справедливост у хората. Това е, което ни липсва. И гражданската реакция по случая от Стара Загора го доказва“, категорична бе Кристина Петкова.

Тя смята, че прокуратурата не е свършила работата си по случая адекватно и навременно.

Според нея най-важната мярка, която трябва да бъде внесена в максимално спешен порядък, е свързана с повторното отваряне на Закона за защита от домашно насилие и включването на дефиниция за "интимна връзка“. "Макар консервативният прочит на закона да третира домашното насилие единствено в рамките на фактическото съпружеско съжителство, модерните тенденции в отношенията между хората са различни и те касаят именно случаи като този в Стара Загора. Трябва да бъде разширен обхватът на закона, за да могат пострадалите да търсят защита по гражданско-правен път. Това е нещо, което липсва“, обясни заместник-председателят на ДСБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТрампЛин

    22 1 Отговор
    “ Протестиращите тази вечер искаха да нахлуят в двора на къщата на двамата братя с викове "Убийци". Стигна се и до хвърляне на бомбички, като превантивно бе извикана и пожарна. Полицията на свой ред се опита да успокои протестиращите, затваряйки подстъпите до имота на близнаците.”

    Това по повод убийството в Цалапица. Ще се стигне и до линчуване и раздаване на “улично правосъдие” ако Държавата не вземе мерки по отношение на Правосъдието, Наказателно Процесуалния Кодекс, Магистратите….и така до последния полицай в селския участък!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пак ли прокуратурата, а

    13 2 Отговор
    Съдът и мед.експертиза? Трябвало е да обжалва прокурора, да не се съгласява с нагласеното от горните, било средна и изменено в лека, вярно ли че съдийката на следващия ден погасила заем 50 000

    Коментиран от #5

  • 5 И заминала

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пак ли прокуратурата, а":

    на море !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    8 4 Отговор
    Сега всякакви непознати люде ще се упражняват да плюят по прокуратурата и съда. А може закона да е написан по начин, непозволяващ те да си свършат работата по-добре.
    Иначе, този изверг трябва да го пратят в затвора с най-много ц.ига.ни. Да му скъсат дупето от любов.
  • 10 АБС

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТрампЛин":

    "Последния" е фен и на Импексовата...
  • 11 Българи

    17 1 Отговор
    Подтикнато от политическото говорене, в социалните мрежи започна да се настанява неправилно квалифициране на случая като нарушение на Закона за защита от домашно насилие. Нека да бъде пределно ясно – случаят „Дебора Михайлова“ в Стара Загора не представлява домашно насилие, по смисъла на чл.3 от ЗЗДН. Това е престъпление по Глава II на НК. Прозира изкушението на защитниците на ЗЗДН да използват трагедията от Стара Загора, за да разширяват предмета на ЗЗДН. Но трябва да ги разочаровам. Този случай доказва точно обратната теза. Неприлагането на НК и неговото дублиране със ЗЗДН, създава вреден дуализъм в правната система. Задачите на наказателната превенция не могат да се решават чрез ЗЗДН. Домашното насилие носи родовите белези на престъпление против личността и трябва да бъде преследвано по линия на НК, а не на ЗЗДН.
  • 12 Българи

    10 4 Отговор
    Ако вместо НК вие приложите гражданския Закон за защита от домашно насилие, рискувате да проспите опасно престъпление. Това в България се случва не за първи път. Имаше и друг случай през 2023г., на 32-годишната Кристина Благоева, убита от неин предишен интимен партньор. Тогава вместо да уведомят МВР и Прокуратурата, жертвата и нейните близки не подават сигнал до МВР а попаднали под влиянието на пропагандата за ЗЗДН сигнализират НПО - Фондация „Асоциация Анимус“. Фондацията не подава сигнал в МВР в нарушение на НК под измисления предлог, че нямала право да сигнализира МВР. Анимус нито уведомява органите на реда и Прокуратурата, нито има право да извършва самостоятелни процесуално-следствени действия да предотвратят престъплението. Това става причина за загуба на млад живот. Това са две жертви на една и съща законодателна манипулация – стремежът да се легализират исканията на ЛГБТИ общността да се прикрива зад „виртуална“ загриженост за защита на жените от насилие. И в двата случая липсва адекватна реакция на държавните органи. И в двата случая, извършителите са криминално проявени лица, известни на органите на реда. И в двата случая няма прилагане на НК.
  • 13 Българи

    8 5 Отговор
    Съдбата на Дебора Михайлова доказа цената на грешката на законодателя, когато третира едно наказателно правоотношение със средствата на гражданското право. Тази грешка бе многократно посочвана в процедурата по изменение и допълнение на ЗЗДН в Парламента, но беше „защитена“ от управляващото мнозинство. Както е известно, „всеки има право на собствената си грешка, стига да не е фатална“. Но грешките в законодателството не са обикновената човешка грешка. Те имат много тежки последици, не за грешниците, а за обществото.
  • 14 Българи

    10 4 Отговор
    През последните месеци общественото мнение бе системно заблуждавано от политици от ПП и ДБ, ГЕРБ и ДПС, че проблемът с престъпленията между роднини може да се решава успешно по пътя на ЗЗДН. Тази заблуда бе широко внушавана под външна политическа намеса. Животът на практика показа, че последиците от това често са фатални. Всъщност, проблемът за насилието над жени си остана, но целите на ЛГБТИ привържениците бяха постигнати. Това са целите на авторите на Истанбулската конвенция. Българското законодателство бе тласнато по пътя на защита на правата на лицата с нестандартна сексуална ориентация, независимо от решението на Конституционния съд по конст.д.№3 от 2018г.
  • 15 Българи

    9 3 Отговор
    Днес, 31.08.2023г. по цялата страна са обявени протести срещу насилието над жени. Организатори на протестите са различни ЛГБТИ НПО. Те не се отличават с особено висока наказателно-правна култура и поради това не се вглеждат в правните доводи. Важното е да използват естествените чувства на хората и да ги тласкат в желаната от тях насока.

    А ние останахме с фаталната илюзия, че насилието против жени може да се овладее с граждански закон – ЗЗДН, а не с бързото и точно прилагане на НК.

    Плати Кристина Благоева, плати Дебора Михайлова, ще плащат българските граждани.

    А „грешниците“ ще запищат още едно име в статистиката на жертвите на насилието над жени, като прехвърлят вината от болната глава на здравата.
  • 16 Отмъстител

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТрампЛин":

    Трамплин ли се наричате инкогнито вече ЛГБЛТ за да се разпознавате!
  • 17 Неее

    3 2 Отговор
    Прокуратурата си е свършила работата, точно така както се прави в БГ-то! Всички са доволни, освен жертвата. Добре че е живо момичето, та да стане ясно на всички…..прекрасно си е свършила работата, както при всички нашумели казуси….
  • 18 Ти си

    13 0 Отговор
    Нещо за убития Димитър от Цалапица ? Или той и безт ова е мъртъв, какво да го коментираме а и смъртаму не може да се напусне с остамбулската конвенция ......
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шпионин

    6 7 Отговор
    Тя истината да не излезе друга. Девойката и тя май нещо има проблем и с нея. Един приятел каза че наблягала на весели прахчета

    Коментиран от #21, #40

  • 21 они

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "Шпионин":

    Каквато и да е това може само психопат да и го причини, а съдийката в затвора тая баба раздава правосъдие. Никой няма право да наранява.

    Коментиран от #23

  • 22 плюс минус

    7 1 Отговор
    Хвани прокурор, удари съдия.
    Хвани съдията, удари прокурора./ народна поговорка/
    Съдебната ни система върви дори след опашката на държавните органи.
    Нека всички съдии и прокуроди да минат на дедектор на лъжата
    и да престанат да се правят на недостъпни с действията и бездействията си.

    Коментиран от #31

  • 23 Шпионин

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "они":

    Подобни опити за порязвания са присъщи на неуравновесен истерични натури, а дали е бил юнака или е бил нарочен знаели човек. Не че го оправдавам но нещо намирисва тука, а управляващите много бързо се присламчиха.

    Коментиран от #24

  • 24 ТрампЛин

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Шпионин":

    Присламчиха? А какво да направят, да се дистанцират? Разбирам накъде биеш, но прочети по-задълбочено развитието на случая, решението на първа инстанция, медицинската експертиза от първия преглед…..Корупция, престъпно правосъдие и нежелание да се цапат ръцете с Наказателно Процесуалния Кодекс!

    Коментиран от #25

  • 25 Шпионин

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "ТрампЛин":

    Въпроса е защо този случай. Тази година имаше няколко подобни - мълчание. Сега за да си за мажат гафове те яхнаха отново протестите за да ги използуват както те си знаят. А относно момичето думата е пползувана първо бита и рязана-рязала се, второ съдбата и :не ми се мисли.

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 стандарти

    9 1 Отговор
    ¨По думите ѝ поправките в Закона за защита от домашно насилие, приети миналата седмица, е можело да се случат много по-рано и това да спести насилието върху много пострадали. ¨ - Извинете, нима някой чете закона преди да извърши нещо такова? Всички сочат "лошите закони". А нима цялото ни законодателство не беше синхронизирано с Европейското при приемането ни в ЕС? ГОЛЕМИЯТ проблем са не законите, а своеволното им тълкуване от страна на съдебната система. Според "целесъобразността" на момента.
  • 29 Ежко Бежко

    7 1 Отговор
    Да ни е честита истанбулската конвенция.
  • 30 Трън

    5 2 Отговор
    Нормална държава ли сме, след като стотици хиляди нормални българи видяха в Стара Загора един варварин съдист и психопат, само гьонове и шайката около нея се вторачиха в запетаите и буквите на закона!!!!да бъдат разследвани успоредно с престъпника, за какви пари са си купили дипломите и за колко пари са пуснали касапина на свобода!!към министъра на правосъдието: Господине, тези няколко петна на правосъдието още ли са служители на ведомството Ви след толкова грешки в работата си??
  • 31 От оня свят

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "плюс минус":

    Следствието е това, което трябва да си свърши работата, а съдията съди въз основа на доказателства и представени заключения, затова има присъди, които са били атакувани и отменени, защото следствието се е о---ло, или го е направило нарочна.
    Не може всички да са виновни $ виновен е този, който в кацата с мед е сложил л...но, така всичкия мед става негоден.
  • 32 Живков

    6 0 Отговор
    Е как да не си е свършила пак работата нали махнахме Гешев Вече всичко е наред
  • 33 ТрампЛин

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Шпионин":

    Защо ли? Защото в случая с Г.Семерджиев съответните органи реагираха адекватно. Започна да се разплита чорапа с чадърите на МВР, с прокуратурата, от там започнаха и сътресенията и търканията между МВР и Прокуратурата, докато тука станахме свидетели на почти успешно затулване на жестоко престъпление! Ако не бяха Общественото мнение и протестите, този случай заминаваше в графата потулени!
  • 34 Ком

    7 1 Отговор
    Атакуват пак прокуратурата. Защо? Експертиза та е издадена от лекари, от тези които ни тъпчат с антибиотици или ни ваксинираха с нещо кръстено "ваксина". А действията на насилника са си садизъм.
  • 35 Кирпич

    1 0 Отговор
    Никога и никой в България не може да се справи и реформира здравеопазването и съдебната система Там червата са много дълги и оплетени
  • 36 Мнение

    1 1 Отговор
    Има закон,но не е спазен.Всички адвокати и прокурори твърдят,че е странно решението на госпожа Коева.Няма как да пуснат за 400 шева.Да не би да сте го пуснали с решение от горе,за да скандализирате обществото и после да въвеждате Истанбулската конвенция?Ако е така ...това е скандално!
    Също така не е нормално управляващите вместо да вземат мерки да яхват протеста начело с Кирчо.Така все едно протестират срещу себе си.
  • 37 да не се правят на недосегаеми

    4 0 Отговор
    червенокосия дебил веднага да бъде подведен под дисциплинарна отговорност - най малкото което трябва да и се случи е уволнение

    ...всички видяхме че тази жена няма елементарни морлани цености камо ли да съди
  • 38 Даамм

    0 0 Отговор
    Първо, случаят "Дебора" не е домашно насилие, а битова престъпност, и то маловажна... Второ, всички по веригата на институциите са престъпно безотговорни, немарливо претупващи служебните си задължения и вероятно подкупни. Вещото лице, доктор, колко е вещо и срещу колко? Липсата на справедливост, отричането на истината и правото на другия ни убиват като човеци...Явно още не е дошло времето на просветения човек.
  • 39 Крис

    0 0 Отговор
    Законът за защита от домашно насилие дава защита от съда по гражданско-правен ред и то за определен период от време.Това не е достатъчно при тежко физическо насилие, до жестокост проявена от извършителя.Тук е нужна наказателната отговорност, която има своята превенция и възпитателна роля.За съдебната власт-съдии, прокурори, следователи, се изисква морал, отговорност, дисциплина, познаване на закона и правилното му прилагане.Тази несменяемост е пагубна за съдебната власт,а от там-за целия народ.Има нужда от законодателни промени в НК, които да са съобразени с вида на престъпността,част от която остава ненаказана, поради липса на правна норма.Никой не поставя въпроса какви материали от предварителната проверка е представила полицията на прокуратурата, какво е било обвинението към извършителя, когато прокуратурата е поискала марката "задържане под стража", по кое обвинение съдът се е произнесъл.Какво е съдържала медицинската експертиза-Брой прорезни рани, дълбочина, дължина и т.н.
  • 40 Потребител

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Шпионин":

    Веселото прахче го е изпила съдийката с обиците Сваровски, защото се хили по тв, като че ли гледа Мистър Бийн!
  • 41 "съдийката"

    1 0 Отговор
    руzzoфилка.плачете бълкари
  • 42 "съдийката"

    1 0 Отговор
    руzzoфилка.плачете бълкари
  • 43 М3 голд

    0 0 Отговор
    Вие, които много се пените по повод диалога за домашното насилие, пропускате някои важни неща:
    - може и има насилие и над мъж. Нищо не се говори за това.
    - гледам вдига се шум за Истанбулската конвенция. Да се приема. Ама че има решение на конституционния съд, на БПЦ.. не е интересно. Важното е указанията на Козяк.
    - преработва се НК в противоречие с горното. За пореден път се доказват измамниците в държавното управление.
    Време е за избори!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове