Last news in Fakti

30 Август, 2023 13:14 7 828

Д-р Юри Хранов: "Майчин дом" е реномирана болница, която обслужва най-широк кръг пациенти

  • майчин дом-
  • медии

При проф. Костов се даде възможност на всеки един от нас да се развива и да се реализира професионално, като това важи както за по-възрастните така и най-вече за младите колеги

Д-р Юри Хранов: "Майчин дом" е реномирана болница, която обслужва най-широк кръг пациенти - 1

Доктор Юри Хранов е завършил Медицинска Академия­ София ­1987 г. До 1993 г. e работил като главен лекар на община Невестино. От 1993 г. до 1998 г ­специализация по АГ в “Майчин Дом”. От 1999 г. до момента работи като ординатор акушер­гинеколог в “Майчин дом”.

Здравейте д-р Хранов, бихте ли ни разказал повече за себе си?

Аз завърших Медицина през 1987 г.. Започнах работа като главен лекар на община Невестино и до 1993 г работих там. След това от 1993 година до 1998 година специализирах акушерство и гинекология в САГБАЛ Майчин Дом. От 1999 г. до момента работя като лекар акушер­гинеколог в "Майчин дом". Болница „Майчин дом“ за мен е Светая Светих на акушерството и гинекологията, така съм я възприел още от студентските си години с тогавашните покойни вече професори и лекари, които бяха на едно много добро професионално ниво. Това е мястото където са се учили, работили и са реализирали професионалните си мечти няколко поколения лекари акушер-гинеколози, неонатолози и анестезиолози. Това е болница, в която лекарите от трите специалности - акушерство и гинекология, неонатология и анестезиология работят в удивителен синхрон в името на нашите пациенти. Това е духът на Майчин дом, завещан от нашите учители, достойните лекари на България.

През последните 6 месеца около болницата витаят слухове, появиха се негативни публикации в някои медии. Какъв е Вашият коментар ?

За съжаление през последните няколко месеца сме свидетели на изключително арогантни внушения, задкулисни машинации и посегателства към управляващите в болницата, от бивши колеги, хора които са работили в Майчин дом. Виждаме как се разпращат недостойни анонимни сигнали и доноси към всички медии и институции, които целят да дискредитират и злепоставят ръководството на болницата.
Проведохме срещи на персонала с Министерство на здравеопазването с министър д-р Хинков и заместник-министъра д-р Пенков. Тези срещи показаха, че причината за това напрежение не е в ръководството. Що се отнася до медиите бих посъветвал журналистите внимателно да проучват фактите преди да пишат, да преценяват кое е от написаното е от полза за пациентите. Негативните твърдения на анонимни сайтове не бих коментирал.

Майчин дом работи в много конкурентна среда. Появиха се много нови частни болници. Вие как виждате развитието на болницата през последните 5 години, как се справяте с конкуренцията?

За една болница от ранга на Майчин дом най-важни са лекарите, възможностите те да се усъвършенстват в работата си и да работят ефективно в екип. От застъпването на проф. д-р Иван Костов като директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ се подобри микроклимата, взаимоотношенията между колегите и различните звена и клиники в болницата. Колегите не се разделят на наши и ваши, приятели-неприятели. Имало е случаи преди да се толерират едни, а на други да се спира развитието им.
При проф. Костов се даде възможност на всеки един от нас да се развива и да се реализира професионално, като това важи както за по-възрастните така и най-вече за младите колеги. През тези години нямаше настроения и вражди между колегите, всички работехме с желание и амбиция, според силите и възможностите си. Проф. Костов промени съотношението на операциите в полза на едноскопската, и роботизирана хирургия, а това е бъдещето на медицината. Единствено в „Майчин дом“, като държавна болница се въведе работата на робота „Да Винчи“. Болницата е референт за обслужване на акушерски и гинекологични случаи с уникални възможности от цялата страна.
Майчин дом не връща пациенти. Ние работим с най-тежките случаи от цялата страна. Всеки лекар акушер-гинеколог знае и казва: „Отиди в „Майчин дом“, там ще ти помогнат.“ За по-тежките случаи болницата осъществява, колаборация с всички клиники на Александровска болница, Пирогов, болница проф. д-р Александър Чирков и Трета градска болница. Всичко това се прави в името на доброто, качествено и съвестно обслужване на нашите пациенти.

От колко време познавате настоящия директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ – проф. д-р Иван Костов?

Много мога да говоря за настоящия директор на СБАЛАГ „Майчин дом“ - проф. д-р Иван Костов, защото го познавам от студент специализант и завършил специалист по акушерство и гинекология. През тези години на специализация сме работили заедно и е показал пред мен, че е изключително ерудиран, добросъвестен, всеотдаен и ангажиран в професията си. Той владее перфектно английски език, чете английска литература, следи новостите в акушерството и гинекологията, той също така е и много иновативен в практиката лекар.
Искам да подчертая, че настоящият директор проф. д-р Иван Костов е разпознаваем като изключителен специалист в елитни европейски клиники по акушерство и гинекология, ендоскопска хирургия, урогинекологични клиники. Има и сериозни контакти в клиники в САЩ – Mayo и клиники по акушерство и гинекология и неонатология в Израел. Има специализации в клиники от Азия – като в Китай и Япония. Той допринася за развитието и на българската акушеро-гинекологична школа, разпространявайки придобития си опит от добрите клиники по света. В нашите среди няма толкова ерудиран и квалифициран на световно ниво професор, т.е. той е неоценим и трябва да го запазим от каквито и да е вмешателства и нападки.

Как ще обясните атаките срещу директора проф. д-р Иван Костов. Как тези атаки се отразяват на работата и климата в болница „Майчин дом“?

Случващото се напоследък, атаките срещу директора са инициатива на дълбоката държава, която тук е представена от няколко лица синдикалн и дейци с амбиции да овладеят с доноси и лъжливи медийни публикации болницата. Не виждам основание за тези атаки, те се в ущърб на болницата, защото никой не е бил по някакъв повод ограничаван в действията си и в развитието си като професионалист. Напротив, на всички е дадена пълна свобода за развитие, реализиране на възможности, за които те досега не са и мечтали и може би в това се корени и причината да имат такова арогантно и подмолно отношение спрямо директора.
Колективът на „Майчин дом“ твърдо застава зад ръководството на болницата и лично зад проф. д-р Иван Костов, началниците на всички клиники, изразиха ясно подкрепата си към него, а това са доказани специалисти доценти и професори, с дългогодишен опит, които милеят за здравите традиции наложени в дългогодишната история на Майчин дом. Дори и някои от анестезиолозите, които широко прокламираха и агитираха колегите за напускане на болницата са на работните си места, на пълен работен график и дежурства.

Какво мислите за свободния пазар на медицински услуги и частните болници, и къде на везната се намират частните и държавните болници?

В условията на демокрация е допустимо да има частни и държавни болници, както е по целия свят, като бих препоръчал да се промени начина на финансирането в частните болници и да се засили контролът върху тяхната дейност. Защото не може през последните 10-15 г. в София да има ново-регистрирани над 20 частни болници и нито една нова държавна болница. Останалите работещи държавни болници трябва да бъдат стимулирани по такъв начин, че да могат да оцеляват на пазара, обслужвайки една голяма част от българското население, което е с неголеми доходи.

Как виждате бъдещето на СБАЛАГ „Майчин дом“, най-голямата и най-стара АГ болница в България?

Виждам го във 22 век с настоящето ръководство, защото ние лекарите поколението от 80-те и 90-те години, от края на 19-ти век прескочихме направо в 21-век с проф. д-р Иван Костов.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове