30 Август, 2023 10:57 1 040 4

Веселин Тодоров за разходите при машинното гласуване: Нашата оценка е 2 млн. лв. с всичките процедури

  • местни изори-
  • машинно гласуване

 Разчитаме ЦИК този път да осигурят по-добра хартия и по-добри флашпамети, категоричен е изпълнителният директор на "Сиела Норма"

Веселин Тодоров за разходите при машинното гласуване: Нашата оценка е 2 млн. лв. с всичките процедури  - 1

За пръв път на местния вот ще гласуваме и с машини. За целта ЦИК ще възложи да се преработи софтуерът на техническите устройства.

"За предишни избори сме казвали, че времето не е достатъчно, но тогава ставаше въпрос за срок от един месец. Сега имаме два месеца. ЦИК и експертите работят, доволни сме от това, което се случва. Има ясна спецификация и до голяма степен яснота", каза изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че имат едно притеснение относно процеса, по който трябва да се направят изборите.

"В големите градове има до 4 вида избори и има избиратели, които не могат да участват в избори за кмет за район, но имат право да участват в изборите за кмет на София. Важен принцип е машината да не знае кой гласува и не може да диференцира, за да откаже на гласуващия", коментира Тодоров.

Според него, ако започнат работа по софтуера в понеделник, времето ще стигне. Екипът има нужда от месец и половина и няма право на грешки, но все пак те са започнали предварителна подготовка, за да напълно готови за истинската спецификация.

"Нашата оценка е 2 млн. лв. с всичките процедури. Софтуерът става собственост на държавата с пълни права за промяна и развитие. Ще ангажираме експерти от САЩ, Нидерландия и Панама, командировъчните разходи не са евтини", заяви Тодоров.

Той сподели, че частичните местни избори са много по-лесни, тъй като са с една бюлетина. Сега може да има до 4 бюлетини, което прави процеса по-сложен. В края на разговора изпълнителният директор на "Сиела Норма" разказа за взетите поуки от минали избори и с какви проблеми са се сблъсквали.

"На последните избори имаше два проблема. Единият беше с хартията, а другият беше с флашпаметите. Хартията не съвпадаше на спецификацията. Никога не е имало проблем, когато ние сме я доставяли. Тя беше виновна за спирането на над 70 броя машините. Ако сега получим същата хартия, ще настояваме да ни се плати предварително за тази дейност. Няма да искаме повече пари, ще искаме да не ни санкционират. Вторият проблем - флашпаметите не са надежден начин за съхраняване на информация. Разчитаме ЦИК този път да осигурят по-добра хартия и по-добри флашпамети", категоричен е Веселин Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    4 0 Отговор
    Консултации по изборния процес имало с ,,хамериканските,, посланник..
    Не ви информират , а...
    Изборите ще бъдат провеждани с машинки пак на ,,частна фирма,,..
    Излизайте да гласувате!
    Така не могат да предвидят и да ,,превземат,, резултатите..
    Вдигайте си задниците от диваните!
  • 2 Селянин

    5 0 Отговор
    Селянин от "ПП" (Посолства и Парапети)

    Ние селските тарикати от
    -Продължаваме Подмяната
    сме
    -Поредните Предатели
    и
    -Перфектните Паразити.

    -Приютяваме Посмешища (от Канада) които
    -Перат Политици
    и говорят куп
    -Празни Приказки,
    докато се докопат до
    -Первази и Парапети.

    След
    -Посещаване на ПосолстваТа
    сме инструктирани да
    -Прецакаме Протеста,
    да
    -Променим Перспективите
    да
    -Преиначим Правдата
    и съставим
    -Правителство от Престъпници,
    за да си
    -Получим Прозвището
    -Политически Пръститутки
    или туй що римува се на раси:
    -Пъстроцветни П......и. (Пионки)
  • 3 Перо

    5 0 Отговор
    Вместо държавен орган да се занимава с вноса и експлоатацията на машините за гласуване, държавата абдикира и възложиха на случайна фирма /издателство/ да се занимава с нещо, от което си няма понятие! Така се създава база за корупция и държавните чиновници си взимат заплати и рушвети, без работа и отговорности, предоставяйки си функциите на частни фирми! Това е и на границата, това е в здравеопазването, това е в МВР, МО, М-во на земеделието и т.н., това е на всякъде! Сега започват проблемите от простотията, алчността, мързела и некадърността!
  • 4 Галя от Посолство То

    2 0 Отговор
    Да се преработи софтуера и да се гарантира правилното ,,АЛА-БАЛА".
    Не искам грешки.Не се мотайте,няма време! Да не се налага да правя молитвена закуска!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове