Last news in Fakti

7 Септември, 2023 09:31 1 417 4

Александър Джартов: Не само природата е виновна за това бедствие

  • бедствие-
  • валежи-
  • язовир

Наш екип работи на язовир "Потрунишки", където целта е да се свали нивото максимално ниско на язовира, така че да не очакваме никакви проблеми оттам, поясни началникът на "Пожарна безопасност и защита на населението"

Александър Джартов: Не само природата е виновна за това бедствие - 1

Не само природата е виновна за това бедствие, а причините са комплексни. В този случай обаче, количествата валежи, които са паднали са изключително големи. Подобни валежи е имало и преди почти 20 години - през 1994 г. Това каза в студиото на БНТ главен комисар Александър Джартов, началник на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Няма инфраструктура, която да поеме такива количества вода. Поради тази причина е много важно ние да сме по-подготвени като хора, като общество. Така, че тези явления ще се случват. Ние няма как да ги избегнем. Затова е много важно да знаем какво можем да направим преди да се е случило такова събитие, по време на събитието и след него", обясни Джартов.

По думите му, информация за повишаване на водните нива е започнала да постъпва след 9:15 ч., когато са получени над 250 сигнала, което е означавало, че нивата са били изключително високи.

"В момента изграждаме платформа за оценка на риска, като една от целите на тази платформа е да започне да следят нивата на реките, на язовири и това да става автоматизирано, за да може по-бързо да достига информация, че предстои нещо опасно да се случи", поясни той.

Джартов каза още, че в Царево е била задействана националната система за оповестяване със сирените. Но тази система се надгражда, за да може хората да получават на мобилните си устройства съобщения. В технически аспект тази система е напълно готова и предстои в края на годината ще бъдат направени тестовете.

Пожарникарите вече са отводнили всички жилищни сгради, за които е имало сигнали, а днес ще продължат с отводняване на гаражи и приземни етажи на хотели, каза още Алексанъдр Джартов и уточни:

"Също така, наш екип работи на язовир "Потрунишки", където целта е да се свали нивото максимално ниско на язовира, така че да не очакваме никакви проблеми оттам. Стените трябва да бъдат ремонтирани, защото сухият откъс и на двата язовира е силно компрометиран. В момента няма опасност, ние работихме и на по-малки язовир "Хаджи Яни", изпускат го през основния изпускател. Но задължително трябва да бъдат обследвани. Има специалисти от ДА "Метрологичен контрол", така че след като се мониторира, следва да бъдат предприети коригиращи мерки."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    15 0 Отговор
    Що не го каза в прав текст- виновни са всички, включая народа, за безхаберитео през последните почти 34 години. Поголовна сеч в горите, запълване на деретата и строежи върху тях, запускане на коритата на реките, никаква поддръжка на мостове, язовирни стен и бентове... Всяка една власт след 1989 г. има вина за положението в бедстващия район. Нявсякъде в страната би било така, ако удари подобна стихия. Без изключения.
    Е, поне имаме банани...
  • 2 не разбрах

    7 1 Отговор
    Кметът Лапчев вчера каза, че двата язовира са били празни и затова бедствието не е придобило още по-сериозни мащаби. При дъжд над 300л/кв.м. няма как язовирите да са били празни, това е абсурд. По някое време на 5.09. кветът каза, че са започнали да изпускат водите на язовирите. В кой момент точно е станало това и как е било възможно след като те са били празни? Очевидци твърдят, че изведнъж е дошла висока приливна вълна, която е отнесла коли и каравани към морето. Това може да стане само ако водите са язовирни. Предполагам, че ще се направи всичко възможно истината да бъде прикрита, защото Денков още на място заяви, че причината е природното бедствие и не допусна дори за миг наличието на човешка грешка.
  • 3 УЖАС

    2 0 Отговор
    ТИПИЧНАТА ГАНЬОВСКА НЕМАРЛИВОСТ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА . ОТНОВО !!
    БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ЖЕРТВИТЕ
  • 4 Вий

    0 0 Отговор
    ИСТИНАТА НЕ Е УДОБНА ЗА ТЕЗИ, КОИТО УЖ УПРАВЛЯВАТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА ДЪРЖАВА. ВСИЧКИ ТЕ СА ВИНОВНИ СЪС СИСТЕМНИТЕ СИ КРАЖБИ И НЕ ИВАЙЛА ПО РАЗМЕРИ КОРУПЦИЯ. ВСИЧКО ЩЕ СЕ ПОКРИЕ, КАКТО ВИНАГИ СТАВА В БГ. ТЕ СКОРО ЩЕ СА ЗАЕТИ С ЛИЧНОТО УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОПАРИТЕ. НЯМА ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С ГЛУПОСТИ. ТЯ ПРИРОДАТА Е ВИНОВНА. ИЗМИХМЕ СЕ, ИЗПРАХМЕ СЕ. БЕЛИ, НЕПОРОЧНИ И ЗАГРИЖЕНИ ЗА БГ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове