Last news in Fakti

2 Август, 2023 20:57 1 168 23

Емануил Йорданов: Притесненията за внесените конституционни промени са малко по-засилени, отколкото е необходимо

  • емануил йорданов-
  • притеснения-
  • конституционни промени

Абсурдно е мандатът на главния прокурор и председателите на върховни съдилища да са 10 години, те не са селски кметове, за да имат подобни мандати. И е хубаво вносителите да се осъзнаят навреме и да коригират текста, коментира бившият вътрешен министър

Емануил Йорданов: Притесненията за внесените конституционни промени са малко по-засилени, отколкото е необходимо - 1
Снимка: NovaNews

Андрешковщината е широко разпространена не само в българска политика, а и за съжаление, може би на целия Балкански полуостров, като много напред в това отношение са нашите съседи, от т.нар. Северна Македония. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи. "Аз мисля, че притесненията по отношение на внесените конституционни промени са малко по-засилени, отколкото е необходимо. В случая, за мен голямата цел на тази конституционна реформа е веднъж завинаги да се разбере, че прокуратурата и съда са две различни неща и че те имат различна роля в осъществяване на правосъдието в България. Не може прокурорите да се възприемат като някакъв втори съд, който едва ли не стои над истинския съд. Имахме такива изкривявания, които се видяха много ясно в Специализирания съд, докато съществуваше в онзи му вид. А вече, стигнем ли до там, нещата да си отидат на мястото и да се разбере, че прокуратурата е страна в наказателния процес и като такава би трябвало да бъде на едно ниво със защитата, а съдът няма за задача да угажда на прокурорите и да изпълнява всичките им прищевки, включително и в нарушение на закона, тогава нещата ще започнат да се наместват, но трябва време", коментира Йорданов.

Според него, обаче, абсурдно е мандатът на главния прокурор и председателите на върховни съдилища да са 10 години, те не са селски кметове, за да имат подобни мандати. И е хубаво вносителите да се осъзнаят навреме и да коригират текста.

"Нещата са такива, че предполагат окончателно оформяне на базата на изменение на законите, говоря за процесуални закони, говоря за Закон за съдебната власт, така, че всички тези процеси трябва да се следят и да се реагира своевременно, за да може на практика да се стигне до резултат, който е бил обещан на хората.

Спомням си един случай от преди 20-ина години, когато се приемаше първия закон за отнемане на незаконно имущество. Тогава се направи и обсъждане на проектозакона в МВР и в това обсъждане участваха редица изтъкнати дейци на културата, все едно ще откриваме художествена галерия, а няма да се занимаваме с незаконни доходи. Така, че може би и тук сме изправени пред някаква такава хипотеза. Мисля, че държавата има нужда от едно сериозно обсъждане на проекта за изменение на Конституцията и от включване на хора, които имат познания в съответните области", коментира Емануил Йорданов.

Според него, текстовете са едно добро начало, стига да не ги съсипят, докато дойде време да се появят в “Държавен вестник", защото процедурата е дълга и в нея може да се случи какво ли не.

"Това, с двата мандата на тримата големи, е ужасяваща идея и не виждам какъв е смисълът ѝ. После, трябва да се види как точно ще излезе от пленарна зала текста за правомощията на главния прокурор. Много неща може да се случат, но това хората, които разбират, би трябвало внимателно да следят какво се случва и съответно да огласяват всяко едно неблагополучие в процедурата, за да може или да се премахне то, или пък поне да се знае, че някой е предупредил за опасностите", каза още бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    5 3 Отговор
    Боже мили, какво става у нас и в частност в Стара Загара ? Цели армии полицаи (65 000 броя глави), прокурори (1750 броя глави ) и съдийки (2250 броя глави) , богато и щедро издържани от нас и полза от тях никаква , даже отрицателна ? Ако огромните средства за издръжката им ги отненем с тях можем да си направим народо-пазителни армии , с много по-малко пари .

    У нас полицаите са 65 000, в Швеция, с население един път и половина повече от нас - са само 18 000, в Ню Йорк - с население 18 милиона, полицаите са 35 000 .
    Значи какъв е изводът ? - колкото повече са станали полицаите, съдиите и прокурорите, толкова повече престъпления стават, което означава, че те са самите престъпници, които увеличават престъпността, закриляйки и останалите престъпници .

    Коментиран от #7

  • 2 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 4 Отговор
    СЪДИЙСКАТА ВЛАСТ Е НЕЛИГИТИМНА И ТЕРОРИСТИЧНА .

    Българският народ не участва в изборите за съдии. Народ и да няма, съдии ще има . Ако няма народ, то и депутати , министри, кметове , общински съветници и президенти не може да има, защото няма кой да ги избира, но съдии ще има, защото те сами себе си се назначават за съдии.

    Този терор върху народа и тази измама бе направена така . Съдиите се назначават за съдии от съдийската колегия на ВСС . Тя се състои от 12 човека, двама от които са главатарите на двете върховни съдилища и още пет се избират от самите съдии . Така общо съдиите избрани от съдии за членове на тази колегия са общо 7- т.е. повече от половината . Така те и без другите пет члена, които се избират от Народното събрание, което пък се избира само от 25% от народа, си назначават новите съдии, коите са техни щерки и внуци .

    Така това е власт СЪЩЕСТВУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА , народ и да няма , съдии и съдилища, както виждате, продължава да има, защо те си се размножават без участието на народа в тяхното развъждане . Освен, че съществува независимо от народа, тя не е власт в името на народа, защото народ и да няма - съдии има, а власт НАД НАРОДА.
    Е, та точно това е съвременното определение на терора - ВЛАСТ СЪЩЕСТВУВАЩА НЕЗАВИСИМО ОТ НАРОДА И НАД НАРОДА .
  • 3 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    2 7 Отговор
    Тази комунистическа терористична измама извъртяха комунистисте на българския народ с Новата Комунистическа Конституция от 91 г., по силата на която съдиите станаха сами себе си избиращи се за такива, вечни , несменяеми и имунизирани против наказателни преследвания , така като станаха несменяеми , заварените комунистическите съдии, които всички до един бяха членове на БКП и агенти на ДС (съдиите агенти на ДС от Върховния Адмистративен Съд , даже се хвалят с това) не бяха сменени и така тази най-важна част от народната власт остана завинаги в ръцете на комунистическата банда и комунизмът бързо бе реставриран и нито един комунистически крадец не влезна в затвора, продължават спокойно да си ни крадат до ден днешен . А власт , която не произтича от един народ няма право да съди този народ, може да съди само сама себе си, но не и народ, от който тя не произтича .

    Така, братя и сестри 34 години след мнимото падане на комунизма нас нас продължават да ни съдят комунистите и агентите на ДС .

    И сега същата тази комунистическа банда на Христо Комунисто, Бойковци, Пеевски и крадлива компания, готви още по-голям терор, като иска съдиите от съдийската колегия на ВСС, които се избират от съдии за такива, да станат още повече, не 7- броя , а цели 10 броя .

    Коментиран от #16

  • 4 Българин

    7 1 Отговор
    "Емануил Йорданов: Притесненията за внесените конституционни промени са малко по-засилени, отколкото е необходимо." Точно обратното. Даже са слаби. Искат да променят националния празник, да смажат служебното правителство за своя полза и т.н.
  • 5 ах колко си активна мими

    2 0 Отговор
    оставяш впечатление за пасивна
  • 6 Християнин в 21 век

    2 3 Отговор
    Защо някои хора настройват други хора против мен,за да няма за мен любов и хубав живот ли?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Истина

    1 2 Отговор
    Самотата е ужасно нещо!
    А някои хора искат моят живот да е ужасен докато съм жив!
    Разбирате ли на някои хора каква е им играта?
  • 9 Друга тема

    2 2 Отговор
    Човек който от него е станало КОФТИ ЧОВЕК, такъв е защото животът му е САМОТА, но и като цяло не е уреден!
    Това е абсолютен факт!
  • 10 Майна

    5 0 Отговор
    В Сената на САЩ е внесено предложение за ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАВАНЕ на македонския език!

    Бърза се с демонтиране на ПАМЕТНИКА !
    В Понеделник в парламента ще се приеме Истанбулската конвенция
    Заличаване на Трети март като официален празник
    Нови ваксини за 100 000 000 !
    Ха..

    Коментиран от #12

  • 11 123

    3 0 Отговор
    Мимче, за косата - Glis....
  • 12 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Майна":

    "10 Майна
    20ОТГОВОР
    В Сената на САЩ е внесено предложение за ОФИЦИАЛНО ПРИЗНАВАНЕ на македонския език!

    Бърза се с демонтиране на ПАМЕТНИКА !
    В Понеделник в парламента ще се приеме Истанбулската конвенция
    Заличаване на Трети март като официален празник
    Нови ваксини за 100 000 000 !
    Ха..
    21:10 02.08.2023"

    👍👍👍👍👍👍
  • 13 Висше човек

    2 2 Отговор
    Моят роден град е Варна !
    Самотата не е за мен !
    Трябва да имам приятелка и други неща, но ги нямам , защото някои хора правят огромни манипулации срещу и против мен, те всъщност гледат как цяла България да е против мен и на края аз да бъда УБИТ , те точно това искат, но под секрет, ама това не е секрет ВСЪЩНОСТ !
    БЪДЕТЕ УМНИ И НЕ СЕ ДОВЕРЯВАЙТЕ НА ЖЕНАФА КОЯТО Е НАСЪРОЙВАЛА МНОГО ХОРА ПРОТИВ МЕН !
    ТЯ Е ВЕЛИКА ИЗМАМНИЦА !
    ТЯ РАБОТИ ЗА ХОРАТА, ЛООТО ВСЪЩНОСТ МЕ МЕАЗЯТ !

    Коментиран от #14

  • 14 Човек в 21 век

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Висше човек":

    Жената, която е настройвала доста хора против мен, тя всъщност иска аз да нямам приятелка и деца !
    Тя е велика измамница!
  • 15 Човек в 21 век

    2 1 Отговор
    Човек който е оставен на произвола на съдбата, така е заради хората, които предварително са разбрали какъв човек е и са му завиждали!
    ЗАРАДИ ТОВА Е ОСТАВЕН НА ПРОИЗВОЛА НА СЪДБАТА !
    СТАВА ВЪПРОС ЗА МЕН !
  • 16 Някои

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Дай го по-кроткто ако искаш да имаш успех....
    В истината си - ползваш бруталност...

    Коментиран от #22

  • 17 Полезен човек

    2 0 Отговор
    В мен има огромно страдание заради хората, които бачкат против мен от години!
    Сещате ли се ?
    От самота и лишения, човек не е добре ! Даже и липсата на уреден живот също вреди!
    Оправия трябва!
  • 18 Реалист в 21 век

    1 0 Отговор
    Аз съм за ликвидация?!
    Сериозно?!
    А кюрдът за какво е, за красота ли?
  • 19 Данчо

    2 0 Отговор
    Страна на евтиното пиене, евтината дрога и евтините жени. Това е МУТРОБЪЛГАРИЯ !
  • 20 Няма не искам, няма не знам!

    3 1 Отговор
    Пълно мълчание за двойното гражданство! А то е гвоздеят...Такива работи ни подготвят. Подготвят ликвидирането на българската държава. После да няма изненадани.
  • 21 Дамчо

    1 0 Отговор
    Страна на евтиното пиене, евтината дрога и евтините жени. Това е МУТРОБЪЛГАРИЯ !
  • 22 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Някои":

    Благодаря за съвета, но не аз, а истината е цинична и брутална и няма как събития брутални и цинични да се опишат с думи прилични .
  • 23 Така е

    1 1 Отговор
    Боко 40 години , бизнес не можа и политик. Всеки ден удавници, пожари, сгрешен бюджет, ключови посолства, нови войни, престъпници на свобода, държавни служби за хрантутници със списъци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол