Last news in Fakti

21 Септември, 2023 16:26 1 568 18

Проф. Галин Цоков: Започва проект за въвеждане на компетентностния модел в българското училище

  • галин цоков-
  • министър-
  • образование

Търсим възможност оценяването да се ориентира към формирането на умения и компетентности, заяви министърът на образованието и науката

Проф. Галин Цоков: Започва проект за въвеждане на компетентностния модел в българското училище - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разясни пред БНР целите и предизвикателствата, пред които е изправена ръководената от него институция в началото на новата учебна година. Той посочи и какъв ще бъде ефектът от въвеждането на електронни извинителни бележки в училище от началото на следващия месец.

"При изписване на рецепта лекуващият лекар ще има възможност да напише и електронна бележка. Тя автоматично ще се получи в училище. Диагнозите няма да бъдат видими за всички. Ще има сериозен ефект за самите класни ръководители. Ще се спести около едно денонощие труд на всеки класен ръководител от едногодишното използване на електронни извинителни бележки. Това означава, че той ще може допълнително да работи с децата и родителите, а не да отмята и преглежда хартиени бележки".

Проф. Цоков обясни още, че реформите в образованието няма как да се случат, ако не се промени учебното съдържание.

"Нашият екип продължи един процес, при който десетки педагогически специалисти са извели промени в учебните програми от 1. до 10. клас, които през юли отворихме за обществено обсъждане. Направихме го с идеята да има приемственост между екипите в МОН. Идеята е в някаква степен да отпадне фактологичната натовареност на учениците, без да има по-сериозни размествания и преструктуриране на учебното съдържание, за да няма необходимост от нови учебници. Това ще облекчи учителите да ориентират обучението не само към овладяване и възпроизвеждане на знания, а и към формирането на уменията и компетентностите на учениците. С това реформата в учебното съдържание няма как да приключи. Това е един етап. Другият е как да се промени учебното съдържание, така че то да е по-компетентностно ориентирано".

Идеята да не се дават домашни на учениците не е стояла във фокуса на промените, предложени в Наредба 11, отбеляза министърът в предаването "12+3".

"Предложихме промени, свързани с регулирането на броя на самостоятелните или екипни работи на учениците, които се оценяват. Оценяването на проекти може да се извърши от двама или трима учители съвместно. Търсим възможност оценяването да се ориентира към формирането на умения и компетентности на учениците, а не само към възпроизвеждане на знание".

В Наредба 11 записахме, че самостоятелните работи могат да се дават и за възприемане на нови знания, посочи той.

"Учителите могат да използват и модела на обърната класна стая, при който ученикът вкъщи получава новото знание чрез определено видео или с дигиталната раница, дискутира в клас и стига до разбиране и формиране на умения. Все повече методи от т.нар. "формиращо оценяване" трябва да се използват в нашето училище".

Министърът обясни и причината за наблюдавания спад в учебните постижения след началния училищен етап.

"Ключовият клас е 5. Там отделните дисциплини се преподават от различни учители. Знанието е много по-структурирано и трябва да се усвоява по-системно и последователно. Важно е учебните програми след 5. клас да са ориентирани към формиране на умения и компетентности. Така учителите ще могат да работят и екипно. Това е в основата на мотивирането и успеха на учениците".

От следващия месец ще започне проект за въвеждане на компетентностния модел в българското училище, отбеляза проф. Цоков.

"В отделни училища ще се осъществи целенасочено обучение за формиране на ключови компетентности. След това да може да се мултиплицира в цялата образователна система".

Увеличението на учителските заплати има благоприятен ефект и върху висшето образование, посочи министърът.

"Нарасна конкуренцията за тези специалности. Вдигна се и средният успех на обучаващите се в тях".

Проф. Цоков обясни, че се работи и за увеличение на заплатите на университетските преподаватели.

"На заседание на МС приехме решение да се прехвърлят 16 милиона лева на 33 висши училища. Това ще позволи началните заплати на асистентите да се увеличат от 1500 на 1810 лева. Това е с 110 лева повече от най-ниската заплата на учителите".

Все още се ремонтират няколко десетки училища, каза той.

"През учебната година също ще има ремонти. По ПВУ ще започнат ремонт над 116 образователни институции в цялата страна. Това са детски градини, училища и ученически общежития".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умирам от смях

    18 2 Отговор
    34 години проекти и неграмотните се увеличават. Чантата на детето 5ти клас тежи 10 килограма само, за да може разни издателства да си пробутват помагалата. На никой не му пука, че децата ги товарят като добичета и ще получат гръбначно изкривяване. Важното е да може издателите да върнат нещо под масата към министерството. СмърФ за евро-атлантическата пасмина от кърлежи, дето смуче кръвта и парите на народа. Умийте ги на място!!!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Будител

    14 2 Отговор
    То зер това му е проблемът на българското образование!!! Че нямаше компетентостен подход!!! На луди ни направихте!!!
  • 3 Доктор

    11 1 Отговор
    Вие продажни соросоидни боклуци (почти цялото ръководство на МОН е свързано с Америка за България) реално искате да премахнете образованието и да внедрите система за наливане на определени компетенции. Ще превърнете децата в биороботи. Един от ключовите механизми за пъкления ви план за промяна на съзнанието и демонтажа на образованието е бутафорното онлайн обучение. Всяко следващо поколение ще бъде все по-неграмотно и по-лесно манипулирано.

    Коментиран от #10

  • 4 Цоко Галинов

    10 1 Отговор
    Ограничен човек, а го сложили баш за министър на образованието и науката! За наука изобщо не говори, за образованието-само за това до 11 клас, сигурно такива са му и познанията, дотам му стигат. Оставка!
  • 5 Данко Хаирсъзина

    7 1 Отговор
    Образованието и особено! науката са последната грижа на управниците. Те гледат как да добутат поне до пролетта и да се уредят със служби.Както и на техни хора, любовници, роднини, приятели. Позната история още от времената на бай Ганьо.
  • 6 Службогонци от Иван Вазов

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Умирам от смях":

    Този, ако беше добър учен, нямаше да го направят министър.
  • 7 ИДИОТИ КАТО ТОЗИ

    11 1 Отговор
    УНИЩОЖИХА. ОБРАЗОВАНИЕТО

    Коментиран от #11

  • 8 Будител

    9 1 Отговор
    Компетентностният подход го въведете първо за министрите! Имат огромна нужда! Пък като проработи при тях, тогава тормозете учениците и учителите!
  • 9 Кака Наска Байконурова

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Умирам от смях":

    Детето ти трябва да научи само едно нещо в училище - че Земята е ПЛОСКА, всичко останало, ще си навърже само в последствие.
  • 10 честен ционист

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Доктор":

    Следващото поколение няма да говори български език в територията.
  • 11 това министър ли е? Боже, боже,боже...

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "ИДИОТИ КАТО ТОЗИ":

    Да , така е. И това ми било министър! Ех, Българийо.....
  • 12 няма ли срама този?

    9 1 Отговор
    Министърът се похвали ,че вдигнали заплатите на асистентите, за да може повече млади хора да стават преподаватели в университети. Сега заплатата на един асистент е колкото на касиерка в супера. И този жалък човечец се хвали с това! Не го е срам!
  • 13 Кой е този?

    4 1 Отговор
    Този кой беше?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 вик

    2 1 Отговор
    Какъв компетентностен модел той отдавна е въведен опашката параджията отдавна кол----и Маргото пом.директорката
  • 17 Яяяяяяя

    2 0 Отговор
    Само това липсваше, иначе държавата просперира
  • 18 трамвай

    2 0 Отговор
    Този човек, ако знае какво е "компетентностен модел", аз трамвай ставам. Пълни некадърници управляват образованието, за науката да не говорим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове