Last news in Fakti

19 Септември, 2023 15:22 1 229 10

АДФИ: В 50% от обществените поръчки на Столична община има нарушения и индикатори за измама

  • столична община-
  • обществени поръчки

Отстраняване на кандидати, дали по-добра оферта за работата, избор на изпълнител при само един участник, строителен надзор не е осъществявал контрол са част от откритите нередности

АДФИ: В 50% от обществените поръчки на Столична община има нарушения и индикатори за измама - 1

В половината от проверените обществени поръчки на Столична община за периода 01.01.2018 г. - 31.12.2021 г., за ремонт на централната градска зона, има съществени нарушения, както и установени индикатори за измама. Това сочат данните от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, възложена от министъра на финансите, съобщи БНТ.

Процедурите и договорите се отнасят за Централна градска част на град София - Зона 4, включваща изграждане, възстановяване и обновяване на следните обекти:

пл. „Народно събрание”

бул. „Цар Освободител”

част от бул. „Васил Левски”

пл. „Васил Левски”

част от ул. „Московска“

част от ул. „Г. С. Раковски”

пл. „Ал. Невски”

част от ул. „Париж”

част от ул. „Оборище

градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, райони ”Средец” и „Оборище”, Столична община.

Проверени са шест процедури по реда на Закона за обществените поръчки, седем договора за възлагане, както и изпълнението на договор за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020.

Органите на Агенцията за държавна финансова инспекция установяват редица нарушения в три от шестте проверени процедури.

Например, в една от тях е създадена методика за оценка, която не гарантира реална конкуренция и не дава възможност да се оцени нивото на изпълнение, предложено във всяка оферта. По тази процедура е сключен договор за строителство за почти 20 милиона лева.

При втората процедура, която е за избор на строителен надзор, комисията е отстранила трима участника, тъй като са предложили по-благоприятни от средната стойност на предложените цени на останалите участници, без да изложи по същество мотивите, с които отхвърля писмените обяснения на отстранените кандидати. В третата процедура, за избор на екип за управление и изпълнение на проекта, е установено, че в офертите на отстранените пет от общо шест участници, има предложения, които са аналогични на предложените от единствения участник, допуснат до оценка, съобщиха от Агенцията.

Въпреки това комисията е приела, че е налице съответствие, водещо до отстраняване от участие. В дейността на комисията АДФИ е установила индикатор за измама.

Проверката на изпълнението на седемте договора установява нарушения в четири от тях. В три договора на обща стойност близо 22 млн. лв. с ДДС, не са защитени финансовите интереси на възложителя. В два от тях не е предвидена гаранция, обезпечаваща авансово преведените средства. При третия договор е допуснато възстановяване на дължимия аванс в размер на 2,5 млн. лева по сметка на Столична община четири месеца след изтичане срока на валидност на банковата гаранция за авансово преведени средства и след прекратяване на договора.

В един от проверените договори на стойност 21,5 млн. лева също е установен индикатор за измама, тъй като мотивите за прекратяването му противоречат на представените в хода на финансовата инспекция документи. В същия договор е установено, че от страна на Столична община, строителният надзор и външният консултант не е осъществяван контрол.

При договор, изпълняван в рамките на проект по програма „Региони в растеж“, е установено, че е налице забава от страна на изпълнителя, за което съгласно договореното се дължи неустойка. Към момента на извършване на проверката договорът е в процес на изпълнение, като дължимата неустойка от изпълнителя, следва да бъде удържана при окончателното разплащане в договореният размер и съобразно дните на забава.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    В 50% от обществените поръчки на Столична община има нарушения и в 50% има индикатори за измама❗
  • 2 Народен съд

    14 1 Отговор
    Е нужен , че не се търпи.

    Коментиран от #4

  • 3 честен ционист

    5 5 Отговор
    Дето има см и мм, значи има и измама.
  • 4 НКВД

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Народен съд":

    Всички сте за свинарниците.
  • 5 Гост

    13 1 Отговор
    50% е твърде оптимистично число, най-вероятно е 100%, имайки предвид дрОгарката фандаковна кой и е господар
  • 6 Големанов

    2 1 Отговор
    Това сочат данните от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, възложена от министъра на финансите,-- ПРЕДИЗБОРНО , да ударим рамо на наш то момче.
  • 7 Селянин

    6 0 Отговор
    50% е изключително мека и оптимистична оценка. реалната е близо до 100%
    Интересно по колко от проверките ще се самосезира гешефтурата и колко реално ще са опандизените с реални присъди. Аз знам. Ще са нула. И пак ще е така и занапред.
  • 8 Тома

    4 0 Отговор
    А ние защо си мислим че 99% е имамата
  • 9 Баш Батка

    3 1 Отговор
    Нормално на Столична Община са се вдигнали разходите многократно, защото безброй селЕнджЕри са се настанили да подбиват работната ръка и да цапат хубавата ни Стоилца! Да ги накрат да се пререгистрират и да си плащат данъците тук и гадните им трошки...ако не мотиката и доматито!
  • 10 Деций

    3 0 Отговор
    Само в столична община ли?Където да бутнеш е страшна воня!Корупцията е издигната в ранг на новата нормалност!Чудя се още как не е регламентирана като добра и устойчива практика!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове