Last news in Fakti

8 Август, 2023 17:12 5 087 27

Спират със закон свободната продажба на лекарства

  • лекарства-
  • аптека

В проекта за законови промени се предлага и да се промени алгоритъмът на изчисление на недостига на лекарствени продукти

Спират със закон свободната продажба на лекарства - 1
Снимка: Архив

Изрично законово регламентиране на продажбата на лекарства по лекарско предписание само срещу рецепта се предвижда в проект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ).
Проектът е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването. От обхвата на това задължение са изключени случаите, в които чрез болничните аптеки лечебните заведения прилагат терапия на настанените за лечение в тях пациенти.

В проекта се предлага и изричното регламентиране на задължението търговците на дребно с лекарствени продукти да се снабдяват с лекарствени продукти само от търговци на едро, получили разрешение/удостоверение за регистрация за търговия на едро с лекарствени продукти по реда на ЗЛПХМ.
Притежателят на разрешението за търговия на едро с лекарствени продукти да предоставя на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) чрез Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) информация за физическите и юридическите лица, от които са получени лекарствените продукти, доставени от тях на търговците на дребно с лекарствени продукти, се предлага още в проекта.

Друго предложение, което се прави в проекта, е притежателите на разрешения за паралелен внос да се задължат писмено да уведомяват ИАЛ за датата на действителното пускане на пазара на лекарствения продукт в България, писмено да уведомяват ИАЛ най-малко три месеца преди преустановяване на продажбите на лекарствен продукт, независимо дали е временно или постоянно, както и да посочват причините за преустановяване на продажбите.

Изрично се регламентира задължение за притежателите на разрешение за употреба и за притежатели на разрешение за паралелен внос да посочват конкретните непредвидими обстоятелства, на които се дължи преустановяване на продажбите на лекарствен продукт, когато е подадено уведомление от тези лица за преустановяване на продажбите на лекарствения продукт в резултат на непредвидими обстоятелства.

Друга промяна, която се предлага, е при установен недостиг на конкретно лекарство да се приложи съкратена административна процедура – за 14 дни, по издаване на разрешението за извършване на паралелен внос.
В момента такава процедура съществува само в случаите на обявено извънредно положение и обявена извънредна епидемична обстановка.

В проекта за законови промени се предлага и да се промени алгоритъмът на изчисление на недостига на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, за които се подава информация в СЕСПА. Сега се възприема, че има недостиг на лекарства, когато осигуряването на даден медикамент в страната достигне праг от 65 процента.

Предлага се изчисленията да се извършват, като се вземе предвид 100% от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец. Тази стойност ще се изчислява въз основа на средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходните 12 месеца, считано от деня на извършване на анализа за установяването на недостига. Към момента периодът, за който се изчислява това средномесечно потребление е шестмесечен.

Министърът на здравеопазването Христо Хинков посочи по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване вчера, че се предвиждат законови промени с цел повишаване на контрола и минимизиране на риска от недостиг на лекарства. Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, посочи, че към момента на българския аптечен пазар липсват 392 лекарства по лекарско предписание и пациентите нямат достъп до тях.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    33 1 Отговор
    На Костов НЗОК-а да спрат ,че от там има много силен поток към Банкя...
  • 2 Хало хало мари

    77 0 Отговор
    Некой нещо да разбра от тая статия

    Коментиран от #6

  • 3 Всичко Мара

    50 1 Отговор
    Втасала та за лекарствата се сетила тези управляващи нямат хабер от света и се захващат с най маловажни неща и искат да продължим да си купуваме лекарства от съседни страни.
  • 4 Така така

    57 1 Отговор
    Глупостите от ес продължават да пристигат в БГ хм. Пълна простотия да не можеш да си купиш свободно лекарства не , че са качествени както по времето на соца, но все пак понякога трябват,за глупости теябвадасе ходи до личния за рецепта
  • 5 ВКК

    54 0 Отговор
    Вместо да измислят глупост след глупост, да забранят вторичния износ на лекарствата!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    56 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хало хало мари":

    Като чета , предлагат аспирина да е с рецепта ❗
  • 7 тотален

    43 0 Отговор
    бардак

    Коментиран от #25

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    39 1 Отговор
    Помощ!

    Грижат се за нас❗
  • 9 Ха¥ха

    61 0 Отговор
    Значи, че трябва да се разкарвам до личната и да и кихам всеки път потребителска такса!??🔥🔥😉

    Коментиран от #20

  • 10 Ветеринарен психолог

    65 1 Отговор
    В ЕС лекарствата изписани с рецепта са безплатни. У нас защо не са? Нали и ние сме в ЕС? Или само за акцизите и рестрикциите сме?
  • 11 ха ха

    36 0 Отговор
    пак назначават свои хора за милионери / търговци от които са длъжни да купуват / едни роднини от мафията , аман от тия костови тарикатлъци , има министерство което чрез своите служители трябва да знае кои и колко лекарства са нужни , има търгове за доставка и желаещи да доставят , какви идиотии пак са замислили подменените мутри
  • 12 Кую

    31 0 Отговор
    Виаграта само докторки ли ще я изписват?
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    8 13 Отговор
    Редовно през няколко месеца изчезват лекарства за Кръвно налягане.Преди време изчезна Тертензиф Комби 10мг сега изчезва и заместителят му,Нолипрел Би-форте 10мг.....това стана в последната година.Лекарствата се изнасят тайно за русия!!!!Ще му трябва скоро на ,путин и компания!

    Коментиран от #15

  • 14 Диктатура е

    22 0 Отговор
    това! Какво още ще се забрани? Дишането?
  • 15 1212

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И за подагра така чедо мое, няма колхицин. Ама аз си го вземам от Турция, по-евтино два пъти и половина. За кръвното пак оттам си вземам.
  • 16 ЧОЧО

    12 1 Отговор
    А рекламите по тв кога!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мнение

    20 0 Отговор
    Това е пълен абсурд. Да знаете, че ще си ходите с камъни.
  • 19 Айдее

    23 0 Отговор
    Пак поредното захранване на джипитата.Малко им е,че за всеки регистриран, независимо дали е стъпил при тях,дори с години Здравната каса им ръси по 4,60 лв ежемесечно.А няма джипи( аз ги наричам стрелочници) под 800- 1200 човека.По селата достигат и до 2- 3 хиляди (на 4 села едно джипи) Сега освен потребителска такса( обикновено петарка,винаги нямат дребни) плащай и за рецепта .Освен на издалия рецепта,бягай и при джипито.За да те заведе в регистъра.А какво пречи да бъде в електронен вариант,от лекуващия- без разни подизпълнители - джипита.Няма нито един от тези пар,азити който да не получава нетни под 6-7 бона месечно.Само от таксите си плаща наем,ток,заплата на мед.сестра.Всичко друго в кесията.Я погледнете ценоразписа им.Заверка на медицинско за книжка(?) - 25 лева.За работа-15 лева.За проф.курсове( без значение) 25 лева.Заверка за разрешително за лично оръжие, и още дузина документи.Някой от форумците,да е чул,да познава джипи заминало на Запад,да работи като медик в тамошна болница? Няма такъв,няма и да откриете.За такава лежач- работа( всички са на половин ден) на Запад ще получава 4-5 хиляди евро в Шестък на 31 Февруари.Но Българина спи,и продължава да спи.От време на време,проблейва! Плахо!
  • 20 Мнение

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха¥ха":

    То това е целта.
  • 21 СЛОНА

    8 0 Отговор
    И КАТО ИЗРАВНИТЕ ЗАПЛАТИТЕ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ,ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА С ЕВРОПЕЙСКИТЕ-ТОГАЗ ЩЕ ИМА РАБОТА ЗА ВСЕКИ И ДОСТОЙНО ЗАПЛАЩАНЕ ЗА ВСЕКИ!!!
  • 22 Някой

    9 0 Отговор
    Като заплатя такса при лекаря, а ако са прекъснати осигурителните права, се заплаща доста повече, то цената на лечението се увеличава, при което не всеки би могъл да си го позволи.
  • 23 Основната цел е,

    14 0 Отговор
    да се умори населението! Съгласувано е и с посолството. Още ли го мислите за конспиративна теория?
    Мислете...
  • 24 дядото

    7 0 Отговор
    давайте смело наглеци.вместо да озаптите печалбарството на вносители и износители,задължете баба пена и за аспирин да ходи при джи пито- хем ще остави нясой лев от мизерната си пенсия,хем много пара в свирката.
  • 25 Тотален

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "тотален":

    КОНТРОЛ.

    ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ.

    БОЛЕН ЛИ СИ?

    А СЛУШКАШ ЛИ?

    СЛУШКАШ - ПАПКАШ!

    НЕ СЛУШКАШ - УМИРАШ.

    АМА ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯ, БЕ!

    ХИЧ НЕ Е ФАШИЗЪМ!
  • 26 Гошо

    4 0 Отговор
    Поредната ценност на евроатлантизЪма.Стригане на заспалите оффце
  • 27 СЛАВА НА РУСИЯ

    4 0 Отговор
    С тия измислени доктори с мозъка на Киро ,това е обявяване на война срещу населението на България .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове