Last news in Fakti

3 Август, 2023 14:12 2 326 29

Премиерът обяви, че започва проверка на наследените "служебни кризи"

  • премиер-
  • служебни кризи

В много министерства са установени проблеми, създадени или неглижирани през последната почти една година, които водят до сериозни загуби на средства или до рискове от такива загуби

Премиерът обяви, че започва проверка на наследените "служебни кризи" - 1

Министър-председателят акад. Николай Денков възложи на контролните и разследващите органи към изпълнителната власт да проверят как се е стигнало до множеството кризи, завещани от служебните кабинети.

„Ако бъдат установени нарушения, ще бъде сезирана прокуратурата“, заяви премиерът на пресконференция днес.

В много министерства са установени проблеми, създадени или неглижирани през последната почти една година, които водят до сериозни загуби на средства или до рискове от такива загуби. Пример за това са загубените близо 200 млн. лв. от Фонда за справедлив преход заради забавяне с Териториалните планове за въглищните райони. България трябва да подаде плановете за Стара Загора, Перник и Кюстендил до края на годината, за да не загуби по-голямата част от европейското финансиране за справедлив преход – над 1,6 млрд. лв. или 69% от всички оставащи средства
по Фонда. През последната година няма никакъв напредък по тази тема.

Сключеният с турската компания „Боташ“ договор за достъп до газ също е показателен в това отношение. Служебното правителство не е договорило достатъчно защитни клаузи и България не получава достъп до турската газопреносна мрежа. В същото време „Боташ“ получава пълен достъп до българския газов пазар и газопреносна мрежа, дори ще има възможност да доставя продукт на крайни клиенти, като практически може да измести изцяло Булгаргаз.

Българската държавна компания трябва да плати милиарди левове за целия срок на договора от 13 години, дори ако не успее да договори количества втечнен природен газ. Цената не е определена прозрачно, към момента изглежда неизгодна, особено като се има предвид, че „Булгаргаз“ няма право на никакви неустойки.

При встъпването си в длъжност редовното правителство завари на практика замразен проект за спешна медицинска помощ по въздуха: обявено в ликвидация търговско дружество „България Хели Мед Сървисиз“ ЕАД; неподписан договор за наем на два хеликоптера заедно с летателните екипажи, който струва на държавата по 1 млн. лв. месечно, като цената се заплаща независимо от това дали услугата се извършва, или не; прехвърлене на Държавния авиационен оператор правомощия по въздушно спасяване, без той да има право на такава дейност.

Министър-председателят посочи още множество конкретни кризи, оставени от служебното правителство в секторите енергетика, транспорт, икономика, финанси, регионално развитие. Сред тях са процедурите за възлагане на текущ ремонт и поддръжка на пътища на обща стойност над 4 млрд. лева, рискът от загуба на акциите на Пловдивския панаир, предложеният проектобюджет за 2023 г. с дефицит от 6,4% от БВП, в които не са предвидени приходи от над 3 млрд. лв.

Правителството работи усилено за решаването на всички заварени кризи, увери премиерът.
Вече е приет бюджет с 3% дефицит, запазени са и надградени социални плащания, а данъчната тежест не е увеличена. Нещо повече – за последните малко под 60 дни новите ръководства на НАП и Агенция „Митници“ успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи.

„Заварихме хазната с дефицит от 1,2 млрд. лв. В момента тя е на плюс - с излишък от 500 млн. лв. Това показва, че всъщност тези средства винаги са били там, въпросът е бил да се съберат от данъците“, подчерта министърът на финансите Асен Василев.

Териториалните планове за въглищните региони са в процес на разработка. Водят се преговори за промяна в договора с „Боташ“ с цел в максимална степен да изравним условията за двете страни, поясни министърът на енергетиката Румен Радев.

„Добрата новината за системата за спешна медицинска помощ в България е, че отпушихме процеса“, заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. В ход е преустановяването на процеса по ликвидация на търговското дружество за спешна медицинска помощ по въздуха, определени са шестте бази за позициониране и поддръжка на хеликоптерите – в София, Пловдив, Сливен, Търговище, Долна Митрополия и Монтана.

„Базите са избрани така, че всеки един хеликоптер ще може да помага в съседство, ако се налага. По този начин се осигурява ефективно функциониране на системата на територията на цялата страната“, добави министър Гвоздейков.

Прекратени са старите обществени поръчки за възлагане на текущ ремонт и поддръжка на пътища. „С утрешна дата ще обявим нови процедури, които ще се базират на критерия „най-ниска цена““, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Заведено е дело и е депозирана молба за спиране на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от Община Варна към „Пълдин туринвест“. „Намерихме два различни подхода, по които да защитим националния интерес“, каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов и увери, че акциите на държавата са защитени. Той допълни, че предстои да бъде изработена ясна програма за функционирането на Пловдивския панаир занапред.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужасите

    37 3 Отговор
    предстоят !

    Коментиран от #2

  • 2 ,ои

    28 16 Отговор

    До коментар #1 от "Ужасите":

    ь вие от къде се пръкнахте – не бяхте ли в служебни правиталства
  • 3 кокорчо

    39 15 Отговор
    НАИ-ГОЛЯМАТА КРИЗА Я ПЕДИЗВИКА ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПАДЕНИЕТО И СЛУГИНАЖА НА ПОСОЛСТВОТО А ТОЯ НЕ МОЖЕ ДА ИЗКАЖЕ ЕДНО СОБСТВЕННО МНЕНИЕ САМО ПЕЕ КАКВОТО МУ НАРЕДЯТ ОТ КОЗЯК НО НЯМА КОЙ ДА МУ ВЯРВА
  • 4 зелю

    25 4 Отговор
    НЯКОИ ЩЕ МУ Е МНОГО ТЪЖНО КАТО ГО МАХНАТ ДРУГИТЕ ИМА КЪДЕ ДА ИЗБЯГАТ АМА ТОЗИ ЩЕ ОСТАНЕ ТУКА И НЯМА ДА СМЕЕ ДА СЕ ПОКАЖЕ
  • 5 Мунчо

    18 23 Отговор
    Колко хубаво беше като си командвах Служебните правителства.
    Развалиха ми рахатлъка.
  • 6 ГЕРБ ПОБЕДА

    32 3 Отговор
    Доколкото разбирам идиотите ще провяряват себе си !
  • 7 Нищо не създавате , само рушите!

    29 5 Отговор
    Оставка гербаджииски мекерета платени!
  • 8 Служебният кабинет

    33 9 Отговор
    Беше съботиран от ГЕРБ , ДПС , ПП , ДБ ,БСП. Сега тия който са на власт и абсолютно нищо не са направили за тоя народ и са вредни , ще дават оценки? !

    Коментиран от #24, #26, #27

  • 9 даскала

    27 5 Отговор
    Т-п академио ти нали беше в правителството и двойкаджиите са в болшинство
  • 10 За всяка проверка

    27 7 Отговор
    Ще ходят до посолството за инструкции.
  • 11 УРА,,УРА

    10 23 Отговор
    Ако не беше направено редовно правителство чорапа щеше тотално да ни съсипе без да носи никаква отговорност.

    Коментиран от #13, #29

  • 12 3579

    9 1 Отговор
    турската компания „Боташ“🤞

    Коментиран от #18

  • 13 провинциалист

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "УРА,,УРА":

    Ами, точно хрантутниците от "редовното" правителство предизвикаха преценедта със служебното с бягането си от отговорност.
  • 14 Хвърляте само прах в очите на хората

    22 3 Отговор
    Шушумигчо
  • 15 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    21 3 Отговор
    ТОЗИ ПРЕМИЕР НЕ РАЗБРА ЛИ ЧЕ СА ГО СЛОЖИЛИ ТАМ ДА УБИРА ВСИЧКИ НЕГАТИВИ И ВСИЧКИ ДА ГО ПЛЮ..ЯТ А КИРЧО И КОКОРЧО ДА СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИСКАТ
  • 16 Най-сетне трябва да се разкрият вредите

    8 16 Отговор
    за България от проруските служебни правителства, които ощетиха държавния бюджет с милиарди и сътвориха куп безобразия!
  • 17 ИСКРЕН

    20 3 Отговор
    ТОЗИ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН МУ СЛОЖИХА ПРЯКОРА. / М И Ш О К А/ . ДА ПОЧЕРПИ КРЪСНИКАСИ. БАНКЯТА.
  • 18 Шише Джам

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "3579":

    Че що?! Ние , и без си правим в България , каквото си искаме!:)
  • 19 Хубаво си говорите

    13 1 Отговор
    Ама не ви вярват хората бе мафиоти
  • 20 Дядо Гъдю

    12 1 Отговор
    Вицът за академикът,дето не искал лека работа,а искал на другите кусури да намира не било виц.
    Още от сега събират ,,доказателства" и аргументи какво ще обясняват за провала си.
    Лошото е,че са част от тези ,,доказателства"
    Направо не ми се мисли какви академични оправдания ще правят по време на местните избори.
  • 21 МАЙ МАЙ

    6 5 Отговор
    ГЪЛЪБ ЩЕ ЗИМУВА В КЛЕТКА
  • 22 пешо

    11 0 Отговор
    тиквата няма ли да разследвате за милионите изнесени със сакове
  • 23 Гай Турий

    10 4 Отговор
    Козето куклено шоу Денков и Габриел-ова да приключва. Оставка. Врагове на България и родоотстъпници са в състава на тоя МС и НС!?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Не може само заплати

    3 1 Отговор
    Трябва и да се работи. Този и Асен да си спомнят кой ги легитимира.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 смях

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Служебният кабинет":

    Служебен кабинет по принцип не трябва да управлява, "умнико"... те мандатите им до скоро бяха от по 3 месеца.. гълъбът изкара почти една година в "служебстване". Никой не го е махал, той изобщо не тряббваше да се застоява.
  • 28 да да

    3 1 Отговор
    дребен мушмурок мърда като бубена какавида от пашкула....
  • 29 за теб

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "УРА,,УРА":

    ура,ура-лапни си курокарай го....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове