Last news in Fakti

30 Август, 2023 11:33 2 118 14

Политолог: Това, което искат Борисов и ГЕРБ е максимално да се дистанцират от кабинета

  • герб-
  • правителство-
  • президент

ГЕРБ, ПП, ДП, ДПС от една страна и БСП, Възраждане и позициите на президента изглежда, че дава заявка да е лидер на другия лагер, каза Димитър Ганев

Политолог: Това, което искат Борисов и ГЕРБ е максимално да се дистанцират от кабинета - 1

Първите два месеца ще са посветени на местните избори, а следващите два месеца ще са посветени на последиците от тях. Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria политологът Димитър Ганев.

Борисов реално влиза в политическа кампания и то в една по-опозиционна роля, въпросът е защо.

Това, което иска Борисов и ГЕРБ е максимално да се дистанцират от кабинета, той да се асоциира само с ПП-ДБ, за да спечелят на местните избори.

Не мисля, че има опасност от предсрочни избори. Няма партия, която да има интерес от това. Нови избори биха направили сходна конфигурация, а дори и по-сложна за партиите. Този парламент не мисля, че е застрашен, смятам, че правителството е застрашено. Ако продължи ерозията в управлението, много трудно ще удържат ситуацията. Най-вероятно е да говорим за нов кабинет в рамките на този парламент. Дори да се задържи до ротацията, не мисля, че ще остане така кабинетът и само премиер ще се смени.

Мнозинството ще се запази, не виждам тази година това да се промени. Целият комуникационен фокус е преместен от правителството към НС. Всички политически изказвания са от лицата в НС, много рядко Денков, а Асен Василев не го виждаме.

Ролята на президента е такава каквато ни е позната - опозиция на управляващите. В предния му мандат вече имаше разделение по линия на промяната. Той беше като патрон на тази промяна. Сега има разделение по линия евроатлантизъм. ГЕРБ, ПП, ДП, ДПС от една страна и БСП, Възраждане и позициите на президента изглежда, че дава заявка да е лидер на другия лагер.

Той ще продължи да трупа политически капитал, кога ще го използва не знам, не мисля, че ще прави партия. Отношенията между президента и правителството няма да станат по-добри. Аз винаги съм бук против да се правят промени в закона заради човек. И това, което ще правят сега със законодателна промяна е МС да назначава шефовете на службите, което досега правеше президента. В разумен диалог с президента може да се стигне до консенсус.

Колкото повече пада доверието в кабинета, той все по-силно се оформя като опозиционен лидер.

този кабинет не тръгва с висока обществена подкрепа, рискуват да падне още и вече излиза въпросът колко още партиите ще го подкрепят и няма ли щетата за партиите да е по-голяма.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Те са

    13 2 Отговор
    аут и няма какво да искат !
  • 2 ТаУмВзе

    11 3 Отговор
    Съществото наречено Политолог е без представа за Политика! Просто защото на територията има само Кланове.
  • 3 Последния Софиянец

    14 4 Отговор
    В училищата българския език ще се изучава като чужд език.Това не е шега!

    Коментиран от #5, #14

  • 4 Хахах

    10 5 Отговор
    Много ясно.те тия са чумави ПП-ДБ.Болест която унищожава държавата.Ама Бойко нямаше избор иначе магнитски зовеше!!!
  • 5 Хаха

    13 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Не е шега приятелю не е и за жалост кошмар не е .Ето какво се случва,когато управляват родоотстъпници бранещи чужди интереси.
  • 6 Общество

    13 5 Отговор
    Защо всички вкупом забравиха МИШО БИРАТА.
  • 7 Жупел

    11 5 Отговор
    Този кабинет и това НС са вредни за страната във външната им политика и тази в енергетиката. Сляпото им подчинение и коленопреклонно лазене в краката на козяците е срамно, недостойно и патологично вредно. Оставки веднага! Министрите на отбраната и на енергетиката са за съд по гл. І от НК, поне те на пръв поглед, може би има и други.

    Коментиран от #10

  • 8 Човек от народа и за народа

    12 5 Отговор
    Rumen Markov :Радев, много съжалява, че допусна до власта Промяната. Защото тези млади хора им разтуриха седянката и спряха мръсните схеми на мафията и олигархията
  • 9 Хахахаха

    14 0 Отговор
    Прах в очите на тиквоподръжниците преди изборите
    Ако е искал да се дистанцира чекмеджан и шиши да го бяха направили още ли се вярва на подобни приказки
  • 10 Лаврентий Берия

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Жупел":

    Да, именно Другарю! Не е като гордото и мъжествено лазене в краката на Пасолството и Путин! Само лазенето пред Митрофанова е достойно! Гордо и непреклонно наведени пред Майчица Русия! Дали не е време за Белене?
  • 11 хихи

    1 1 Отговор
    Интимни са повече от 60дни
    Боко ги такова с двеста а те мучат и мърдат
    Колкото повече мърдаш повече боли...
  • 12 Светлина

    0 0 Отговор
    Безгръбначното и корупционно поведение на ГЕПИ и лидера им продължава. Ако не бяха демократите, досега да си крадеца безгрижно с останалите. Нищо не са научили и нищо не са забравили. Мафиотска шайка са и това си е.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Точно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    В Гернания и в америка не е така. Там от 1ви клас задължително учиш немски и английски като роден. Ако не щеш. Заминаваш си откъдето си дошъл. На "демократичните" западни сили е позволено както намерят за добре да действат. Но на нас ни се вменява някак да сме демократични. Ако това е демокрация- да загърбиш родината и своята култура и ценности, че да дадеш тласък и превъзходство на чужденците. Тогава за какъв уи ми е тая демокрация. Отново двоен стандарт. За господаря може, за нас поданиците не може.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове