Last news in Fakti

4 Август, 2023 16:54 4 007 36

Манолова: Призоваваме Асен Василев да не сурвака потребителите на парно с високо ДДС

  • мая манолова-
  • сметки-
  • парно-
  • топлофикация

През отоплителния сезон сметките за парно бяха с 9% ДДС, но с изравнителните сметки, тези, които имат да доплащат, ще трябва да ги платят с 20% ДДС. Това се случва заради разпореждане на министерство на финансите

Манолова: Призоваваме Асен Василев да не сурвака потребителите на парно с високо ДДС - 1

„Тук сме, за да призовем финансовия министър. Призоваваме Ви, министър Василев, да обложите сметките на гражданите, които имат да доплащат в изравнителните си сметки с 9% ДДС. Толкова, колкото беше зимата, през отоплителния сезон. Да не ги товарите с 20% ДДС. Компенсирайте си приходите в държавния бюджет по друг начин, не от столичани, не от възрастните хора, не от младите семейства.“

Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ Мая Манолова пред столичната топлофикация. Тя поясни, че през тази зима хората са плащали исторически най-високата цена за парно и затова беше намалено ДДС-то за потребителите на топлоснабдителни услуги. През отоплителния сезон сметките за парно бяха с 9% ДДС, но с изравнителните сметки, тези, които имат да доплащат, ще трябва да ги платят с 20% ДДС. Това се случва заради разпореждане на министерство на финансите. В момента топлинните счетоводители са показали изравнителните сметки без ДДС. Истинската сума с 20% ДДС ще пристигне по домовете на гражданите до 15 август и тогава ще стане ясно колко трябва да плащат потребителите, стана ясно от думите на Манолова. Тя даде пример как ако някой има да доплаща 500лв без ДДС, ще плати не 545лв с 9% ДДС, а 600лв.

От Изправи се.БГ показаха и конкретна сметка за парно за апартамент от 100кв. м, които са платили 2600лв и според Топлофикация имат да доплащат още 1055лв с 20% ДДС. Ако сметката е с 9% ДДС, те биха спестили 143лв.

Според Петко Петков, който е сред потърпевшите с високите изравнителни сметки за парно, неговото семейство е ощетено с около 150лв, които могат да бъдат използвани за храна, за дрехи за детската градина, за памперси, за играчки, тъй като разходите на младите семейства са огромни.
Лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова уточни, че това не касае само младите семейства, а и пенсионери, уязвими хора, хора с ниски доходи, за които суми от по 100-150лв допълнително са много сериозно натоварване.

Манолова припомни, че миналата година на гражданите бяха върнати суми и тогава сметките за парно бяха коригирани като по предписание на служебния финансов министър, изравнителните сметки за парно бяха коригирани от 20% ДДС на 9% данък. Тогава се спестиха на хората около 3 млн. лв. Сега, понеже парното е по-скъпо, реално държавата ще прибере допълнителни 5 млн. лв от изтънелите джобове на столичани. Тя уточни, че тук проблемът тръгва от финансовото министерство и то трябва да излезе с решение, че изравнителните сметки следва да се плащат с 9% ДДС, колкото е ставката по време на отоплителния сезон, вместо да се натоварват потребителите с високата 20% ставка.

Мая Манолова припомни, че от гражданската платформа многократно са призовавали народните представители с приемането на бюджета да удължат периода и на преференциална ДДС ставка заради високите цени, от които страдат потребителите.

Освен това от Изправи се.БГ сигнализираха, че фактурите по изравнителните сметки, които ще получат гражданите са абсолютно неразбираеми – защото има два ценови периода, прогнозно и реално потребление, суми, които ще се връщат и суми, които ще се доплащат.

„Всеки гражданин, който ползва парно, ще трябва да си наеме и счетоводител, който да му обясни сметката. Експертите на Изправи се.БГ си играха с нея повече от половин час.“ - възмути се Манолова.

Тя посочи още, че Топлофикация не е изпълнила законовото изискване на 1 юли да обяви какво се е договорила с топлинните счетоводители относно таксите на гражданите за дялово разпределение.

Продължава да е в сила абсурдното разпореждане Топлофикация да се договаря с топлинните счетоводители за цена, която да плащат гражданите. Тоест гражданите не участват в това договаряне, но накрая плащат на топлинните счетоводители толкова, колкото се е разбрала Топлофикация.
Това са средно по 50 лв на домакинство, което само за София означава 20 млн лв. се плащат на Топлинните счетоводители. А Топлофикация би могла да поеме тази услуга и да я предоставя на по-ниска цена за потребителите.

„Имаме опасения, че сега под предлог за инфлация ще повишат драстично цените и за топлинните счетоводители. Ако тя стане по 100лв означава, че столичани ще плащат по 40 млн. лв. на топлинните счетоводители. Затова ще настояваме тази информация да ни бъде предоставена.“ – обобщи бившият омбудсман Мая Манолова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сталин

    21 17 Отговор
    Айди млъкни ма Майче ,не я затвори тая уста ,затова ви бием вас жените
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 рашо дамаджанов

    21 10 Отговор
    Галева ти си същото зло като ококорения ... затвори тая муцка най-после не разбра ли че народа не може да те гледа заедно с дедокян и хаджията
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    19 4 Отговор
    СЪДЪРЖАТЕЛИТЕ НА КРЪЧМИ , ПУБЛИЧНИ ДОМОВЕ И НАРКО-ЛЕГОВИЩА КАТО РИЧАРД АЛИБУБА
    ... С НИСКО ДДС , СОФИЙСКИТЕ "ДЕМОКРАТИ"
    ЩЕ ПЛАЩАТ ВИСОКО ДДС
    ....
    И БЮДЖЕТА СЕ БАЛАНСИРА :))
  • 6 Емил

    23 4 Отговор
    Стига глупости! Няма всички да плащаме за парното на софиянци! Когато токът и дървата станат с 9% ДДС, тогава и парното! Бактън от тъпи софийски номера!!!
  • 7 анонимен

    6 4 Отговор
    Ако няма кой да говори няма да се оправиме . Кой плаща вашите сметки сигурно родителите? Не ви пука нали?
  • 8 Коки

    5 3 Отговор
    че ви разкатаем българета.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 анонимен

    7 3 Отговор
    Ако няма кой да говори няма да се оправиме . Кой плаща вашите сметки сигурно родителите? Не ви пука нали?
  • 11 А МЕН

    5 0 Отговор
    селския с какво ДДС да ми го фтъкнат?
    Аз искам софийско ДДС
  • 12 Значи

    10 7 Отговор
    Високата цена на руския газ не ви пречи, пречи ви ДДС то
  • 13 така така

    11 15 Отговор
    Браво, Мая!!! Покажи им на фашагите как се прави.
  • 14 оня

    11 1 Отговор
    Какво е това парно 2600 кинта? Двойна преварка ли тече по тръбите:))

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тиква

    6 4 Отговор
    Празна Държава, празен Бюджет за 10 години напред! Как да не ни сурвакат?
  • 17 Това днес ли се случва?

    11 0 Отговор
    Не е ли доста късно? От 01.08 Законът за държавния бюджет влезе в сила. Мая чак днес ли се сети да призовава?
  • 18 селянин

    7 0 Отговор
    А тези, които нямат централно отопление и си плащат си тока за топлата вода и отопление, те друга категория хора ли са, та за тях няма намаление на ддс-то и не подлежат за защита?
  • 19 майчето - лъжкинчето

    12 1 Отговор
    Мая Манолова е една лъжлива лелка. Много обеща, нищо не направи. Личния фалит - нищо. Монополистите - нищо. Всеки комунист е лъжец. Майчето забрави времената, когато беше острие на Пеевски, но ние помним...
  • 20 Свой

    11 1 Отговор
    Стига сте вадили от нафталина. Манолова вече е изтъркана карта, като магнетофон е - парното, системата ни убива и т.н. Скука, не буди интерес.
  • 21 Маямата

    6 2 Отговор
    Нали си голям политик, кажи как да се изхранва тази държава, ако не е от ДДС? На площада всичките сте много яки.

    Коментиран от #28

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пено

    4 0 Отговор
    Ами не е много справедливо. Защо хората с парно да са привилигеровано ДДС, а тези които нямат парно да плащат за дървата, пелети, въглища, ток и др. 20% ДДС. Като тези с парно са в големите градове с по-големи заплати. Т.е. наказваме финансово живеещите на село и в малките градове. Не е почтено г-да и г-жи управляващи.
  • 24 Пено

    3 0 Отговор
    Ами не е много справедливо. Защо хората с парно да са привилигеровано ДДС, а тези които нямат парно да плащат за дървата, пелети, въглища, ток и др. 20% ДДС. Като тези с парно са в големите градове с по-големи заплати. Т.е. наказваме финансово живеещите на село и в малките градове. Не е почтено г-да и г-жи управляващи.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ай ваща ма....ма измекярчета

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня":

    за софиянци ако ще и 3600лв да им е парното , на село кои му пука колко пари са ми дървата за топло?
  • 27 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор
    Мая, "на всяка манджа мерудия".
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Бамбука

    5 1 Отговор
    Защо не се разкараш, а само цапаш ефира с фалшиви прогнози ?
  • 30 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 1 Отговор
    ЕДНА ИЗВЕСТНА "СЕСТРА" НА ........ БРАТЯ ГАЛЕВИ ......... "ПРИZOBABA" ....... FAKT ! ...... KATO MИ ПЕЕШ ПЕНКЕ , КОЙ ЛИ ТЕ СЛУША ........ ФАКТ !
  • 31 Измамата Сградна!

    1 1 Отговор
    Формулата за сградна е ИЗМАМА. Няма уреди на вертикални обикновено 2 етажни тръби - обслужващи СГРАДНА инсталация, на стълбищните площадки обикновено са изключени.Третират се еднакво жилища с еднаква отопляема кубатура като през едното жилище минават вертикални тръби от сградна, а през другото не минаваТ, но взимат една и съща сума. Махането на радиатори и приспадане от отопляема площ СЪЩО Е НЕЗАКОННО, ако през това жилище минава вертикална тръба, това значи, че съседът плаща топлото на тарикатите с усвоени при строежа сградни тръби, които хитреците не искат да изолират. Измамата е очевадна при новото строителство, което е изцяло с ХОРИЗОНТАЛНИ ИНСТАЛАЦИИ в частни апартаменти с ЦЕНТРАЛЕН ТОПЛОМЕР на Входа на жилището. Няма защита от ЗУБЛИРАЩИ РАДИАТОРИ, разликата се разпределя от потребителите в сградата. Няма защита от подови отопления, крадящи топла вода с отделни инсталации в апартаментите, отново честните, плащат на крадците. Една огромна узаконена КРАЖБА. А уталкова просто служители на топлофикация да минат по ежажите и да проверят в кои сгради да УСВОЕНИ в частни АПАРТАМЕНТИ СГрадни вертикални тръби. Ако 50% в една сграда, тази разлика я плащат съседите, които мръзнат и не ползват парно. СТО ЛЕВА минимум сградна двустаен, без вертикални тръби в жилището. Решението ИНДИВИДУАЛЕН ОТКАЗ ОТ СГРАДНА, докато не се промени Законодателството.

    Коментиран от #34

  • 32 Кольо

    2 0 Отговор
    Кои са тези граждани? Те са основно от София където е електората на ПП ДБ. Точно Софийската топлофикация дължи 600 мина, които за пореден път ще бъдат опростени. Откъде накъде народа от ца България ще плаща парното и торта вода на Софиянци.
  • 33 Вий

    1 1 Отговор
    ПРОЧЕТОХ ВСИЧКИ КОМЕНТАРИ. ВСЕКИ Е ПРАВ ОТ СВОЯТА ПОЗИЦИЯ. АЗ СЕ ПЕНСИОНИРА В ТОВА ДРУЖЕСТВО, СЛЕД "вярна под клетва" дружество СОФ. Т-ЦИЯ. Мая, НИЩО НЕ НАПРАВИ ДОКЪТ БЕШЕ "обусманд" НЕ Е ВИНОВНА!!!!!! ТОВА Е СТОЛИЧНА ОБЩИНА А. ПАРИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СЕ УСВОЯВАТ ОТ "НЕЯ ОБЩИНАТА" ЗАПОМНЕТЕ ГО!!!!!! ТАКА ЩЕ БЪДЕ БОГ ЗНАЕ ДО КОГА?????? ПАРТИЙНА КАСА НА КОЯ ПАРТИЯ???? А...... СОФИАНЦИ.??????? НЕ ЧАКАЙ ПРОМЯНА ОТ ЗЛАТНА МИНА, БЕЗ ЗАТИХВАЩА ДЕЙНОСТ. АКО МИСЛИШ ПО РАЗЛИЧНО-ПОВЯРВАЙ МИ ТИ ИЛИ СИ ЛУД, ИЛИ СИ МНОГО, МНОГО, МН... ГЛУПАВ.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Измамата Сградна!":

    Ето как са нещата със сградната инсталация.
    “Топлофикация София” / ТС/ подава енергия до абонатната станция на сградата. Подадената енергия се отчита от периодично репариран /сверяван/ електронен топломер.
    От там насетне, се позволява собствениците сами да разпределят употребеното количество енергия както намерят за удобно. Разбира се, могат да наемат за целта специализирана фирма, която да изготви съответната методика. Същевременно собствениците трябва да се регистрират като юридическо лице и техен представител да заплаща на топлофикация по показанията на топломера в абонатната. Тази възможност почти не се използува, което е лесно обяснимо, имайки предвид българските нрави.
    Тогава ТС сама наема фирми /топлинните счетоводители/ и определя потреблението на отделните абонати така:
    Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/,които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази енергия зависи от типа на радиатора и киловатите топлина подадени за цялата сграда. Топлинните счетоводители, когато засичат показанията, в края отоплителния сезон, същевременно определят и вида на радиаторите. Ако се сменят радиаторите, трябва да се уведоми веднага фирмата за топл. счетоводство за да сложат новите разпределители на новите радиатори и определят мощността им.
    От подадената топлина към сградата се изважда сборът от
  • 35 ПРИПОМНЯНЕ

    0 1 Отговор
    Топлофикация е ”виновна” , че я има, дори когато нямаме държава. Топлофикация е ”неудобна” защото със съществуването си запушва устата на всички плачльовци които се оправдават за неудачите си с прехода, кризата , некадърни правителства и т.н. Топлофикация е ”гадна” защото не умря като БАЛКАНКАР, ЗТМ РАДОМИР, БГА БАЛКАН, КРЕМИКОВЦИ, БТК, заводите „Чавдар” и каквото се сетиш още. Не изхвърли стотици специалисти на улицата. Запази въздуха на София чист и така не даде своя принос за увеличаване на раково болните. И т. н. и т. н.
  • 36 Иванчо

    1 0 Отговор
    Тая мърла няма спиране в генериране на глупости.
    Щом мен ме цакат с тока, защо те да не плащат?
    То си е като при ресторантите, авантата е само за собствениците (тецовете) .
    А сега и идеята за енергийно бедни - работещите ще плащаме на циганите и всички самоосигуряващи се по селата (ако пиша точно кои ще ме изтрият)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове