Last news in Fakti

12 Август, 2023 07:22 1 961 28

Три общини протестират срещу добив на волфрамови руди в Родопите

  • общини-
  • протест-
  • волфрам-
  • добив-
  • велинград-
  • ракитово-
  • сърница

Кметовете на Велинград, Сърница и Ракитово са обявиха категорично срещу инвестиционното намерение

Кметовете на Велинград, Сърница и Ракитово са обявиха категорично срещу инвестиционно намерение за добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище "Грънчарица-Център". Това бе заявено на съвместна пресконференция днес, съобщиха във Фейсбук кметовете.

"Няма да бъде допуснат рудодобив в района! Общественият интерес трябва да бъде преди частния", заявиха в своя позиция кметовете на общините Велинград, Ракитово и Сърница - д-р Костадин Коев, Георги Холянов и Неби Бозов, както и народният представител Васил Тодев.

"Осъществяването на инвестиционното намерение означава ликвидиране на поминъка на хората, екологична криза, предизвикана от замърсяване на питейната вода в региона и не на последно място - унищожаване на туризма във всичките му аспекти, не само в Спа столицата на Балканите, а и в голяма част от Родопите", заявиха кметовете на среща с медиите.

Според тях, ако се допусне откриване на мина за волфрам, Велинград и региона нямат бъдеще.

"Категорично заявяваме, че няма да позволим откриването на мина на територията на трите общини. В случая става дума за живота и здравето на хората, за икономическото бъдеще на региона", единодушни са кметовете.

Те отбелязаха още, че за трети път се прави опит да бъде възобновена дейността на волфрамова мина над Велинград, въпреки че Върховният административен съд е спрял предишното инвестиционно намерение. Сега обаче е внесено ново искане за разработване на мината и това ще изкара жителите на трите общини на протест.

Според кмета на Велинград подобна дейност ще застраши сериозно водоснабдяването в региона.

"Това, което е заявено в инвестиционното намерение е, че ще им трябват около 50 литра в секунда. Това е пагубно за нас. Ако се вземат от тези наши водоизточници 50 литра, то Велинград остава без вода", каза кметът на общината д-р Костадин Коев.

От туристическия бранш също са категорично срещу мината.

Според тях, това ще се отрази негативно на бизнеса им, както и на здравето на хората, тъй като вододайната зона се намира точно върху рудното тяло. Това заяви Цвета Андонова, от Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

Според нея, това ще разруши града и ще отрови децата в курорта. Ще доведе и до отлив на туристи. Тежкият трафик пък ще разруши пътищата.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наистина

    19 6 Отговор
    До волфрама опрехме, това е като с газта и петрола в Лайноморието !
  • 4 Рошко

    32 3 Отговор
    Не решават кметовете, те ако решаваха щяхме да сме просперираща държава а не стадо овце
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Здрасти

    36 4 Отговор
    Заграбиха България, всичко извличат. Окрадоха построеното през комунизма и сега вече опряха до земни и подземни богатства. Съд за тези нищожества трябва да има
  • 7 Доган

    8 15 Отговор
    Да протестират колкото искат тия гащници. Родопите са си мои и волфрама си е мой и ще си чопля колкото си искам.

    Коментиран от #9

  • 8 Мишел

    10 6 Отговор
    Китай разполага с най големите запаси волфрамов руди в света и държи световния пазар на рудата. Малко вероятно е руда от европейска държава да в състояние да го конкуририра по цена.

    Коментиран от #13, #22

  • 9 Ха ха ха

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Доган":

    И турските кадъни Киро,Ристьо и Боко са твои.
    Така е!
  • 10 Как

    6 8 Отговор
    Сега протестират ,а след протеста идват в София да си търсят работа. И София става 3 милиона, а регионите се обезлюдяват.
  • 11 Киро Шприца

    10 2 Отговор
    Шъ прайм алабала казах.
  • 12 Киро Шприца

    8 5 Отговор
    Нема страшно. Че одиме на туризъм у Гърция и Турция.
  • 13 Госあ

    12 4 Отговор

    До коментар #8 от "Мишел":

    Принципно е малко вероятно каквото и да е от западноевропейска държава да конкурира по цена Китай, но това не означава в България да се приоритизират само кафенета, кръчми, бардаци и бакалии…
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кирил петков

    11 1 Отговор
    Кво мрънкате ве 2% комисион не ви ли стига?! Аз сега как ще си взема моя комисион 15 милки?!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Американец

    15 2 Отговор
    Изгониха ни от нигер и идваме в булга ристан 😏
  • 18 Вие сте бунаци

    9 8 Отговор
    После да не пискате че демокрацията изгони децата от родните места! Гони ги безработицата.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Бай Яни

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Мишел":

    За Европейския съюз е стратегически важно да може да осигурява собствени суровини за базовите и високотехнологичните отрасли на икономиката си. В този сложен геополитически пъзел България разполага с потенциал да се превърне във важен производствен фактор.

    В страната ни се намира е едно от най-богатите находища на волфрам в Европа – находището „Грънчарица“ в близост до велинградското село Кръстава.

    Към 2015 г. то е обект на инвестиционното предложение на дружеството „Ресурс 1“ АД, част от българския холдинг КЦМ 2000 Груп – Пловдив, което предвижда инвестиция от 140 милиона лева за разработване на проект за подземен добив на волфрамови руди.

    Това е проект, който съществено ще оживи не само местната и национална икономика, но и ще постави България на картата на основните доставчици на волфрам в Европа. Предвижда се проект „Грънчарица“ да се разработи, като се използват най-модерните технологични практики на австрийската фирма Wolfram, която добива метала от рудник Mitersill край един от най-известните алпийски ски курорти – Кицбюел.

    През 2013 г. проектът получава висока оценка от комисаря по околната среда в Европейската комисия. Голяма част от инвестицията ще бъде използвана за подобряване на инфраструктурата в региона и опазване на околната среда. Добивът на руда ще е изцяло подземен, а преработката на рудата ще се извършва на друго място.

    В периода на експлоатация на рудника (около 30 години) общината ще ползва годишна концесионна такса в р

    Коментиран от #25, #26, #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гост

    1 0 Отговор
    ПОД ЛОГ@ СИ!
  • 25 Та Пак

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Яни":

    Байно, я си представи някой да иска да направи мина до швейцарски курорт в Алпите. Тъпо, нали?
  • 26 Олиглот

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Яни":

    Местната икономика си е достатъчно жива с екологичен бизнес - туризъм. Я кажи на хотелиерите, че искаш да ги правиш миньори хахахаха
  • 27 Стиилииян

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Яни":

    Нямам никаква полза от хотелите на милиардерите.
    Работещите получават най ниската заплата в България,а ако работят в минатга ще получават много пари и след 10 г.ще се пенсионират.
  • 28 Бамби

    0 1 Отговор
    Ето защо Велинград не получава пари за реклама на туризма и СПА. Как да рекламираш рудодобив?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове