Last news in Fakti

18 Август, 2023 16:04 2 886 15

Доц. Милен Иванов обясни защо убийства като на Алексей Петров остават неразкрити

  • алексей петров-
  • убийство-
  • полиция

Кръстев не изключва вероятността това убийство да спре пътя на България към Шенген

Доц. Милен Иванов обясни защо убийства като на Алексей Петров остават неразкрити - 1
Снимка: БГНЕС

"Очевадно е, че Алексей Петров се е чувствал изключително сигурно. Начинът му на живот показва, че той не се е чувствал застрашен. Мястото е избрано така, че да може да бъде реализиран атентатът. Най-вероятно той е бил следен дълго време, поне няколко месеца, за да може да се изчисли режимът на движение", това каза бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"При такива охрани има един проблем - когато охраняваното лице е изключителен специалист в тази сфера, той понякога обсебва охраната и пренебрегва техните притеснения и препоръки", каза доц. Иванов.

Според него шеф на екипа винаги трябва да предвижда неща, които биха се случили.

"Очевадно е, че Алексей Петров се е чувствал изключително сигурно. Начинът му на живот показва, че той не се е чувствал застрашен. Мястото е избрано така, че да може да бъде реализиран атентатът. Най-вероятно той е бил следен дълго време, поне няколко месеца, за да може да се изчисли режимът на движение", това каза бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"При такива охрани има един проблем - когато охраняваното лице е изключителен специалист в тази сфера, той понякога обсебва охраната и пренебрегва техните притеснения и препоръки", каза доц. Иванов.

Според него шеф на екипа винаги трябва да предвижда неща, които биха се случили.

Интензитетът на тези убийства в последните години е по-нисък, последното такова ключово убийство на територията на България беше на Петър Христов през януари 2018 година.

И той, подобно на Алексей Петров, беше влиятелна фигура, брокер на влияние, човек с контакти в престъпния свят, както и с контакти в правоохранителните и правораздавателните органи", коментира анализаторът в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията Владислав Кръстев.

Той е категоричен, че в България има проблем с организираната престъпност.

"Такива убийства не се разкриват. Това е един човек - той е професионалист, подготвя си всичко, няма свидетели, мястото е избрано така, че да може да се оттегли безопасно. Най-вероятно е стрелял със заглушител или пък гилзоулавител, тоест няма никакви следи на мястото от оръжието.

Ако ние не знаем оръжието, това рязко намаля шанса да открием кой е извършителят. Едно е, ако е прострелян с карабина, друго е, ако е прострелян с ловна пушка с бренеке. Ако е с ловна пушка - имаме личен мотив и някакво отмъщение, а ако е с карабина - работи професионалист", добави доц. Милен Иванов.

За него първите 24 часа са от ключово значение: "Моето мнение, че стрелецът е един. Прекалено важна е фигурата, която трябва да бъде отстранена, за да има толкова много хора. А жената е странична жертва, най-вероятно от рикошет.

Проблемът в този тип атаки е, че в България има само един център, който предлага контраспайперска тактика. Като извадите статистиката на атентатите, 90% от успешните атентати са извършени с дългоцевно оръжие на разстояние от 50 до 100 метра."

"Технологията на този тип поръчкови убийства е такава, че разкриваемостта и доказуемостта е много трудна. При едно такова убийство се действа конспиративно - имаш поръчители, имаш организатор - посредник, който е буфер между поръчителя и преките извършители.

МВР в предишни години е разкривало предполагаеми извършители на поръчкови убийства. Те са били задържани, били са съдени, впоследствие са били оправдавани, много малка част от тях са осъждани ефективно за убийство", добави Кръстев.

Той е на мнение, че реформите в МВР трябва да бъдат обвързани с различни стимули.

"Често имаме искания от синдикати за увеличение на заплати, управляващите биха могли да вържат тези реформи с конкретни резултати. В България конвенционалната престъпност намалява, дали било в резултат на работата на МВР, или в резултат на това, че активните престъпления намаляват чисто демографски", подчерта анализаторът.

Кръстев не изключва вероятността това убийство да спре пътя на България към Шенген.

"Докато ние не решим проблема с корупцията, Шенген няма да се случи", категоричен е доц. Милен Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    7 1 Отговор
    "Ако е с ловна пушка - имаме личен мотив и някакво отмъщение, а ако е с карабина - работи професионалист" Ако няма кибрит, значи е на левия бряг.

    Коментиран от #11

  • 2 Мануил

    13 0 Отговор
    Много яка кака е тая полицайка!

    Коментиран от #4, #5

  • 3 В гориста местност и нито едно следово

    12 0 Отговор
    Куче да бъде пуснато да търси следи на хора в центъра на София и по летищата има повече белгийски овчарки отколкото в МВР отряда с кучета

    Коментиран от #12

  • 4 Aлфа Bълкът

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мануил":

    Цял ден нея даваха, има и готини мустачки.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 пешо

    6 0 Отговор
    татуса гаечен ключ , сигурно е от сервиза на полицията
  • 7 Лазо

    5 1 Отговор
    Аз пък не мога да си обясня защо всеки подобен "експерт" доцент се мисли от журналята за изключително компетентен. Да вземем т.нар. контраснайперска тактика - ами много ясно, чи никоя лична охрана не може да разполага със законни снайперови пушки. Доколкото се провеждат някави курсове, то това са с лични оръжия на инструкторите, които имат ловно разрешително само за да могат да си закупят пушки за подборен обстрел, които са копия на подобни бойни. Второ, това че 90% от успешните атентати са извършени с пушки, не е вярно. Кюлев, Фатик , бай Миле и много други ги убиха в колите им, по улици и заведения и т.н. с късо оръжие, пистолети и картечни пистолети. И никой не оцеля, поради това, че се стреля в упор, от 1 м разстояние. Това пък, че с ловна пушка било личен мотив, а с карабина - професинален мотив е много смешно. Гладкоцевното оръжие бива ловно и бойно, но няма разлика в поразяващата му способност. Далекобойността му се обуславя от дължината на цевта, а поразяващата му способност - от използваните боеприпаси. Ловните пушки имат т.нар. шокови втулки, които са монтират и демонтират и от тях зависи снопът на сачмите под какъв ъгъл ще се разпространява. Едно от най-мощните оръжия на италинската мафия е Лупарата - срязана ловна пушка. Ползва се от близко разстояние и означава сигурна смърт. Но подозирам, че убийците професионалсти понякога използват каквото оръжие имат под ръка, а като втори вариант, ако имат почти неограничени ресурси, използват най-подходя
  • 8 Станимир Ненов

    6 1 Отговор
    Що за доцент си като не можеш да разкриеш едно тъпо убийство???? Кичите сте титли, но не сте нищо повече от едни книжни плъхове - страхливци! Явно убийците ви превъзхождат страшно много в интелектуално отношение за да ви четем жалките обяснения как една работа не може да се свърши! Изхввърлете доцентурната си книжка тя само показва колко жалък сте!
  • 9 РусиНОВ

    8 0 Отговор
    Защо в началото на статията три абзаца се повтарят?! Това започва да става тенденция в статите на Факти.
  • 10 Защото "МВР Е ОПГ"!

    4 3 Отговор
    Боко и Пеевски са на власт и така
  • 11 Ловец

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Пробвай да улучиш някого с ловна пушка в окото , без да му отнесеш главата! А, жената може да e видяла някой , ама няма да е бил стрелеца! Той , е дебнел на пусия!:)
  • 12 Следово куче

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "В гориста местност и нито едно следово":

    Ела , ти го търси! Като не знам какви следи и къде да ги търся! А, има и по-добри от белгийските овчарки!
  • 13 Развеселен

    3 0 Отговор
    Ако получите усещане за дежавю, докато четете статията не се плашете - просто автора е забравял няколко пъти и е повторил многократно един и същи текст.
    Това се прави, за да се напълни със съдържание!
    Нещо като Перпетуум Мобиле!
  • 14 Стари номера

    5 0 Отговор
    Всички показни убийства на охранявани подземни босове по сценария на ДС-КГБ наречен преход ,се случваха по един и същи начин. Охраната винаги забравяше да охранява и точно тогава някой съвсем случайно застрелва охранявания. Нищо ново под българското небе. Никой поръчител никога няма да бъде открит, защото е от едно и също място - хем поръчва, хем търси поръчителя.
  • 15 наблюдател

    5 0 Отговор
    Ако чакате тая кръгла кака от снимката да хване някой, ще има да си чакате, тя докато се дотъркаля запъхтяна донякъде, това дето ще го търси вече е отлетяло
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове