Last news in Fakti

23 Август, 2023 05:11 1 479 13

Войн Божинов: Положението на нашите сънародници в РСМ ще става по-лошо

  • войн божинов-
  • историк-
  • северна македония

Може да питаме Пендиков какво е да си българин там, предложи историкът

"Отвори се пленарната сесия на северномакедонския парламент. 61 гласа бяха необходими, за да се стартира процедурата по изменение на Конституцията, но за самите промени са нужни 80 гласа, които управляващата коалиция към момента с двете най-силни партии все още не може да има", коментира историкът д-р Войн Божинов в "Денят ON AIR".

Според него влизането на българите в основния закон на РСМ с нищо няма да подобри тяхната участ. "Даже до някаква степен ще я влоши. Какво са 8 гласа в северномакедонския парламент за американското посолство, много бързо ще бъдат намерени гласовете. Сесията беше прекъсната, за да се спечели време, за да се намерят тези 8 гласа. До ноември месец трябва да се реши въпроса", каза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи дори нещо да не стане има и резервен вариант - предсрочни избори. "Най-много ги иска Християн Мицковски, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ. Неговата най-голяма мечта е тези парламентарни избори, ако се проведат, да бъдат спечелени от ВМРО, което може би ще стане. Всичко това е за вътрешна употреба. Има голям риск г-н Мицковски да се окаже най-неуспешният политик в РСМ", посочи д-р Божинов.

Историкът коментира и думите на Урсула фон дер Лайен, че РСМ не трябва да пропуска възможността за европейската си интеграция. "Такъв е интересът на САЩ и ЕС. Бързат, защото добре знаят, че ако се пропусне този шанс, на тяхно място може да дойде някой друг. Прави се всичко възможно да започне същинската част от преговорите. Това с влизането на българите в Конституцията е идеално за управляващите елити, в Скопие ще кажат ние направихме компромис, а в София, че са защитили националния интерес. Няма обаче да бъде защитен", категоричен е д-р Божинов.

"Положението на нашите сънародници там ще става по-лошо. Може да питаме Пендиков какво е да си българин в РСМ", предложи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перо

    7 0 Отговор
    Даже и да впишат самоопределилите се като българи в Конституцията на РСМ нищо няма да се промени и ще бъде една изпълнена формалност за ЕС! Никъде по света дискриминацията не е официална и явна! Македонистите са хора зомбирани и дресирани жестоко с поколения наред, чрез възпитание, образование, казарма, работа, култура, кариера и т.н. Това са десетилетия на промиване на мозъци! Ето, вече минаха 30 г. от признаването на първата северномакедонска държава, а те живеят още в периода на титовата СФРЮ, въобще не са мръднали в развитието си. Същата полицейщина, децата на македонистката номенклатура от СЮК и УДБ-а, също са на властови позиции и са още по-озлобени срещу БГ и българите! На това живеят и от това се хранят, иначе не са конкурентни за постовете, на които са назначени, чрез привилегии! Просто не са готови с развитието и нямат промяна в начина на мислене и има вероятност да развият още по-активна анти-българска дейност, но от друга позиция и измерение и да ни пречат при всяка възможност! По-добре е да отпадне това бреме за БГ и ЕС и да не намерят тези 8 гласа, да не придаваме толкова голямо значение на геополитиката!
  • 2 Бгг

    11 1 Отговор
    Като гледам макетата и разбирам защо руснаците нападнаха укрите.

    Коментиран от #7

  • 3 Милчо Мицков

    10 1 Отговор
    Проф.Гълъбов,след ПСВ:даваха ни много,искахме всичко,накрая не взехме нищо.Хубава е била идеята на Т.Икономов-след бълг.- сръбската война,веднага анекс на Македония,силна армия,висок боен дух....А Румелия после .Сега какво искаме?Да си признаят,че са българи ?Върти се глупав национализъм и не знам дали някой ги слуша.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Абе умник

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "БЮРМ/FYROM":

    Казаха ти го по-горе - след 1912 ни даваха много,през 1913 искахме всичко и не получихме нищо! Търси Фердинанд за обяснение,кво само със сърби и комунисти ми се оправдавате?
  • 7 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бгг":

    “Макетата” са чугунени глави, не подлежащи на развитие и промени! Жалко, че имаха право на времето да пътуват и нищо не са разбрали! Чугунената глава си е чугунена глава и в РСМ и в Германия! Просто още не са узрели за ЕС! БГ трябва строго да следи, какви текстове са заложени за гласуване, защото имам съмнения, че джендърията от комисарите на ЕС ще търсят някакъв компромис за наглостта на “макетата”, да променят френското предложение за наша сметка, в името на геополитическите интереси!

    Коментиран от #9

  • 8 Киртаци и лъжци

    1 1 Отговор
    Аз пък още си чакам самолетната линия София-Скопие. Чакам и след това рязко да ни се подобрят отношенията с маке. Е има да си чакам. Кирташки обещава, ама дава само на Ленчето
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Само истината

    1 0 Отговор
    Положението на нашите сънародници в с9еверен Черкезистан ще става по-лошо.
  • 13 Аре улево

    0 0 Отговор
    Абе какъв "историк", бе? Квартален ОФ-пропагандист и ТК3С-агетатор, мислещ се "големата работа" на светпвната политика!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове