Last news in Fakti

10 Септември, 2023 18:11 2 527 16

Васил Божков обжалва сумата по гаранцията си от 1.5 милиона лева

  • васил божков-
  • гаранция

Жалбата е пусната в края на работния ден в петък. По закон Софийският градски съд трябва да се произнесе незабавно по делото

Васил Божков обжалва сумата по гаранцията си от 1.5 милиона лева - 1

Бизнесменът Васил Божков е обжалвал в съда гаранцията от 1,5 млн. лв., която прокуратурата му наложи по едно от трите дела срещу него, свързано с културно-исторически ценности. Това каза пред "Сега" адвокатът на Божков Георги Гатев. Жалбата е пусната в края на работния ден в петък. По закон Софийският градски съд трябва да се произнесе незабавно по делото.

В момента тече 14-дневниятт срок, който обвиняемият има да внесе гаранцията. Още когато стана ясно, че прокуратурата е определила тази сума за свободата му по делото за антиките, адвокатите на Божков коментираха, че цялото имущество на бизнесмена е запорирано и плащането ще е проблем.

Междувременно Божков беше пуснат под домашен арест, контролиран с електронна гривна, по делото за таксите от хазарта. А прокуратурата оттегли искането си той да бъде задържан под стража по третото - т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства.

Срещу Божков се водеше и четвърто дело - за опит за държавен преврат. То обаче се оказа прекратено от прокуратурата на 1 юни, близо 2 месеца преди завръщането на бизнесмена от Дубай, където три години се укриваше от делата с 18 обвинения.

От Дубай Божков громеше управлението в България, наричайки го хунта, и обвиняваше за положението си Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Междувременно се разрази спор дали бизнесменът се е върнал доброволно, или е бил екстрадиран, като и до момента няма ясен отговор.

Един от адвокатите му пък разкри, че докато бизнесменът е бил в Дубай, е бил разпитван 7 пъти от представители на американските власти и е предал 25 000 страници, материали и записи в опит да бъде изваден от санкционния списък "Магнитски", където бе вкаран през 2021 г. заедно с Делян Пеевски и бившия зам. шеф на бюрото за контрол над СРС-тата Илко Желязков. Божков давал информация за бившия премиер Бойко Борисов и ексфинансовия министър Владислав Горанов. Горанов също попадна в списъка "Магнитски", уличен от САЩ за корупция, през тази година.

Докато се намираше в ареста, бизнесменът беше разпитван общо 9 часа по образувано по негови твърдения разследване, че е плащал такса спокойствие на хора от ръководството на ГЕРБ. Веднага след това стана ясно, че прокуратурата е назначила държавна охрана за него и семейството му. Вчера Божков свика пресконференция, на която се включи чрез видеовръзка, и обяви, че е защитен свидетел срещу Борисов, Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Прокуратурата го опроверга, но макар и Божков да не се изрази правилно юридически, той в действителност е с назначена от прокуратурата охрана, т.е. защитен.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божко

    7 8 Отговор
    Новини от последния час:
    Бил Гейтс:
    “Само ваксинираните ще имат месинджър”
  • 2 Град Симитли

    15 6 Отговор
    Оня Тлъст Шопар да изгрухти нещо?
  • 3 Шаблон

    22 4 Отговор
    Черепа го занулиха, сега може да си приказва каквото си иска
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Света

    24 1 Отговор
    На стари години Васко стана милионерът бедняк
  • 6 добре

    13 3 Отговор
    Свършил парите ? Затова ли се прибра от Дубай ? Аз предлагам да му се платят 1,5 милион лева като защитен свидетел .
  • 7 чекмеджанъ

    14 3 Отговор
    това са едни джобни бе черепче

    Коментиран от #16

  • 8 Видовден

    10 7 Отговор
    Тия дето сега плюят Божков после ще лижат !
  • 9 ПОЛИТИК

    8 1 Отговор
    След като даде властта на Кирето, Боко има подкрепата на козите. Черепа ще трябва да почака смяна на политическата ситуация.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Наивник на средна възраст

    5 1 Отговор
    За журналистите - не прокуратурата налага,а съдът!!! Поне малко се постарайте...
  • 12 Нали беше защитен свидетел?

    6 3 Отговор
    Какви са тези гаранции, които обжалва? Или пак лъже?
  • 13 Матей преображенски

    5 4 Отговор
    И тук възникват някои щекотливи въпроси,като за какво го пазят,с каква цел демек,и ог кого собствено го пазят.Дали от ония дето избиха къро,трактора и галев,вкараха гешев в нелепа псевдополитическа криеница?Милион и половина гаранция,от къде ги измислят тия комерсиални хватки,излагат се с тоя показен американизъм и папагалско подражателство.
  • 14 Матей преображенски

    4 3 Отговор
    Какво подозрение се натрапва,че Божков се вкарва тук ,направо с летящ старт се вклинява в зациклилия политически процес,ниската избирателна активност,делегитимация на псевдодемократичната система и за се се осъществи нейната реинкарнация.Божков направо се закани да им разкаже играта на досегашните мерзавци и да оглави едно мощно народно движение ,като един Ивайло,което не ме впечатлява.Виж ,ако беше от нашата черга,от народа,ама чисто и автентично,без да е краднал и лев,бих повярвал,иначе не ,и никогоне съветвам.
  • 15 Матей преображенски

    5 4 Отговор
    Вижте сега,не е работа на един човек да се вживява в ролята на Фидел Кастро или Че Гевара,такива филми сме ги гледали до втръсване,обрат в политическа система се прави с организация,не с лидерска партия.Нещо се замътва ново автентично народно движение,което постепенно може да прерасне в народоосвободително,и именно поради това,управляващите мерзавци се канят да насадят някой като Божков начело и както той се емчи,като нищо маса народ ще тръгне след него,което по принцип е неправилно и вероятността да завърши с фиаско е огромна.Видяхте каква я свърши славито,като кучето на нивата,и все така става ,когато някой назначен вожд се изтъпани начело.
  • 16 Лесидрен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "чекмеджанъ":

    Сметките , от 2 до 5 милиарда на Божков са запорирани .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове