Last news in Fakti

18 Септември, 2023 07:06 3 107 28

Бюджетът закъсва с приходите от ДДС

  • левове-
  • приходи-
  • бюджет-
  • ддс

Нетният размер на приходите от ДДС от внос към юли 2023 г. е 3,410  млрд. лв., което е с 14,5% по-малко (576,2 млн. лв.) спрямо същия период на предходната година

Бюджетът закъсва с приходите от ДДС - 1
Снимка: БГНЕС

Задоволството, че бюджетът отново е с излишък, трая само един месец. През август финансите на държавата отново излязоха на червено, като "заслуга" за това имат не само нарасналите разходи тази година, но и намалелите постъпления от ДДС, обобщи "Сега".

ДДС е основен приходоизточник за бюджета, а финансовият министър Асен Василев е заложил тази година с почти 2 млрд. лева по-висока събираемост от тях. По неговите думи точно заради това приходната част е "силно напрегната". Реална е обаче опасността дупката в бюджета в края на годината да се окаже по-голяма от планираната заради неизпълнение на приходите от този налог вследствие на забавяне на икономиката.

По-подробни данни за данъчните постъпления към края на август ще бъдат публикувани от финансовото министерство в края на септември, но разбивката за първите седем месеца на годината показва сериозно изоставане на постъпленията от ДДС от внос.

Нетният размер на приходите от ДДС от внос към юли 2023 г. е 3,410 млрд. лв., което е с 14,5% по-малко (576,2 млн. лв.) спрямо същия период на предходната година.

От обясненията на МФ става ясно, че този чувствителен спад се дължи от една страна, на намалените количества на вноса, а от друга - на по-ниските средни борсови цени в долари на суровините, които влизат в страната и които формират основна част от вноса у нас от трети страни. На първо място това е суровият петрол, който внася за преработка "Лукойл Нефтохим". Понижение на постъпленията от ДДС при внос за първите седем месеца на годината се наблюдава при всички групи стоки, посочва МФ. (В отчета на финансовото министерство не е споменат ефектът върху данъчните приходи от забраната за внос на украинско зърно през последните пет месеца, но покрай споровете за вдигане на забраната стана ясно, че тя е нанесла щети на хазната в размер на 146 млн. лв. от невнесен ДДС.)

Спадът на постъпленията от ДДС от внос е причина общите приходи от този налог за първите седем месеца на годината да изостават от миналогодишните, въпреки че за сделките в страната постъпленията от ДДС нарастват.

Нетните постъпления от ДДС от сделки в страната към юли 2023 г. са 5,223 млрд. лв. и сравнени с данните за същия период на предходната година те нарастват с 10,8 % (507,8 млн. лв.), посочва МФ. Причината е очевидна - инфлацията продължава да е сравнително висока, въпреки спада ѝ в сравнение с миналата година, а повишените пенсии и заплати в голяма част от секторите дърпат вътрешното потребление. "Напрегнатата" приходна част на бюджета обаче поставя въпроса за отказ от временно намалените ставки ДДС за някои стоки и услуги. Премиерът Николай Денков вече анонсира, че няма причина ресторантьорските услуги да продължават да бъдат с 9% ДДС и вероятно от 2024 г. те отново ще се облагат със стандартната 20% ставка.

РЕВИЗИИ

За първите седем месеца НАП са разкрили и внесли в хазната допълнителни 122,4 млн. лв. при данъчни ревизии, отчита още МФ. В сравнение с миналата година обаче този допълнително начислен ДДС е с 68,2 млн. лв. по-малко и може да очакваме засилване на контрола от страна на данъчните инспектори, за да осигурят повече приходи в бюджета.

Пореден месец продължава ръстът на ДДС, който се възстановява на фирмите за износ и извършени инвестиции. За периода януари-юли сумата е 6,445 млрд. лв. - с 236 млн. лв. (3,8 %) над сумата към юли миналата година.

Невъзстановеният данъчен кредит към 31 юли е в размер на 109,5 млн. лева.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Споко

    57 2 Отговор
    тепърва идва дебелия !

    Коментиран от #26

  • 2 Вчера НАП

    38 1 Отговор
    друго каза, тия вече се увлякоха да лъжат.
  • 3 Нищо

    34 3 Отговор
    важното е да сме готови за €врозоната !

    Коментиран от #16

  • 4 наивко

    50 2 Отговор
    Ми , при толкова гепачи - чудно е , че изобщо има нещо в държавната хазна ! Да имаме професионален крадец за финансов министър и да искаме да има нещо в бюджета - звучи наивно , нали ?!
  • 5 СГЛОБКА

    33 1 Отговор
    Къв бюджет бе - кокал и то оглозган (щото много народ ръфа от него),това е положението.
  • 6 Моят бюджет

    58 2 Отговор
    закъсва зимата. Сградна инсталация, без да ползвам. Топла вода. Студена Вода. Ток. Благодаря ви, че ще плащам до 2027 г. лихвите по заемите на Украйна. Благодаря ви, че без да ми минават тръби в апартамента при нулево потребление топло ще плащам 150-200 в. на месец, за да мръзна. Благодаря ви, че ни изпратихте на Борсата за ток от януари 2026 г. Благодаря ви, че върнахте ДДС 20% за сградна. Благодаря ви, че подарихте оборудване и реактори, и Белене замина. Благодаря ви, че купувам руски газ с 40% надценка. Благодаря ви за инфлацията 60% храни, 30% услуги. Благодаря ви, че се отказах от мобилни, телевизии, и потреблението на храна за семейството ми падна, дори на намаления грамаж и по-скъпата тоалетна хартия. Благодаря ви, че отхвърлихте Референдум за Белене. Благодаря ви, че ЗАБРАНИХТЕ законен референдум за отлагане прием евро.

    Коментиран от #10, #11

  • 7 Некадърника Спецов е шеф на НАП, него

    30 1 Отговор
    Само леля Асена си го харесва!
  • 8 Гошо

    26 1 Отговор
    "От обясненията на МФ става ясно, че този чувствителен спад се дължи от една страна, на намалените количества на вноса, а от друга - на по-ниските средни борсови цени в долари на суровините, които влизат в страната и които формират основна част от вноса у нас от трети страни. На първо място това е суровият петрол, който внася за преработка "Лукойл Нефтохим".
    Е това обяснение най ми хареса
  • 9 1020

    19 0 Отговор
    Еми всички смислени финансисти казваха, че бюджета е тъп, защото приходната му част е нереалистична и не отговаря на разходната (ще доведе до нови заеми т.е.). АВакилев си настояваше, че е прав. Само да напомтим!
  • 10 Значи държавата е

    5 16 Отговор

    До коментар #6 от "Моят бюджет":

    закъсала заради твоя семеен съкратен бюджет. Ами пазарувайте повече бе момче. Къпете се в лукс и всичко ще е наред.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 окаухз

    28 3 Отговор
    Тези мръсници и слагачи, взеха да гонят Лук оил, атакуваха ги със всякакви лъжливи доводи и резултата вече е видим. Бензина скочи с 30-40 ст, данъците намаляват цените не падат а растат и всеки българин плаща от джоба си заради тези некадърници от сглобката. Спешно трябва да бъдат изгонени тези некадърници, иначе мизерията за българите ще става все по голяма и продължителна.
  • 13 В. Иванов

    15 4 Отговор
    От туризъм приходите към хазната също драстично са намалели. Като нямахме нито един адекватен политик да излезе и да опровергае фалшивите новини бълвани постоянно срещу туризма ни... ще си теглим теглилото. Прост народ слаба държава.
  • 14 леля Асенка Спецова

    15 0 Отговор
    И да го дyФат беднитеееееееее!...
    Опаааа, ква стана тя?!
  • 15 шундурко

    18 1 Отговор
    набедения финансист - оня с очите сега ще насъска кучетата от НАП да хукнат дапишат актове ида пълнят хазната ... този е мноооо по зле от онова добиче горанов

    Коментиран от #28

  • 16 факуса

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Нищо":

    там бюджета ще прелива,ама от дългове
  • 17 Логично

    16 0 Отговор
    Коколатия пак ще тегли млрд.заеми, нема лабаво !
  • 18 ИКОНОМИСТ

    17 1 Отговор
    Вдигай бензина. 4 лв за литър. Войната трябва да се плаща.
  • 19 Държавен чиновиник

    9 2 Отговор
    Искаме още повишаване на заплатите, идват избори , увеличавай заплатите
  • 20 хихи

    14 0 Отговор
    Гласувай!

    Купи на Хардвардските Измамници билет за Канада!

    Спаси .... България....
  • 21 Ха ха ха ха ха ха

    7 2 Отговор
    ....ха ха ха ха ха ха
    Промивате мозъчетата пак с простотии 🤣🤣🤣
    Какво сега, няма достатъчно милиарди за крадене ?
    Смятай, в най-богатата и червива с пари държава в Европа парите за крадене да са на свършване.
    Жив ужас.
    Единствената държава при това изключително малка по размер
    (500 на 300км.) където има само приходи, а разходите на държавата са сведени на практика до нула !
    България може да бие с пари BNL-юкса от тук до луната и обратно, но важното е в тиквата на народа образа на държавата да = на опърпан прошляк.
    Така мултимилиардните схеми минават на мазно и леко.
  • 22 Полит.коректен расист

    11 1 Отговор
    Утре пак тичайте да гласувате и да подкрепяте сулю и пулю, а те след това ще ви нахакат 30% ДДС в знак на благодарност !
  • 23 Артилерист

    13 1 Отговор
    Асан Василев започна оптимистичо мандата в правителството на сглобката, като заяви, че има големи резерви в събираемостта и очаква големи приходи. Истината при лъгането с парата е, че тя ВИНАГИ лъсва, когато стане очевидно, че пари няма. Василев бодряшки обяви независимостта и свободата ни от руския газу но излъга за цената на това "постижение". Чета днес, че цената на газта в Европа е СЕДЕМ ПЪТИ ПОВЕЧЕ, отколкото при американците. Вследствие на това Европа, в тч. и ние разбира се, потъва, а американците печелят...
  • 24 Ком

    9 0 Отговор
    ОСТАВКА!!!
  • 25 Хехе

    7 1 Отговор
    Ами нека все още освобождават от ДДС, или използват компенсации, облагодетелстват разни сектори, които не заслужават това.
  • 26 ко каза?

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Споко":

    излиза, че държавата добре се храни с ддс от видовете цени на петрола....за лукойл, а след това ум прееаботка още ддс и т.н..
  • 27 ежко

    3 0 Отговор
    Асенчо,да ли се усети най-накрая какъв некадърен министър е?Един бюджет не може да направи като хората. Как къде ще кърпим дупките?Със заеми ли?И докога бюджета ще се пълни предимно от ДДС и акцизи?Що не изтупа с прогресивно данъчно облагане фирмите и гражданите, както е във всички нормални страни?Ама плоският данък повишавал събираемостта.Ако не можете да си съберете данъците,ако се отмени плоският данък, значи сте некадърни!Това е истоната!
  • 28 ШенГенчо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "шундурко":

    ДДС му е майката! Ясно! Ама защо не сложат ДДС и на чекмеджетата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове