Last news in Fakti

10 Септември, 2023 14:26 2 530 26

Училищен директор призна: Имаме образование на две скорости

  • образование-
  • реформи-
  • учебно съдържание

 Най-трудната реформа е свързана с осъвременяването на учебното съдържание, смята Диян Стаматов

Училищен директор призна: Имаме образование на две скорости - 1

"Имаме образование на две скорости от доста време в нашата страна и то става все по-ясно отличимо с всяка изминала година".

Това каза пред БНР Диян Стаматов, директор на 119-о Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в народната просвета. Той обясни:

"Образованието е продукт, чиято дейност се вижда 7-8 години по-късно, след като приключи. Днес имаме елитни училища, но имаме и училища, в които мотивацията за учене е съвсем малка. Тъкмо там, когато се постигне малка крачка, този напредък е изключително важен и за всеки конкретен ученик, а и за цялото общество. Това е трудният измерител на качеството в средното образование. Ако за първата група ученици ученето е лекота, за втората е свързано с много други допълнителни социални казуси, които не могат да бъдат поставени с един аршин в едната и в другата общност. ... Има не малко места, в които българският език е трудност за цели семейства, цели общности. Тъкмо там усилията трябва да са много по-големи, за да може ученикът да разбере за какво му се говори в час и какво пише в учебниците. Там усилията на учителите и на директорите на училищата са в пъти повече, за да се направи малката крачна напред"

Според Диян Стаматов причината за образование на две скорости са забавените истински реформи от 2016 г. досега:

"Ако всяка година не се правят необходимите реформи, тази голяма ножица ще се разтваря още повече и ще става още по-страшно за всички, клонящо към национална катастрофа".

Той беше категоричен, че най-трудната реформа е свързана с осъвременяването на учебното съдържание:

"Иначе казано - ученикът да не си задава въпроса за какво ще му служи това, което учи в училище. ... В учебника трябва да има базисни, основни понятия, които да дават характеристика на всеки ученик какво означава даденият термин или дадената дейност, а не дълбочината на академичната характеристика, която в момента я има в почти всички учебници по всички предмети в средното образование. Това е най-трудната реформа, която с години се оставя и накрая учебникът е една изключително пълна енциклопедия за всеки един ученик. Резултатите са видни всяка година".

Стаматов подчерта, че тази реформа не означава опростяване на учебното съдържание, а олекотяване.

"Днешният ученик е много по-дигитализиран от учениците преди 10 или 20 години и на него му трябва коренно различен прагматичен подход с много визуализация на материала по всеки един предмет".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 не знаех

    19 2 Отговор
    Охооо ,ама ние и образование ли сме имали !!!!
  • 3 Спецназ

    31 0 Отговор
    Има малки училища, където посещаемостта е под 50% и няма нито един с двойки да повтаря! Та едва пишат след 11- ти клас и не знаят кой е Ботев.

    А в елитните в големите градове на децата ще им извадят душата от контролни и тестове и да
    ги натоварват с материал като за висше образование.

    ФАКТ!
  • 4 Истината е, че

    20 4 Отговор
    Много части от страната ни всъщност не са България - нито по език, нито по етнос, нито по религия! Тези хора нямат нищо общо с нас, българите, нито имат желание да имат! Искат само земята ни! А вие продължавате със смешните си опити да ги образовате!!! Докато накрая се сбъдне пророчеството на Слава Севрюкова!
  • 5 даскала

    7 3 Отговор
    Директор си в СОУ колко ти е заплатата защото адаша ти в ОУ в Русе пом.директора получава 2500лв.

    Коментиран от #17

  • 6 ТаУмВзе

    11 1 Отговор
    Неуки Роби на територията Трябват, че да се врътка по добре!
  • 7 гочиту свинаря

    2 1 Отговор
    Абе важно е а има военно обучение а мое а се бият за накраденото от комунягите.
  • 8 Гост

    12 5 Отговор
    А, имате ли учители, които не учат децата на нищо, за да принудят родителите да потърсят частни уроци?
  • 9 Седящият Бик

    15 0 Отговор
    Велико образованието! Благодарим на "Белите вождове" в парламента че нагласиха нивото да е на нивото на младите червени бойци от Столипиново, Факултето и останалите червени племена в България! Това се нарича интегриране на тези дето няма никога да се интегрират! Червените войни много харесват часовете по електротехника, (часовете за устройството на електромера) обичат и металообработването, (много харесват часовете за работа с оксижена, някоя касичка може да се наложи да врътнат) обичат и часовете по физкултура (най-вече скалното катерене, високите блокове трябва да се покоряват) обичат и историята (къде има закопани съкровища) ! Обичат и компютърната грамотност(харесват часовете в които се учи за дигиталните банкови карти) Мразят часовете по съдебна култура, отвращават се от стражарите с колесниците Опел Астра!
  • 10 Русенец

    17 0 Отговор
    Когато електоратът не може да се образова до нужното ниво, смъкват нивото на образование до възможностите на електората. Част от интеграционния процес.
  • 11 Гост

    8 1 Отговор
    Образованието ни няма никва скорост!
  • 12 Гост

    9 0 Отговор
    Всички ли трябва да учат за професори?На държавата и трябват работници.

    Коментиран от #16

  • 13 Една

    2 1 Отговор
    20 000 в 0бразованието по програмата са за обезщетения на напуснали и пенсиониране учители по КТ. Не смесвайте подкрепа с обезщетение дължимото по закон. Това не са пари за самите училища.
  • 14 айде бе

    12 2 Отговор
    Човекът е искал да каже, че днешните ученици са толкова прости, че не знаят дори значението на думите. Затова във всеки учебник трябва да има и тълковен речник, за да могат да си правят справки.

    Обаче това ще предполага възможност за четене с разбиране, а именно тя отсъства в това изгубено поколение.

    Коментиран от #18

  • 15 Килиев

    6 3 Отговор
    Даскал от килийно училище дава акъл. Държавата им повиши заплатите благодарение на вечната баба Янка и сега тия добиха голямво самочувствие. Чакат следващото повишение. Резултати- няма.Уениците са все така неграмотни, невъзпитани, нечетящи, подрастващи чалгаджии. В университетите идват крайно неподготвени, професорите тепърва ги учат на "А" и "Б".
  • 16 Чудо

    9 3 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Какви професори ? В някои университети професорът взема по-малка заплата от даскала. Такова чудо само тук го има.
  • 17 баба Такевица

    6 9 Отговор

    До коментар #5 от "даскала":

    На тия елементарни даскали и 1500лв им е много за 8 месеца труд през годината, връзки с богати родители, дълги ваканции, семинари, другарски почерпки, допълнителни възнаграждения частни уроци.
  • 18 бай Сандо

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "айде бе":

    Искал е да каже ,но не му е стигнал акълът.
  • 19 редник

    2 0 Отговор
    / В учебника трябва да има базисни, основни понятия.../

    Хм... 😉
  • 20 свинаря Гергов

    5 2 Отговор
    Аз без да съм образован станах и свинар, и комунист, и капиталист, и олигарх, и приватизатор, и агитатор, и хотелиер, и панаирджия, и приятел на президенти, и партиен лидер, и богаташ, и масон, и бизнесмен.Такива като мен трябват на нашата държава.
  • 21 Хъх

    6 0 Отговор
    Тоя с рогата , какво иска? Команчите да ги направи на ниво Класическата гимназия. Не 2 ,а 5 скорости трябват.
  • 22 Павел пенев

    3 2 Отговор
    И двете скорости са за назад.
  • 23 Иван

    6 0 Отговор
    Ха добър ден ,Абе мишкоо имахме образование сега вече нямаме имаме чалга
  • 24 Тежко

    4 0 Отговор
    ние нямаме никакво образование бе хора. то родителите нищо не възпитават децата си.!! нямат никакво уважение към учители училищните процеси
  • 25 Бенете1

    5 0 Отговор
    На задни се движи, защото много деца изобщо не знаят кой е Апостола, къде се намира Витоша и колко дни има в седмицата?!
  • 26 Някой

    0 0 Отговор
    Какво значи осъвременяване? Да се включат уроци за смяна на пола ли ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове