Last news in Fakti

14 Септември, 2023 16:41 1 198 22

УНИЦЕФ посочи основен проблем в българското училище: Образователната бедност

  • уницеф-
  • образователна бедност

Организацията алармира, че почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика

УНИЦЕФ посочи основен проблем в българското училище: Образователната бедност - 1

В навечерието на първия учебен ден УНИЦЕФ предупреждава за влошени образователни резултати на учениците в България, съобщи БНТ. Детският фонд на обединените нации отчита в доклад за страната ни още, че отпадането от училище, увеличаването на случаите на насилие и липсата на базови знания и умения са сред основните предизвикателства пред подрастващите в България.

Данните от тазгодишното национално външно оценяване разкриват влошаване на резултатите на учениците, завършващи 4-ти клас, което допълнително задълбочава така наречената образователна бедност.

Данните за учениците, завършили 7-и клас, показват незначителен напредък по български език и среден резултат от 35 точки по математика, малко над прага от 30 точки, коментират от УНИЦЕФ. Организацията алармира, че почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика.

5,7% от децата на възраст от 7 до 10 години не посещават училище, съобщават от УНИЦЕФ. Данните на Министерството на образованието и науката за 2022 г., представени на съвместна конференция с УНИЦЕФ, показват увеличение на почти всички видове насилие, докладвани в училищата, включително физически, вербален и кибертормоз, които достигат над 3300 регистрирани инциденти за миналата учебна година.

Организацията отбелязва, че имаме много малък напредък по ангажимента за трансформиране на образованието.

"Училищата се нуждаят от ресурси, подкрепа и обучения за учителите, както и от актуализиране на учебните програми, за да бъдат адекватни и подходящи за учениците. Освен това насилието и тормозът в училище са сред основните фактори, които възпрепятстват способността на децата да учат и да реализират потенциала си. Заедно с Министерството на образованието УНИЦЕФ България изпълнява програми за по-приобщаващо и достъпно образование за всяко дете и за изграждане на безопасна и позитивна среда за цялата общност в училище", коментира Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОВА Е

    27 4 Отговор
    ефекта от 34 години демокрация !
  • 2 Аз празнувам 3ти Март

    31 5 Отговор
    През лошия комунизъм образованието беше на висота недостижима днес.
  • 3 Осъзнал се €вроатлантик

    21 4 Отговор
    "НЕ" на "евтината" укро-оливия !
  • 4 Значи

    21 3 Отговор
    неграмотна смяна !
  • 5 Соломон Паси

    25 5 Отговор
    На демократична България учени хора не й трябват. Достатъчно е да могат да прочетат изборната бюлетина и нарежданията на посолството. Ученият по принцип се мъчи да мисли, а това не е добре. Майната му на православието.
  • 6 Гост

    24 5 Отговор
    Така е, откакто изповядваме западните ценности и копираме моралът им.
  • 7 факуса

    13 5 Отговор
    а при лошия соц нямаше такива притеснения от който и да било

    Коментиран от #9

  • 8 маца

    18 2 Отговор
    Това постигнаха демократите с назначаването на нека----ни учителки за директори-калинки,мисирки и тулупи
  • 9 Личи си

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "факуса":

    ..."от който...". Пише се от "когото" и няма да ти обяснявам правилото, защото е елементарно, ама явно си го пропуснал в началното училище, ама пък уверено си вървял нагоре към усещането, че имаш добро образование.

    Коментиран от #11

  • 10 Христо

    14 1 Отговор
    А колко от тестваните деца са ромчета с определени ценности по отношение на образованието?
  • 11 Това

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Личи си":

    е вярно, а дори не коментираме "безаналоговата" му пунктуация!
  • 12 Калпазанин

    11 3 Отговор
    32 години образователна либерастия до това води, няма нужда уницеф да ни го казва или сзо. Сами сме си виновни че се затриваме

    Коментиран от #15

  • 13 Гост

    7 2 Отговор
    На България работници не и ли трябват?Който не може да чете ще си изкарва хляба с физически труд.Какъв е проблема?
  • 14 Тома

    2 0 Отговор
    Не е верно.Я вижте гонзо щял да си повишава образованието значи всичко е точно
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Калпазанин":

    Това са пълни смешки...Нашите училища са като дворци в сравнение със западните ...Българското образование е с вековни традиции. Тези малко по-ниски показатели на изпитите тази година са защото са завишени критериите , както бе обяснено и от министъра...Купищата медали за БЪЛГАРИЯ от международните ученически олимпиади не са получени току-тъй.

    Коментиран от #18

  • 16 инж. Ганчо Илков

    6 3 Отговор
    Реформите в Образованието изискват Системно Решение. Не е достатъчно безразсъдно увеличение на Учителските Заплати. Изискват се Професионално, Технически и Функционално Подготвени Учителски Кадри, които съвместно с Родителите да откриват и насочват Учениците към Области на Тауката и Техниката към които имат Генетично Призвание (талант). Изисква се Съответстваща Материално Техническа База. Училището Освен Знания, следва да дава Възпитание и Функционална Грамотност. Тоест Образованието е Система от База, Преподаватели и Родители които придават Знания, Възпитание и Функционално Ползване на Проповяданото в Реалната Професионална и Битова Среда. Всеки нефункциониращ Елемент в Системата Опорочава и Обезличава Вложения Труд. Откриват, се Генетично Заложените Качества и се Развиват през цялото време на Образованието. Трябва да се има в предвид, че Човек се Образова докато е Жив.

    Коментиран от #21

  • 17 Да бе

    3 3 Отговор
    Нали вдигат всяка година заплатите на учителите? Значи всичко е наред и ще се подобрява
  • 18 Пилотът Гошу

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Бъркаш две среди - шепата ни МНОГО добри ученици, които вземат медалите по олимпиадите и масовото образование, в което участват всички.... За жалост средната оценка на всички отдавна е снижена... Образованието не е каквото беше, да не говорим за частта от децата, които едно време задължително ходеше на училище, сега вероятно почти не стъпва...
  • 19 долу ЕС

    6 1 Отговор
    преди 1989 нямахме такива проблеми...
  • 20 Честито

    5 1 Отговор
    Поколение от идиоти. Пълна идиотокрация.
  • 21 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "инж. Ганчо Илков":

    1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
    2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.
    3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.
    4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
  • 22 Къню

    0 0 Отговор
    Винаги е имало неграмотни жагали!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове