Last news in Fakti

15 Септември, 2023 13:26 1 071 31

Реакции след прекратяване на мониторинга над България и Румъния: Успех за страната, признание за реформите

  • габриел-
  • мониторинг

С решение от днес ЕК прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г. преди приемането им в ЕС

Реакции след прекратяване на мониторинга над България и Румъния: Успех за страната, признание за реформите - 1

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, цитирана от bTV.

„Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство“, допълни Мария Габриел.

С решение от днес Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) спрямо България и Румъния. Той бе създаден за двете държави през 2006 г. преди приемането им в ЕС.

Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави-членки на ЕС.

„Днешното решение на ЕК е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната“, коментира правосъдният министър Атанас Славов.

Последният доклад за напредъка на България по МСП е от 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите - като задоволително. Въпреки това, механизмът за наблюдение остана. В рамките на мониторинга страната ни бе оценявана по отношение на независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията срещу организираната престъпност.

През ноември 2022 г. ЕК прекрати и изготвянето на доклади за напредъка на Румъния по МСП. Процесът за прекратяване на механизма започна с нота от 6 юли 2023 г. на Европейската комисия, с която информира Съвета и Европейския парламент за намерението си да затвори механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния. На 19 юли т.г. Съветът изпрати писмо до ЕК с решение на Корепер 2 (Комитет на постоянните представители на правителствата от ЕС), в което отчита напредъка в областта на върховенство на правото на България и Румъния и намерението на ЕК да прекрати МСП.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаха

    30 6 Отговор
    Това чучело освен да се жлямби друго не прави май ..... сглобката е карикатура до карикатура

    Коментиран от #30

  • 2 Малееее

    25 4 Отговор
    Я!Жираф!!!
  • 3 Последния Софиянец

    26 3 Отговор
    Австрия ни отряза за Шенген.
  • 4 Дупничанин

    20 4 Отговор
    Жирафата сега ше се изпразни от кеф.
  • 5 Умирам от смях

    18 1 Отговор
    Благодарение на Путин и в Шенген ще ни вкарат. Слава на В.В.
  • 6 така така

    19 2 Отговор
    Признаване, че за нищо мне ставаш, но си техен човек и затова те пускат... Хайде не ни разигравай този цирк!
  • 7 мисирка

    17 2 Отговор
    милизлива....
  • 8 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    21 3 Отговор
    КАКВИ РЕФОРМИ КАКВИ 5 ЛЕВА
  • 9 така е

    14 3 Отговор
    кокарджа....
  • 10 да да

    15 3 Отговор
    Да го начукам на Шенгенският балон....

    Коментиран от #11

  • 11 ама

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "да да":

    целият....
  • 12 кокорчо

    14 2 Отговор
    ВИЖТЕ Я КОЛКО ЕХИДНО СЕ ХИЛИ ЩЕ СТОИ В БГ ДОКАТО ИМА ЛАПАРО ПОСЛЕ ЩЕ СИ ИДЕ ВЪВ ФРЕНЦИЯ ПРИ МЪЖО
  • 13 Петков

    14 2 Отговор
    Големи реформи. Преди едно чекмедже и огризки за слугите . Сега с колко? Пет партийни милионери драпат да стават милиардери с пет банди от алчни костюмари.
  • 14 на трътката

    8 2 Отговор
    с отвориха хълката....
  • 15 политическа мафия чуждопоклонници

    13 1 Отговор
    И какво го "грее" народът това? Има или няма наблюдение, мафията си краде милиардите от ЕС и от родния бюджет и държи народа на най-ниското жизнено равнище в Европа!
  • 16 оня с коня

    5 2 Отговор
    Русофилите съветват да учим Руски,щото се надяват Русия да влезе в БГ и да ни "освободи".АЗ пък съветвам да учите ШЕНГЕНСКИ,щото влизането там ни е ГАРАНТИРАНО!Вие си изберете кого да слушате...
  • 17 Българин

    3 11 Отговор
    Лоша новина за петолъчниците.
    България се приближава към еврото и Шенген!
    Браво!

    Коментиран от #29

  • 18 Наглия жирафел пак не разбрал

    6 3 Отговор
    Напротив, пълен провал - пак ще ни отрежат за Шенген. Оставаме в слугинската стаичка, за където и сме били предназначени!
  • 19 Какъв

    6 2 Отговор
    успех , след като Австрия и Нидерландия никога няма да гласуват за България , просто липса на всякакво доверие ! Ако на някой нямаш доверие , ще го пуснеш ли в дома си ?
  • 20 Иво

    2 1 Отговор
    Кога станаха тези реформи та никой не разбра, смениха Гешев със Сарафов и хоп готови сме за шенген.
  • 21 ахааа

    1 0 Отговор
    бе я си ....................краво проста
  • 22 бай Иван

    1 0 Отговор
    Какви реформи, кви 5лв.Само пунт и пластика, а народа страда ли страда. До тук разбрахме едно, който и да е на власт не му дреме за хората
  • 23 сега вече

    0 0 Отговор
    не ни следят какви ги върши боко и кокорко . земевладелците да страдат сега
  • 24 джукияна

    2 0 Отговор
    А,а,а,тази жираф ли я правил,или при раждане са и опиняли главата два часа?Толкова несъразмерен био продукт не съм срещала.

    Коментиран от #28

  • 25 Оставка

    1 1 Отговор
    Лобизмът в РБ е наказуем, особено с цел лично облагодетелстване. Нещо за животните в Странджа, избитите.
  • 26 Боклуците на Боклука

    4 1 Отговор
    Дойде време за BulExit. Видя се, че ЕС е по зле от нашето Правосъдие....
  • 27 Анализатор

    2 0 Отговор
    МУХЛА
  • 28 Ммм дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "джукияна":

    не е БИО, ГМО е.
  • 29 А бе

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    това пък къде го вия. И аз нося очила, ама чак толкова не съм кьорав като тебе.
  • 30 ПЕШО

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "мухаха":

    Всичко е цирк. идват Послушковците на власт и всичко пада и се случва...само бързо да се завземе икономиката, енергениката и пазара, да се изгонят русите и да се настанят следващите изедници.....


    ОСТАВКАААА
  • 31 Гост

    0 0 Отговор
    Цифровата Мара пак нещо не разбрала.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове