Last news in Fakti

22 Август, 2023 16:31 2 423 83

Даниел Смилов: Румен Радев сглабя геополитически "троянски кон"

  • румен радев-
  • политика-
  • движение

Има съдържателни разминавания в позицията на Румен Радев и управляващото мнозинство

Даниел Смилов: Румен Радев сглабя геополитически "троянски кон" - 1
Снимка: БГНЕС

Русия и обвързаните с нея енергийни проекти са двата основни разлома между президента и управляващите, но има и трети - конституционната роля на президента в една парламентарна демокрация. Това мнение изказа пред БНР политологът Даниел Смилов, специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски".

"Има съдържателни разминавания в позицията на Румен Радев и управляващото мнозинство, а оттам и правителството. Тези разминавания са в три посоки - две са геополитически, те са ясни. Президентът, за разлика от управляващото мнозинство, подкрепя повече позиции, свързани с Русия в конфликта ѝ с Украйна. Не става дума за директна подкрепа на Русия, но повечето от позициите на президента Радев съвпадат с тезите на Кремъл - и за борбата за мир, и за това, че Украйна трябва да капитулира на практика като бъде оставена без военна помощ и пр. Тук има сериозен разлом, другият е по енергийните проекти, пак президентът там е много по-тясно свързан с проекти, обвързани с Русия. ... Служебното правителство на Радев скри, че има интерес от Украйна към реакторите в "Белене". ... Третата линия е още по-интересна, тя е вътрешнополитическа, можем да кажем - конституционна. Тя е за това каква е ролята на президента в една парламентарна демокрация. ... Ролята му до някаква степен е на коректив, но не и президентството да определя рутинната политика на страната. В парламентарната република изпълнителната власт принадлежи на Министерски съвет", обясни той.

Според политолога идеята на Радев е "да сглоби нещо алтернативно на настоящото правителство, в което влизат ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" или БСП":

"В една такава алтернативна конструкция той би имал геополитически "троянски кон". Това обяснява тактическите му действия".

В предаването "12+3" Даниел Смилов коментира, че идеята за народно движение, обявена от президента в речта му на Шипка, е изключително неуместна:

"Тя съвпада с геополитическата разломна линия по отношение на Русия. Прави се един неприемлив опит културната и историческа близост между българския и руския народ да бъдат използвани за политически цели в настоящата ситуация, включително в подкрепа на агресията на режима на Путин. Това ми се струва не само безвкусни, но и вредни за България спекулации, свързани с историческата памет".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    20 4 Отговор
    Пловдивчанин се помисли за Шумахер, натисна газта и вместо дрифт, вкара колата си в морето край Лозенец
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всичките му "сглобки" досега се

    20 43 Отговор
    провалиха, ще се издъни и тая. Въпросът е:
    Защо редовното правителство на разследва злоупотребите и щетите, които служебните му правителства нанесоха на страната?
  • 5 За какъв

    21 25 Отговор
    го избраха , той какви ги свърши ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хахаха

    40 14 Отговор
    Американската подлога го е срам да си признае, че ГЕРБ и ДПС са част от сегашната сглобка:))))
  • 8 ПП+ДБ+ГЕРБ

    43 9 Отговор
    Смилов, недей така, ГЕРБ и ДПС са наши хора, дори и ги изпрахме.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ТоА ДаниелЧо

    38 13 Отговор
    Бил програмен директор в центъра за либерастки стратегии.....🤣
  • 11 дедя

    44 16 Отговор
    Калоян Методиев и Смилов са троянските коне на шарлатаните но Радев ги отсвири на време
  • 12 Госあ

    24 13 Отговор
    “Русия и обвързаните с нея енергийни проекти са двата основни разлома между президента и управляващите” само заради това, ако българина не гласува за Радев, си заслужава напълно съдбата, която ще става все по злощастна ! Да не говорим за другите му позиции относно авиацията, където пожарникаря (псевдо, между другото) и цвичката се оказаха по големи разбирачи от него, позицията му за подаряването на оръжия от БА за Украйна и така нататък….

    Коментиран от #22, #24

  • 13 Ехаааа

    36 10 Отговор
    Даниел Смилов коментира, че идеята за народно движение, референдуми и глас народен е изключително неуместна и ще спре грантовете от американското посолство и на него ще му наложи за пръв път в животеца му да почне да работи.
  • 14 Учуден

    31 9 Отговор
    С какво се занимава директора на Центъра за либерални стратегии, със смяна на пола ли?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Цве

    11 24 Отговор
    Не тоя чорап ще прави нещо като Вагнер свойбатальон

    Коментиран от #27

  • 17 Стига лъга и внушава бе

    27 10 Отговор
    лъжлива грантаджиска подлога!
  • 18 нашия

    19 11 Отговор
    Щом след Цеков и Смилов "изврева" срещу Радев /синхрона е познат/ значи са отписали ПП и компания и им готвят заместници от "Радевите" хора и по този начин за пореден път да заблудят народа ,че се извършва някаква промяна...радевите са по-подготвени манипулатори от Кирчовците /това го отиграха в служебното правителство и сработи и сега ще го пробутат в по-голям мащаб на народа ,като "ново" или "промяна"/,НО реално погледнато кой национален интерес защити служебното правителство на Радев /те спънаха изпълнението на решението на НС за "Мариците" тене го представиха и не се пребориха в ЕС защото Пеканов не желаеше ...и няколко други случая имаха да докажат ,че работят за Родината си и те не го направиха...така че хора бдете подготовката на новата измама е в ход...
  • 19 Ами

    12 24 Отговор
    Как може да е друго, като си имаме президент, който е зелен чорап напълно зависим от Решетников и подлога на Путлер

    Коментиран от #65

  • 20 Анонимен

    8 5 Отговор
    Сорос умре вече, еврейски комунист, унгарски де. Всичко е наред с това име. Да прати чувалите с евра и на самолета да ни чака в Америка, че тук не щат ромите българи, другите искат жилищата, за зимата в буркани жилищата
  • 21 Това

    15 1 Отговор
    "сглабя" е също толкова неграмотно като "оцЕня"!
    Селски драскачи, върнете се в трети клас!
  • 22 Съдбата наистина

    11 14 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    Си е заслужаваме като народ, но не ако не гласуваме за Радев, а защото голяма част от нас се излагала два пъти вече и са гласували за тази зависима подлога защитаваща единствено и само интересите на путлериската върхушка от Кремъл. Ако бяхме нормална страна вече щеше да има импийчмънт и след отстраняването му незабавно съдене за национално предателство и служба в интерес на путлериския терористичен античовешки режим.

    Коментиран от #83

  • 23 миче моме какво е това "сглабя"?

    11 2 Отговор
    не е ли сглобява геополитически "троянски кон" в заглавието?
    Поне пишете си манипулационните статийки грамотно...
  • 24 нашия

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    не се подвеждай....ти не виждаш ли ,че се опитват да пробутат на "Радевите" хора колко си може повече "русофилски" гласове ...те са в една лодка не са критики това ,а работа в полза на "Радевата" партия /която ще бъде маскирана -именувана някак си/, за да махнат безхаберниците ПП и компания/те си свършиха работата -народа ги намрази/ и да дойдат "свестните" /които "Оттренираха" ситуацията в сл.кабинет и сега могат да се пуснат на терена в истинската игра/ тоя път подготвят нещо по-дълготрайно в сравнение с ПП-тата които бяха събрани в много къс срок и каквото имаше това пуснаха да клати топката докъто съберат по-качествен отбор...и т.н и т.н.

    Коментиран от #26

  • 25 Коментар

    9 8 Отговор
    Този политолог сигурно е глух.Радев никога не е казал Украйна да се предва.Каза,че иска да чуе думата "мир" и че не може да остави българската армия без нищо.Има огромна разлика нали?Дано този политолог се оправи и да си върне слуха...рано е оглушал.Трябва мерки да взима.
    Всеки нормален иска мир.Ние война в България не искаме.

    Коментиран от #32

  • 26 Госあ

    6 9 Отговор

    До коментар #24 от "нашия":

    По читав, няма. Трябва човек да се ориентира според ситуацията. “Радевите хора” правиха “ала бала” с него, в което са най добри изглежда. И аз бих заложил първоначално на Денков, но се видя че е един продажен мухльо. Дано си е взел поука. Пеканов и Зарков са читави. Всъщност, от БСП има доста читави хора, които да намерят пристан при Радев.

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Свикват партизански чети казаха

    11 6 Отговор
    Радев е поредния дръвник дето му хареса да стои на власт..

    Друг е въпроса че маниерите и езика му са напълно неуместни за поста на който е сложен и общо взето полза от него нулева на тоя етап

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 9 Отговор

    До коментар #28 от "Свикват партизански чети казаха":

    Така му е заповядано от решетников‼️

    Коментиран от #34

  • 31 нашия

    8 3 Отговор
    ПП-тата бяха пуснати ,като проба до къде може да ги изтърпи народа /затова правят толкова глупости/ и след това да дойдат умерените "спасители" "Радевите" хора и да бъдат приети както положителни герои,които "мислят за народа"...а по основните точки на българския суверинитет нямат почти никаква разлика с ПП-тата...и т.н. и т.н....
  • 32 Да, бе да

    5 8 Отговор

    До коментар #25 от "Коментар":

    Мир не може и няма да имам никога докато не бъдат пречупени веднъж за завинаги всички имперски амбиции, които насажда Путлер и режима му в Русия.
    За огромно щастие трудния и много болезнен урок от втората световна е научен. На диктаторите не се правят отстъпки с територии от суверени държави, защото те не се задоволяват никога само с тях, а винаги стават все по-алчни.Грешката и слабостта която беше допусната през 2014 сега не се повтаря за радост. Отстъпките пред диктаторите не са начин за постигане на мир, а рецепта за сигурен пълномащабен световен конфликт. Точно затова никога отстъпки за терористичния режим на Путлер, а пълномащабна помощ от целия свят за нападната суверенна страна Украйна до загубата на Русия само така може да има мир на света.
  • 33 нашия

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    заблудил си се /с Денков е непростимо-той е прозрачен от вясякъде/ Пеканов и Зарков са по-перфидни и "неопетнени" но не страдай от илюзията ,че не са сллуги на "евроатлантиците".....

    Коментиран от #36, #47

  • 34 Ами

    2 7 Отговор

    До коментар #30 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Така заповядано наистина и ако само си помисли да не изпълни нещо моментално става труп и не само в смисъла на политически труп, а и в буквалния на думата. Скоростно ще получи доза новичък например и ли радиационно натравяне с неизвестен произход.
  • 35 Кой какво

    6 7 Отговор
    Не е троянски а путински...
  • 36 Госあ

    6 6 Отговор

    До коментар #33 от "нашия":

    Аз самият имам резерви към Радев, но както писах, по-добро няма. Не, Възраждане не са по добро. Всички популисти са еднакви. А тия са турбо популисти.

    Коментиран от #37, #42

  • 37 Ама

    8 2 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Избирането на по-малкото зло вече 30 години знаем до какво води много добре.
    Още от същото и напразни надежди и последващо закономерно разочарование
  • 38 Мнение

    7 6 Отговор
    Даниел Смилов премълча обаче,да обясни каква е ролята на профашисткото сегашно правителство во главе с Денков! Хайде моля Смилов да съдим с един аршин,а не с два! ОК?
  • 39 Извод

    7 8 Отговор
    Президента на страната трябва да бъде политик както бяха Петър Стоянов и Първанов докато този може да е най добрия летец в света но политиката не е за него.Изказа му винаги от рода слон в стъкларски магазин липсва дипломация липсва усет и има много първичен изказ и стремеж да бъде на всяка манджа мерудия.
  • 40 Диамантената ръка

    7 9 Отговор
    Закривайте го тоя фатмак, да взема пенсията и го пращайте охрана на някой склад...
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Само така изглежда от пръв поглед ,но ако се вгледаш в детайлите ще различиш няколко крила във "Възраждане" /включително и "турбо популизъм"/ на мас медиите им е удобно да ги представят едностранчиво,защото е по -лено за обяснение,ако се загледш в детайлите не е така. но една е свързващата нишка а тя е -националния интерес ,а "турбо популизма " се преекспонира защото е най-лесно да се бие по него понеже е най- уязвим /като всяка крайност/.....

    Коментиран от #48

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Доктор

    6 4 Отговор
    Неграмотен продажен соросоид.
  • 45 Галя от ПосолствоТО

    6 3 Отговор
    Не може така, не съм одобрила. Едвам успях да ви пробутам химика и снахичката, сега ще ми играете сечено.Я не ми създавайте работа.
  • 46 Тахумба

    1 0 Отговор
    А кой ще го "разглабя"?
  • 47 Госあ

    0 7 Отговор

    До коментар #33 от "нашия":

    Виж сега, Денков е несъмнено топ учен в много сериозна сфера. Това ни е проблема на българите, че от толкова калинки и откровени простаци, търсехме някой умен и образован човек. Но този доказа по най категоричния начин, че това не може да бъде единствено условие ! Задължително, но не единствено. Дам, в Китай за администрацията избират от хиляди - един. Не е лесно, кой е казал че е лесно…та, затова е разбираема грешката с Денков (него няма как да го напиша с малка буква, но още по голям срам)

    Коментиран от #50

  • 48 Госあ

    0 6 Отговор

    До коментар #42 от "нашия":

    Това което изглежда като сова, най вероятно е сова 😅

    Коментиран от #51, #52

  • 49 Брей

    4 2 Отговор
    кув тоз глагол "сглабя"? Аман от селянета.
  • 50 Денков

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Госあ":

    си е платил титлата, но е много добър лизач.

    Коментиран от #53

  • 51 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    но совите не са това което са ....както се казваше в една книга или филм /за тези които са гледали филма ,но не с чели книгата/...

    Коментиран от #55

  • 52 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Госあ":

    а като сме го подкарали на птици ,да те питам каква е разликата между бухал и кукумявка....изглеждат почти еднакво....таааа така и насадените от мас медиите стереотипи /турбо популисти и т.н./...дявола е в детайла
  • 53 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #50 от "Денков":

    Не става дума за титли, а за научни статии в много сериозни списания, в които е първи и/или автор за кореспонденция. Това трябва да се знае ! Ако някой заслужава такава титла, единият е той. Защото има и други български физици, химици и физикохимици. Руска школа 💁 И най грозното е, че този човек е нейн продукт, нищо че след това е работил доста с японци и е бил в сащ. Както казах, обаче, да си умен и образован е задължително, но не достатъчно условие !!! Той го доказа по категоричен начин. Да не се повтарям, много трудно ще селектираме подходящи хора…много…а Радев е най читавия в момента.
  • 54 Дълго_Име

    6 1 Отговор
    Ало, Дани Смистиката, поспри се малко и анализирай коректно - казваш за Радев, че "Прави се един неприемлив опит културната и историческа близост между българския и руския народ да бъдат използвани за политически цели в настоящата ситуация", а разломът който дълбае "сглобката" какво е, точно това за което обвиняваш Президента! Че си мазен плазмоид е известно, не ни прави на глупави!
  • 55 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #51 от "нашия":

    Не, не повярвай, това което прилича на сова, най вероятно е сова ! Между бухала и кукумявката има очебийни разлики 😉

    Коментиран от #56, #57

  • 56 нашия

    5 2 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    но не се вижда "от пръв поглед"...а това ,че Радев няма виждане за България като фактор в Европа и следва чужди националистически доктрини / три морета е на полски генерал турбо-националист/ подкрепени от САЩ,само показва колко ниски са целите му, аниски цели водят и до ниски резултати /особенно когато не успееш и да ги постигнеш/...пак помисли Радев не е това което се опиват да ти продадат
  • 57 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #55 от "Госあ":

    Това,че Радев говори ено пред "партньорите" извън страната ,а друго като се прибере не те ли смущава повече от едно "турбо-популистко" крило ,което не дъжи власта в дадена партия ,но е част от тази партия....????!!!!!!

    Коментиран от #58

  • 58 Госあ

    1 3 Отговор

    До коментар #57 от "нашия":

    Писах, че имам своите резерви, но Възраждане не изпълняват дори първото условие. Експеримента с тях е доста по непредвидим. Освен това, факта че подкрепям дружбата с Русия и Изток’а като цяло, не означава че искам просташка и директна конфронтация със запада. Особено с някои държави като Франция и Италия например.

    Коментиран от #61, #62

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #58 от "Госあ":

    не знам защо определяш каото "просташка и директна кофронтация" излагането на ФАКТИ и отстояването на собствения интерес ,но знам , че ако не знаеш и помниш историята си и се "навиваш" да си по-дребен и малък от дедите си неминуемо ще трябва да се наведеш /и то доста/-това ни прдлага и Радев,като бай Тошо да се наведем ,а е дошло време разделно и трябва да се определи свеки кой кой е....а без рани и болки няма да мине /ти това се опитваш да немериш като решение/ късно е много сме изпуснали положението....
  • 62 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "Госあ":

    не мойе да не поемеш рискове и рани и да искаш да си добре.....

    Коментиран от #63

  • 63 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #62 от "нашия":

    Мноого рискове след бай ти Тошо и резултата никак не е добър. Тая хазартна, капиталистическа нагласа не е мой тип. Да, трябва политик, който да лавира и да отстоява интереса.

    Коментиран от #64, #66, #67

  • 64 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    така е прав си ,че много пъти се опарихме /но не ни идва акъла/ и поради това трябва вече много да се внимава..."лавирането" може да е за дреболии , но основните човешки ценности и национални интереси няма как да са изобщо тема на коментар ,държава изградила най-голямата културна общност в Европа няма право пред дедите ни да прави такива компромиси...политик който тръгва да следва такава политика която не е нашата национална доктрина /разбирай -правилния път за развитие на създадената от България културна общност в Европа/ не ни е нужен,трабва ни човек който не се страхува да им каже ИСТИНАТА в очите на "партньорите" ни и да ги укори за моралната и повсеместна деградация на Европейската цивилизация ,като резултат на тяхните действия или бездействия и отново както едно време да им посочи верния път...свичко друго за гъвкавост и диалогичност са алабалистики за да се прикрие импотентност или подчинение...

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 нашия

    6 0 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    Трите морета които иска да следва Радев са измислица на полско генералче турбонационалист ,и аз наследника на човека построил за тях /нашите деца поляците/ кралската катедрала в Краков ще му ходя по гайдата и ще следвам безумните му идеи ...как да стане това ???!!! няма как...или внимава какво му говори дядо му или си троши главата сам /няма да им е за първи път срещу руснаците/...ние създаваме съюзи не търсим да се присъединим...
  • 67 нашия

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "Госあ":

    оперативно-тактическите действия се подхвърлят на такива като нас да ги коментираме и се съсредоточаваме в малкото парченце от пзела,а света се управлява със знаци и жестове между претендентите за владетели на света....Защо мислиш гроба на Киприан /който е построил въпросната катедрала в Краков и не само това/ е в църква която е на червения площад,защо иазнасянето на знамето на победата 9-ти май започва от паметника на гражданина Минин и граф Пожарски,защо кръстовете по църквите на Червения плщад и не само там/ са със т.н. витлеемска звезда,която странно защо в Русия наричат Българска звезда,защо на парада на победата заедно с германските флагове хвърлят демонстративно и настоящия /официален/ флаф на Русия....това е наш цивилизационно-културен ареал,за съжаление временно отнет ни...за сега...
  • 68 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #64 от "нашия":

    Виж, времената са други, а ние не сме Велика България ! Хайде първо дипломатично някой да каже, че няма да се откажем от енергетиката си и ще продължим да си сътрудничим с руснаците в тази област, най малкото и други страни в ЕС го правят, и също когато имаме изгодни предложения от Китай за индустрия или транспорт, ще ги приемаме. Най малкото, защото и други в ЕС го правят. Или пък, че няма да въоръжаваме Украйна за да наливаме масло в огъня, най малкото защото и други в ЕС не го правят. Нека започнем оттам, дипломатично ! Относно морала, много обтекаемо нещо е това. При добро образование и семейна среда, можем съвсем спокойно да се погрижим за това. Разбира се, трябва да се обръща внимание на вътрешната политика, като образование и култура, което също съвсем дипломатично може да се каже, че е наша работа. Нали така ?

    Коментиран от #69, #73, #75

  • 69 Ами

    2 5 Отговор

    До коментар #68 от "Госあ":

    Енергетиката ни в сегашния си вид няма никакво бъдеще. Например подържането на въглищните централи не е никакво решение, а само отлагане на проблема. Всяко забавяне просто прави нещата по-трудни болезнени и на още по-висока цена. Просто политиците си подхвърлят горещия картоф единни на други с надеждата друг да се оправя с него. За тях това е болезнен въпрос защото тази индустрия е загиваща и трябва да бъде затворена неизбежно, но това е свързано със неминуеми социални сътресения от които те бягат всячески. От това бягство страдаме всички, защото при нас енергиен преход не се случва нашета енергетика стои на едно и също ниво и става се по не ефективна и неконкурентно способна. След няколко години цената на ел. енергия произведена от въглища заради въглеродните емисии вече ще е така, че релно тя ще бъде неизползваема на фона на цената на тази от ВЕИ която ще става се по-масова и достъпна. Тогава ние какво ще правим с нерентабилната си енергетика? Пак ще дотираме предприятия работещи на загуба само за да работят ли?

    Коментиран от #77, #78

  • 70 Мирослав

    2 1 Отговор
    Интересно,Ердоган подписа с Орбан за доставка на газ и от къде ще мине тази газ?Да не е през тръбите,които Радеф му подари наскоро?За,които ще Ердоган ще ни плати 138 млн. Щ.д. и ще продава газ на Европа,а ние за 5 кораба на година,ще платим на същия Ердоган 3.5 млрд. Да същия Радеф говореше за предатели на Шипка 138млн-3,5млрд и подарена газова инфраструктура на Турция,а ние нямаме никакви права на тяхната,но пък те имат на нашата.Едвам се отървахме от руско робство и Рундьо ни върна под турско и с цялата си наглост се качва на Шипка същия този и вика на другите предатели.
  • 71 Мирослав

    2 1 Отговор
    Интересно,Ердоган подписа с Орбан за доставка на газ и от къде ще мине тази газ?Да не е през тръбите,които Радеф му подари наскоро?За,които ще Ердоган ще ни плати 138 млн. Щ.д. и ще продава газ на Европа,а ние за 5 кораба на година,ще платим на същия Ердоган 3.5 млрд. Да същия Радеф говореше за предатели на Шипка 138млн-3,5млрд и подарена газова инфраструктура на Турция,а ние нямаме никакви права на тяхната,но пък те имат на нашата.Едвам се отървахме от руско робство и Рундьо ни върна под турско и с цялата си наглост се качва на Шипка същия този и вика на другите предатели.
  • 72 Мирослав

    2 1 Отговор
    Интересно,Ердоган подписа с Орбан за доставка на газ и от къде ще мине тази газ?Да не е през тръбите,които Радеф му подари наскоро?За,които ще Ердоган ще ни плати 138 млн. Щ.д. и ще продава газ на Европа,а ние за 5 кораба на година,ще платим на същия Ердоган 3.5 млрд. Да същия Радеф говореше за предатели на Шипка 138млн-3,5млрд и подарена газова инфраструктура на Турция,а ние нямаме никакви права на тяхната,но пък те имат на нашата.Едвам се отървахме от руско робство и реЗидента ни върна под турско и с цялата си наглост се качва на Шипка същия този и вика на другите предатели.
  • 73 Ами

    2 7 Отговор

    До коментар #68 от "Госあ":

    Защо да не въоръжаваме Украйна, като това в момента е почети бездънна златна мина за нас и може да даде огромен тласък на нашия военнопромишлен комплекс и да издърпа дори и икономиката ни като цяло напред.? Нека да си гледаме първо нашия национален интерес и да го защитаваме, а после да гледаме други интереси и да ги степенуваме според ползите. В момента България изнася и продава муниции с невиждана скорост. Икономиката на цели региони от страната вече е във възход благодарение на това. Заводите работят на три смени и вече набират работници от по две области в съседство. Заплатите минават средната заплата в столицата дори.

    Коментиран от #76

  • 74 сглобява или сглобяват

    3 0 Отговор
    Такава дума или глагол като СГЛАБЯ, употребена в заглавието, не съществува.
  • 75 нашия

    7 0 Отговор

    До коментар #68 от "Госあ":

    не разбирам каква е разликата от това да го кажеш "дипломатично" и ясно и точно становище по даден въпрос...целта е една и съща , това да задаваш тона на разговора те прави силен политик ,а не да следвш чуждия тон .....нали така
  • 76 нашия

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "Ами":

    ти не си българин ,май -БЪЛГАРИН не може да разсъждава по този начин....да продава чужди животи /смърти/ за пари....отвори историята и прочети защо ДУЛО са били наречени така и от кого и кого все още по тези земи наричат така.....някакъв мутирал ген е бил доминантен при теб ....явно....може и да не съзнаваш какво точно казваш....

    Коментиран от #81

  • 77 нашия

    4 1 Отговор

    До коментар #69 от "Ами":

    объркал си координатната система мой.....не продаваме ядрените реакори които вече сме купили,пускаме при нужда "замразените" такива ,а ВЕИ-тата ги децентрализираме за локална употреба /всеки в двора си си има ВЕИ което използва/,мрежовите мощности отиват само за индустрията и чак тогава затваряме мините...сещаш ли се...
  • 78 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #69 от "Ами":

    Айде сега виж печалбите от АЕЦ Козлодуй за България и не ми разтегай лакърдии. Като внасяш ток от и през Турция или газ, бензин и дизел, енергетиката ще ни бъде топ, нали ве ?! Смехурко….много нагли селски парчета сте

    Коментиран от #79, #80

  • 79 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Госあ":

    Щото ядреното гориво или оборудването за АЕЦ ще са родно производство сигурно? Да се развива сектор за който няма благоприятни условия на дадено място е нищо различно от обричане на зависимост. Вместо да се наливат пари в още зависимости независимо от кого е много по-добре да се развиват технологии които гарантират независимост, а не още така. Слънцето вятъра и водата ги има тук и те не подлежат на внасяне или занасяне от никой по никакъв начин.Те са перспективните и не само като наличие, а и като прогресивно развитие на технологиите и все по увеличаващия се световен дял. Защо да не се инвестира в тях а да се загробват още пари в корупционните ядрени голове?
    И преди да кажеш ама Украйна защо ще ги купува тогава направи разликата тя е страна която има технологичната възможност и практическия опит за независимото от Русия развитие на ядрени технологии. Освен това Украйна разполага и със залежи на уранова руда в промишлено значими и икономически изгодни за експонация находища. Да тя не може да се справи засега сама с обогатяването на урановата руда на нейна територия, но САЩ са и съюзник и имат технологията и опита и промишлените възможности за обогатяване и изнасяне на готово ядрено гориво. Тоест Украйна за разлика от нас може да затвори почети изцяло сама и напълно без никакво руско участие цицала поне за експлоатационния живот на оборудването което ние имаме и което никога няма да бъде използвано у нас, а след време просто ще бъде нарязано за скрап ак

    Коментиран от #82

  • 80 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Госあ":

    Тоест Украйна за разлика от нас може да затвори почети изцяло сама и напълно без никакво руско участие цикъла поне за експлоатационния живот на оборудването което ние имаме и което никога няма да бъде използвано у нас, а след време просто ще бъде нарязано за скрап ако не се отървем навреме от него. Прозореца за това няма да е отворен безкрайно дълго и скоро и Украйна може да не го иска вече както се случи с много неща за които изтървахме времето да се отървем от тях
  • 81 Ами

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "нашия":

    Напротив военната помощ и мунициите за Украйна спасяват украинските животи, а не ги погубват защото просто им дават средства и възможности да се защитават по-ефективно. Без помощи полятата кръв ще е много повече защото Украинците са горд и свободолюбив народ който е бил под съветско робство и никога да допуснат това да се повтори . Те няма да се предадат и дори да загубят класическата войната, което може да стане само ако всички ги изоставят самички срещу руския окупатор което е много малко вероятно, защото тогава съпротивата ще подлъжи във вариант на партизанска война докато има останали живи украинци на тази земя. Руските окупатори ръководени от Путлер се нахълмиха на новия си “Афганистан” и никога няма да го завладеят каквото и да се случи.
  • 82 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Ами":

    Нищо няма да кажа, просто ще сложа минус на изписаното от теб. Не си струва изобщо да си губя времето да коментирам празни приказки. Украйна можела да развива ядрена енергетика без Русия, ние не. И защо трябва да е без Русия освен това ? М? Аз казвам точно обратното. Наши технологии щели да развиваме, кои наши технологии ? Да ти купуват слънчеви платна, за ти дотират електричеството и да купуваме руски газ от Турция. Технология си е ! Хахаха
  • 83 Пешо

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Съдбата наистина":

    Ако Радев е трябвало да бъден съден, какво трябваше да се случи с всичките демократи политици от последните 34години?! Времето лети ... България е в нищото
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове