Last news in Fakti

11 Септември, 2023 09:48 3 018 33

Пропада крайбрежната алея в Ахтопол

  • ахтопол-
  • алея-
  • свлачище-
  • пропадане

Сигнал до БНТ

Пропада крайбрежната алея в Ахтопол - 1
Снимка: БНТ

Старо свлачище в Ахтопол, което е проблем от години, след обилните дъждове заплашва да откъсне крайбрежната алея, която е на метри от къщите на хората.

В старата част на Ахтопол минава крайбрежната алея на града. Преди повече от 3 години се е образувало свлачище и жителите на морския град са застрашени от проблема. Те се обърнаха към БНТ, тъй като през последните години не са получили съдействие от местната власт, както и от областната администрация. Подавали са сигнали и към МРРБ, но досега свлачището не е обезопасено. Казват, че с всеки изминал ден, къщите им са все по-близо до морето. Притесняват се, че особено през летния туристически сезон по крайбрежната алея минават стотици хора.

"Проблемът не е от вчера - от години се случва това нещо. Подадохме сигнал още през 2000 г. към министерството и община Царево, след което обаче нямаше никакъв резултат. Нищо не се направи. Преди седмица подадохме отново сигнал, тъй като вследствие на наводненията, обстановката се усложни, има много голям наклон, опасно е, минават детски хора през лятото оттук. Това все пак е крайбрежната алея. Опасяваме се, че в някакъв момент може да има жертви", каза Огняна Илиева.

БНТ: Защо през тези години не е предприето нищо?

"Напротив, извикали сме експерти от "Геозащита" - Варна, които са излезли със своето решение. Но смятам, че това решение към днешна дата не е актуално и със сигурност ще предизвикаме поредната проверка, чрез която да се установи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми на местните хора. Виждате, че в близост е градската част, на места имаме не повече от метър разстояние от самия бряг. Така, че за мен това е жизнено важно", обясни Станислав Димитров, кмет на Ахтопол.

Според местните хора, свлачището няма да бъде обезопасено скоро, защото Ахтопол не е бил включен в Плана за възстановяване и устойчивост след опустошителното наводнение миналата седмица. Смятат, че от местната управа първо ще подпомогнат най-пострадалите райони и след това ще бъде обезопасено свлачището.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Петков

    25 6 Отговор
    Не виждам какъв е проблемът...
  • 2 Сглобката

    24 8 Отговор
    Ще ни довърши

    Коментиран от #7

  • 3 да де

    42 0 Отговор
    Въх пропуснали са момента да вдигнат едно подпорно хотелче ъъъ пардон стеничка.
  • 4 Козяк

    27 1 Отговор
    Цялата,, територия,, пропада.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Варналията

    34 0 Отговор
    Строят хотели на "първа линия" сега реват...ама като взимаха х300лв. за нощувка не реваха.
  • 7 Пфууу

    7 19 Отговор

    До коментар #2 от "Сглобката":

    От три години е свлачището ве ушанка , резедента управляваше в две от тях!

    Коментиран от #16, #26

  • 8 Казуар

    42 0 Отговор
    Кой разреши да се строят многоетажни сгради на 3 м. от почти отвесен висок скат от нестабилна почва, а купувачите с пари и малко акъл сега търсят държавата да плати сметката.
  • 9 Aлфа Bълкът

    33 0 Отговор
    Както е нямало държава кога са строили къде им кеф, така и сега няма да има да им помогне! 🤡

    Коментиран от #23

  • 10 Хаха

    29 2 Отговор
    Строиш си къща до морето,после ревеш,че тя щяла да падне в морето.. 🤣
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 излишна паника

    4 4 Отговор
    в гърция е по зле . днес се празнува 11.09 . смърта на ладен . от ахтопол да не се очакват чудеса . акъла идва от софия и мутрите нямат думата .
  • 13 Мдааа

    10 1 Отговор
    А к Ета от ГЕРБ открадна ли парите?
    Преведе ли задължителния транш към Чекмеджето?
  • 14 Аааа нека да се уважаваме

    17 0 Отговор
    Тези незаконни строежи не са от последните 2-3 а от последните 12-15 години.
  • 15 еалиста

    10 4 Отговор
    Пропада Държавата ни от управници-доносници на американското посолство! Жълти стотинки за потърпевшите от наводнението! В Гърция пораженията са по сериозни, но на първо време отпускат 2-два милиарда евро за пострадалите и възстановяване на инфраструктура! Отпускат средства за построяване на жилища за пострадалите и ще се търси съдебна отговорност за отпуснати средства но не оползотворени от виновните лица кметове и министри! Това е социална политика, а сглобката чакат наближаването на изборите и ще обещават майка си и баща си, но те ще изчезнат от политиката!
  • 16 Знаещ

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пфууу":

    Свлачището е от над 20 години и ГРОБ властва през повечето от тях!
  • 17 БЛАГОДАРИМ НА ГЕРБ ЗА ВСИЧКО

    13 4 Отговор
    Крадци и престъпници гербави унищожиха България! Румъния ни задмина с 200
  • 18 Ако имотите..

    6 0 Отговор
    Бяха на депутати... или маститити бизнесмени...този проблем... отдавна вече да е бъде забравен..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Dfендер

    9 0 Отговор
    Доста охранени са тези баби на 1 линия от наеми
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 РЕЗУЛТАТЪТ

    5 3 Отговор
    ОТ ДВЕГОДИШНО СЛУЖЕБНО БЕЗВРЕМИЕ

    Коментиран от #25

  • 23 🇧🇬🇪🇺💯

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "Aлфа Bълкът":

    Точно, когато са строили на 3/4 метра от отвесен “скат”, са били супер че няма държава, а сега рев до Бога, защо няма държава да им помогне че къщите им отиват надолу по склона?

    Коментиран от #30

  • 24 Баце ЕООД

    2 0 Отговор
    Гюзлемето да е добре.. Че, друго доказано качество трудно
  • 25 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "РЕЗУЛТАТЪТ":

    Моля?? Ти не разбра ли че кметовете запълват деретата със строителни материали ве капацитет??
  • 26 Пахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пфууу":

    Капацитет си, няма спор!
    Все едно да кажеш, че си станал такъв капацитет за 3 години, не ве. Винаги си бил толкова зле и нкщо не си променил
  • 27 Варненец

    9 0 Отговор
    Спокойно Ахтополлии , къщите като паднат ще станат на първа линия. Така ще бъдат по-желани за туристите. Защо взехте мнение от Геозащита -Варна? Същото се случи в края на Златни пясъци - Панорама. Къщите пропаднаха до морето , близо от 15 м височина. Същото стана и в м. Трифон Зарезан. Там къщите не стигнаха точно до морето ,но и Панорамния път за Златни пясъци също пропадна.. И досега няма никакво движение по случаите и оправяне на щетите. Всичко си стои както се е случило преди 20 години. Това не ви ли доказва че Геозащита - Варна са само некадърни свидетели и заплатаджии? Плюйте си на ръцете и се оправяйте сами.
  • 28 Академик Деноков

    8 0 Отговор
    Сега са на първа линия, време е втората линия да стане първа. Това е резултат от отблясъка на лунната светлина върху скалите до морето.
  • 29 Димо

    9 0 Отговор
    Е как няма да пропада,като последните години се построиха огромни сгради точно на алеята и това на никой не му направи впечатление.Лакомията обаче е по-голяма от всичко и нещата си вървят в правилната посока.Аз не искам с мойте данъци да се прави алеята,а с парите на тези които позволиха това да се случи.
  • 30 4322

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Те нека строят ама да забият пилони през пръстта до скалата отдолу. После като стане свлачище постройката ще остане на кокили. Не им се дават пари обаче и правят фундамент като за беседка.
  • 31 ъхъ

    4 0 Отговор
    На тази алея има място само за ръчна количка, а отвеса е поне 30 метра, вече нищо не може да се направи.
  • 32 Баш майстора

    1 0 Отговор
    Епа да си направят алея на друго място, лесно е.
  • 33 Казуар

    0 0 Отговор
    Положението на тази застроена част е безнадеждно, когато срутването напредне, държавата ще евакуира застрашените, и тези които имат други жилища ще пият чаше студена, а тези които нямат ще бъдат настанени в социални.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове