Last news in Fakti

22 Август, 2023 09:38 3 759 28

Тенчо Тенев обясни ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори

  • тенчо тенев-
  • конфискация-
  • коли

Ако шофьор откаже полеви тест за наркотици, трябва да отиде в болница и да даде кръвни проби до 45 минути в града и до 2 часа извън града. Това обаче в някои случаи се оказва проблем

Тенчо Тенев обясни ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори - 1

Ще се отложи ли отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори? Вчера стана ясно, че депутати от управляващото мнозинство обмислят ревизия на току-що приетите промени в Закона за движение по пътищата. Причината е, че няколко от новите санкции се оказват спорни и трудно приложими. Например ако шофьор откаже полеви тест за наркотици, трябва да отиде в болница и да даде кръвни проби до 45 минути в града и до 2 часа извън града. Това обаче в някои случаи се оказва проблем.

"Началният час се записва в бланка", обясни Тенчо Тенев, бивш началник на КАТ-София.

„Трябва да запишат часа, в който са те освободили”, обясни той.

За колата обаче трябва да бъде извикан репатрак или някой да остане до нея.

„Има проблем и правоприлагането, и със законодателството”, обясни адвокат Петкова.

„Законът за движението по пътищата изрично казва, че книжката не се отнема в случаите, в които се дава кръвна проба. Това е записано по следния начин - когато е дадена кръвна проба, резултатите са определящи. Тоест ние го тълкуваме, и съдилищата също го тълкуват по този начин, че при отказ да се даде полеви тест и със съгласие да се даде кръвна проба, не би трябвало книжката да се отнема. Съответно не би трябвало да се поставя водачът в такава ситуация на оцеляване. От друга страна има една наредба, която определя редът за взимане на пробите и за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества, в която се казва, че полицейските служители имат задължение да придружат водача до лечебно заведение, единствено и само в случаите, в които пробата за алкохол от дрегера е над 1, 2 или е положителна за наркотици. Обаче когато водачът откаже полевия тест, те нямат подобно задължение”, обясни още адвокат Петкова.

По думите ѝ промените в НК не предвиждат възможност МВР да отнема автомобили, предвиждат съдилищата да го правят.

„Това става с влизане в сила на присъдите. По каква причина и на какво основание МВР го прави, не знам”, заяви адвокат Петкова.

Според Тенчо Тенев тук става въпрос не за отнемане, а за задържане на автомобил. „Разликата е, че едното е с протокол за доброволно предаване на автомобил, ако водачът го подпише. А другото е като веществено доказателство, с което е извършено престъплението”, обясни Тенев.

По отношение на дрифтовете, адвокат Петкова обясни, че това се наказва с отнемане на книжката за 1 година и 3000 лева глоба. „Това е доста сериозно наказание и ако бъде наложено ефективно, то със сигурност смятам, че би имало превантивен ефект”, коментира адвокат Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гларус

    31 2 Отговор
    Да се отнемат автомобили едва след излизане на кръвен тест !

    Коментиран от #26

  • 2 Примореца

    23 1 Отговор
    След промените в Наказателния кодекс, броят на иззетите автомобили в Бургаска област постоянно расте.
  • 3 До гуша

    16 5 Отговор
    Какво ни го натрапване този , учил-недоучил символ на шуробаджанащината и калинките псевдоексперт, че ще ни обяснява...
  • 4 Кочо

    13 3 Отговор
    Ако е проблем да се отнема автомобила, да се конфискува самия водач, в полза на държавата! Демократично, да му се даде право на избор - той или колата! Ако е съвестен - и двамата!

    Коментиран от #19

  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    29 6 Отговор
    Да си закупят качествени полеви тестове за наркотици, които да не реагират на лекарства! Евтинията е майка на мизерията и на хаоса в правораздаването! Да се спазва презюнкцията - невинен до доказване на противното! Недопустимо е да сваляте номерата на колата ми, да ме арестувате за 24 часа, да обискирате дома ми и да ме мотаете по съдилища 1 година за едно изпито хапче, без да съм помирисвал наркотик през живота си!

    Коментиран от #9, #14, #18, #27

  • 6 Голям зор

    22 2 Отговор
    Защо първо не се направиха лаборатории да се обмисли всичко както трябва и тогава закон,защо всичко трябва да е наопаки,защо,защо.
  • 7 тоя мушморок

    12 1 Отговор
    акъл ли ще дава дето го арестуваха в асеновград за далавери и оръжие и все го уволняват както наскоро и назначават
  • 8 ЕДНА ДОБРА ПРАКТИКА ОТ„ ЕДНО ВРЕМЕ”☝

    15 4 Отговор
    ЗАЛЕПЯНЕ НА СТИКЕР :
    СПРЯН ОТ ДВИЖЕНИЕ
    ВРЕМЕННО СПРЯН ОТ ДВИЖЕНИЕ.....

    Коментиран от #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ти си

    8 3 Отговор
    А ко прайм ако някой се е надишал с лепило или с райски газ? Как ще се процедира в такъв случай , как и с какви средства ще го докажете ....
  • 11 шопо

    14 3 Отговор
    Войната по пътищата ще започне скоро.
    Шофьори от всички градове обединетее се, врага е силен и добре организиран само заедно можем да победим.
  • 12 Един

    12 2 Отговор
    Управляват ни некадърници.Отгоре–до долу.
  • 13 Тоя каун

    8 0 Отговор
    Трябваше да е при бай Ставри, а не акъл да дава
  • 14 Ония с Фордо

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Сироп против кашлица е с кодеин и полеви тест за дрога го хваща и няма как да се диференцира дали ее лекарствени препарат или чиста дрога .

    Коментиран от #24, #25

  • 15 Истината

    15 0 Отговор
    Нямаше никакви проблеми със закона докато не хванаха княгиня Калина, тогава управляващото мнозинство веднага се събра да ревизира Закона за движение по пътищата.
  • 16 Смешен

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЕДНА ДОБРА ПРАКТИКА ОТ„ ЕДНО ВРЕМЕ”☝":

    Как ще спреш от движение семеен автомобил, като собствеността е 50/50.
  • 17 Горките

    13 1 Отговор
    Сглобката ПП+ДБ+ГЕРБ един закон приеха и ще го отменят седмица по късно:)
  • 18 Някаква пародия

    15 3 Отговор

    До коментар #5 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    В аптеките продават бензодиазепими, които са чиста химия със странични ефекти, а викат на конопа, че е дрога и то приравнена с например метаамфетамина. Тъз държава е една пародия.
  • 19 Хахаха

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кочо":

    А на убиеца да му се даде право на избор - той или пистолета:)
  • 20 Е какво ще ми обясни ТОЯ

    15 0 Отговор
    Питам ви за 199 път. Този комисар, какво направи като действащ началник на ОПП-СДВР за да намали ПТП-та в столицата и да има някакъв ред в КАТ-София. Отговор - НИЩО. Защо ни ги натрапвате постоянно едни и същи отрепки....просто питам.

    Коментиран от #22

  • 21 хихи®

    8 0 Отговор
    Коалиция "Измамници" забъркаха страшна каша и то не само с колите и интимното насилие с бюджета и инфлацията и с горивата...
  • 22 хихи®

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Е какво ще ми обясни ТОЯ":

    Той е демократ!
    В България днес е достатъчно един демократ да те нарече демократ и ставаш свръхчовек ако досега се управлявал краварник ставаш областен управител, ако си бил счетоводител в лудница министър на икономиката или натранспорта. ако си стрелял с въздушна пушка военен министър....
    Така беше и през социализъма, даже небеше точно така на некъдърните партийци им даваха служби да не пречат
  • 23 безплатно

    0 0 Отговор
    На България и трябват чисти метали и суровини за военната ни промишленост,кофискуването на автомобила прекрасно дава възможност за това,ще ги претопят с електропещ,вместо глоби с пари,с които няма какво да купиш.Освен това виновните ще си купят друга кола и така ще спечелят търговците на коли.
  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ония с Фордо":

    С кръвен тест не става ли?
  • 25 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ония с Фордо":

    Щом не различава сиропа от дрогата, да ги спрат! Въведени са от Валентин Радев през 2017 г., без да са одобрени от метрологичните органи и медицинските органи! Как е било преди това, не съм се замислял, но я нямаше тази каша. Да върнат старото положение!
  • 26 Гларус

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гларус":

    Съгласен съв с теб,така е справедливо.
  • 27 4455

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Аз си изпатих така,половината от тестовете излизат положителни,не съм помирисвал а ме изкараха най големият наркоман,а ако бях дал кръвна проба още щях да чакам,признах се за виновен което беше по малкото зло,8м без книжка,3г условна и 500лв глоба,следващ път покаже ли положително за наркотици давам кръвна проба и ги съдя но ще ги съда не в България.
  • 28 Фъс

    2 0 Отговор
    Пред имахме най крадливото правителство вЕС, сега най тъпото….
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове