Last news in Fakti

14 Септември, 2023 22:27 14 733 58

Адвокат Абровски: Управляващите не си дават сметка какво си причиниха, обиждайки целия земеделски сектор

  • пламен абровски-
  • внос-
  • зърно-
  • украйна-
  • земеделци

Той подчерта, че 26 организации са се обединили и започват от понеделник активни стачни действия, защото са се почувствали излъгани

Адвокат Абровски: Управляващите не си дават сметка какво си причиниха, обиждайки целия земеделски сектор - 1

Падна забраната за внос на украинско зърно. Насрочен е национален ефективен протест, ще затварят пътища и гранични пунктове.

"За да имаме по-голям контрол, трябва да имаме капацитет да го извършваме. В момента политиците преливат от пусто в празно. За мен това решение беше изключително странно да бъде взето един ден по-рано. Ние дадохме сигнал днес към ЕК на най-висше ниво, че не желаем, ако тя реши утре да издаде документ или във времето напред, да удължи мораториума. България каза "Вие го удължете, но само за останалите 4 държави", каза експертът по земеделско право и адвокат Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

Според него решението е било взето, за да няма възможност за "по-голямо шумене".

"Управляващите не си дават сметка какво си причиниха, обиждайки целия земеделски сектор, защото тук в момента не говорим само за зърнопроизводители, говорим за целия земеделски сектор", каза Абровски пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че 26 организации са се обединили и започват от понеделник активни стачни действия, защото са се почувствали излъгани.

"Първо 100 дни никой нищо не им обясни какво и как ще се прави. Всички говорят колко много пари се дават на земеделците, какви субсидии, а те не са си получили още субсидиите. Едно от исканията на цялото обединение е изплащането на помощта от 213 милиона лева, която е обещана в бюджета, да стане до 30 септември, защото има индикации, че това няма да се случи", добави адвокатът.

По негови думи България днес се е отказала от това да се самозащитава, а решението е взето много отдавна. Адвокат Пламен Абровски прочете, по негови думи, извадка от доклада на министър Кирил Вътев: "От името на Република България посочих, че страната е голям производител на слънчоглед и голям преработвател, проведени са множество срещи, МС работи по анализ на ситуацията за намирането на най-правилното решение, до финализирането на което министърът няма мандат от МС за присъединяване към писмото на петицата. Без ясен мандат от МС, министърът на земеделието не може да подкрепи документа. Решението на МС се очаква на 11 септември. Това нещо се случва на 5 септември".

"На 5 септември в рамките на неформалния съвет по земеделие, който се провежда в Испания, е имало среща на петте държави членки, които бяха обхванати от забраната, те са започнали офанзива да пуснат общо искане към комисията забраната да бъде продължена. Те са искали това нещо да се направи общо от 5 държави членки", обясни адвокат Абровски.

Според него решението е било взето в услуга на ЕК и геополитическите интереси в момента, свързани с войната в Украйна.

Относно земеделски производители, експертът каза, че те искат да си получат това, което им е обещано.

"Другото нещо, което искат е правила и яснота, по които да работят, защото ние все още имаме земеделие, но не знам до кога, а управляващите не знам дали са дават сметка какво си причиняват. Времето за работа на полето почти изтече, единствената основна цел на земеделските производители ще бъде да си защитават интересите. Те ще блокират всички пътни артерии, такива са заявките, нямат друг избор, защото ако сега не си защитят интереса, никога никой няма да им обръща внимание и те ще бъдат мачкани, затова нещата са до кокал. Земеделието ще оцелее, но защо трябва да плащаме тази цена, защо трябва да си го причиняваме?", попита той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    181 44 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ИЗМЕТЕМ И ГАДНАТА СГЛОБКА !!!!!!!!!
  • 2 Някой

    178 41 Отговор
    Хайде от понеделник трактори 7 комбайни пред парламента, докато не се изринат подлогите на Посолството.
    Сами си го направиха. Даже и не се замислиха какъв е националния интерес. Просто казаха "Yes, sir!".
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Надупиха цял народ

    135 25 Отговор
    А селяните земеделци трябва да въстанат .

    Коментиран от #33

  • 6 Затова фашунгерите

    134 25 Отговор
    си дават един месец ваканция, но че одиме да измъкнеме Киро по долни гащи от кейнйефа на сладкарницата на Линда!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Земеделец

    88 36 Отговор
    В Бг има т.н. производители , латифунди с 150000 дка земя. Такива площи няма и в Европа и САЩ. Нали си представяте какви огромни срезства събират само от европейските площи. Ако в Бг нещата бяха нормални и беше приета граница от 10 000 за Добруджа, тогава бих оправдал протестите, но при това положение не.Големите изкривяват всичко.

    Коментиран от #10, #34, #52

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Важното е да падне

    107 25 Отговор

    До коментар #8 от "Земеделец":

    сглобката час по-скоро.
  • 11 УПРАВЛЯВАЩАТА СГЛОБКА И ,,ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ"

    27 29 Отговор
    СА ЕДНА ОПГ !
  • 12 мдаа

    117 15 Отговор
    Мислят се за много хитри. Драпаха да се доберат до власт, за да я загубят по същи я начин. Умните се учат от грешките, а глупавите ги повтарят!
  • 13 Сметка

    102 7 Отговор
    Годишна субсидия 4.2 млрд., 2.9 млрд. отиват във 100 фамилии. Да има субсидии само за стопанства с 15 000 дка, ще има пари за тези, които заслужават.

    Коментиран от #15

  • 14 ........

    104 24 Отговор
    Те и обикновените хора обиждат...не им искаме урановия хляб!Държат се с нас по-зле отколкото с прасетата.

    Коментиран от #16

  • 15 Точно така

    71 6 Отговор

    До коментар #13 от "Сметка":

    Нормалните граждани са им обслужващ персонал и данъкоплатци.
  • 16 Експериментални пестициди в зърното им

    77 16 Отговор

    До коментар #14 от "........":

    Нещо като ваксините за коронавируса. 60% измряха!
  • 17 факт

    109 29 Отговор
    Може да не харесваме зърнарите, твърде много облаги получиха и не се свенят да правят всичко възможно да не плащат справедлива цена на собствениците на земята, често дори изобщо не плащат. Забогатяха прекомерно, започнаха да се чувстват безнаказани, стъпили върху пачките си. Обаче... когато те се надигнат, за да спасят българското земеделие, ние сме длъжни да ги подкрепим и да участваме в протеста, защото целта да се отървем от продажниците, е много по-значима от симпатиите и антипатиите ни. Всички сме на една лодка, която е тръгнала да потъва и нямаме време да се мразим и разделяме.
  • 18 Иван

    65 16 Отговор
    Щом посолството каже, не може да се откаже.
  • 19 Шайка

    75 17 Отговор
    Какво земеделие ве ееей главанак иди виж в Гърция или Турция да видиш пълни канали с вода навсякъде почистени ТУК Е ТРАГЕДИЯ САМО ЕДНИ ЕДРИ ЛАПАЧИ ЗЪРНАДЖИИ ЯДЕМЕ ВНОСНО ...Тук никой не работи на полето всичко е убито.

    Коментиран от #21

  • 20 Грозд-ан

    85 8 Отговор
    Българско земеделие няма! Ако имаше, доматите нямаше да са от Турция, ябълките - от Полша и тн. Тук си имаме само едни ОПГ-та разпределили си субсидиите - зърнари, слънчоглед, рапица и горе-долу това е, всички останали все едно не съществуват.
  • 21 нормално

    80 9 Отговор

    До коментар #19 от "Шайка":

    ЕС дава субсидии на декар, което означава, че са ни предвидили за нетен донор на зърно, царевица, слънчоглед и всичко, което не носи принадена стойност. За зеленчукопроизводителите няма почти никаква помощ, а и Харизанов отдавна съсипа напоителни системи. Как мислиш се отглеждат зеленчуци полско производство без вода и при сушите от последните години? Съсипахме си земеделието с помощта на великия ЕС и затова днес дори копър внасяме. И затова, според теб, са виновни зърнарите? Сигурно и за африканската чума и убийствата на прасетата са виновни скотовъдците, а? А тия глави за какво ги ползвате, за украшение ли?

    Коментиран от #23

  • 22 хххх

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мъаъачкъйте":

    Той самият е фашист! Я му виж тиквата...
  • 23 Комент

    39 29 Отговор

    До коментар #21 от "нормално":

    Парите за зеленчукопроизводителите не стигат защото отиват при латифундистите с 100 000 дка. Ако имаше ограничение за декарите щеше да има за всички. ЕС Не ти е виновен дава субсидии нашите ги разпределят неправилно. А без помощи от ЕС няма нищо. Полша е член на ЕС и земеделието й процъфтява. Така, че стига с тези опорки, без ЕС сме за никъде

    Коментиран от #25

  • 24 Сульо

    55 12 Отговор
    Много приятна новина. Дано правителството на посолството падне скоро, ако може и без жертви (освен от "демократите" де)...
  • 25 да бе, да

    76 11 Отговор

    До коментар #23 от "Комент":

    България е била един от големите износители не само на жито, царевица и слънчоглед, но и на зеленчуци много преди да влезе в ЕС. След влизането й от износител се превърна във вносител, който не може да задоволи дори нуждите на намаляващия си народ, какво остана да изнася. Същото е и с енегретиката - България продаваше ток на всички съседни държави и задоволяваше без проблем вътрешния си пазар при далеч по-развита икономика. Това са фактите, а твоето са опорки от Брюксел и Вашингтон. При това много нефелни опорки.

    Коментиран от #28

  • 26 Внос и пак внос!

    36 12 Отговор
    Когато хлябът стане ЕДИН ЛЕВ И ШЕСТДЕСЕТ СРОТИНКИ ТОГАВА ТЕЗИ ДАЛАВЕРАДЖИИ могат ДА СКАЧАТ. Субсидии ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА и още ламтят!

    Коментиран от #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Шумкар

    31 11 Отговор

    До коментар #25 от "да бе, да":

    България и преди 9- ти 1944 е била износител. Това, че през 90-те твоите хора от алчност опустошиха всичко, такива като теб носят вината. И това не са опорки, а просто сметки за този, който може да смята.
  • 29 хам-хум

    37 19 Отговор

    До коментар #26 от "Внос и пак внос!":

    Яж си вноса!
    Успех на зърнопроизводителите!
  • 30 Стършел

    17 54 Отговор
    Да приемат закон, за блокиране на пътищата, затвор 5 години и изземване на техниката, самото блокиране ощетява останалата част от обществото, аз ако превозвам дървесина и някой ме блокира, с талпите по кратуната.🤨🤨🤨
  • 31 Адрес 4000

    15 29 Отговор
    Да фалират дано тези "бедни" зърнари
    Реват при печалба от 2 млрд
    Лапат субсидии и евро и национални
    Но изпълняват аджендата ( да чуждица е) на Кремъл
  • 32 Отрова от Украйна

    32 6 Отговор
    ЛОС АНДЖЕЛИС – В съдебни документи, подадени днес в Хавай, компанията Monsanto се съгласи да се признае за виновна за 30 екологични престъпления, свързани с използването на пестицид върху царевични полета в Хавай, и компанията освен това се съгласи да се признае за виновна по две други обвинения, свързани със съхранението на забранен пестицид, които са били предмет на Споразумение за отложено преследване от 2019 г. (DPA).

    Монсанто призна в споразумение за признаване на вината, подадено днес, че е извършило 30 престъпления, свързани с употребата на продукт на основата на глуфозинат амониев, продаван под марката Forfeit 280. “

    Monsanto Agrees to Plead Guilty to Illegally Using Pesticide at Corn Growing Fields in Hawaii and to Pay Additional $12 Million
    Thursday, December 9, 2021
  • 33 Съгласен

    24 4 Отговор

    До коментар #5 от "Надупиха цял народ":

    Съм с теб.Ще въстанат.Но къде е останалото общество ,което само говори и нищо не прави.
  • 34 Колко

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Земеделец":

    Земеделеца има с тези декари в Добруджа,знаеш ли преди да пишеш.Е,ще ти кажа.0.

    Коментиран от #51

  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 19 Отговор
    Борбата срещу руското и постсъветското влияние в бг,е непосилно тежка.Единственно човек като пиночет може да свърши работа!Когато говорите за зърнарите да кажете какви субсидии им дава ЕС и тогава да видим.Какво плащат като рента на наемодателите си и какво прибират в големите си джобове.Ще видим,че истината е съвсем друга,тоест Политическа и това,което съм написал в началото на поста си е обективно и реално!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Иванчо

    12 25 Отговор
    Айде, тия авантаджии не се наядоха, като продават толкова качествена и толкова евтина стока ще успеят да я продадат навън и ще забогатеят още.
    Ама стискаха зърното за да го продадат на нас на луди цени. Тоя път хитрата сврака с двата крака.
    Да протестират с майбасите.
    Може би и ние трябва да протестираме срещу наглостта им и намерението им да затрудняват свободното ни движение по пътищата които сме платили. Освен това нашия дизел не е освободен от акциз.

    Коментиран от #39

  • 38 Брат ДАНКО

    6 22 Отговор
    Тоя дето плаче за миналото и пише че сме изнасяли ток забрави как бяхме на режим 2 часа има 2 няма И за зърното е също Ако мерим по аршина на зърнарите трябва да забраним внос и на плодове зеленчуци и всички стоки конкурентни на нашите
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Антикомунист

    13 13 Отговор
    Адвокатчето на тези самозабравили се милионери може ли да яде бой заедно с тях????? Нито хляба е евтин а и олиото пак по 5лв.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Татяна

    18 6 Отговор
    От Сън Дълбок се събуди,Народе Наш,пък ако ще и от земеделците да звънне будилника!
  • 43 Халваджан

    11 5 Отговор
    А ти мутро противна даваш ли си сметка какво си причинявал когато защитаваш мафията
  • 44 Класика

    34 4 Отговор
    Съд от народа за еничарите Денков Тагаренко Кирчо Кокорчо Габриел Лолер Иванов...и когато частите от бившето цяло се отделят и се затъркалят по нанадолнището,то всички да потърсим по една препикана клонка и да хвърлим подир търкалящи те се части от еничари и да извикаме по три пъти:
    " хип хип ура "...амин...
    .и колкото по скоро - толкова по добре..

    Коментиран от #48

  • 45 Гост

    12 20 Отговор
    Ако са останали нормални хора в София трябва да посрещнат наглите
    "зърнари" с камъни! Тези свикнаха само да прибират субсидии, без конкуренция

    Коментиран от #47

  • 46 пенко

    15 2 Отговор
    НЕ СА УПРАВЛЯВАЩИ --- УПРАВЛЯВА НИ ЦРУ - С АГЕНТИТЕ СИ ЛИРИк путков И Азис ФасулеВ + КОНТРОЛЕРА ИМ ЕЛКА Б. --- ЛАУРЕЛ МОСАД Е САМО ЗА ПОДКРЕПА !?!!?!??!?
  • 47 Линчо

    16 6 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Ако са останали нормални хора в София трябва да посрещнат наглите
    Продажници от ПпДб герб с камъни! Тези свикнаха само да се дупят на Посолството и да прибират подкупите му, без оглед на българските интереси
  • 48 Обединени срещу силите на мрака

    21 3 Отговор

    До коментар #44 от "Класика":

    Време е за есенната контраофанзива на България срещу Посолството и чучелата му - пп дб и герб!
    Напред!
    ПОБЕДА!
  • 49 Вий

    7 12 Отговор
    НАГЛОСТ, ПРАТЕТЕ ПОЛИЦИЯ ДА ГИ СМАЖЕ, КАКТО В СОФИЯ ПОД КОЛОНИТЕ ВИДЯХМЕ НА КАКВО Е СПОСОБНА ПОЛИЦИЯТА. САМО ЗАБРАВИЛИ СЕ АЛНИ, НЕНАСИТНИ ОЛИГАРСИ
    НЯКОИ ОТ ТЯХ ИМАТ ЧАСТНИ ОСТРОВИ
    А ЗА НАРОДА ХЛЯ А 5ЛВ.ДЪРЖАВАТА И.МА РЕСУРСИ ДА ГИ СМАЖЕ
  • 50 Народен

    18 0 Отговор
    За меда и вносът от Украйна нито дума. Пчеларите в България да не са на друга планета?
  • 51 Адвикате на зърнарите,

    8 3 Отговор

    До коментар #34 от "Колко":

    КАКВО ЩЕ МИ КАЖЕШ, КАТО ЗАРАДИ СУБСИДИИТЕ РЕГИСТРИРАХА ПО 10-30фирми, ЗАЩОТО ИМА ОГРАНИЧЕНИЕ НА СУМАТА ЗА 1ПРОИЗВОДИТЕЛ, А ИСТИНАТА Е ЧЕ ИМА НАД 10 ЛАТИФУНДИСТИ СЪС НАД 200хил.декара!!!
    2010г. проверих при вносителя на Мерцедес и се оказа, че има 65 поръчани Sкласи от зърнари в Добруджа с цена над 180хил.лв./бр.
    ЖИВИ ДА ГИ ОЖАЛИШ???
  • 52 Възмутен

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Земеделец":

    Знайко, в САЩ и Канада с такива площи - 15хил.акра са средни производители!!!
  • 53 Хипо долар 119

    4 9 Отговор
    След като България не можа да помогне на Украйна по военен начин ,нека помогне чрез 90% внос на зърно, пшеница ,слънчоглед и друга земеделска продукция , 10% са достатъчни на българското земеделие
  • 54 Ххх

    12 2 Отговор
    Казва че сме голям производител на слънчоглед и олио. А се чудя, защо когато казаха, че Украйна не може да изнася слънчоглед , олиото тук мина 6 лева?
    Не искам украйнско зърно, обаче и нашите хубавци ни съдират кожата при всеки удобен случей.
  • 55 Българин

    14 4 Отговор
    Долу това вредно за България прсвителство!ОСТАВКА!!!
  • 56 Пламен Пенев

    2 3 Отговор
    Какво ще прави сега ДПС секнаха им потоците от пари които Европа дава за земеделие.Нищо останаха им енерго разпределителните дружества които уж са австрийски чешки и не знам си какви.Нали знаете че 80 процента от земеделието се държи от хора близки на ДПС.Нали знаете че ДПС е пряко подчинено на Москва сега разбрахте ли къде ни отиват парите другари Русофили .
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Станимир Ненов

    1 2 Отговор
    Протестът е, защото няма да могат да си продават скъпо продукцията. Протестът е, защото искат да продължат да са монополисти! Протестът е, за да ни продават скъп хляб, скъпо олио, скъпо месо, скъпо мляко и млечни продукти - под предтекст, че са български. Протестът е, на неколцина пиявици, които смучат кръвта на своите и после веят байрака на Рожен, наравно с Румен фатмака!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове