Last news in Fakti

23 Септември, 2023 15:24 2 861 31

Шофьори, пиещи лекарства срещу депресия, могат да останат без книжка

  • шофьори-
  • лекарства-
  • диазепам-
  • книжка

От Министерство на здравеопазването заявиха,че все още работят по изготвяне на списъка

Шофьори, пиещи лекарства срещу депресия, могат да останат без книжка - 1
Снимка: БГНЕС

Повече от 24 часа след прием на определени медикаменти, резултатът при тестове на полицията може да е положителен за наркотици. Така пациентите, използващи групата на бензодеазепините, рискуват да останат без автомобилите си.

Георги Златев е на 43 години и се лекува с медикаменти от групата на бензодиазепините. Отказва да говори пред камера, но описва подробно случая си с имейл до NOVA. Мъжът лекува своята депресия от години, а сега се оказва невъзможно да шофира автомобила си.

"Ако, отивайки на работа, ме спрат за проверка, и дам кръвна проба или проба с урина - тестът би бил положителен, дори дни или седмици, след като съм спрял приема приема на лекарствата", посочва инж. Георги Златев.

"Да. Възможно е от няколко дни до седмица. Зависи от приеманата доза. Индивидуално е при всеки пациент", твърди Маргарита Грозданова, магистър фармацевт.

Медикаментите от тази група имат различни време на разграждане в организма - от 2 до 12 часа.
"Това е времето, за което се елиминира половината от веществото в организма. И това е не малък период. Ако някой го е приел вечерта примерно - за сън, защото се използва и за сън. и бъде проверен сутринта или до обяд, ще даде положителен резултат", категорична е д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски“.

Бензодиазепините са разрешени за употреба медикаменти и се изписват на зелена рецепта. "Не знам каква е логиката, по която бензодиазепините са били включени в drudChek. Те са разрешени за употреба, за разлика от другите - като марихуана, кокаин, опиоиди - които са забранени", твърди доктор Гълъбова.

Георги настоява тази група медикаменти да бъде извадена от забранителния списък. С казуса си е запознал и омбудсмана Диана Ковачева. Случаят му се разглежда, но се оказва и че има други групи медиакменти, които също се улавят от тестовете.

В позиция омбудсманът Диана Ковачева посочва: „Към момента няма официален списък с лекарства, които оказват влияние при проба. Би било добре да се създаде работна група по въпроса или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества би могъл да даде експертно становище какво е въздействието на различните лекарства при тест".

От Министерство на здравеопазването заявиха за NOVA,че все още работят по изготвяне на списъка.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хората ,

    29 5 Отговор
    нуждаещи се от такива лекарства ще спрат да ги пият и белите ще станат много повече !

    Коментиран от #25

  • 2 Детски

    8 33 Отговор
    Депресираните да не шофират!

    Коментиран от #12

  • 3 Кую

    15 2 Отговор
    Със виаграта как стоят нещата? Волана изправя ли се на дръжка?
  • 4 Тц тц

    8 17 Отговор
    Всички пияници и наркомани ще се изкарат на лекарства 🤷🏿‍♂️
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Правилно

    1 14 Отговор
    Шофьорите с деоресия карат твърде бавно, влачат се и предизвикват задръствания.
  • 7 дрфтгъхуй

    8 13 Отговор
    Що не прочетете упътването на тези лекарства, а? Там ИЗРИЧНО са описани страничните ефекти и се забранява шофирането след употребата им... Щом производителя ЗАБРАНЯВА да шофирате изводът е прост- правени са изследвания и те са показали, че употребата на разни видове лекарства пречи на концентрацията и реакциите и ви прави опасни зад волана.

    Ама на вас не ви пука... Първото което питате доктора е "с тея хапчета мога ли да си пия ракийката вечер?"...

    Коментиран от #11, #13

  • 8 Миризлив пор

    7 1 Отговор
    Проблема е, че имаме тест ама не е напълно ясно на какво реагира. Никой не е дефинирал кое е наркотик и кое не е, отделно има лекарства които след употреба дълго време те изкарват положителен защото никой не знае че са "наркотици" според теста. А при положение че имаме агенция, която лицензира всеки един препарат пуснат на пазара и трябва да му знае химичния състав и концентрация и толкова време се мълчи?
  • 9 Голяма

    8 1 Отговор
    Каша е тази статия. Бензодиазепините не са антидепресанти, а анксиолитици. И да, някои са с дълъг елиминационен полуживот и тестът ще светне до няколко дена след последния им прием. Не би трябвало да имат право да шофират, ако ги приемат тези лекарства. Подобно е положението с тревата, може да се засече доста по-късно, а реалният ефект от нея 2-3 часа. След като минат 3 часа, тези хора не са по-лоши шофьори от всички останали.

    Коментиран от #16

  • 10 Значи така

    13 6 Отговор
    Ако пиеш хапчета щото не си в ред! Каква работа имаш зад волана? Пияния е временно неустоичив, наркомана също! А ти щом пиеш лекарства за да си устойчив, значи доктора дето ти е дал медицинско за книжка е за централния!

    Коментиран от #14

  • 11 Миризлив пор

    11 2 Отговор

    До коментар #7 от "дрфтгъхуй":

    Погледни какво е написано - има хора които понякога имат проблем със съня. После при тест дори седмица след прием на хапчето излизаш друсан. Вярно че не пиеш хапче и спиш но седмица след това не е ли малко множко? А знаеш ли че недоспал зад волана понякога е по лошо от пийнал?

    Коментиран от #17

  • 12 Много правилно

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Детски":

    На листовките пише да НЕ се шофира, защото имат наркотично действие. Ама виж що народ не го проумява и они си настояват да ги пият и да карат, нищо, че са под въздействието им. Важното било да не ги водят като наркотици, а те са си.
  • 13 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "дрфтгъхуй":

    В упътването на лекарствата не пише дали ще ти вземат колата или не! Не пише дали дрегера го възприема за наркотик или не! На Ампицилина или Ципрофлоксацина не пише , че дават положителен резултат, ама дават! И не пише, че не трябва да се шофира. Не си запознат с проблема. Ако разчиташ на листовките и ти може да се опулиш с положителна проба!

    Коментиран от #18

  • 14 Анонимен

    4 8 Отговор

    До коментар #10 от "Значи така":

    Теб кога те пуснаха от психиатрията. Аман от ненормални.
  • 15 Гълъбов

    6 0 Отговор
    Бензодиазепините не са антидепресанти мисирки!
  • 16 валиум

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Голяма":

    Диаззепамът се разпада на активни метаболити до 48 часа след приема.
  • 17 дрфтгъхуй

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Ти хапчетата за сън как си ги купуваш- заедно с дъвките на касата в лидл или след консултация с лекар? И тези хапчета не ги пиеш 3 пъти на 7 години, а обичайната схема е да ги пиеш редовно- тоест най-редовно си ходиш леко надрусан и със занижени реакции...

    Повтарям:

    Щом в упътването на дадено лекарство пише, че е ЗАБРАНЕНО след употребата му да се шофира значи са правени изследвания и вие ставате ОПАСНИ на пътя.

    Това, че тестовете са смотани и трябва да се подобрява и закона, и пробите да излизат до 10 дни, и куп други неща спор няма. Това обаче НЕ ОТМЕНЯ положението с лекарствата и това, че употребата на някои от тях е ОПАСНА при шофиране

    Коментиран от #19, #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Миризлив пор

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "дрфтгъхуй":

    Много хора работят на смени и понякога им се налага да работят и нощни смени. Когато се сменя смяната се налага човек да спи през деня за да изкара нощната смяна или е бил седмица нощна смяна и после трябва да се наспи през нощта за дневна. Проблема е с първата сменена смяна, много хора след консултация с лекар го приемат за да се наспят и да са адекватни след това. Та приемаш, наспиваш се и после си ОК ама цяла седмица след това да излизаш надрусан нещо не е ОК положението.
  • 20 Мнение

    3 4 Отговор
    Има хапчета, след които НЕ трябва да се шофира!!! Те са като дрога и го пише в информационната листовка! Безотговорно е да се сяда зад волана след употребата им!
  • 21 Алооо

    4 3 Отговор
    Който е депресиран да си седи вкъщи да се лукува! А не да шофира след употреба на лекарства, които забавят реакциите при шофиране!
  • 22 6нтщ5ж

    2 6 Отговор
    Който е с високо кръвно - също да не шофира като професионален шъфьор!
  • 23 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "дрфтгъхуй":

    Пак ти обяснявам, че на голям брой лекарства от различни групи не пише, че влияят на шофирането, но дрегера ги лови като наркотици. Разликата между листовката и дрегера е твоята и моята кола! И даже затвор!
  • 24 Др.Злобюл

    3 6 Отговор
    Бензодиазепините не се използват при депресия а при тревожност,страхови неврози и пр.Явно за по лесно ги изписват срещу някои от симптомите вместо антидепресанти.Само че влияят пряко на вниманието, намаляват концентрацията ,предизвикват сънливост и куп други странични ефекти които могат да окажат влияние върху способноста за шофиране .Правилно са включени в забранения списък,не можеш да смучеш успокоителни и да сядаш зад волана.
  • 25 Шопо

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хората ,":

    МВР е ОПГ рекета на пътя трябва да спре!
    Шофьори от всички градове обединете се врага е силен и добре организиран само задно можем да победим.
  • 26 и да и не

    2 4 Отговор
    Който пие този тип лекарства не трябва да шофира. Да му се прибира книжката до края на лечението. Бензодиазепините могат да предизвикат вялост, сънливост, замаяност, отпаданлост, паметови смущения. Направо си друсан и пиян.

    Коментиран от #27

  • 27 Наркос

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "и да и не":

    Не ставай смешен бензодиазепините са огромна група лекарства и не всички от тях имат свойствата диазепам или ксанакс. Никога не са били по-изчистени от странични ефекти особенно немските. Ако имаш грам мозък щеше да знаеш, че същите странични ефекти и много по-опасни имат много други лекарства. В рамките на предписаните дози и редовен прием нямат кой знае какъв ефект. Нищо чудно, че лекарите ви въртят на малкия си пръст, само бърз сърч в гуглето те става мойто момче. Точно като Тиквун сте гледали корицата на Винету, но ако те питам кой е
    Шетърхенд или кой е писал Кралят на петрола ще гледаш като теле в железница...после ще ревеш, че ти е ниска заплатата и как цените били високи 😂
  • 28 Д. М. Н.

    0 0 Отговор
    Тези твърдения са спорни! На много лекарства в упътването пише, че може да влияят на шофирането. Дори от групата на Антибиотиците. Също пише, че може да повлияят на работата с машини и определени сфери на производството. По тази логика при най малката настинка за която ти изписват определени лекарства трябва да вземаш болнични около 2 месеца поради причината, че някои лекарства се изчистват за около месец и повече. Как някои си мислят, че ако вземаш болнични при всяка настинка ще те държат на работа и ще ти плащат да си развяваш шапката. Дори и има устни споразумения между работодател и подчинен да не взема често болнични само при крайна нужда. Винаги има начин да се подпишат вътрешни споразумения с които да те принудят да не ползваш болнични или да сам да се махнеш.
  • 29 Гражданин

    0 0 Отговор
    Тия, които карат бавно не пият такива хапове за сън и не ги знаят, ако ги ударите за вас е лесно, ще си платите на правилното място. Хвърляй хапове или ако си с псикиха болна не се качвайте зад волана. Който е решил, браво. Кола до кола и народа ни е болен от нечист въздух.

    Хвърляйте лекарства за сънища.
    Много са, ум не ми побира. Някои колежки навремето лежаха в психодиспансера от там ги пускаха да кормуват преди 30 г и им дадоха шофьорски книжки и сега карат коли. Дори преди 20 г бе ни заслепила и до мен моят адвокат отпред конска каруца, отзад болната, но се справи и на другият ден обвинява шофьора, а тя бе виновна в случая от психодиспансера и си пиее каfe с баба ХихиКак. Тези хора, било и ние сме без рефлекси. Дано не е поредната партенка покрай кметските избори
  • 30 Ха ха ха

    0 0 Отговор
    Първо от мвр и те може да пият някои от младите. Животът е непредвидим в Бг. На запад полицая, който и да е той, нито пуши, пие, завършили спортни академии и не вкарват момичета у тях, нищо, че са чужденци и на квартири. А байганю е без задръжки, като е у меверето. Всеки би им пуснали. Трудно объркана Бг би се справила, освен ромеите да назначите и да ви кажат те, как е. Доста заложници ще има от тях за българи. Взели са мврника етноса на българите. Ти кво правиш на стареца, не виждаш ли, че българи няма. Екшън и в Банкя ще има бате.
  • 31 Анонимен

    0 0 Отговор
    Щом на запад карат надрусани, много българи мъж и жена пушат треви и карат коли е поредната партенка казано от разни ченгета. Виж ако бяхме с Русия или ссср по може при диктатура, но след като сме към ЕС няма как да стане, а и България и българите са болна нация за разлика от други държави. Всичко е нервно, болно и в депресивни състояния. Убийствата по принцип няма да спрат, за да се мре и намали населението по света.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове