Last news in Fakti

21 Септември, 2023 06:47 813 21

Продължава работата по новата антикорупционна комисия

  • парламент-
  • антикорупционна комисия-
  • депутати

Вчера народните представители отделиха повече от 8 часа за текстове в Закона за противодействие на корупцията

Продължава работата по новата антикорупционна комисия - 1
Снимка: БГНЕС

Работата по новата антикорупционна комисия продължава и днес в пленарна зала, предаде dariknews.bg.

Вчера народните представители отделиха повече от 8 часа за текстове в Закона за противодействие на корупцията, внесен от ГЕРБ-СДС.

Депутатите решиха да бъде създадена номинационна комисия, която да оценява предложенията за членовете на КПКОНПИ, но поставиха и определени условия за мандатите на членовете.

Депутатите решиха комисията да се състои от трима членове и те да имат един мандат. Комисията ще се председателства на ротационен принцип за по две години от всеки един от членовете, като редът на председателстване ще се определя чрез жребий между тях при встъпването им в длъжност.

За членове на Комисията ще се избират български граждани с високи професионални и нравствени качества, които имат висше юридическо образование и придобита юридическа правоспособност или висше икономическо образование, както и най-малко 7 юридически стаж или 7 години стаж в службите за сигурност и обществен ред. Членовете на Комисията ще се избират от Народното събрание с мнозинство от 2/3 от всички народни представители.

При всеки избор на членове на Комисията ще се сформира нарочна номинационна комисия от петима независими членове - по един член, предложен от Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, Омбудсмана на Република България и от Сметната палата, като членовете трябва ще да отговарят на определени изисквания - през последните пет години не е бил народен представител, член на ЕП избран от Република България, член на МС или не е заемал длъжност в политическия кабинет на орган на изпълнителната власт, както и няма друго гражданство, не е осъждан за извършено престъпление, независимо от реабилитацията, и не е освобождаван от наказателна отговорност за умишлено престъпление; не е лишаван от правото да заема определена държавна длъжност или да упражнява определена професия или дейност и няма изискуеми публични задължения, надвишаващи размера на минималната работна заплата.

Номинационната комисия ще разглежда мотивираните предложения за членове на Комисията, направени от народни представители или от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, ще извършва подбор за допустимост и след публична процедура за изслушване и обсъждане ще представя кандидатите на постоянната комисия на Народното събрание, отговаряща за противодействието на корупцията. Правилата за работа на Номинационната комисия ще се приемат от постоянната комисия на Народното събрание, отговаряща за противодействието на корупцията.

Мандатът на членовете на Комисията ще е 6 години и ще започва да тече от датата на встъпването им в длъжност. Членовете на Комисията ще осъществяват дейността си до конституирането на новия състав на Комисията.

Председателят на Комисията ще е първостепенен разпоредител с бюджет. Постоянната комисия на Народното събрание, отговаряща за противодействието на корупцията, ще извършва оценка на професионалните и нравствени качествата на всеки един от кандидатите, като при необходимост и със свое решение ще събира допълнителна информация. Освен това номинационната комисия ще трябва да прави препоръчително оценяване.

Новата Комисия за противодействие на корупцията ще трябва да разследва лица, заемащи високи публични длъжности, за корупционни престъпления, конфликт на интереси и несъвместимост на имуществото им с декларираните доходи.

Кръгът на лица, който ще е обект на дейността на комисията, е широк – президент, депутати и евродепутати, министри, конституционни съдии, членове на регулаторни органи и до ръководителите на БЧК и публичните възложители на обществени поръчки.

Комисията се състои от специализирана дирекция „Противодействие на корупцията“, Специализирана администрация, състояща се от дирекция „Превенция на корупцията“; дирекция „Публичен регистър“ и дирекция „Конфликт на интереси“, както и Обща администрация и Инспекторат.

При наличие на законен повод за започване на разследване срещу директора и заместник-директорите на специализирана дирекция "Противодействие на корупцията", както и по чл.212 ал.2 по НПК се уведомява главният прокурор, а той разпределя преписката на прокурор от СГП и на двама следователи от НСлС на принципа на случайния подбор.

Правомощията на член на Комисията се прекратяват предсрочно при смърт; с решение на Народното събрание, при подаване на оставка; при настъпване на обстоятелства, които водят до обективна невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца; при несъвместимост по чл. 10, ал. 2, ако не са предприети необходимите действия за отстраняването ѝ в едномесечен срок от избирането; при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения; при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по глава осма; при осъждане за извършено престъпление или освобождаване от наказателна отговорност за умишлено престъпление, считано от датата на влизане в сила на присъдата.

Председателят на Комисията получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от основното месечно възнаграждение на председателя на Народното събрание. Членовете на Комисията получават основно месечно възнаграждение в размер 80 на сто от възнаграждението на председателя на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    5 0 Отговор
    Крадците ще държат крадеца! И Рашков от ДС ще и е шеф, нали?
  • 2 Дааа

    5 0 Отговор
    Очаквам захчарника и дпс да са поне председатеки. Да си борят чекмеджетата с евраци и злато крадени от българите
  • 3 препис

    4 0 Отговор
    "Продължаваме промяната" отстрани свой член,който е въртял наркооранжерия.
  • 4 И бряяяяя

    4 0 Отговор
    А за чекмеджетата ще има ли ?
  • 5 Юлиян

    3 1 Отговор
    Корупцията никога не може да бъде Изкоренена
  • 6 Селянин

    3 0 Отговор
    За комисията ще е голям проблем да уличи някой, понеже всички са така навързани, че няма някой да не е познат на някой. То затова и няма никой в панделата за корупция, при положение, че след прехода почти няма вариант да си на някаква служба и да не вземаш. Както и няма вариант да мине някакво плащане от държавата без някаква схема. Където и да бутнеш е схема. От най-дребното до най-голямото плащане.
    Няма такава пародия на държава. Няма как да е друго с този маТрял. Повечето читави се евакуираха.
  • 7 Така така

    2 0 Отговор
    Мафията прави антикорупционна комисия, това някакъв кошмарен парадокс и реалност в ес сащ и България
  • 8 Парадокс Бг

    1 0 Отговор
    С две думи: в България НЯМА да има борба с корупцията, защото Лицата, подаващи сигнали, не са адекватно защитени и наказателната отговорността НЕ е регламентирана. Принципът на служебната тайна в администрацията благоприятства случаите на корупция, както и законовите вратички като Закона срещу подкупването на народни представители, който предотвратява наказателни последици.
  • 9 Разумен

    1 0 Отговор
    Най-засегнатият дял от корупция е строителната индустрия.
  • 10 Корупцията

    1 0 Отговор
    Корупцията нанася не само икономически, но и нематериални щети, като понижава основното доверие на гражданите в независимостта, неподкупността и дееспособността на държавата и целостта на икономиката.
  • 11 Реалността

    1 0 Отговор
    Характерът на корупционните престъпления е, че и двете страни извършители нямат интерес да докладват. Това прави още по-важно докладването на предполагаеми случаи! Щетите са огромни за данъкоплатците!
  • 12 Мнение

    1 0 Отговор
    Борисов с неговото 10 годишно управление създаде огромна корупция, каквато никога не е имало у нас.
  • 13 Герб са корупцията у нас!

    1 0 Отговор
    Корупция се създава предимно в дългосрочни връзки, много от които с продължителност над пет години. Поради това се препоръчва превантивни мерки като редовна смяна на длъжностните лица склонни към корупция. Затова и всяко ново правителство прави смени, особено на ръководните лица! Това е нормално, а не "политическа чистка"!
  • 14 Реалист

    1 0 Отговор
    Зависимостта на медиите от рекламодателите води и медиите до корупция! Богатите рекламодатели дирижират медиите!
  • 15 Политиците трябва да са под лупа!!!

    1 0 Отговор
    В демократичните държави, администрациите са създали т. нар. системи за сигнализиране на нередности, с които служителите могат да се свържат АНОНИМНО, ако искат да докладват за нередности!!! До полицията и прокуратурата трябва да се изпращат повече сигнали, отколкото до сега! Политиците трябва да са под лупа!!!
  • 16 Истината!!!

    1 0 Отговор
    При корупция обикновено има ДВАМА извършители, но няма свидетели! И това прави разследването особено сложно! Ако нечие колело бъде откраднато, той отива в полицията. Ако някой е подкупен, никой не отива в полицията! Жертвите са данъкоплатецът, който плаща повече, защото градът харчи твърде много пари за договор за строителство! 95% от корупцията в развитите страни никога не са разкрити! На това разчитат и нашите корумпирани депутати!
  • 17 Мдаа

    1 0 Отговор
    С такива решения на нашите депутати ще гледаме Шенгин през "крив макарон"!!!
  • 18 Власт и корупция

    1 0 Отговор
    Корупцията е когато някой злоупотребява с поверената му власт за лична изгода. Кой ли не го прави у нас. Те затова със зъби и нокти се борят за власт и се вкопчват в нея!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 6нтщ5ж

    1 0 Отговор
    Корумпираните си осигуриха спокойствие! Сега, ако хората ги е страх да подадат сигнал за престъпление по висшите атажи на властта, разследване и проверка не може да се образува от статия в медиите!
  • 21 Тетовае

    1 0 Отговор
    Всичко, което осветлява корупцията по горните етажи е забранено.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове