Last news in Fakti

7 Август, 2023 18:51 5 698 68

Битовите абонати излизат на свободния пазар на електроенергия от 2026 г.: Какво значи това?

  • електроенергия-
  • либерализиран пазар

Енергодружествата ще купуват по цени на свободния пазар, а след това ще предлагат на регулирания, по цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране

Битовите абонати излизат на свободния пазар на електроенергия от 2026 г.: Какво значи това? - 1

От началото на 2026-та битовите абонати да закупуват необходимата за домакинствата им енергия по цени на свободния пазар, предвиждат промени в Закона за енергетиката. Предложението е част от изискванията за либерализация на пазара, което според плановете, трябва да се случи на два етапа, съобщи БНР.

Първият етап трябва да стартира от догодина, каза заместник-председателят на постоянната комисия по енергетика към Народното събрание Радослав Рибарски.

Основното тук е, че ролята на НЕК, като обществен доставчик, отпада. Енергодружествата ще купуват по цени на свободния пазар, а след това ще предлагат на регулирания, по цени, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране, обясни Рибарски.

Заместник-председателят на ПК по енергетика към НС не очаква промяната в първия етап от отварянето на пазара да доведе до по-високи цени на енергията за битовите потребители още в началото на 2024-та година. Причините: цената на тока е вече определена от КЕВР, пазарите към момента се успокояват, а разликите в цената в цената на енергията между свободния и регулирания пазар няма да е за сметка на енергодружествата и ще плаща през Фонда за енергийна сигурност.

Вторият етап от отварянето на пазара, което ще гарантира пълната му либерализация, трябва да стартира от началото на 2026-та година. Това предполага, че енергията, необходима на домакинствата ще трябва да се купува на борсови цени от потребителите. За това обаче тепърва ще трябват законови рамки и дефиниране на понятието "пълна либерализация", посочи Рибарски.

Според заместник - председателя на енергийната комисия, правилно разчитане на потреблението,домакинствата дори биха успели да намалят сметките си за енергия. За целта се предвижда така нареченото "интелигентно мерене" Чрез него ще получим възможност да следим потреблението си във всеки момент и да знаем кога то е по-високо и кога - по-ниско. Като съответно го съобразим и с цените на тока на борсата в различните часови зони.

Планира се и въвеждането на понятието "енергийна бедност". Когато след заплащането на сметките за ток, вода и газ, оставащата сума за живеене за едно домакинство е под прага на бедност, то същото ще може да разчита на помощ от държавата, посочи Рибарски.

Дефинирането на понятието "енергийна бедност" ще бъде регламентирано в специална наредба, а поне на този етап то няма да бъде обвързано с това дали в жилището на домакинството са направени или не са енергоспестяващи подобрения.

Сред предложенията за промени в Закона за енергетиката е и текст, според който е възможно сдружаването на няколко физически лица - съкооператори или пък жители дори на цяло село, които ще имат правото да продават произведена от ВЕИ - енергия.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахахха

    159 3 Отговор
    Това значи, че примерно една офшорка изкупува цялата евтина електроенергия от Козлодуй или някой ТЕЦ и после ни слага огромна надценка и ние ще нещем купуваме/
  • 2 Селянин

    132 0 Отговор
    Ей, гнусна държава значи. Не се наядаха...
  • 3 Депутатите убиват България!

    128 2 Отговор
    Затриха вече 3 милиона, искат да затрият още 3 милиона!
  • 4 1222344

    112 9 Отговор
    Ще има размирици и преориентация към РФ впоследствие, естествено и малко бой преди това, че сме окупирани
  • 5 Бг оФцъ

    117 1 Отговор
    Стадото блее и доброволно върви към кланицата!
  • 6 Путинофил

    102 14 Отговор
    Путине, идвай да ни спасяваш пак от тази сган!

    Коментиран от #62

  • 7 да де

    118 3 Отговор
    Както е тръгнало пак ще има Народен съд.
  • 8 Димитър

    112 4 Отговор
    ПП е поставена на власт,за да унищожи България окончателно!!!

    Коментиран от #13

  • 9 Кольо,

    80 1 Отговор
    Ще видят те един либерализъм и свободен пазар да са в Беларус при Лукашенко...
    Там точно най важните сектори са под строг държавен контрол и всичките им комунални услуги са на достъпни цени ток вода газ парно!!
  • 10 Лобизъм в полза на ЕРП

    87 0 Отговор
    Развързват им ръцете да определят каквато си искат цена за крайния потребител. С две думи - народа ще го ............
  • 11 Милен

    82 0 Отговор
    Честито на печелившите, бедните да го д...т. Благодарим ти урсуло.
  • 12 Гориил

    57 2 Отговор
    В широк смисъл това ще означава разбиване на държавния монопол на десетки и дори стотици по-малки компании. Самите малки предприятия не са в състояние да произвеждат и пренасят електроенергия. Тяхната задача ще бъде изкупуването на едро на виртуално количество електроенергия от българския държавен монополист. След това тези количества електроенергия ще бъдат продадени на потребителите при пазарни условия. Предполага се, че продавачите ще се конкурират помежду си по този начин. Всъщност не всичко е толкова просто. Посредниците трябва да печелят пари и да осигуряват собствени приходи. Не е изключено формирането на спекулативен пазар на продажби.
  • 13 Глупости

    59 0 Отговор

    До коментар #8 от "Димитър":

    да не би ПП да бяха на власт като изкараха на свободния пазар тока за бизнеса голям и най най-малък,който плаща от вече 2 години скъп ток. Каква красота е да видиш в сметката си цена от 50 или 80 стотинки на киловат. А такса мощност си е направо за десерт-ползваш не ползваш плащаш заявена мащност. Това Ни чака всички. Ще се скъсат сега да Ви/ни обясняват колко по-добре ще е !

    Коментиран от #16

  • 14 Мнение

    17 1 Отговор
    По въпроса трябва да даде Лъчезар Богданов, примерно. И други експерти по пазарна икономика, демокрация и др.

    Коментиран от #44

  • 15 гост

    67 0 Отговор
    Това означава, че НАТРАПЕНИТЕ ПОСРЕДНИЦИ ОТ Европейския съюз ще печелят на наш гръб. Еврочиновниците разбиха националните ЕСТЕСТВЕНИ МОНОПОЛИ, КОИТО ИМАТ СОЦИАЛНИ ФУНКЦИИ КАТО ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ, ВОДОСНАБДЯВАНЕ, ЖП ТРАНСПОРТ за да закачат фирми-посредници, които да печелят на наш гръб.

    Коментиран от #20

  • 16 Милен

    30 0 Отговор

    До коментар #13 от "Глупости":

    Ами те по може и да не бяха на власт тогава ама "некоалиционните" им партньори бяха.
  • 17 Боруна Лом

    45 2 Отговор
    АБЕ АБДАЛИ, ЖИЦАТА Е ОТ БАЙ ТОШО! ПАК ДРАНЕ НА ОВЦЕТЕ!

    Коментиран от #22

  • 18 Буха ха

    24 0 Отговор
    Ще се съобразяваме с цените в различни ЧАСОВИ ЗОНИ или ЧАСОВЕ ОТ ДЕНОНОЩИЕТО???
  • 19 666666

    42 0 Отговор
    Значи ,че ще го ближем на богоизбраните на жълтите павета.Като скочи тока тогава много ще им светне лампата защото всичко ще скочи и тогава ще блеят пред жълтите павета.Но на народа сега му дреме защото е неграмотен и неук.
  • 20 Прокурор

    59 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    То и течните горива идват от един производител, минават през търговци на едро и дребно, но да сте видели разлика в цените ? Или в телекомуникационните оператори ? Всичко решава КАРТЕЛА! Дори на един зеленчуков пазар тарторите определят сутрин цените !
  • 21 Гориил

    34 0 Отговор
    Малка посредническа фирма е една или две малки стаи в евтина офис сграда. Няколко маси и компютри. След като получат лиценз, брокерските фирми ще започнат масови изпращания по пощата, телефонни SMS-и, а техните служители ще посещават домовете и апартаментите на потребителите. Както показва опитът на страните, които са завършили реформата, служителите на малките компании често нарушават закона, като прехвърлят потребителите в техния баланс без тяхното съгласие. Повечето хора не забелязват това и не предприемат никакви действия.
  • 22 Лъжеш се жестоко

    17 1 Отговор

    До коментар #17 от "Боруна Лом":

    Не ее нее, медните ги свалиха масово и ги смениха с разни тенекета
    познай дали това не дава и други отражения ?

    Коментиран от #24

  • 23 както винаги яко в джоба на хорицата

    29 0 Отговор
    Битовите абонати излизат на свободния пазар на електроенергия от 2026 г.: Какво значи това?

    Коментиран от #25

  • 24 Боруна Лом

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лъжеш се жестоко":

    ПРАВ! ЗАВЪРШИЛ СЪМ ЕЛЕКТРОНИКА И МИКРОЕЛЕКТРОНИКА ПЪРВИ СЕМЕСТЪР!
  • 25 Гориил

    4 14 Отговор

    До коментар #23 от "както винаги яко в джоба на хорицата":

    Това означава, че ще имате избор да останете в баланса на държавен монопол или да преминете към баланс на малка фирма.

    Коментиран от #33

  • 26 СВОБОДЕН ПАЗАР?!?!?!?!!!!?!!

    41 0 Отговор
    ШАХРАНИМ СТО ПОСРЕДНИКА. ДРАНЕ ДРАНЕ. АЕЦА Е СТРОЕН С НАРОДНИ ЛИШЕНИЯ И ПАРИ ША Облагодетелства ПРЕКУПВАЧИ А НЕ НАРОДА..... ДОКОГА......

    Коментиран от #28

  • 27 Г Бар

    23 0 Отговор
    Това значи, че гъбите ще му излезат златни на ганио гъбаря
  • 28 Дефекиращият с вълци

    19 0 Отговор

    До коментар #26 от "СВОБОДЕН ПАЗАР?!?!?!?!!!!?!!":

    Докато гъбата е по-важна от бъдещето, приятелю
  • 29 Пак гласувайте

    28 2 Отговор
    за Киро и Боко.
  • 30 ПРАВИТЕЛСТВОТО

    23 1 Отговор
    трябва да си ходи какво правят
  • 31 Русенец

    42 0 Отговор
    Няма ли фиксирани цени на енергията, няма сигурност за потребителите. В най-тежкият сезон, когато най-много ни трябва енергия, може да ни я надуят най-скъпо. Това е начин за стригане, но не и социална мярка.
  • 32 Русенец

    32 1 Отговор
    ".....правилно разчитане на потреблението,домакинствата дори биха успели да намалят сметките си за енергия." ------ Т.е. - днес няма да ядем и да се къпем, защото тока е скъп, така ли?
  • 33 Русенец

    17 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гориил":

    Малката посредническа фирма няма ли да е нещо, като професионалните домоуправители?

    Коментиран от #36, #46

  • 34 Справедлив

    37 0 Отговор
    Скъпи депутати колко /сте умни и начетени/ ,мислите за Българския народ. Но Ток.Вода. И природни изкопаеми трябва да са ДЪРЖАВНИ. Трябва да има социална политика.
  • 35 Неутрон

    30 0 Отговор
    Ама как са го сметнали а........до 2026 година и двата атомни реактора ще бъдат спрени, заради некачественото американско и френско "гориво" за което ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС задължиха българският народ да купува!
    ТЕЦ-овете ще са нарязани и ние ще внасяме турски, пардон руски ток от Турция.
    Само ще вметна, че ако днес плащаш 50 лева на месец за ток, по новите правила сметката щеше да е между 300 и 400 лева.
    Питайте Рибарски....някой реши, че момчето от икономическия е първият Енергетик на "Републиката"!

    Коментиран от #65

  • 36 Гориил

    0 12 Отговор

    До коментар #33 от "Русенец":

    Не. Малките компании са независими играчи.

    Коментиран от #37

  • 37 Русенец

    10 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гориил":

    Независими, но яко ще захлебят, нали? Познай от кой джоб?

    Коментиран от #47

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 позеленял

    8 1 Отговор
    пак ще държите знамето на половина
  • 41 Кратун

    26 1 Отговор
    Само не знам,защо още ги търпим тия?
    Защо си толкова заспал бе НАРОДЕ?
  • 42 Гост

    15 0 Отговор
    Това означава край на евтината електроенергия. Електромобилите ще загубят основното си предимство,зареждането на евтина нощна тарифа.
  • 43 факуса

    13 0 Отговор
    всичкото ток от лошия руски аец,за битови нужди,а прекрасната евтина зелена енергия да си я ползват демократито
  • 44 факуса

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    лъчко кво мнение да даде кат е на заплата при сорос
  • 45 Престъпници

    14 0 Отговор
    Продължавайте да затваряте централи и да подарявате реактори, после да не ви бъде мъчно когато ви поискат сметка за геноцида над българите, който е ваше дело. Няма да е лошо да изгледате едно клипче в телеграм, с бившия финансов министър на Нигер. Може да ви бъде от полза.
  • 46 Амиии нещо

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "Русенец":

    като счетоводните фирми за топлото. Лапане, лапане и пак лапане. Но за сметка на обикновените хора. Хубаво нещо е демокрацията, но само за някои.
  • 47 Да, като

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Русенец":

    тарикатите с минивецовете, фотоволтаици и ватърните мелници за ток. Гарантирана, прескъпа печалба. А за другите вреди от тях, няма да говорим.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хи хи хи

    8 2 Отговор
    Тия наши управляващи май ще ни намажат ските и ще ни пуснат по пързалката ..........!!!
  • 50 Така ще е за бай Ганя гьона

    11 1 Отговор
    2027г. и АЕЦ няма да имаме за това е промяната.Подготвят ни предварително за да се събудим ако можем изобщо.Хихихихихи на бай Ганя 2026г. къпанката ще му струва 10лв.на ден за човек демек ток, вода, сапун и ако сте 3 ма 30-така ще бяга на ден и като ви лепнат и еврото цената ще падне защото числото 5€ е по-малко от 10лв.Хи Хи Хи.😂 А бе 1€ за квч. си е топ тънка оферта!
  • 51 Иванов

    13 0 Отговор
    Това значи да се излиза с сопите масово по улиците и виновните които подписаха това за членство в ЕС трябва жестоко да платят ако и това не стане както се очаква тогава сме си виновни само ние
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Така е ....

    5 0 Отговор
    било ....е и ще бъде в к.н.фа. Б.л.арис.ан.
  • 55 Не случайно 2,5млн.

    8 0 Отговор
    ........напуснаха тоя к.неф .
  • 56 Даааа....

    14 0 Отговор
    Битовите абонати излизат на свободния пазар на електроенергия от 2026 г.: Какво значи това?.........Това значи ,че рано или късно тук ще се повторят събитията във Франция ,защото повечето няма могат да издържат.
  • 57 Баце

    11 0 Отговор
    Значи, че рекламата за европейските ценности свърши
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Дупничанин

    8 0 Отговор
    Всъщност, значи, че у оная сграда по центъро ше има трупове на престъпниците депутати. Баце ги помни добре тия екшъни, че беше станал жълт у лицето и кафяв по гащите. Па и нема да ни е за сефте да ги свалиме на земята тия, „богоизбраните“.
  • 60 Причината за Либерализацията

    6 0 Отговор
    Е ЕС. При либерализация на цените за фирмите, токът скочи в пъти. Затова пиша, че всяко безумие на ЕС може да бъде спряно единствено с излизането от него. Потребителите нямат да имат достъп до евтин ток от Козлодуй, не че сега имат, изнасят евтин ток, а нас ни сурвакат със скъпият.. Хората ще хрантутят перките и фотото на бивши депутати и министри, както и ТНК-та. Освен сметките за ток, които ще стигнат 200 лв. за лятно потребление, тази зима само за парно, сградна инсталация с 20 % ДДС ще плащаме между 100 и 150 лева сградна, дори да си нулево потребление, останалите само за един радиатор до ще стигнат 200 - 300 лв. Или 50% от пенсиите ще отиват за 2 услуги ток и парно. След 2-3 г. Козлодуй си заминава, Белене няма да бъде построен, ТЕЦ-овете се закриват. Край с евтината енергия. Никой от правителствата нямаше интерес да се строи Белене, щеше да е конкуренция на частните им фото и перки. За потребителите на първа инстанция ВАС обяви формулата, по която се изчислява СГРАДНА за неистинска, от Топлофикация се правят на ударени, да видим втора инстанция. Спечелят ли делото, спирам да им плащам сградна, докато не си оправят фалшивите формули.
  • 61 Леберализация

    6 0 Отговор
    Господин Василев учтиво ни изпрати на опашката за социални помощи, предвиждал вариант пенсионерите и домакинствата, които след плащане на ток и парно на човек останат с 500 лв. да се редят на опашката за помощи. Василев не ни изпращай на опашката за социални помощи, защото 70% изпитват трудности с плащането на консумативи, ток, вода, парно. Как ще плащаш на 3 милиона българи консумативите от 500 лв. парно и ток зимата. 200 лв парно април, 230 с топла вода и 150 лв. ток, защото при включено парно мръзнем. Над 40% от чиста средна работна заплата ще отиват само за ток и арно. Това е безумие. А сградната е най-голямата измама във формирането на сметките. От ток можеш да се откажеш, от сградна -не!
  • 62 Шопо

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Путинофил":

    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 63 Аз съм бе

    5 0 Отговор
    Защо пак ние сме опитните мишки в ЕС? Нещо хрумне на някой - и хайде да видим дали работи! Къде, къде - ами в БГ! какво ни сравняват винаги с другите държави? Ако беше толкова хубаво тук нямаше да си тръгнат 2-3 милиона от нея
  • 64 БЪЛГАРИН

    4 0 Отговор
    Ей няма да плащаме като циганите
  • 65 Байчо

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Неутрон":

    Ти си олицетворение на неинформираността и простотията.В момента цената на свободния пазар е много близка до тази на регулираният.Трябва да се има впредвид и че свободния пазар в момента компенсира ниската цена на регулираният.Та когато двата пазара заработят заедно , ще има увеличение на цената , но в рамките на стотинки.

    Само за информация , цената на борсата за миналия месец е средно 24-25 стотинки.Трябва да добавиш 12-13 стотинки пренос за да получиш крайна цена.На регулирания е 26-28 стотинки.

    Та как при тези цени , от 50 лева сметка , ще стане 300-400.

    Коментиран от #67

  • 66 Тон

    2 0 Отговор
    Рф не ме интересува ,но в най крадки срокове трябва да се избавим от тези безумци!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове