Last news in Fakti

11 Ноември, 2013 13:45 3 054 0

Строежът на магистрала „Черно море” – най-рано след 2 години

  • магистрала-
  • черно море-
  • две години

В Бургас беше открита конференция за Черноморският автомагистрален пръстен

Строежът на магистрала „Черно море” – най-рано след 2 години - 1
Снимка: Gramofona.com

Най-вероятно след 2 години може да започне строителството на автомагистрала ”Черно море”, която ще свързва двата стратегически града по Черноморието и двете големи пристанище Варна и Бургас.

Това съобщи пред журналисти в Бургас министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, като уточни, че поне две години ще са необходими, за да бъде извършено проектирането на автомагистралата, заедно с отчуждителите процедури.

Все още се търси инвеститор за на автомагистрала ”Черно море”, като идеята на правителството е тя да се осъществи чрез публично- частно партньорство, добави Терзиева. Тя добави, че "не е тайна, че китайски инвеститори проявяват интерес към автомагистрала "Черно море”. Министърът не изключи възможността вместо магистрала това да е скоростен път.

Проектът няма да получи финансиране по европейски програми, за това ще се премине към вариант за публично-частно партньорство. Бъдещата автомагистрала ще бъде част от Черноморския автомагистрален пръстен, в който ще участват държавите от Черноморския регион. Българската отсечка ще има за задача да свърже двете най-големи пристанища Бургас и Варна и да изведе тежкия трафик извън населените места.

На този етап се обсъждат три коридора. Като най-логичен и лесен за изпълнение, зам. транспортния министър Петър Киров определи транспортния коридор Бургас – Малко Търново – Варна – Дуранкулак.  При този вариант ще бъдат изградени два скоростни четирилентови пътя, Бургас – Малко Търново и Варна – Дуранкулак.

По-късно министър Терзиева откри „Черноморският автомагистрален пръстен - предизвикателства и перспективи” - национална конференция с международно участие, която се провежда в Бургас. Тя е организирана от Форума за Балкански транспорт и инфраструктура и Университета по архитектура, строителство и геодезия. На срещата в Бургас присъстват експерти от различни министерства - регионалното развитие и транспорта, браншови организации в областта на транспортна и строителни компании.

Темата на форума е обвързана с целите и приоритети на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС), припомнят от пресцентъра на транспортното министерство. Една от поставените цели пред страните-членки на организацията е координираното планиране и изграждане на Черноморския автомагистрален пръстен. За да са ясни целите и обхвата на този проект на 19 април 2007г., в Белград, е приет Меморандум за разбирателство (МзР) за координираното изграждане на Черноморски автомагистрален пръстен. Той ще бъде съставен от основно направление и необходими пътни връзки с дължина е около 7 000 км. Бъдещият автомагистрален пръстен трябва да отговаря на съвременните стандарти за пътна инфраструктура и на изисквания на международния товарен трафик по отношение на носимоспособност, комфорт на пътуването, сигурност и безопасност.

Автомагистрала „Черно море” е ключов елемент на националната и европейската транспортна мрежа като част от пътната инфраструктура на Общоевропейски транспортен коридор № 8, който свързва Адриатика с региона на Черно море, каза по време на конференцията министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, предаде „Фокус”.

„Магистралата ще спомогне за разширяване на трансграничното и регионалното сътрудничество в Черноморската зона. Черноморското сътрудничество има огромен научен, икономически, инфраструктурен, социален и културен потенциал за развитие в контекста на интегрираните макрорегионални стратегии за развитие и интегрирана морска политика на ЕС. Изграждането на автомагистрала „Черно море”, между Варна и Бургас, ще осигури не само нова скоростна транспортна връзка между магистралите „Хемус” и „Тракия”, но ще подобри обслужването на крайбрежието, като ще изведе транзитния трафик по-далеч от чувствителната крайбрежна територия, курортните селища и комплекси по брега”, каза министър Терзиева.

Тя допълни, че от друга страна автомагистралата ще създаде условия за намаляване на негативното въздействие върху околната среда от автомобилния транспорт и по-специално от транзитния крайбрежен товарен трафик.

АМ „Черно море“ е важна не само за развитие на транспортните ни връзки със страните от Черноморския регион, но и за подобряване на конкурентоспособността на българските пристанища. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на форума.

„Ако можем да говорим за „железопътна магистрала Черно море“, то тя значително изпреварва автомобилната. В новия програмен период предстои да изградим жп линията Карнобат – Синдел. По този начин, с една сравнително малка инвестиция от 170 млн. евро, ще направим бърза връзка между Северна и Южна България и най-важното – между пристанищата във Варна и Бургас“, заяви заместник-министър Киров.Той допълни, че благодарение на доброто сътрудничество между институциите се надява в скоро време да бъде отчетен напредък и в подготовката на проекта за АМ „Черно море“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове