Last news in Fakti

4 Септември, 2023 03:10 1 911 37

4 септември 1974 г. Първата атомна централа на България

  • аец козлодуй-
  • атомна централа-
  • българия

Историята на АЕЦ "Козлодуй"

4 септември 1974 г. Първата атомна централа на България - 1
Снимка: БГНЕС

На 4 септември 1974 г. е пуснат в действие първият реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Атомната електроцентрала “Козлодуй” е първата атомна централа в България и в Югоизточна Европа.
Началото на българската ядрена енергетика се поставя на 15 юли 1966 г. с подписването на спогодба за сътрудничество между България и тогавашния Съветски съюз за изграждането на атомна електроцентрала. След подробен технико-икономически анализ площадката за строеж е избрана на р. Дунав, в близост до гр. Козлодуй.

АЕЦ "Козлодуй" ЕАД се намира на 200 км северно от българската столица София и на 5 км източно от град Козлодуй, на брега на река Дунав.

Производствените съоръжения и спомагателните обекти на централата са разположени на площ от около 1000 декара. Към инфраструктурата на АЕЦ "Козлодуй" се включва и собствена брегова помпена станция и канали за техническо водоснабдяване, с които общата територия на атомната централа възлиза на 4 471 декара.

Проектите за централата са изготвени съвместно от “Топлоелектропроект” – Москва, и “Енергопроект” – София. Основното оборудване е доставено от Съветския съюз, а отделни съоръжения – от тогавашните Германска демократична република, Чехословакия и Унгария. Първата копка за строежа на АЕЦ “Козлодуй” е направена на 14 октомври 1969 г. През месец април 1970 г. започват широкомащабни строителни дейности за изграждането на уникaлното и до днес за страната ни съоръжение, в което участват над сто хиляди строители и монтажници.
На площадката на централата са осъществени няколко изцяло български проекта, които се внедряват за първи път в световната практика при строителството на атомни електроцентрали. Някои от тези технически решения, са значителни инженерни постижения, към които проявяват голям интерес и специалисти от други страни.

На 6 април 1970 г. започва изграждането на главния корпус на АЕЦ “Козлодуй” с дължина 240 м, ширина 105 м и височина 40 м. В него са разположени реакторната зала, машинното отделение, вентилационният център и електрическите устройства на 440-мегаватовите блокове. През юни 1972 г. от Съветския съюз пристига първият реактор, а на 20 ноември същата година той е спуснат в шахтата си.

Въвеждането в експлоатация на първия ядрен енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” през 1974 г. записва важно национално постижение в съвременната история на страната – началото на ядрената енергетика не само в България, а и в Югоизточна Европа.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на ядрените мощности на българската атомна електроцентрала се осъществява на три етапа:

І етап: 1970 – 1975 г. Изграждане и пуск на 1 и 2 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, модел В-230, с два независими канала на системите за безопасност.

Пуск на 1 блок: 1974 г.
Пуск на 2 блок: 1975 г.

ІІ етап: 1973 – 1982 г. Изграждане и пуск на 3 и 4 блок с водо-водни реактори ВВЕР-440, усъвършенстван модел В-230 с трикратна резервираност на системите за безопасност.

Пуск на 3 блок: 1980 г.
Пуск на 4 блок: 1982 г.

ІІІ етап: 1980 – 1991 г. Изграждане и пуск на 5 и 6 блок с реактори ВВЕР-1000, модел В-320 с херметична защитна обвивка, трикратна резервираност на системите за безопасност.

Пуск на 5 блок: 1987 г.
Пуск на 6 блок: 1991 г.

В изпълнение на ангажиментите, поети от България във връзка с присъединяването на страната към Европейския съюз, в края на 2002 г. е прекратена експлоатацията на 1 и 2 блок, а в края на 2006 г. – на 3 и 4 блок.

С Решение на Министерския съвет от 20.12.2008 г., 1 и 2 блок бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци (РАО), като заедно с необходимото движимо имущество бяха предоставени на Държавно предприятие “РАО” (ДП РАО). Решението определи “АЕЦ Козлодуй” ЕАД да продължи да експлоатира тези блокове в съответствие с получените лицензии за експлоатация в състояние “Е” (без производство на електро и/или топлинна енергия със съхранение на отработеното ядрено гориво в приреакторния басейн) до получаването на съответните лицензии от ДП РАО.
На 18.10. 2010 г. АЯР издаде лицензии на ДП РАО за експлоатация на 1 и 2 блок като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация, и прекрати лицензиите на АЕЦ “Козлодуй” за експлоатация на първите два блока в експлоатационен режим – състояние “Е”.

3 и 4 блок бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация, с Решение на Министерския съвет от 19.12.2012 г. Със същото решение двата блока с необходимото движимо и недвижимо имущество бяха предоставени за управление на Държавно предприятие “РАО”. До получаването на необходимите лицензии от ДП РАО, “АЕЦ Козлодуй” ЕАД продължава да експлоатира 3 и 4 блок в изпълнение на действащите лицензии за експлоатация в режим “Е”.

На 25.02.2013 г. АЯР издаде лицензии на ДП РАО за експлоатация на 3 и 4 блок като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация. Във връзка с издаването на новите лицензии на ДП РАО бяха прекратени лицензиите на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за експлоатация на 3 и 4 блок в експлоатационен режим – състояние “Е”.

Нов етап в развитието на атомната централа започва с успешната реализация на стратегическия за националната енергетика Проект за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок. С изпълнението на проекта е обоснована възможността за дългосрочна работа на ядрените мощности – за пети блок до 2047 г., а за шести – до 2051 г. През 2017 г. Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) поднови лицензията за експлоатация на пети блок за 10 години. Лицензията на шести блок за следващия 10-годишен период бе подновена през 2019 г. Това е максималният срок съгласно националното законодателство. След изтичането му предстои атомната централа да кандидатства за продължаване на лицензиите на блоковете.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ппдбгербдпс

    51 1 Отговор
    А сега паветата не могат да пренаредят

    Коментиран от #7

  • 2 МАХМУД

    45 3 Отговор
    МИГЛЕНА КУНЕВА И САКСКОБУРГОДСКИ И ЕС ЗАТРИХА ТРУДА НА ЦЯЛ НАРОД. А СЯ ШНИТЕ ША ДАВАТ НА НАРОДА БОРСОВИ ТОК ОТ ЦЕНТРАЛАТА ПОСТРОЕНА С НАРОДНИ ПАРИ ЗА НАРОДА А НЕ ЗА БОРСОВИ СПЕКУЛА ТИ.

    Коментиран от #12, #37

  • 3 От “лошата” Русия

    44 1 Отговор
    имахме ток, а от добрия ЕС(ЕС) получаваме усмивка. … по радиото.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ВайВай

    5 25 Отговор
    Когато гръмне КозлодУй от родината ще остене нещо дето не става и за .... уфффффф...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ХаСтигаБеее

    31 4 Отговор
    "И с тояга не можете изби любовта на българина към Русия"
    От защитна реч пред съда във Варна на Капитан Петко Киряков - Войводата.
    Погубен от продажника Стефан Стамболов и турчина Спас Турчев АНАТЕМА!

    Коментиран от #21

  • 11 ГAЛЯ ОТ ПОCOЛCTBOТО

    7 27 Отговор
    В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД Е ТОЗИ РУСКИ САМОВАР ДА БЪДЕ ЗАТВОРЕН. ЗАВИНАГИ. НИЕ ОТ ПОCOЛCTBOТО ЩЕ ВИ ПРЕДОСТАВИМ NEW TECHNOLOGIES С КОИТО ДА БЪДЕТЕ НАПЪЛНО НЕЗАВИСИМИ.

    Коментиран от #17

  • 12 кото

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "МАХМУД":

    Пиши с малки букви бе бacтун внимание ли си търсиш ?

    Коментиран от #25

  • 13 да E.Б.А какаТИ да E.Б.Агрозна

    22 3 Отговор

    До коментар #9 от "да E.Б.А бабаТИ да E.Б.Агрозна":

    Референдум ще има и резултата от него е ясен, за нeщacтиe на дупeдaвцитe.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 хихи®

    28 3 Отговор
    Това ние наследство от Съветското влияние! 6 блока АЕЦ
    добавяме и космическата ни програма, ЗЗУ Стара Загора, ПРавец
    От американското влияние до тук сме на минус(поне видимо и за повечето хора)
    Не изключвам някои да са много на плюс Maгарев,Големия Aлл,Moнката и компания...
  • 19 Носталгията по

    10 20 Отговор
    миналото е вкоренена в ДНКто на някои народи,като българския,руския и други подобни.Желанието да се върнеш във времето,може да се осъществи много лесно и сравнително безболезнено:

    България излиза от NATO и става член на БРИГС (където безспорно всеки българин ще преоткрие себе си)!
    България излиза от Европейския Съюз и за българите отпада проблема,че запада все иска от българите да работят!
    България преотстъпва доброволно част от териториите си на Русия,към която днешните управляващи са се заклели във вярност.
    Българската административна система,се грижи за спокойния живот на руските си хлебодарци.

    Това е само част от възможноста,българина да намери утеха и възможност,най после да се върне в бленуваното минало,изпълнено със спокойствие и просперитет.
    Не се мъчете повече,извоювайте си обратно свободата на 16 век,и отново ще си имате официално противник,в лицето на Запада,срещу който ще се борите рамо до рамо с братския си руски народ.
    Ще възтържествува общото благо и представите за просперитет.
  • 20 23787

    5 12 Отговор

    До коментар #16 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Грабежите и разрухата са си чисто български!!!
    Вината на САЩ и Компания(новите ни приятели) е че не им попречиха!
    За 33 години не ни натиснаха да станем правова държава, като тях...

    Коментиран от #34

  • 21 23787

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "ХаСтигаБеее":

    С тоягата от Посолството любовта само се увеличава!!!
    Ама техните(на Посолството) избраници са малоумни..
    В Римската империя докато преследвали Християните влиянието им се увеличавало, когато спрели и започнали да ги използват нещата дошли по местата си...
  • 22 Така така

    21 2 Отговор
    Taka e ,построиха хората китна държава, но демократите капиталисти я разрушиха и се изходиха върху нея. Анатема за тях
  • 23 Истина

    20 2 Отговор
    4 септември 2023 г. Зглобката затрива България !
  • 24 Така така

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    С американското гориво може и да гръмне американците освен филми в холивуд и войни за ресурси и власт нищо друго не могат да правят
  • 25 КОЙТО ТЪЙ ШАТА ОКОТЯ

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "кото":

    ЧИ И ЛУНАТА ША ТИ СТАНЕ ТЯСНА. ЧАСОВНИКАРИТЕ ПРАВЯТ ДВА ТИПА УСТРОЙСТВА ИНИТЕ СА ПЕДЕРЪЧИЧКАТИ А С ДРУГИТЕ ЗАМИНАВАШ НА ЛУНАТА ЧЕ И ПО ДАЛЕЧ. ТА ТЕЗ МАЙСТОРИ ВИНАГИ ПОЛЗВАТ ЛУПИ ЗА ФИННАТА СИ РАБОТА.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дервишоглу

    11 3 Отговор
    Бай Тошо завеща да го погребат по очи, за да може бъдещите галфони да му целуват г- за.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Край

    13 2 Отговор
    50 г по- късно Турция още няма такава централа. Сами си отговорете Какво бяхме - какво станахме.

    Коментиран от #35

  • 34 Напротив, натискаха ни

    12 0 Отговор

    До коментар #20 от "23787":

    да не станем.
    Щото те само говорят за демокрация и правова държава но нямат интерес от това.
    Имат интерес някой да им прокарва интересите.
    Било то гаспадин простокиро, било то Боко.
    Но най-вече зависеше от нас.
    Ние, разбира се, ходехме за гъби когато трябваше да вземем мерки.

    Коментиран от #36

  • 35 Да ама след някоя година

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Край":

    Турция ще има централа, няколко дори а ние няма да имаме.
  • 36 провинциалист

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "Напротив, натискаха ни":

    "Ние, разбира се, ходехме за гъби когато трябваше да вземем мерки." - разправяй ги тия на гласувалите за ПП и ДБ.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "МАХМУД":

    Реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй са дефектни. В този случай за да замажат гафа на БРАТУШКИТЕ, нашите политици и Костов разиграха сценката "натиск от Брюксел" и спряха реакторите ВВЭР-440 в Козлодуй, а ДОСТА ХИТРО Кунева изврънка и пари за това от европейците.
    България в Козлодуй получи първите произведени реактори ВВЭР-440 в знак на "братска любов"!!....Как си представяте бастисването на 440 МЕГАВАТОВА енергийна мощност, и то не е една , а са 4 (четири)... ако няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове