Last news in Fakti

1 Септември, 2023 10:06 1 787 17

Печален рекорд: 29 удавени през август

  • удавени-
  • море-
  • плаж-
  • спасители

Червеният флаг се вее високо, табели с правилата има навсякъде, но никой не слуша

Печален рекорд: 29 удавени през август - 1

Девет удавени в морето на юг от Бургас за 3-4 дни. Много опасни вълни и подводни течения. И в повечето случаи летовниците не обръщат внимание на препоръките и изискванията на водните спасители. Те нямат права, освен да се помолят на туристите да излязат от морето, дори когато е опасно за тях, насила няма как да стане. Затова задължително трябва да има плажна полиция, която да задържа и глобява нарушителите на плажните правила.

Това искат спасители от Бургас и Варна, които всеки ден се сблъскват с безразсъдни летовници, които не се съобразяват с разпорежданията им за безопасно плажуване. А някои дори налитали на бой и сипели закани срещу водните гардове.

В САЩ и Канада има плажна полиция и глобите са солени. Нашата професия трябва да се защити, както е на лекарите, защото ние пряко жертваме и нашия живот, за да спасим някой, който е влязъл въпреки обявената забрана и опасност, казват гардовете.

“Нека за всяка ивица отговарят обучени плажни полицаи. Те да въдворяват ред, а не както е сега - при проблеми се обръщаме към Общинска полиция, но понякога ги чакаме дълго. А като дойдат, могат само да наложат глоба", настоява старши спасителят от Бургас Петър Русев.

Сега наказанието е от 100 до 2000 лв., но най-често се налагали минималните. А след обжалване в съда често всичко приключвало със санкция от 20 лв. Според Русев и негови колеги огромна е нуждата всеки плаж да си има обучени охранители, които да имат правомощия да задържат туристи.

“Вярно, че в Америка сезонът е 8 месеца и там целогодишно има спасители и плажна полиция. При нас става дума за 4 месеца, но това не е малко. Нека органите на МВР, на Министерството на туризма да помислят какво да се направи. Ние сме спасители, не може да започнем да арестуваме туристи по плажа. Единственото решение, за да се намали водният травматизъм, е създаването на плажна полиция", убеден е старши спасителят.

На практика едва 10% от хората се съобразяват с правилата и ни слушат, споделя доайенът на водното спасяване във Варна Георги Есов. Той има повече от 35-годишен стаж зад гърба си. Само в неделя той и екипът му са извадили повече от 30 души от бурното море на Централния варненски плаж.

Имал съм дни, когато плувките ми не могат да изсъхнат от вадене на удавници, не съм броил колко души съм спасил през годините, не това е важното.

Имаш пред себе си неуправляема тълпа от 200-300 души и се чудиш какво да правиш.

Червеният флаг се вее високо, табели с правилата има навсякъде, но никой не слуша. Свирим, оставяме без въздух, но безрезултатно, разказва спасителят.

Има хора, които осъзнават стореното.

Преди дни например отишло при него едно семейство, жената прегърнала едно от момчетата и през сълзи му благодарила, че е спасил живота. Уверила, че никога повече няма да пренебрегва правилата на морето.

“Значи трябва да се опарите, за да разберете", твърдят момчетата.

От дългогодишната си практика спасителите установили, че българите по-често изпълняват препоръките им, но с чужденците, особено с руснаци, англичани и германци, трудно се излизало на глава. Често те били доста неадекватни заради алкохол или дрога.

Не минава ден без обиди и заплахи. Преди дни двама англичани влизат в дълга разправия, защото се засегнали, че им ограничават правата със забраната да влизат във водата. Морето край Варна било много бурно, вълните - видими с просто око силни, но те държали на своето.

Междувременно многолюдно семейство се настанило в работната зона на спасителния пост, която е оградена и забранена за плажуващи. Фамилията обаче точно пред поста харесала сянката - и точка. Наложило се да викат полиция, пише "24 часа".

Велополицаите, патрулиращи в Морската градина, се отзовават най-бързо, но това не изключва нуждата от звено, специално обособено за самия плаж.

Според спасители по цялата крайбрежна ивица това лято масово се пие алкохол по плажовете.

Чужденци направо си идвали с бутилките, не разчитали само на плажните заведения, където алкохолът е по-скъп.

“Като се доближим до тях, миришат на алкохол. Но се правят на интересни, хвърлят се в големите вълни, които са 4-5 бала. Но в морето има мъртво вълнение, дупки, ями. Скачайки във вълните, не си дават сметка, че силата на водата може така да ги обърне, че да се забият в пясъка и да счупят я крак, я рамо. Мислят, че на тях не може да им се случи, че са добри плувци, обаче за два дни 8 човека се удавиха. Това е абсолютен рекорд! Само за август жертвите са 29", притеснен е Петър Русев.

Август беше месец с много инциденти, извадиха много хора моите момчета


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шого

    5 11 Отговор
    Айде Нема нужда да копираме всичко от САЩ. Не желаем да живеем като тях. Който ика да ходи там. Тука с нашите си традиции.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баце ЕООД

    7 3 Отговор
    Плажна полиция??! Че не ни стигат нормалните полицейски мутри..
  • 4 Ами да

    5 2 Отговор
    ОК, пълно е с инфалтилни! Само да не стане чадъра 100 лв!
  • 5 РИТОРИЧНО🤔

    5 1 Отговор
    МИ ЧИ ТО
    Е ТАКА КАТО ТУК(БЪЛГАРИЯ)
    ИДВАТ ТАКИВА ЛЕТОВНИЦИ
    КЪДЕТО В ДРУГИ ДЪРЖАВИ
    ИМАТ ЗАБРАНА И НА ...
    СТАДИОН ДА ХОДЯТ,ДА.....
  • 6 Сезон

    4 2 Отговор
    пълен с местни и туристи - на изток бр. се увеличава до 4 милиона хора скупчени . Нормално е 30 издавени за 31 дни . Ако им е тежко на статистиците , да погледнат бр. на спасителната служба . 80 плажа - 36 пазени - общо 75 спасители на цялото море . Жалка картинка . 36 концесионери нямат пари за 400 спасители, с лодки и дронове да наблюдават хората . Печелят доста хубаво с такава посещаемост . Махнаха кучетата , увеличиха се оплакванията и удавянията .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 може да

    0 3 Отговор
    се направи глоба 8000 лв. за влизане при червен флаг , 2 бала, 2 промила плувец . щом хората пазещи курортистите имат проблеми и не смогват . всеки има право да реши . спазва или нарушава . след , като 5 от 29 са нарушили и са влезли пяни и на 4 бала , а са ги гонили и не са могли . сигурно и други са нарушили , но не са се удавили . Спасителите са готини . На 1 м от брега за кратко дават .

    Коментиран от #10

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 1 Отговор
    Написано ли е,да се удавиш.....Ще се задавиш пиейки вода и пак.....Съдбата си никой не може да избегне!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Когато нарушителят е на 50 м. от брега

    5 1 Отговор
    на дълбочона 2 м. полцаят как ще влезе с униформата и с обувките да го извади за да го глоби ?
  • 12 Бивш спасител

    6 0 Отговор
    По соц-време най-недисциплинирани бяха съветските туристи. Ти ги караш да излизат, те ти обясняват "У нас на Балтике" какви по-големи вълни имало. Веднъж след работно време един от техните тръгнал да се дави а, те тръгнали да вкарват водни колелета за да го вадят. Вълните големи и не могат дори да вкарат колелетата в морето. На другия ден пак са вътре и не излизат. Тогава опънахме едно въже към шамандурите и тръгнахме към брега, а който мине зад въжето - бой. Плакаха, оплакваха се, но шефа беше железен и никой не им обърна внимание и така проблема с тази смяна беше решен.

    Коментиран от #17

  • 13 може изкуствен

    1 1 Отговор
    интелект да помогне . В Русия използват Роботи - Подводни дронове . Докато пяния украинец на слънчев бряг се плацика до Лена , няма да очаква до него да изкочи Подводния дрон да го ръга и да го подкара към брега .Ако святка, бибитка, говори езици - ще е по лесно и за спасителите на постовете на сянката .
  • 14 ФАКТ

    2 4 Отговор
    Иди после на море да ти надуят главата от свирки... една дрямка не можеш да направиш на плажа като флага е червен.Свирят до безобразие..
  • 15 Бейуоч

    4 3 Отговор
    Ако плажовете не бяха раздадени на концесия с по няколко спасителни поста, на които работят неподготвени хора от вътрешността на страната, а имаше държавна или общинска спасителна служба, добре оборудвана и подготвена (като пожарната или бърза помощ), нещата нямаше да са толкова зле.
  • 16 Васил атанасов

    3 0 Отговор
    Хората са невъзпитани нагли аругатни
    Нахални самонадеани не спазват флагова сигнализация с една дума нарушители
    Виждат че е червен флаг обаче влизат
    Дори идва с децата си и ги насърчава да се къпят
    На огромни вълни
    Влизат пияни влизат дрогирани
    Влизат болни които не се съобразяват с морето
    А украинци ръмънци оставват децата си
    И си пият пиенето абсолютна безогворност
    Бог да пази спасителите
    А те горките по 10 часа без почивка работят
    Ей това е нашата БГ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ
  • 17 Да ама,

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бивш спасител":

    сега законите са други
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове