Last news in Fakti

23 Септември, 2023 17:06 10 776 228

Тодор Чобанов: Прабългарите са били мнозинство, а славяни почти не е имало в България

  • тодор чобанов-
  • прабългари-
  • славяни-
  • българия

Нова позиция за раждането на държавата ни

Тодор Чобанов: Прабългарите са били мнозинство, а славяни почти не е имало в България  - 1
Снимка: БГНЕС

Моята цел за тази книга беше да събера всички данни за българите в академичните данни. Събирах данни и от палеогенетиката, тук става дума за генетиката. Висшият пилотаж е археолози и генетици да работят заедно и това постигнахме с нея. Това каза в ефира на Euronews Bulgaria историкът Тодор Чобанов, който е автор на книгата „Произходът на прабългарите“.

Книгата се занимава и с догматиката и псевдонауката, защото науката се политизира, всички важни факти трябва да се дебатират. Ние на Балканите сме смятани за част от ориента и са давани интерпретации през тази призма, каза Чобанов. Ние сме част от Османската империя и западната наука ни схваща като източно тяло, но няма такова нещо, посочи той.

Първо ние доказваме нещо, което много години се коментира, че днешните българи и преди това българите са индо-европейци. 97% от населението на Европа са такива. Данните на генетиката ясно показват, че прабългарите в България са мнозинство и почти няма славяни до епохите на Крум, Омуртаг и т.н. Дори и днес в 21в. след много векове съжителство българския сигнал е много силен в съвременното българско население - над 40%. Ние работим с ограничен брой средновековни образци, но достатъчно много - над 1200 образеца, които се секвенират в момента в Харвард. Общо взето сме наясно с това което се е случило, с етапите, с обемите. В книгата има обосновани факти на геномна основа. Една от централните теми е защо българите не просто оцеляваме, а съхраняваме нациията си.

„Българите са били много адаптивни хора, които са умеели да съжителстват - основно със славяните по другите държави наоколо. Това е формулата на успеха - партньорство, толерантност и съжителство. Това е така от времената на Велика България“, категоричен е историкът. Според него историята като научна дисциплина попада в сферата на политиката, а това основно се случва през 20-ти век. В 50-те години България се смята като първа славянска държава, но това не е вярно, българите са много повече в държавата, отколкото славяните, категоричен е ученият.

Винаги припомням много по-неприятния паметник на Сталин във Варна, когато стане дума за Паметника на Съветската армия в София. Тук говорим за един режим, който е наложен със сила след 9-ти септември. В София такива паметници са много, каза още Тодор Чобанов. Този е централен, за българските историци винаги той е бил проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    58 13 Отговор
    Не бе пълно е било с македонци те славяните са били само около Солун.

    Коментиран от #212

  • 2 Последния Софиянец

    35 36 Отговор
    Великата Българска цивилизация е на 50 000 години от преди потопа в Черно море.Тя е майката на всички древни цивилизации -Египет, Месопотамия, Елада, Китай.Все повече доказателства излизат за това.Българин не е раса или народност а титла като римлянин например.

    Коментиран от #69, #186

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Име

    84 45 Отговор
    Тоя не го понасям. А Вие.

    Коментиран от #141

  • 5 Учителят

    55 9 Отговор
    по история в техникума ни казваше, че сме тук преди 2500 години и преди ние сме били траките...

    Коментиран от #11, #47, #180

  • 6 Пуфи

    83 5 Отговор
    След 10г само ромляни
  • 7 Филипов

    61 27 Отговор
    Същите дивотии са говорили и по време на втората световна.

    Коментиран от #211

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Абе грозник

    32 47 Отговор
    Кажи два лафа на "архибългарски" що само на развален руски приказвате всички? ДПС само говорят на български,както го е говорил хан Кубрат и синчагите му
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 12343211

    36 25 Отговор
    Заглавието е доста силно. Човека казва Данните на генетиката ясно показват, че прабългарите в България са мнозинство и почти няма славяни до епохите на Крум, Омуртаг и т.н.
    В 50-те години България се смята като първа славянска държава, но това не е вярно, българите са много повече в държавата, отколкото славяните, категоричен е ученият.

    Коментиран от #29

  • 15 Обаче

    52 10 Отговор
    Остава загадката необяснена, как българският език е толкова близък до сръбския, до хърватския или словенския, словашкия, дори до полския. Влияние има върху украинския и руския, но чак пък в такава степен остава неясно.

    Коментиран от #20

  • 16 Сталин

    50 16 Отговор
    50% от "българите" слушат примитивна чалга,това означава сиганскоарабски гени ,тъй като музиката е на генетично ниво
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТАКИВА ТЕОРИИ ФАШИСТИТЕ

    41 39 Отговор
    развиваха преди 80 г за да оправдаят включването във война срещу Освободителя от турско робство. Естествено това са само болни брътвежи на болни мозъци. Българите са били сила, но мнозинство не. Те са били най-мощната част, отломка от държавата на Волжска България, а славяните никога не са имали държава. Затова в бъдещата държава са имали доминиращо положение, но с годините всичко се претопило в един народ.

    Коментиран от #26

  • 20 Последния Софиянец

    22 12 Отговор

    До коментар #15 от "Обаче":

    Български език се говори от Адриатика до Аляска.

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 90 % от населението на Европа

    41 10 Отговор
    е дошло от Азия. Вкл. предците на тоя индивид. Да определиш от къде точно след плавилния казан на народите след толкова години е безсмислено и малко наивно начинание. Македонска нация нали няма, обаче питай ги повечето и ще получиш друг отговор. Същото се отнася и за немци, унгарци, ....Тоя да земе да установи от кой район на Индия са дошли гражданите на Факултета , че да искат двойно гражданство и помощи от майката прародина
  • 25 Абе

    37 13 Отговор

    До коментар #10 от "Макс":

    Тоя същия в История.бг обясняваше,точно по тези генетични изследвания,че прабългарите са се омешили със славяните още около р.Волга и то век преди да дойдат тук.Сега тук по политкоректно се изказва :))

    Коментиран от #36

  • 26 Последния Софиянец

    22 14 Отговор

    До коментар #19 от "ТАКИВА ТЕОРИИ ФАШИСТИТЕ":

    Българин е име на най древната цивилизация а не на раса.Ако един чукча в Чукотка живее според българската цивилизация също е българин.В Римската империя римски граждани са били всякакви раси и народности.Същото е о с Великата Българска цивилизация.

    Коментиран от #31

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Човек

    36 14 Отговор
    Прабългарите са мизи, тоест траки, а славяните са всички народи, на чиито езици България е повлияла чрез писмеността си. Това е цялата история на Източна Европа в едно изречение. "Славяни" не е генетична категория, а езиково-културна.

    Коментиран от #40

  • 29 Хихихи..

    30 26 Отговор

    До коментар #14 от "12343211":

    Отново питам - защо никой в Колонията не знае и две думи по "прабългарски" а говори на само на славянски?
  • 30 Математически

    24 6 Отговор
    Ордата не е била малка..в битката при Онгъла са имали 30-40 000 човека конница..пък далеч не всеки мъжки член на племето е бил на кон защото такова число се изхранва трудно на едно място..туй са били млади мъже семейни още 4-5 човека около тях..отиват 200-300 000 само при Аспарух..отделно отвъддунавска България не всички са тръгнали да се местят отиват към половин милион..след мирния договор успешно колонизираме цяла Северна България почваме да населваме старите поселища трайно няма как да са били малко в никакъв случай..славяните са били крепостни на византийците и после само са си сменили шефовете..понеже провинция Мизия е била плодородна се предполага че и те са били число..траките при разцвета си са били към милион което е голяма бройка за античността и средновековието

    интересно е какво ще докаже генетично проучване защото по принцип вече са много точни и могат да дават хронологичен модел на развитието на популацията..жалкото е че почти няма откривани погребения от 7-8 век и няма много образци за изследване
  • 31 ТИ НА КОЯ ПЛАНЕТА ЖИВЕЕШ

    24 9 Отговор

    До коментар #26 от "Последния Софиянец":

    Я кажи колко българите се доближаваме до пакистанците и иранците. Наясно ли си, че например древните египтяни са били светли хора и с развита цивилизация, нямащи нищо общо със съвремен Египет. Такива бай-Ганьовски изхвърляния - Булгар,булбар"....и цоп в басейна - колко сме велики. Дрън дрън. Трябва да си знаем историята, но в повечето случаи следите се губят при Великото преселение на народите

    Коментиран от #42, #162, #222

  • 32 Обаче

    20 5 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Пример: От българи в Осоговска планина: "Ти очеш ли вода?" а по руски: "Ты хочешь воды?"
    Битов език , какво е църковно славянското влияние в него?

    Коментиран от #174, #189

  • 33 Българин

    30 31 Отговор
    Поредния ненормалник! Ние си знаем историята, айде няма нужда да я изопачаваме като психо макетата и окрайниците!

    Коментиран от #57, #156

  • 34 Хисторик

    23 13 Отговор
    Тези с кафявите кръгове под очите почнаха книги да издават
  • 35 Магарето 🐴

    26 10 Отговор
    Така е, и славянския език е спуснат от горе и с фуния е вкарван в главите на прабългарите!
  • 36 Математически

    12 3 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    Скитите са сбор от племена..там през един ареал периодично на всеки 30-50 години преминава нова вълна преселници..по пътя на миграцията намират артефакти и погребални обичай от множество култури без да има доминираща такава

    Коментиран от #184

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Билкара

    34 18 Отговор
    Паисий Хиляндарски значи е излъгал получил е пари от Владимр Путин да напише История-славянобългарска. Добре, че този с кафявите кръгове под очите да ни научи на истината.
  • 40 Дръвник

    27 31 Отговор

    До коментар #28 от "Човек":

    Траките нямат нищо общо с прабългарите,прабългарите са тюрки и когато Аспарух се довлича тук от степите на Волга заварва Седемте Славянски Племена,от които произлизат всички славянски народи до Черно море.Това кълчене е било и по времето на Хитлер,тогава пък са ни изкарали бг"учените" хуни.Едно голямо ПФУ!

    Коментиран от #183

  • 41 Българин

    16 4 Отговор

    До коментар #38 от "Aлфа Bълкът":

    Ти си лилав, не се бутай тука!
  • 42 Не точно

    21 2 Отговор

    До коментар #31 от "ТИ НА КОЯ ПЛАНЕТА ЖИВЕЕШ":

    Ако погледнеш рисунките в гробниците ще ти стане ясно колко бели са били египтяните при условие че народа живее в Северна Сахара и никога не носи дрехи освен препаска

    Коментиран от #66

  • 43 Естествен Интелект

    21 7 Отговор
    Този е роден през грешния отвор...
  • 44 Хаха

    30 13 Отговор
    Още един побъркан. Между другото прилича на хлебарка.

    Коментиран от #61

  • 45 Софиянец

    20 7 Отговор
    Славяни и Прабългар - това е! Кой квото иска да казва, да лъже, да фалшифицира, изопачава .... няма значение!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Търновец

    24 13 Отговор

    До коментар #5 от "Учителят":

    Аз имах приятели Азери които ми казаха че сегашен Баку е бил част от България, не е имало поход на Българите - просто Хазарите станаха Юдеи а ние отказахме Юдейството и почнахме да ставаме Християни и Хазарите ни удариха - бяха по много и ние трябваше да се спасяваме. А край Търново има село доказано строено от Тракийци преди повече от 8000 години. Докато Българи и Тракийци правехме каменни градове и крепости Славяните копаеха дупки

    Коментиран от #53

  • 48 Абе историко,

    18 8 Отговор
    "Прабългарите са били мнозинство, а славяни почти не е имало в България" Кога се създава българия историко? Бъркаш Търновското царство с България.

    Коментиран от #164

  • 49 И аз мисля че

    20 17 Отговор
    славяни почти не е имало в България.... генофонда ни определено е Кавказки и многократно е доказвано с генетични изследвания най голямото от което е било японско 1993г
  • 50 хихихихи

    33 5 Отговор
    И сме взели да говорим на един език, дето бил на хора, които ги нямало "почти" по нашите земи!

    Коментиран от #116

  • 51 Боже Боже

    19 2 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Вземи прочети история написана преди 9 септември 1944 година Българско издание и ще ти стане ясно как са изглеждали пра българите основали България.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Търговецо

    7 5 Отговор

    До коментар #47 от "Търновец":

    Каква българия? днешна българия пада под османско като търновско царство.
  • 54 Чисто кавказки генофонд сме

    15 5 Отговор
    На 1000% българите ! Циганите обаче са си чисти европейци
  • 55 Тото

    13 7 Отговор
    Оказа се, че българите са лоши хора, криваци, комплексари и особняци.
    С една дума Катили.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Да ама друг път

    21 11 Отговор
    Толкова много са били прабългарите, че прабългарския език е мъртъв език от 9-ти век. Тоест прабългарите не са били мнозинство, в България на Балканите и да могат , да запазят езика си. Генотипа на тъмната кожа от малкото открити прабългарски гробове, също показват, че човек със светла кожа, зелени или сини очи, няма как да прилича на някогашните прабългари. В гръцките летописи е написано, че по нашите земи е имало готи и траки, които са обикаляли пасищата с овце , славянски племена, които са охранявали границата ни, само Добруджа е била пуста заедно с някогашните острови около устието на Дунав, защото там е имало чести нападения и хората са елинизирани и разпределителни в различни градове на Византия. Ние сме смесица от много племена още в първите години на дунавска България и през средновековието идват още.
  • 59 Перник

    21 3 Отговор
    Тоя си оправдава турското име Чобанов на български Овчаров
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Aлфа Bълкът

    1 7 Отговор

    До коментар #44 от "Хаха":

    А ти жаден за мъжка мляко.
  • 62 В Сливен са Африканци от Чад

    9 0 Отговор
    Па не знам у Факултети какви са
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Алфа Вълк

    8 3 Отговор
    Пия юнашко малко направо от чу4ура на русофилте
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 СВЕТЛИ КАТО ГЪРЦИТЕ

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Не точно":

    и те са като всички южни народи с хубав загар
  • 67 Алфа Вълkът

    4 1 Отговор
    Пия юнашко малко направо от чу4ура на русофилте
  • 68 Историк

    18 12 Отговор
    "Първо ние доказваме нещо, което много години се коментира, че днешните българи и преди това българите са индо-европейци. 97% от населението на Европа са такива"

    Този си противоречи - цяла Европа и Азия (без дръпнатите очички) са индо-европейци включително и славяните. И какво доказва това - абсолютно нищо но от друга страна защо говорим на славянски език а не на езика на който са говорели във Велика България щом са били много тези които са пристигнали с Аспарух. Защо имената ни са славянски а не прабългарски и защо ли самите византийци казват че с Аспарух са дошли 10 000 въпреки че тогава са преувеличавали за да оправдаят загубите си или пък победите си.

    Истината е че ние сме такъв тюрлю гювеч защото сме били на кръстопът - траки, мизи, гърци, славяни, българи, тюрки и какви ли не.

    Поредния "списвач" който се мъчи да промени историята ни за да угоди на господарите си.

    Коментиран от #71

  • 69 точно така

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    след като укрите са изкопали черно море. българите сме разкопали проливите...
  • 70 Исторически процеси

    8 5 Отговор
    България е сменила много собственици по онова време..готите са заклали римски император при Разград..имали са свои град на наша територия..после дошли хуните и ги разсипали..после дошли аварите..посл дошли славяните и завладяли Солун който е главен град в империята..факт е че нашите са могли да се установят до толкова мощно и стабилно че да продължат експанзията за сметка на най-голямата империя по онова време чак до 10 век..в периода на средновековието 300 години е много време..правете сметка че по ханско време войската и администрацията е била българска..от племенни българи..после по най-нормалния начин населението се е смесило..понеже всички славяни около нас са говорели на техния език нашите са го прихванати от тях понеже явно е било по-лесно те да научат техните думи отколкото ония български..пък и най-вероятно са имали доста смесени бракове от самото начало..нашите понеже са ходели на войни и са били богати заради плячката
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Със сигурност едно е факт

    11 8 Отговор
    Генетично сме по близки да Афганистанците и Иранците а в последствие с кавказките народи отколкото до генефонда на северозападна Европа

    Коментиран от #84

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Е.С.

    11 4 Отговор
    Това ли е новата опорна на Козяк?
  • 75 Булпсихопатъ

    10 3 Отговор
    Ти чобански сине! Оти се срамиш да кажеш че деда ти е пасял офце!? От него си научил как се вуна чепка и толко. А с некое и друго ягне ти е дипломата взел!
  • 76 Истината

    12 6 Отговор
    Такова животно "славянин" до 16 не съществува !!!
  • 77 Танев

    5 10 Отговор
    Чобано, В Славяните има повече Скитска кръв - над 48 процента в Русия, сега у нас - 18 процента.
    Траките у нас са над 26 процентеа, в Русия около 40 процента. За жалост у нас има 22 процента Гръцка кръв по причина на Византиизирането (християнизирането ) на Българите. Всички Скитски и Тракийски племена са живеели в днешна Русия и Западен Сибир преди геокатастрофата през 11650 год. до Христа. Аспаруховите Българи са били предимно Скити. Симеон ги свежда до 18 на сто заради непокорство при Византирането.
  • 78 Сталин

    7 17 Отговор
    пра българите са били мургави и късокраки

    Коментиран от #96

  • 79 История с документи

    19 7 Отговор
    Това е понятие - славяни е измислено едва през 16 век от бенедектинския монах от хърватски произход Мавро Орбини в една негова книга, наречена „Царството на славяните“. Дотогава в нито един, повтарям НИТО един исторически източник не се споменава такова понятие. В историческите хроники се говори винаги за склави, склавини, изписва се Σκλάβίνοι. Старият историк Теофилакт Симоката, ни казва: "Гети, наречени още склавини прекосяват границите на Тракия...
    Въвеждането на понятието, изобретено от Орбини, в употреба от руската дипломация и руската литература, представлява инструмент, възприети в услуга и за провеждането на дългосрочна експанзивна руска политическа завоевателна политика. Толкова са успешни, че 300 години по късно все още ги възприемаме като историческа истина, вместо като основа на външната политика на руския царизъм или по скоро на имперските амбиции на Екатерина Велика да излаз на Балканите до Дарданелите и на Адриатическо море...

    Коментиран от #97

  • 80 80% интелигенция!

    13 8 Отговор
    Чудно що езика е славянски...а от прабългарите са останали няколко думи...предимно с военно значение...
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Реалист

    9 5 Отговор
    Малко им остава на содо.митите НПО да кажат, че българите не съществуват и че сме окраинци.
  • 83 Кочо

    17 16 Отговор
    Българите не са славяни, разбирай нямат нищо общо с руснаците, това ни внушава този охлюв! Не, направо кажи подлизурко, че България е била населена с американци пък дано те забележат от Козяк! А бе тоз български народ само подлеци ли ражда или само на такива се дава гласност в настоящата медия? Вкичко що е професор, генерал, икономист, политически анаризатор, историк, които се подвизават тук са продажници и нагаждачи без капка достойнство и морал!

    Коментиран от #89

  • 84 Лъжата не е другата гледна точка

    21 7 Отговор

    До коментар #72 от "Със сигурност едно е факт":

    Нищо такова не показват генетичните тестове.
    Най близки сме до румънци, хървати, унгарци и италианци.
    Нямаме нищо общо с измислените славянски народи, с които пък монголоидните московци също нямат нищо общо.

    Коментиран от #93, #99

  • 85 Дядо Митко

    12 9 Отговор
    Българите мнозинство, славяните малцинство? А общоприет език е славянския и всички писмени документи от онова време (Борис, Симеон и т н) са на славянски език. Нито в Плиска, нито в Преслав съм виждал нещо писано с азбуката и езика на Кубрат. Не, не мога да се съглася. А най-достоверен би бил генетичният анализ.
  • 86 Историк

    13 9 Отговор

    До коментар #71 от "Съветската история е лъжа !":

    Ами ти прочети "История славяно-българска" - те тогава като е писана ги е нямало господарите ти които се мъчат да ни променят историята. Нито пък Путин и "комунистите" ги е нямало е още по малко "съветски букварчета". Ама като ти полират мозъка в посолствоТО с пропаганда и почваш да вярваш даже и че българите сме извънземни.

    То линията е да ни отдалечат от Русия колкото се може повече ама нещо не върви и какво ли няма да измислите.

    Коментиран от #106, #132

  • 87 Не сме славяни

    15 3 Отговор
    Прабългарският език бил изчезнал, ами че то и латинският е изчезнал, на една грамадна империя официалния език , ама латинците са си живи и здрави и са милиони !
  • 88 Конна инвазия

    7 6 Отговор
    По онуй време първото нещо което се случва като влезеш в чуждо село..населено с хора не от твоето племе е да забереш цялото население в робство
    предполагаемо славянките са били атракция и очаквано славянския е бил езика на любовта..

    Туй са дежурни практики от периода..убийства и палежи на селища са били рядкост защото няма кой да работи и да плаща данъци
  • 89 Възрожденец

    11 6 Отговор

    До коментар #83 от "Кочо":

    Разбира се, че нямаме нищо общо с наследниците на монголската империя. То само като им погледнеш дръпнатите подли очички и става очевадно .
    Пaиcий Хилендapckи в cвoятa Славнобългарска иcтopия нapичa oбитaтелите нa мockoвckoтo блaтo мockoвци, a за pycите( ykpaинци) и белopycите ca cи oтделни нapoди.
    Имa мнoro мockaлckи фaлшифиkaции и nponaraндa.
    И cтapoбълrapckия ca ro npеkpъcтили нa няkakъв cи " цъpkoвнo cлaвянckи"
    И бълrapckaтa aзбyka нa kиpилицa
    Междy дpyroтo caмoтo cлoвocъчетaние - aзбyka, coчи бълrapckия npoизхoд
    Нa вcеkи дpyr cлaвянckи езиk Аз е Я
    Аз
    Бykи
    Веди
    Глaroл

    Коментиран от #98

  • 90 Вражалец

    10 2 Отговор
    Чобанов,защо за германските историци такива паметници не са проблем? То за това е паметник.Сводетелство за станало.
  • 91 Козел

    13 5 Отговор
    Поредният тъпанар!
    Борис първи е бил пълен глупак,
    след като в България не е имало славяни, а той въвежда славянския език като официален.

    За генетичните проучвания на един академик от БАН, които твърдише същото като този "автор" вече четохме. След това се чудеха как да замажат глупостите които е написал, като казаха, че за изследването не са имали генетичен материал от славяни, защото те са изгаряли мъртвите.
  • 92 Танев

    8 6 Отговор
    Аспарух идва с над три милиона, с 250 хилядна конница, която први на пух и прах Византийската армия. Императора избягв в Месемврия. Силната Аспарухова армия е принудила Византия да подпише договора през 681 година.
    По -малкия брат Кубер минава Дунава при Белград, спуска се през Моравската долина, населена от Българи кутригури, през 595 година , звладява днешните Македонски земи чак до Солун. Двамата братя са действували синхронно.
  • 93 Не сме славяни

    12 8 Отговор

    До коментар #84 от "Лъжата не е другата гледна точка":

    Румънците са тракийското племе даки , така че като нас . Унгарците пък са почти напълно сходни с прабългарите като гетеника /доказаха го пак същите генетични изследвания / така , че и с тях наистина сме много близки .

    Така, че си прав .

    Българите не принадлежат към славянския етнос .Това са руските лъжи и измами. В средата на 90-те беше направено обстойно , представително проучване на ДНК -то по програма геном, на над 1000 българи .
    47 % от ДНК-то е като на пра-българите , 43 % от ДНК-то като на траките и само 10 % от ДНК-то като на славяните .
    ............

    Къде ги виждаш у нас синеоки и русоляви ? - Не повече от 10 % славянски ген .

    Коментиран от #100

  • 94 Всички биологични образци

    2 3 Отговор
    Които въобще не са много от преди идването на прабългарите имат шуплеста структура на костите което е характерно за кавказките народи. Включително и тези от варненският некропол. Аномалии има единствено в района на Казанлък и дълбокият югозапад където биологичните образци са с по дълги опашни прешлени и плътност на костите значително по голяма от другите райони на страната.
  • 95 Посмешище, политик ли си, учЕн ли си …

    13 2 Отговор
    Не те знам що за историк си, но от език нищо не разбираш. “Носителите” на рода са и носители на езика. В старобългарския “език” и “род” е една дума. Движението на основната генетична линия съвпада с движението/разпространението на съответния език. Където едно племе доминира по численост, там ще доминира и езикът му. Я си задай въпроса що не говориш турски, след като 500 години тук е било Турска империя?! Щото вкъщи всички са си говорили на езика, на който са били носители. Друг пример са циганите. Всички знаят т. нар. цигански. А някои от тях изобщо и не говорят български, ако и той да е официалният за държавата. Кой ти е давал титлите - не знам!

    Коментиран от #107

  • 96 Последния Софиянец

    7 6 Отговор

    До коментар #78 от "Сталин":

    копейката е мургав, значи е от пра българско родословие..... ама не е късокрак и устните му зеленеят значи е от Максуда
  • 97 Историк

    8 2 Отговор

    До коментар #79 от "История с документи":

    "В историческите хроники се говори винаги за склави, склавини, изписва се Σκλάβίνοι"

    Е има ли значение как са казвали навремето на славяните - те и сега на запад не казват славяни.

    Това са племена които никога не са създали държава - даже и руската държава не я създават славяните населяващи я а викингите - но са били многобройни славяните. Само че и руснаците не говорят викингски а славянски език.

    Коментиран от #154, #179

  • 98 Не сме славяни

    13 3 Отговор

    До коментар #89 от "Възрожденец":

    И cтapoбълrapckият ca ro npеkpъcтили нa няkakъв cи " цъpkoвнo cлaвянckи" . Така е, това е стария ни език,който сме го дали на Киевска рус с книгите ни , та така, че не българският е руски, ами обратното . Книжовната аристокрация на Киевска Рус пише и чете на него и така се налага нашия език .

    И затова лесно си разбираме сега старо-българския ни език .

    Коментиран от #103, #113

  • 99 Японско и Германско изследване има

    2 5 Отговор

    До коментар #84 от "Лъжата не е другата гледна точка":

    И е доказана на 100% връзката ни с кавказките народи ! Проблема е че поради масовата кремация биологичните образци са малко. Раселването на народите в региона е пряко свързано с посоката на двата кръга на течение в Черно море които са обратно на часовниковата стрелка, ледниковият период който е блокирал Кавказ за миграция и последващите преселения на иранските народи.
  • 100 Историк

    4 7 Отговор

    До коментар #93 от "Не сме славяни":

    "синеоки и русоляви" са северните народи и "арийците" които нямат нищо общо със славяните. Та според теб защо говорим славянски език а не прабългарски, или пък тракийски - ама нямате отговор и цитирате само някакво ДНК изследване правено някога когато науката за ДНК прохождаше.

    Коментиран от #126, #146

  • 101 Танев

    6 1 Отговор
    Генетичното проучване трябва да се опира на мъжката ДНК Щ хаплогрупа, защото древните Българи са били многоженци с жени от най различни племена и народи- монголоиди, европеиди, тюркски племена, тракийки и скити. Второ У ДНК хаплогрупата има давност 5 хиляди години. Така че каквато е хаплогрупата на момчето, такава е била на пра-пра дядо му отпреди 4 хиляди години.

    Коментиран от #104

  • 102 Абе я се погледнете в огледалото и

    11 1 Отговор
    Сами преценете по близко до иранците ли сте или до скандинавците ? Или до някой друг биологичен вид от зоологическата градина
  • 103 Историк

    6 6 Отговор

    До коментар #98 от "Не сме славяни":

    И на сърбите и словените ли сме дали "старобългарския език който го писали славянски" - и на поляците ли?

    До къде ли няма да стигнете с пропагандата и лъжите.

    Коментиран от #109, #115

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Анонимен

    12 2 Отговор
    Този не мога да го дишам! По негово време, когато беше в Столичната община, превърнаха Централна баня в Музей на София!
    Вместо са се изгради СПА център, да има басейни!
    Да се ползва от хората!
    Само простотии се творят!
  • 106 Бай Яни

    17 6 Отговор

    До коментар #86 от "Историк":

    Оригиналът който се намира в Лондон е с надпис Болгарская славная история. Славяни има само в московските ви кухи глави . Пишман московски историци сте от КГБ-то.
  • 107 Просто и лесно обяснение

    3 4 Отговор

    До коментар #95 от "Посмешище, политик ли си, учЕн ли си …":

    Наивен си малко защото гледаш на нещата от днешна гледна точка

    Я си представи войните на Аспарух всеки да си вземе по една жена или робиня славянса да и направи деца..те навремето са гледали да правят много заради смъртността и после да ходи всяка година пролет лято на военна кампания
    Децата научават езика на майката и предполагаемо още първото поколение микса е говорел и двата езика..съответно второ трето поколение славянския почва да доминира
  • 108 😅😂😆.....

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Последния Софиянец":

    Да бе, така е, бели хора носещи светлина, не като теб носещ само л@...й...н@...
  • 109 Не сме славяни

    6 5 Отговор

    До коментар #103 от "Историк":

    Виж ние със тебе спорове нямаме, на Сърбия е била част от България , та така и там са взели нашия стар език .

    Та, ако твърдиш, че като прабългарският бил изчезнал, и от това вадиш извод, че и прабългарите са били изчезнали, ами то и латинският език, на най-грамадната Римска империя е изчезнал, ама латинците са си живи и здрави и са десетки милиони в днешна Италия и Швейцария .
  • 110 Танев

    10 2 Отговор
    Езикът на древните Тракие един и същи с този на Скитите, на съвременните Бългри и най-интересното е, че Руският ези е 70 процента същия, даже има древноТракийски думи, които в днешния ългарски ги няма, а в Рукият ги има.
    Па повтарям , само ДНК У хаплогрупите определят има ли родство или янма. Останалото са спекулации.
  • 111 Дааааа и турците с израелците

    4 2 Отговор

    До коментар #56 от "ДНК-то като на траките":

    Имаха подробно изследване и картографиране на долмените на огромна площ включително и в България и е верно че най много долмени има в Кавказ ! И по цялото южно черноморие. Но най старите долмени са действително в Кавказ
  • 112 !!!?

    11 4 Отговор
    Само 40% носят така наречения български Ген ! Така че много да внимават съветските възрожденци, когато парадират, че са българи,...а "славянството" забравете и обърнете по-голямо внимание на траките - основното население преди българската инвазия на Балканския полуостров !!!?
  • 113 Кочо

    18 18 Отговор

    До коментар #98 от "Не сме славяни":

    Аз знам какво сте! Наследници на роби, за чиято свобода измряха 200 000 руски войни! И които неистово плюят срещу освободителите и благодетелите си и подлизурстват на тези които за последните 30 годити унищожиха България! Наследници сте още на тези Бай Ганювци които след освобождението от турско робство забравиха и низвергнаха националните си герои в името на келепира и парата! Вие сте тези които доведоха на власт най-презряни шарлатани, измамници, крадци, предатели, престъпници и мафиоти на власт! Вашите идоли и кумири са Борисов и Пеевски и е редно да си ги татуираге на гърдите! Вие сте тези с тракторите, които си взеха паричките и си обраха дърмите! С една дума вие сте наследници на неблагодарни роби, същите като предците си!

    Коментиран от #118, #119, #129

  • 114 Даже Атон

    4 1 Отговор
    Е кръстен на трак
  • 115 Не сме славяни

    6 2 Отговор

    До коментар #103 от "Историк":

    Виж сега, аз тебе не те обиждам, старай се да правиш същото .

    Напиши в търсачката "генетиката на българите" и виж научните генетични изследвания по този въпрос .

    Ти си историк, ама аз съм професионален биотехнолог и гененик, и за разлика от писмените свидетелства,които са изчезнали, то нашите гени и тези на предците ни - не са изчезнали от нас и изследванията по ДНК-то са най-точни и достоверни - по мъжката Y хромозома, която се предава сама от бащите и по митохонтриалната / тя е най-консервативна / , която се предава само от майката лесно може да се проследи произхода на всеки , чак до кроманьонци и неандерталците /от тях има много в митохондриалната ДНК .
  • 116 Обективно

    13 6 Отговор

    До коментар #50 от "хихихихи":

    Всички “славянски” езици са варианти на български. Толкова ли ти е трудно да мислиш ? Или имаш знания на 4ти клас ?
  • 117 Мето от факултето

    10 3 Отговор
    То и сега тука у маалата прабългарите сме повече. Тук таме някоя славянка на гости.
  • 118 Не сме славяни

    9 8 Отговор

    До коментар #113 от "Кочо":

    Някакви факти да имаш да добавяш, или тяхното обсъждане, щото в постта ти са само общи приказки, кухи фрази, обиди, клевети и вещерски русофило-комунистически решителни клетви и заклинания ?

    - Повече не можеш ли ? – Ти ли си най-умния русофил ? По-умен от тебе не можаха ли да извадят ?
  • 119 Точно така е, не знам какъв ни е гена

    6 5 Отговор

    До коментар #113 от "Кочо":

    Но категорично е дефектен и изчезващ
  • 120 хххх

    6 5 Отговор
    И тоз фашист изскочи да лее пропаганда.. и къде са тез прабългари?!?
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 хммм

    7 4 Отговор

    До коментар #81 от "В.В.П.":

    Прабългарите идат от Украйна, сигурно са били фашисти като днешните на Зеленски!
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 9689

    0 1 Отговор
    Даже индианците са били повече.
  • 126 Не сме славяни

    5 3 Отговор

    До коментар #100 от "Историк":

    Вече ти отговорих !

    Та, ако твърдиш, че като прабългарският бил изчезнал, и от това вадиш извод, че и прабългарите са били изчезнали, ами то и латинският език, на най-грамадната Римска империя е изчезнал, ама латинците са си живи и здрави и са десетки милиони в днешна Италия и Швейцария .
  • 127 Айде бе?

    12 6 Отговор
    Не сме славяни, а езикът ни славянски. Дори коренът на думите е същия като на всички славянски езици. Как пък си забравихме предишния език, а проговорихме славянски в един момент. Защо нищо не е останало от предишния език дори корена на думите.
  • 128 ха ха

    10 6 Отговор
    абе сигурен съм че ако се напъне професора и поизследва още гени ще се докараме роднини на американските индианци , то сигурно затова тея от посолството ни искат скалповете и ни пробутват отпадъци за злато
  • 129 Кога измряха

    0 1 Отговор

    До коментар #113 от "Кочо":

    Вчера ли?
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 111

    7 1 Отговор
    Дебилни разсъждения на един празен човек!
  • 134 Хан Тервел

    12 5 Отговор

    До коментар #21 от "Факт":

    И как така 10 000 катунари с техните семейства разместиха хазарите и аварите за да си направят държава,построиха 450 км защитни валове и каменна столица два пъти по-голяма от Константинопол с водопровод и канализация и разбиха 60 000 елитна византийска армия ,като я накараха да им плаща данък??? Въобще комунистическата пропаганда е време да спре защото нейните зомбита станаха ..10 000 поне.
  • 135 Казанлък

    8 2 Отговор
    Имаме тракийски могили и в гробниците много хубаво личат цветни рисунки на траки със светла кожа и много жени с къдрава коса, може би това което ни отличава от славяните, те са с прави коси е че една част от българите имат къдрава коса, като траките. За повече от 1300 години сме се смесили всички траки, славяни и скитите прабългари. Испанците също са много различни.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Парица е царица на този автор

    9 3 Отговор
    Интересно, след като не сме славяни, защо говорим на славянски език? Защо "сме дали на вси славяни книги да четат"? Защо Паисий Хилендарски пише История славяно-българска? Защо Димитър Благоев доста по-късно казва: "Аз не съм българин, аз съм славянин."? Всички разкопки на по-стари слоеве показват, че тук е била земята на тракийските племена. Не сме били траки, не сме били славяни, а само прабългари? Тогава сме абсолютни роднини на татари и чуваши? Хайде сега да започнем с тях да другаруваме! Точно това излиза от думите на автора. Явно задокеанският вятър доста му е продухал мозъка и е изгвърлил оттам истинската и съвсем очевидна история на нашето население и на нашите земи.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 140 Поручикът

    5 6 Отговор
    А според мен ние българите сме основно траки, хелени и римляни, след това прото българи и накрая славяни. Решението за налагането през 9 век на солунския славянски диалект пред гръцкия и протобългарския език, като език за комуникация и църковен език е било политическо и за времето си е било единственп правилно и с най-малък политически риск. Затова в простонародния както тогава, така и сега български няма падежи, има определителен член подобно на гръцкия, албнския и романските езици и самият език е от групата на аналитичните езици, а не от групата на синтетичните като всички славянски езици. Това се случва, когато възрастен учи чужд език, но мисли на своя и превежда.

    Коментиран от #196

  • 141 Само питам

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Име":

    Няма как нормален човек да може да го понася !
    Кой нормален човек може да понася ПРЕДАТЕЛ ?
  • 142 Велин

    8 7 Отговор
    По логиката на г-н Чобанов с прабългарско потекло са : северни македонци, сърби, хървати, словенци, словаци, беларуси, украинци, поляци, руснаци, чехи!?!? Ако книгата му защитава цитираната теза този убавец не трябва да се гордее с нея , а да се срамува! Другият вариант е близостта на езиците на посочените страни да са наложени от Ленин, Сталин, Брежнев и със най-голяма вероятност от онази гад Путин!!! Гадни комунисти ей!!! Така да ни орезилят!!!

    Коментиран от #205

  • 143 Истината

    6 1 Отговор
    Славянския език се формира в племения съюз Анти и се разпределя между днешните славянски държави. Ние говорим език от славянската племенна група, а прабългарския е имал свой знаци за изписване и е бил към друга писмена група. Има причина учениците на Кирил и Методий да бъдат поканени в България и да напишат азбука по тогавашния славянски говорим език, който е текущия ни, но с малки граматични промени.
  • 144 Стефан

    19 1 Отговор
    Кирил и Методий са създали Глаголицата. А Кирилицата е създадена в Преславската Книжовна Школа през девети век на базата на груцката азбука "унициале", допълнена съз знаци за специфични звуци, които липсват в гръцкия език. Глаголицата и Кирилицата са различни азбуки.
  • 145 Васил

    6 1 Отговор
    Още един нещастник се изказа неподготвен!!!
  • 146 провинциалист

    6 2 Отговор

    До коментар #100 от "Историк":

    "или пък тракийски" - еййй, я кажи нещо на тракийски!
  • 147 Слънчоглед

    4 0 Отговор
    Сега това е модерно изследване. Индивидът ще бъде забелязан и поощрен. ДНК прави други изводи.
  • 148 Леля Гошо

    10 2 Отговор
    Не съм разбирач, но се чудя къде изчезва многобройното тракийско местно население и постоянно говорят за славяни (не е ясно откъде са дошли) и някакви митични прабългари на коне (номадските племена не строят каменни крепости и градове защото са постоянно в движение и живеят в сгъваеми юрти които разпъват в новото поселище)

    Коментиран от #151

  • 149 Аргатин

    7 2 Отговор
    Как може Чобанов да казва, че за български историци винаги бил този паметник проблем? В Съветската армия участваха 128 народности! Тези народности са проблем? Потресаващо...

    Коментиран от #153

  • 150 Aлфа Bълкът

    5 3 Отговор
    Внезапно траките изчезнали окончателно преди появата на прабългарите и междувременно в период от има няма 70-80г се е появило морето от славяни които погълнали прабългарите. Те славните говорели на ц,ч, ъ, Ь, ж, ш, щ, ят. Те са написали и кирилицата.
  • 151 Д'мин

    7 5 Отговор

    До коментар #148 от "Леля Гошо":

    Между 6 и 7 в. периодично има няколко чумни епидемии. Европа е загубила до 60% от населението. Отделно траките се романизират. С нашествието на степните народи населението на Балканите доста се е редуцирало. Голяма част е избягало в големите градовете зад стените им. Имало е население, но общо взето нашите земи са били опустошени! За етническите промени на Балканите през VI и VII в. е доста писано, ама няма кой да чете!

    Коментиран от #169

  • 152 Перо

    10 3 Отговор
    Общинското корумпе, пак в медиите!
  • 153 Aлфа Bълкът

    11 7 Отговор

    До коментар #149 от "Аргатин":

    Този паметник символизира един режим на убийци, престъпници, диктатори. Жертвите на комунизма в България са повече от убитите при потушаването на Априлското въстание.
  • 154 падналия ангел

    5 0 Отговор

    До коментар #97 от "Историк":

    Е много си зле, като "историк"! Даже в Уикито може да намериш информейшън-"Държавата на Само е краткотрайно ранносредновековно протодържавно обединение, съществувало от 623 – 626 до 658 – 661 г. на заселените с венети, хорутани и други славяни територии на съвременна Чехия, Словения, Полша, Словакия, Австрия, Унгария и части от Бавария и Тюрингия, включващо предците на съвременните словенци."
  • 155 Марко

    8 2 Отговор
    Интересна хипотеза, която има само един "малък" проблемец: ако наистина българите в нашето ранно средновековие са били мнозинство, категорично доминирало славяните и управленски, и културно, как да си обясним факта, че огромна част от лексиката в българския език / сега и тогава/ е славянска? От всички чуждици в славянския ни език, най-малобройни са българските.....Разбира се, за този проблем г-н Чобанов и дума не проронва. Показателно за "научния" му подход ;)

    Коментиран от #157

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Aлфа Bълкът

    13 6 Отговор

    До коментар #155 от "Марко":

    Едно е сигурно от варяго-монголецът славянин не става, от хазарина ич.
    Единствената причина тоя напън да се докаже, че сме славяни е да излезем братушки с мужиците, ама в руснака няма нищо славянско!

    Коментиран от #168

  • 158 Тоя Тодор Чобанов

    11 2 Отговор
    Освен с глупости с друго занимава ли се. Търтей.
  • 159 Славяните имат

    3 3 Отговор
    Дълъг опашен прешлен, а траките и прабългарите къс... и това е ясно на всеки начинаещ иманяр даже
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Тангра

    7 0 Отговор
    Как разбра бе,Тодоре,да не си бил там ?Ааа,ясно:движиш се в ,,нужния"коловоз.Но не забравяй:думите остават.Когато тази измет,която ни управлява изтече в клозета,твоите потомци ще се срамуват.
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Хахаха

    4 0 Отговор
    Някой има ли кофа студена вода? Вие с каква скорост се движите по надолнище?
  • 164 Търновец

    3 3 Отговор

    До коментар #48 от "Абе историко,":

    Търновското въстание срещу Византия на братята Петър и Асен беше Търновско но стана Българско и заедно без външна сила направихме България на 3 морета, а след това България беше духовно разединена и политически разпокъсана. Търново беше превзето с предателството на Лазър Коен.
  • 165 Хамсал

    6 5 Отговор
    Знака на Дуло нали го знаете? Ипсилона с две хасти, има го и на розетата от Плиска. А сега потърсете в ю тубата-гробницата на Ертогрул -башата на Осман и изгледайте клипа. Там от двете страни на гроба има едни знамена, едното е турското, другото го разгледайте хубаво, знака на племето Кайъ. Бетер македонците станахме с тези исторически интерпретации!

    Коментиран от #166

  • 166 Aлфа Bълкът

    4 4 Отговор

    До коментар #165 от "Хамсал":

    И какво доказва това според теб? Че турците са прабългари ли? Този знак го има и в други култури и цивилизации, 16века преди Христа и 21века преди исляма.
  • 167 Българин

    6 7 Отговор
    Не е нужно геномно сравнение. Гледайте например волейбол. Преди мача дават играчите в редица. Да сте видели някаква (дори и бегла) прилика между българите и останалите славянски нации?
  • 168 Марко

    6 0 Отговор

    До коментар #157 от "Aлфа Bълкът":

    И тебе да попитам - защо , след като етническите българи са били физическо мнозинство в първата българска държава / а славяните едва се забелязват на техен генетичен фон/, защо след като техни са управниците, водещите фигури и пр - защо днес ние, техните наследници, а и те самите са говорили на славянски? Защо в модерния български език има останали само двадесетина български думи, нали българския език е бил езикът на абсолютното , управляващо мнозинство?

    Коментиран от #175

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Лотария

    3 2 Отговор
    Славяните са си едни селяни бели ,руси и синнеоки , но те са били "море от хора" в територията на днешна Източна Европа , няма как да са изчезнали напълно с ДНК то си....?
  • 174 Вергина

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Обаче":

    Църковно славянски е вариация на старобългарския език. Наречен е така, за да не се напомня на руснаците откъде тръгва писмеността им.

    Коментиран от #207

  • 175 Роко

    4 2 Отговор

    До коментар #168 от "Марко":

    Приятелю ма верно ли са останали само няколко думи?
    Не мисля, ако потърсиш уникалните за българския език те са адски много (такива които ги няма в нито един друг език). А да приятелю в историческите извори се казва в прав текст че когато идва на балканите Аспарух изселва цялото заварено славянско население (кво да се прави пак според източниците народа му е бил изключително голям и му трябва много земя как го пишеше хазарския каган: "повече от пясъка в морето"). Праща ги на границата с Аварите да пазели държавата от тях (лека пехота срещу тежка кавалерия смях в залата). С изключение на Северите (но пък някой изследователи смятат че те идват тук заедно с българите). Така че е нормално по време на първата българска държава славянският елемент по нашите земи да е нищожен. Едва в края й към нея се присъединени големи територии населени предимно със славяни.

    Коментиран от #178

  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Марко

    3 2 Отговор

    До коментар #175 от "Роко":

    Твърдението за двдесетина останали български думи в днешния български език / който е 99% славянски в основата си/ не е мое, а на специалисти-езиковеди. Тези български думи са много по-малко от хилядите гръцки, латински, турски, руски, френски ,английски и какви ли още не чужди думи в езика ни. Ако приемем тезата, че българите са били физически и властово много над славяните в коментирания период на нашата държавност, няма никаква логика да се случи това. Просто не знам някога, някъде физически, ментално и политическо малцинство да наложи езика си над едно тотално мнозинство.

    Коментиран от #181, #192

  • 179 така така

    5 2 Отговор

    До коментар #97 от "Историк":

    E kak "никога не били създали държави" след като в днешно време има поне дузина държави на които им казват "славянски"?? Много сте зле, хитлеристите! Полша от кого е създадена? Словакия? Беларус?
  • 180 Леко подозрителна

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Учителят":

    Не ми се струва издържано това твърдение, защо тогава българите са приели славянския език, след като са мнозинство.

    Коментиран от #185

  • 181 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #178 от "Марко":

    Сериозно? И антропологичните и генетичните изследвания ни определят като Понтийски народ . Има достатъчно материали по въпроса още от средата 20 в.
  • 182 Голям праз

    3 1 Отговор
    Чобанов за какви прабългари говориш? Това животно го измислиха през 19 в. заради интересите си т.н." Велики Сили" . Поредният слуга обслужващ чужди интереси с полуистини! Пиленце, сигурен съм, че знаеш много добре, кои са Европейските Мизи!
  • 183 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "Дръвник":

    Верносо дръвник!
  • 184 Голям праз

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Математически":

    Защото така им изнася. Точно скитите и траките са в основата на т.н . Славянска езикова група. Преселението започва от Юг ,а не обратно и по-точно от Балканите.
  • 185 Голям праз

    5 1 Отговор

    До коментар #180 от "Леко подозрителна":

    Българите не са приемали нищо, те са говорели на този език. През цялото Средновековие в историческите извори пише,че българи и мизи са един същи народ. Апропо, "славяните" ги измислиха два века преди "прабългарите", но причината е една и съща.

    Коментиран от #193, #198

  • 186 Хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Ей пийте си хаповете.ненормалници.
  • 187 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 188 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 189 Роко

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Обаче":

    Приятелю в това няма нищо странно съвременния руски е изкуствено създаден на базата на църковно славянския (или по - точно старобългарски запазен в редица диалекти). Точно затова руския е най - близък до българския. Значително по - малко са приликите с украинския и беларуския. С други думи ако се срещнат беларусин, украинец и руснак и всеки говори на родния си език първите двама ще се разбират чудесно докато руснака ще гледа неразбиращо. При разговор на българин и руснак двамата също ще се разбират чудесно но пък беларусина и украинеца няма да разбират почти нищо. Българина се разбира лесно със сърбина (сръбския език се формира под силно българско влияние а да не забравяме че 80% от територията на съвременна Сърбия допреди 200 години е населявана предимно от българи). Чехи и поляци говорят значително различни от българския езици макар че в тях има много сходни корени на думи обаче много от тях имат различно значение.
  • 190 Единствения изход-Съюз с братска Русия

    3 4 Отговор
    Докато не ни обезродят и унищожат, все такива псевдо нАучни материали, подмяна на историята, унищожаване на паметници от поръчкови предатели като таяГнида ще ни пробутват от Посолството. Докога ще траем гаврата с родовата ни памет, с паметта на дедите ни, трябва на това посегателство да се сложи край, а помагачи те на сатанистите трябва да бъдат преследване от закона за зловредна и подривна антидържавна дейност!
  • 191 Още малко ви остана

    3 2 Отговор
    Чобанов помни, Хитлер КАПУТ!
    И бгФашагите иамерикански шпиони ще си понесете един ден вината...
  • 192 Роко

    4 2 Отговор

    До коментар #178 от "Марко":

    Приятелю в българския език има 1% тюркски думи за това си прав. Но те не са български. Да ти обясня как българите стават тюрки. През 19 век се води спор какво животно аджеба са българите но няма много източници. За тях се знае само че са яздели коне. И умните глави решили че са тюрки (не всички са на това мнение някой ги смятат за унгарци, славяни и какво ли още не) после започват да се появяват надписи оставени от българите и всички говорят че българите НЕ СА ТЮРКИ но феновете на тюркската теория не се предават и така от титлата КАНАСУБИГИ записана от българите те взимат само първата сричка която им заприличала на монголското Хан и така българските владетели стават Ханове въпреки че никога не са били такива. Казах да потърсиш уникалните за българския език думи не да повтаряш като папагал глупави теории, но явно мисленето не е твоето ако беше помислил щеше да разбереш че славянските думи в българския са далеч по - малко от тези 99% за които дрънкаш без да мислиш.
  • 193 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #185 от "Голям праз":

    А не са ли случайно Скити защото много по - често ги наричат така отколкото Мизи?

    Коментиран от #209

  • 194 Бай той Толстой

    1 1 Отговор
    Бегай, бегай.Мекеренце малко.
  • 195 Иуда

    5 1 Отговор
    Тоя продажник изкара 30сребърника
  • 196 Не сме славяни

    2 3 Отговор

    До коментар #140 от "Поручикът":

    Браво поручик . Точно така е . Византия по политически причини, за да се пребори с влиянието на римския папа над славянските племена във Велико-Моравия, и в земите на днешните Полша, Чехия и Словакия , е възложила на Кирил и Методий да напише азбука за тях, не за прабългарите край нейните граници .

    И те сторват това, като правят преводи на книги от гръцки на славянски . Също и самите им учебни помагала, за ученото на четмо и писмо , пак са преводи от гръцки на славянски .

    И затова този език се налага като официален в Богослуженията и полека лека от църквите се налага на целия народ .

    Коментиран от #197

  • 197 Роко

    5 0 Отговор

    До коментар #196 от "Не сме славяни":

    Приятелю ти си поредната жертва на експериментите с българската образователна система и в главата ти е един исторически торлю гювеч. Азбуката е написана много преди Кирил и Методи да отидат във Великоморавия а там отиват не само с разрешението на папата ами папата дори назначава Методи за архиепископ на Великоморавия. Но по интересен е Кирил папата като виден "борец" срещу папството прави свой съветник и след смъртта му го погребва с почести там където лежат останките на предишните папи толкова го е "мразел", тази "омраза" се е предавала през поколенията и когато Наполеон решава да строй булевард на мястото на черквата в която е погребан Кирил мощите му са спасени (не всички папи лежащи там получават такова внимание). Такъв борец срещу папата е бил Кирил че векове след смъртта си се радва на признателността на папството.
  • 198 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #185 от "Голям праз":

    Приятелю наричат ги мизи защото живеят в областа Мизия, това е все едно да твърдиш че днешните макета са потомци на Александър Македонски само защото живеят в областа Македония. Българите често ги наричат ги наричат и скити защото идват на балканите от Скития но това не ги прави скити. Запомни едно нещо навсякъде където живеят българи наричат себе си българи а земята си България няма случай където те самите да се наричат по друг начин. Така става на балканите и при Волга и в Италия.

    Коментиран от #208

  • 199 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "В.В.П.":

    Ние идваме от там къде се биеха като животни по история наша земя. Само, че ако сме роднини преди бяхме най-доброто от доброто. Сега роднините искат всичко и ви промиват. За генотипа се сещам и за падналите ангели. Кой както иска така го разбира.
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 Стоян

    4 2 Отговор
    Бездарни глупаци платени от НПО на Сорос променят Беге историята
  • 202 Свтльо

    6 1 Отговор
    Генетиката ще реши много исторически спорове. Кой на кого е брат, братовчед и т. н.Ще отпаднат много схващания на историци дето от партийни централи са им диктували какво точно да пишат. Когато фактите говорят и боговете мълчат!
  • 203 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 204 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 205 Решетников

    0 1 Отговор

    До коментар #142 от "Велин":

    Ти си по- кух и от чобанчето
  • 206 Митев

    2 1 Отговор
    По голяма глупост не съм срещал,"и най умния си е малко прост"гласи сказанието на малкото хора живели по тия земи,накратко:по голямата група от хора ли претопява,усвоява по-малката, излиза така,че прабългарите (голямата група)научава езика на славяните по неизвестни за мен причини, другите прабългари заселили се по различните си точки на земята да не би да са говорили славянски, сърбите и те ли са прабългари,направо се обърквам,явно не съм прочел правилните книги и не мога да анализирам, въпрос на гледна точка.....
  • 207 хххх

    2 2 Отговор

    До коментар #174 от "Вергина":

    Е то дори да го наречем, "старобългарски" пак означава точно славянски, а н е прабългарски. Прабългарите са говорили езикът на славяните, не обратното! Думата "старобългарски" е по-късна от черковнославянски и обозначава едно и също понятие.
  • 208 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #198 от "Роко":

    Приятелю, може ли малко по-сериозно. Мислиш ли , че когато е писал краткото житие на Св. Климент Охридски, архиепископ Димитър Хоматиан не знаел, кои са българите?

    Коментиран от #223

  • 209 Голям праз

    0 0 Отговор

    До коментар #193 от "Роко":

    Ще сравняваме ли? Да не останеш изненадан.
  • 210 Сорос е наш дядо

    2 2 Отговор
    Какво очакваш от едно абсолютно Чобанско чедо ! Написа нова история на България! Утре може да прометем и че Сорос и Америка за българия са основоположниците на България.Е през 681 г. са били с други имена. Ние сме произлезли от ония тогавашни кравари ! И сега се върнахме в лоното си. Вече официално завладени! И господ не е българин, а господ е Сорос ! А той е семе на Чичо Сам, първият българин
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Чобанов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    А стой си при овцете. Остави мисленето на по- подготвените.
  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 Чифликчия

    0 0 Отговор
    Чобанофф!!! Помисли си за твоята фамилия!
  • 215 ТОЯ Е НЕ САМО ФЪФЛЯК АМИ Е И ТЪП И ПРОС

    0 0 Отговор
    МОШЕНИК И КРАДЕЦ ГЕРБАВ ! СИЧКО ЗНАЕ - НАЛИ Е БИЛ ТАМ И Е БРОИЛ СЛАВЯНИТЕ !

    Коментиран от #226

  • 216 БАЙ. ГЪЛУШ.

    0 0 Отговор
    Тогава защо 70% СЕ ПРАВЯТ НА ЕВРЕЙСКО ХАЗАРСКА ПАСМИНА ДНЕС. ЧОБАНОВ ТИ ОТ КОЕ ЧАФУТСКО КОЛЯНО СИ. ЗАЩО СЕ КРИЯТ И НАТИСКАТ ПАЛЕЦА. КАКВИ БЪЛГАРИ КАКВИ СЛАВЯНИ. НИЩО. ЧАФУТИ ХАЗОРИ. СВАЛЯЪТИ МАСКИТЕ. ПРОДАЖНИЦИ И НИБЛАГОДАРНИЦИ.
  • 217 ганю

    0 0 Отговор
    Това е ПЪНЕР кръстоска между ПЪН и ДЪНЕР кое от кое по дървено като главата му
    тука са живели траки 12000 години поне
    голямо българско кафяво говедо
  • 218 ганю

    0 1 Отговор
    Великата българска история на 1300г
    от която 500г сте под турско робство
    от което ви Освободи Русия
    срещу която с.е.р.е.т.е и п.л.ю.е.т.е
    "най благодарно" по заръка на мафията и Сащ
    от днешните управляващи идиоти и боклуци

    Коментиран от #224

  • 219 Хей

    1 1 Отговор
    Ти си проблемния, а не паметника или паметниците. И защо ще бъде авторитет хърватските и Оксфорд ските данни? Глупава работа. Като гледам Киро простото завършил там, направо авторитета им е до небето! А ти запомни уж ечения историк-българите са тюркски, тоест турци. Знамето на "Каълар" рода на османските турци е същото като на рода ДУЛО.Не може това да не знаеш, а куманите са турците-кипчаци!!! Ех вие псевдо учени историци!???

    Коментиран от #225

  • 220 Иванчо

    1 0 Отговор
    Аман от полуграмотни историци.
    Как не се е сетил, че българите първи са одомашили мамутите и така са победили македонците при битката на левия бряг на р. Тигър или Ефрат, но това няма значение :).
  • 221 Панчо

    0 0 Отговор
    Поредният ...идиот,който иска своите 5минути слава.
  • 222 БПФ

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "ТИ НА КОЯ ПЛАНЕТА ЖИВЕЕШ":

    За теб пакистанци и иранци едно и също ли е? Едните индианци, другите перси !!!
  • 223 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #208 от "Голям праз":

    Ми давай да сравняваме макар че е леко безмислено. Ще останеш изненадан в значително повече източници ги наричат скити. Важното е че няма нито един един документ написан от българин където той да споменава националната си принадлежност и да е написал нещо различно от българин, всички български владетели се определят като владетел на българите не на мизийци или каквито искаш други. Това че някой чужденец който не е виждал българи на живо ги нарича Мизи, Скити и т.н. е без значение важно е как са се наричали самите българи. За жалост на съвременните историчари българите са били упорит народ навсякъде където се заселят те наричат себе си българи а земята си България. Това е може би единствения народ (аз поне не се сещам за друг) който никога не е сменял името си винаги е наричал себе си българи никога по друг начин.

    Коментиран от #227

  • 224 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #218 от "ганю":

    Приятелю кво са едни 1300 години история (всъщност са много повече но да вземем само тези 1300)? Колко са държавите в света с толкова дълга история? Да вземем за пример Рф или Рассия съществува от 1991 година или от има няма 32 години. Франция от 15 век, Англия от 11 век, Германия от 1871 година. Китай от 1947 година Индия 1948 година. Така че приятелю 1300 години никак не са малко
  • 225 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #219 от "Хей":

    Приятелю българите са значително по - древен народ от турците има няма с едно 1000 години (всъщност повече но да вземем първото споменаване на българите в западен източник) така че по-скоро е възможно обратното турците са българи а не българите турци. Ако родовия знак на някой османски род е като на рода Дуло то е възможно той да е потомък на българи. Колкото до това че българите са били тюрки позволи ми да не се съглася още не съм срещал представител на тюркски народ който да може да произнесе правилно думите българин или България а се опитвам да намеря такъв от години.
  • 226 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #215 от "ТОЯ Е НЕ САМО ФЪФЛЯК АМИ Е И ТЪП И ПРОС":

    Приятелю ти да не си бил там и да си ги броил? В древните книги пише че когато завладява Мизия Аспарух изселва седемте славянски племена и ги заселва на аварската граница (днес някъде в Румъния) с оправданието че щели да пазят границата от Аварите, но причината не е интересна важен е резултатът
    а той че славяните са изселени от Мизия. Единствените славяни останали в Мизия са Северите живеещи около източните проходи на стара планина. Един съвет чети и се образовай не е трудно това ще ти спести много неловки моменти в бъдеще.
  • 227 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #223 от "Роко":

    Не ме карай, да се смея. Архиепископът на Охридската Архиепископия не е виждал на живо българин??? И за десерт нещо от Скилица за битката при Ахелой, "Мизиеца Симеон разгроми войската на християните със свойственото нему скитско безумие".
  • 228 шах мат

    0 0 Отговор
    а за това ли на слявянски а не на прабългарски целта на науката е на състявя неща теории върху противоречи целта е да са намират резолуции на противоречията Нздрави на всички му купувачи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове