Last news in Fakti

22 Август, 2023 15:06 4 287 47

Марин Сотиров: Какофония и саботаж - това е българският туризъм

  • марин сотиров-
  • туризъм-
  • чистота-
  • вода

Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) ще внесат съдебен иск срещу разпространилите информацията за замърсена вода и плажове по Южното Черноморие

Марин Сотиров: Какофония и саботаж - това е българският туризъм - 1

Какофония и саботаж - това е българският туризъм. Отчитаме, че ние също имаме грешки, които могат да бъдат поправени, но истината е, че никой не ни помага. Държавата за пореден път е абдикирала от българския туризъм и го е оставила на самотек. Това каза за "Фокус" Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията в България (СБЗ) по повод това, че двете най-големи обединения в туризма - Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) ще внесат съдебен иск срещу разпространилите информацията за замърсена вода и плажове по Южното Черноморие.

"Повод за това е наше решение е информация за качеството на водата по Южното Черноморие, изследвания, които никой не разбра как са направени и дали са спазени всички норми. Мина повече от седмица и не виждаме абсолютно никаква реакция от държавата. Да не говорим за реакция от Министерството на туризма", смята той.

Сотиров заяви, че още преди назначаването на Зарица Динкова за министър на туризма от Сдружението са се обявили против това тя да заеме този пост и никой не ги е послушал. "Вижда се вече, че наистина сме били прави. Човек без никаква експертиза и по никакъв начин не защитава бранша. Наложи се вместо държавата да се самосезира, това да го направим ние и да потърсим правата си", посочи той.

Зам.-председателят на СБЗ припомни, че още преди месец са поискали оставката на министър Динкова, но без очакване да я получат. "Тя каза в едно интервю, че било изтъркано да се искат оставки. Аз не мога да разбера как не се самооценява този човек - не само, че не помага, а вреди на туризма. Не би ли следвало сама да се подаде оставката?", попита Сотиров.

Запитан какъв е отливът на туристи по родното ни Черноморие вследствие на информациите, че е замърсено, зам.-председателят на организацията посочи:

"Летният сезон започна с новината, че има замърсяване на Черно море от района на Украйна и язовира "Нова Каховка", за радиация в морето". По думите му от уста на уста се е започнало да се разпространява фалшива информация въпреки данните, че морето ни е чисто, както показаха и пробите на Регионалните здравни инспекции. И по този начин летният сезон е пострадал.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдда

    86 3 Отговор
    Надули цените до небето – другите им виновни!! АЛОО! Така не се прави туризъм в бедна държава..
  • 2 Англофил

    16 55 Отговор
    Тамън от гърция идвам на несебър. На черноморието е по-хубаво от гърция, по-вкусно и по-забавно. Е, и тука са се вдигнали цените, но войната си казва цената
  • 3 Ай ся...

    12 60 Отговор
    Всички селяндури да разправят , как гръцките акита не им миришат , и как изкарват цялата седмица , на консерви и гироси по забутаните гръцки села !

    Коментиран от #5

  • 4 кафеви тръби

    42 4 Отговор
    безброй
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 да де

    72 5 Отговор
    Егати нахалниците още малко ще съдят всички българи, че не ходят под строй на ла.но.мо.ри.ето
  • 7 Опаа

    15 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ввв":

    Възмутен селянин , познал се , може би ?!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 2 Отговор
    КАКО , какво ❓❓❓

    Коментиран от #11

  • 9 Селяндур

    13 30 Отговор
    Я па че съм у Гърция на морето. Дока ми не изгори чадъро от пожаро , не мърдам. Малко ми люти на очите , оти у гръцкото село , къде съм , нема пречиствателни станции , ама барем улазим с кубинките у водата , да си не трошим краката у гръцките каманяци! У наше село , мислат , че съм баровец !
  • 10 На крив х..й

    42 6 Отговор
    космоса му пречи, на застроеното лай...морие кой цървул ще почива, освен крайно бедната прослойка от села и паланки

    Коментиран от #20

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 6 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ей тва речникот ни обАркаха с таа ДИМОкрация ❗❗
    КАКА вече не е кака ,
    иначе на физика Уат
    е единицата 😉 Ват
  • 12 Леле

    61 2 Отговор
    Бетонирали. Надули цените. Нямат вода. Ток. В сезона. Мирише! Гнусно е! Някой скоро бил ли е в Сарафово? Непочтени, лакоми и глупави. Съсипаха природата и бизнеса си от алчност, ако това вече може да се нарича бизнес. И крякат! И заплашват!Вместо подкупи да раздават, да бяха си свършили работата както трябва! Срам!
  • 13 Миризлив пор

    50 2 Отговор
    Ако си оправят услугите и нормализират цените никой няма да обръща внимание на писанията тук и там. Вече хората излизат навън и имат база за сравнение, на ясно са срещу парите си какво могат да получат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кой открадна народните пари

    40 3 Отговор
    за да си прави хотели по морето? Кой даваше луди рушвети на държавни служители да подписват разрешителни и да нарушават закона? От коя част на партийната и милиционерската върхушка са днешните чорбаджии по морето! С рушвети далеко се стига, лошото е че простотията и алчността раждат лай....оморието, откъдето всички бягат по чуждите курорти!
  • 18 ЗАЩО ИЗОБЩО???

    29 2 Отговор
    Трябва да има министерство на туризма?Държавата да харчи пари за реклами,а всички други само да лапат.Ако всички отделят по някой лев за реклама всички ще печелят.Да ама алчноста е по-голяма.
  • 19 Ювиги

    30 4 Отговор
    На българското бетономорие вече и чайките не искат да ходят, камоли нормалните хора.
  • 20 Нали

    3 19 Отговор

    До коментар #10 от "На крив х..й":

    цените високи били бе, каква крайно бедна прослойка!? Стойте си по-добре по паланките!

    Коментиран от #23

  • 21 вергил

    27 4 Отговор
    Българското море е като квартал Люлин в София или пловдивският Тракия, ама с море. Айде нема нужда.
  • 22 Има един хотел на Приморско в

    36 2 Отговор
    гората, който за една година се самосъсипа. Въпреки всичко искат за стая по 150 евро, а за студио 200 на вечер. В морето бъкат по 11333 бактерии от ешерихия коли на 100 мг. Факт установен от учените от Софийския университет. Докога държавата ще толерира грабителския бандитизъм на една шайка тарикати забогатели чрез далавери и кражби?
  • 23 я па тоа

    27 2 Отговор

    До коментар #20 от "Нали":

    ми вие пък си стойте по морето без клиенти, опищяхте орталъка тая годин, че ви бил слаб сезона, а по другите курорти и държави счупиха рекорди по посещаемост дажи и от преди ковида.
  • 24 Все

    7 5 Отговор
    Тарикати са у гръчко
  • 25 Ай у лево

    24 2 Отговор
    Ако ще и туристите дето отиват в Гърция и Турция да съдите....с това, гоф ната няма да изчезнат.
    Нито заразите от които се повръща или получаваш разтройство, ако не седнете и с общините и държавата, да си остраните проблемите...
    Даже, ще става по-лошо и родолюбците ще изчезнат, а така като ви гледат действията, дано и вие изчезните ...
  • 26 Дхпжб

    32 0 Отговор
    ДДС 9 процента!?
    И 0 да е пак ще ревът!
    Ще искат и субсидии!
  • 27 С кой акъл ще завеждате иск

    29 0 Отговор
    След като и кучетата в Приморско знаят, че по Южното Черноморие(а и не само там, тъй като аз лично съм виждал как тръбата с фекалии волно се изтича в морето на Златни пясъци!) е замърсена.Това е проста логика.Няма пречиствателни съоръжения, а където има капацитета им е толкова малък, че е съобразен само с местните жители.В разгара на сезона населението скача в ПЪТИ! Трябва да се създаде стройна организация с вярна база данни за брой летуващи и Министерството на околната среда и водите да изиска от държавата да построи съответните пречиствателни съоръжения.Да се спре издаването на безразборни строителни разрешения, тъй като на много от новопостроените обекти изобщо не е помислени за заустване на водите и те свободно се изтичат в морето.Всичко е плод на алчността на местните дерибеи, на нехайството на архитектите, които предпочитат да вземат тлъсти хонорари и да си затварят очите за ОЧЕВАДНИ и непрофесионалисти проблеми.С две думи трябва ГОЛЯМА МЕТЛА и много работа за години напред след това!

    Коментиран от #31

  • 28 М. Н. В.

    5 29 Отговор
    Има поне пет платени новинарски сайта и две телевизии който непрестанно плюеха лъжи и тревожни фалшиви новини против българското черноморие. На когото не му се ходи на Черно Море има пълното право да не го прави. Но да се тиражират постоянно фалшиви новини е прекалено и умишлено саботиране на сезона. Трябва виновните да понесат своята отговорност.

    Коментиран от #29

  • 29 Хъъъм

    21 2 Отговор

    До коментар #28 от "М. Н. В.":

    Я иди по поликлиниките и аптеките, колко народ се оплакал от повръщане и разстройства в бургаския.
    Важно бе и мнението на министъра, че това било нормално за сезона. Как ще е нормално, аз за 12 гид по Гърция, не помня някой окло мен да имал подобно оплакване..
    Но е лошо, че дори не е "нормално" за сезона, защото в тоя сезон, оплакванията са тройно повече от предните год....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дааа

    14 0 Отговор

    До коментар #27 от "С кой акъл ще завеждате иск":

    Те много добре знаят, че такова дело, няма как да го спечелят....просто плашат до завършване на сезона и догодина, пак с начала и дано хората са забравили ....едвали.
    Ако се стигне до дело, нали ще видим всичко дето в момента и обвинените на са ни показали, а си нямате на представа за всичките ужаси..
  • 32 гост

    23 1 Отговор
    според мен не негативната кампания а некачествената и скъпа туристическа услуга съсипа сезона
  • 33 халибегов

    1 9 Отговор
    Морето е чисто като сълза всички води преминават през пречиствателни станции
  • 34 Карък

    18 0 Отговор
    Някой бил ли е в Кранево,да видите що е кочина.
  • 35 Тоя пък

    10 1 Отговор
    Ми да ме осъди и мен че не ходя в тоя кенеф дето направиха с годините. Луда работа
  • 36 Обективно

    22 1 Отговор
    В Гърция и Турция туризма го занемаваряват. В екзотичните страни е добре, но доста скъпо. В България туризъм няма. Тук там някакви спорадични проблясъци, ама трябва да си луд да рискуваш. В 99% от случаите се прибираш от почивка разочарован, да не кажа бесен. Този човек не разсъждава трезво като мисли, че като осъди някого ще върне доверието в туризма. Това не е Северна Корея да принуждаваш хората какво да мислят и правят. Туристи не се просят, а печелят. Ама те нашите от къде да го знаят това
  • 37 Емо

    12 0 Отговор
    Няма нужда от саботаж, Аз миналата година бях на Китен, което беше едно време едно от спокойните места. Горе-долу изкарах някак, ни много добре, ни много зле. Но общата картина е отчайваща. Бях и в Поморие, и в Царево. Това е моето мнение. Съдете ме и мене. Аз отивам в Гърция. И там не е перфектно, но е по-добре.

    Коментиран от #38

  • 38 Видях ги

    3 8 Отговор

    До коментар #37 от "Емо":

    такива пишман туристи като теб в Гърция. Автомобилите им със зимни гуми. Спряни по чукари и дерета по гръцките села. Легнали долу на камънака с торбите от Лидъл. Мият чинии с бутилки от минерална вода. Мислят си че са на почивка. Нормалните места там не са по джоба на по голямата част от българите. Ама нали парите отиват при византийците и те се кефят. В България има страхотни места но не на цената на шпека от Лидъл и квартира в гръцко село.

    Коментиран от #40, #42

  • 39 Водолей

    7 0 Отговор
    Туристи ще има когато сменят девиза :Ден година храни.
  • 40 Емо

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Видях ги":

    О, недей да съдиш за другите по себе си, колега. зимните гуми си ги свалям и ги измивам със сапун и вода много грижливо, бас че не знаеш защо зимните гуми е по-добре да се мият и да се съхраняват чисти.
    Представи си нещо друго: Прекрасна къща в стар стил, напомнящ на копривщенския, с изглед и към морето, и към планината, апартаментче с спалня и кухня, напълно оборудвана, отделна веранда с масичка и още един навес със сянка и масичка, на 5-10 мин. пеша от морето. Или пък бунгало самостоятелно на 10 м. от морета,пак с хол с кухненски бокс, спалня, климатик навсякъде, и така. Може би описваш твоите приятели с вкус като твоя, но мен не ме брой. А в Лидъла в гърция няма нищо лошо. Сладоледа, който тук е 1.50 лв, там е 50 ст., а съм купувал и свински врат за 3 евро кг, верно че беше преди 4-5 години, но факт. Няма кво да ме агитираш къде е хубаво.

    Коментиран от #41

  • 41 Няма лошо

    0 3 Отговор

    До коментар #40 от "Емо":

    Щом за теб почивката е да печеш свински врат за 6 Евро в бунгало до плажа. Но да се отрича всичко друго. Може и да вземеш зимните гуми да ги гушкаш в спалнята с климатика. Това са страшни екстри.

    Коментиран от #44, #46

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Игор

    1 0 Отговор
    Ееееее ,не е съвсем абдикирала държавата ни !
    Цяло лято е пълно с данъчни на морето!
  • 44 Емо

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Няма лошо":

    Ще ти кажа точно къде какво е, за да не правиш свободни съчинения. Умния първо събира информация, след това я анализира и после дава мнения. Аз казвам какво е там и какво е тук и какво ми харесва и не ми харесва:
    1. Там: вариант 1 - път край морето, на 30 м. от морето, заливчета, дълги плажове и пусти. Паркираш колата под огромно дърво на сянка. Вадиш си нещата, разпъваш си чадъра. Може да има хора на 200-300 м., от тебе, може и на 30 м, но никой не ти се навира на 2 м. от теб. Тук: места за паркиране няма. Ако има, идва мутрафончо и ти казва: дай 5 лв., че мястото е частно. Дали е така, един Господ знае. Следва или скандал, псувни, евентуално саморазправа или си търсиш друго място.
    2. Там: вариант 2 - седиш си пред къщичката, а пред нея е директно плажа. Тишина и спокойствие. Тук: излизаш от хотела и попадаш в гора от чадъри и шезлонги на метър един от друг. Шумно. Мръсно, пълно с фасове.
    3. Там: вариант 3 сядаш на шезлонг под чадър на заведение, поръчваш си нещо за пиене и цял ден никой не ти иска нищо повече. Тези, които говорят високо, викат, псуват, или си надуват музика или пречат на спокойствието на останалите, им правят забележка, после ги молят да напуснат. Тук: знаете колко струват чадъра и шезлонга, как се надува дискотеката от плажния бар, шум, викове, и пр. Свободната зона е изтикана зад платената и е с широчина най-много 20 м.
    4. Водата: Там - прозрачна и чиста, нижда се дъното до 10-15 м. дълбочина минимум. Морето е много по-спокойно
  • 45 Прост Българин

    2 0 Отговор
    Който има доблестта да каже истината в България бива смачкван от мафията която владее държавата
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Жони

    2 0 Отговор
    Искате по десет кожи да дерете я се гръмнете
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове