Last news in Fakti

1 Септември, 2023 18:23 2 155 6

Некоректна фирма спъва приключването на строителните дейности по мегапроекта на ВиК-а Бургас

  • вик бургас-
  • фирма-
  • протести

Прах, кал, отворени шахти и големи изкопи трябва да търпят хората, затова жители на два бургаски квартала – „Лозово“ и Долно Езерово“, започват безсрочни протестни действия

Некоректна фирма спъва приключването на строителните дейности по мегапроекта на ВиК-а Бургас - 1

Жители на два бургаски квартала – „Лозово“ и Долно Езерово“ започват безсрочни протестни действия. Търпението на хората се изчерпа, след като повече от година и половина чакат да приключат ремонтните дейности по подмяна на водопроводи и канализационна мрежа в кварталите. Ремонтите са част от мегапроекта на ВиК-а Бургас за 460 млн.лв , финансиран от ЕС. Проектът, обаче, буксува с месеци, защото фирмата изпълнител „Алфавил строй“ дължи стотици хиляди левове както на подизпълнителите, така и за закупени ВиК-а тръби и други материали, съобщи БНР.

Различни причини спъват приключването на строителните дейности по мегапроекта на ВиК-а Бургас в 3 квартала на града – „Лозово“, „Долно Езерово“ и „Славейков“. Тази част от проекта се изпълнява от консорциум от 5 фирми и е обединена под името „Бургас-Запад“. Повече от година и половина продължават ремонтните дейности в трите квартала.

Прах, кал, отворени шахти и големи изкопи трябва да търпят хората. Сроковете за приключването на ремонтните дейности вече 3 пъти се удължават. Да се асфалтират разкопаните улици и да се възстановят тротоарите искат протестиращите, които утре ще блокират движението на колите по един от ключовите булеварди на Бургас.

"Сроковете им многократно се удължават. Повече от 4 месеца в нашия квартал не се работи. Няма никаква техника, няма никакви хора, спря да минава водоноска, малко от малко да намали праха, който дишаме. Когато завали дъжд, става кал. Преди няколко дни дете падна в изкопите, на три метра от детската площадка и си счупи ръката. Детето е с титаниеви импланти след операция", каза Николай Георгиев от квартал „Лозово“, който е сред организаторите на протеста.

За основен изпълнител на водния цикъл на квартал "Лозово", "Долно Езерово" и „Славейков“ чрез обществена поръчка е избрана фирмата „Алфавил строй“. Тя не разполага нито с техника, нито с работници, а всъщност е банковата сметка, по която се превеждат парите по проекта.

Дружеството ВиК-а е изплатило всички предвидени средства за ремонтните дейности. Преди 7 месеца работата по подмяна на ВиК-а мрежата в кварталите, обаче, почти спира. Причината е, че „Алфавил строй“ дължи пари на фирмите подизпълнители, доставчиците на тръби и материали, както и тези които осигуряват техниката. Сред ощетените и фирмата на Мирослав Бакалов „Водолей груп“:

"Чакаме още плащания и сме спрели работа вече 7 месеца. Доколкото знам срокът е отново удължен до края на годината. По високите върхове вървят плащания, но след тях хора се опитват да отклоняват тези пари."

За проблема със забавените плащания по проекта, спряната работа в 3-и те квартала и неизпълнените ангажименти на фирма „Алфавил строй“ е запознат новия директор на ВиК-а Бургас Цветан Мирчев. Той е разговарял с хората в кварталите, обещал им е, че работата ще бъде подновена, но уви това така и не се случва.

"Проблемът е с изпълнителя. Мислим какви санкции може да наложим спрямо този изпълнител."

Станимир Георгиев е човекът за контакти с фирмата „Алфавил строй“ независимо, че тя се води на неговия син Иван. Като некоректен човек, който дължи пари и по други проекти е познат сред бранша Станимир Георгиев. Каква е причината точно той да бъде избран за основен изпълнител на мегапроекта на ВиК-а Бургас може само да гадаем.

И преди Станимир Георгиев е поемал ангажименти да се издължи на фирмите подизпълнители, които не изпълни.

""Долно Езерово" ще бъде завършено на 100% до края на септември. Говоря за асфалтирането, другите неща са завършени. "Лозово" е малко по-дълъг срокът. До 15-ти октомври ще приключим с ВиК, а до края на октомври ще приключим с "Лозово". За "Славейков" не мога да кажа срок, защото процедурите, които коментирахме са на път да се решат след Общинската сесия. Тогава ще знаем кога ще имаме разрешение да оправим проблема там.

Вие защо си мислите, че процесът с плащането е "хоп-хайде". Ами парите са блокирани в проекта. В момента, в който се развържат парите, ще се плаща. Достатъчно пари съм платил, на абсолютно всички и продължаваме да плащаме. Това са си наши търговски взаимоотношения, работим добре с тях", каза този път Станимир Георгиев.

Новият областен управител на Бургас Пламен Янев заяви, че ще изисква всички документи по проекта за Бургас, тъй като проблемите с ремонтните дейности се виждат навсякъде в града. А за съмненията за злоупотреби и отклоняване на средства ще бъдат сезирани всички контролни органи.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 1 Отговор
    Каква чудесна възможност да се искат допълнително пари. Че и оправдание за вдигане цената на водата.
  • 2 бургазлия

    9 1 Отговор
    Живея в к-с Славейков точно на разбитата улица .От преди 3 месеца са зарили тръбите , и изчезнаха като милиардите от магистралата , и бог не знае дали ще се върнат мошениците . Тези трябва да се съдят и да лежат в затвора !
  • 3 мале

    9 0 Отговор
    Няма да има оправия в Родината докато има система "Мой Човек" ! Той на него ,него на нея ,нея на филанкишията ....И в търговията същото , стоката от китай 10 лева при вносителя 15 лева в магазина 25 !! И после нямаме ръст е как ще има като всичките са прекупвачи и нищо не произвеждат !! Закон за спекулата и як съд ,ония са ще ги фалират и ще им духнат под опашката ООД с капитал 400 лева смех в залата ,поръчката за 4 000 000 лева !! Гепи и бегай ,народа балами ние тарикати !!
  • 4 Гордостта на Тара

    6 2 Отговор
    Девиза на ВиК пийте една студена вода
  • 5 така така

    8 1 Отговор
    По-скоро некоректен кмет от ГЕПП оод.
  • 6 Дааа

    8 0 Отговор
    Толкова е "качествен" ремонта на ВиК, че на една от ремонтираните отсечки и изтекоха водите, скоро ще има ремонт, на ремонта... гербава работа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове