Last news in Fakti

26 Септември, 2023 08:57 1 999 61

Тивериополският епископ Тихон: Не сме тръгнали на война с Руската църква

  • тихон-
  • епископ-
  • руска църква

Нотариалният акт на Руската църква е български

Тивериополският епископ Тихон: Не сме тръгнали на война с Руската църква - 1
Снимка: бТВ

„Ние сме една църква, а тя не е сграда. Дълго време ще се карат на кого е тази сграда. Нотариалният акт на Руската църква е български и трябва да се подчинява на българските закони. Той е на 99 години“, каза Тивериополският епископ Тихон в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

„Едно е истина, че всички религиозни общности трябва да заявят в Дирекция по вероизповеданията с какво разполагат. Там е писано, че е българска църква. Ние не сме тръгнали на война с Руската църква заради тази църква. Ние искаме тази неприятна случка с техните свещенослужители да бъде преодоляна“, добави той.

"Политиката е изкуството на възможното, а религията е изкуството да обичаш въпреки всичко. В крайна сметка, когато хората ходят на църква, да могат да получат връзка с Бога, а не да се интересуват каква е църквата", каза още Тивериополският епископ Тихон.

Той подчерта, че Руската църква е под духовната власт на Софийския митрополит, който е и патриарх, а предстоятели са двамата патриарси.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 18 Отговор
    Бай Тихонас трябва да знае, че църквата, както и всичко останало в територията е на императора на Третия Рим.

    Коментиран от #4

  • 2 Мутрафонова дай ключа

    11 27 Отговор
    Руското посолство заключи църквата!?!?

    Коментиран от #31, #39

  • 3 Тома

    33 6 Отговор
    Поповете в атака вместо да помагат на бедните хора те си карат джиповете а сега налазиха и по телевизиите

    Коментиран от #46

  • 4 Бау

    8 16 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Императора е мъртъв от над век, а водколоците нямат право и на една локва тука. А покрай Рим са минали отдалече.
  • 5 да де

    8 3 Отговор
    Абе от дума на дума ще си дойдат на думата само дето през това време маса неверни приказки ще се изприказват.
  • 6 БПЦ ООД

    32 3 Отговор
    Ето такива разрушиха украинските църкви и сега имуществото им е по търговете на запад.
  • 7 Но сте тръгнали

    34 8 Отговор
    срещу Руските Свещенослужители, по-близки до каноничното източно православие. Няма база за сравнение между по-голяма част от българските "духовници" и руските, вижте литургия, проповед, беседа от руски свещенослужители във видеа, които докосват душата на християните, и сравнете с българските. Няма смисъл да се оправдавате. Актът е Сатанински.

    Коментиран от #47

  • 8 Миризлив пор

    23 6 Отговор
    Някой трябва да напомни на поповете, че ковчезите джобове нямат! Защо се опитват да превземат нещо което не е тяхно?

    Коментиран от #49

  • 9 Мнение

    40 9 Отговор
    През 1997 г. Иван Костов дава храма и земята на Руската федерация с български НОТАРИАЛЕН АКТ. Вероятно срещу огромен подкуп от няколко милиона евро. Архимандрит Вассиан е изгонен от Северна Македония, понеже е бил против признаването на Македонската православна църква под името Охридска архиепископия. И тук е интересното! Според Устава на Българската Православна Църква, "Българската Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима." Затова и българските историци са категорични, че признаването на Македонската църква като Охридска архиепископия е посегателство над историческата ни памет. Тоест архимандрит Вассиан е защитавал българските интереси и затова е изгонен от македонците.

    Коментиран от #44

  • 10 Миии

    33 3 Отговор
    Вие може да не сте тръгнали на война с Руската църква, но посолствоТО е.
  • 11 Табаков

    26 5 Отговор
    А и не трябва да сме във война с Руската църква. Русите са славяни и са наши братя и сестри. Сградата е нечия собственост,а църквата-ние,вярващите в Бог сме чада Господни. Когато Бог дойде да си вземе църквата,ще грабне нас,а не сградите мъртви.
  • 12 НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА

    31 6 Отговор
    Всичките натовски агенти на линия. Даже тия в расо активираха да ходят по студията. Не е ли редно поповете да са по-смирени и да си гледат църковните дела, а да не се бъркат толкова в политиката
  • 13 ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ

    21 4 Отговор
    НИКАНОР, ТИХОН и май други няма. КОЙ от вас целуваше ръка на ТУЛУПА? Май само пловдивския владика с часовника за 10 000 мълчи. Какво стана с него продаде ли го, какра ли си скъпия мерцедес
  • 14 Мнение

    3 22 Отговор
    Откъде да знаят редовите миряни, че освен директна връзка с Бог, имат и директна връзка с Путин, и се чудят защо съкровените им желания се сбъдват моментално.

    Коментиран от #48

  • 15 Сандо

    26 3 Отговор
    Винаги една крепост се превзема най-лесно чрез предатели отвътре.Сега пред очите ни се извършва това злодеяние.А Божието наказание надали ще се забави.В крайна сметка още една от колоните,на които се крепи нашата държава и нашият народ ще бъде разрушена!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В.В.П.

    12 4 Отговор
    Де факто ,поповете в България ме накараха да взема решение ,да бъда атеист ..Нагли и арогантни ,безумни неудачници и алчници .

    Коментиран от #22

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ........

    11 2 Отговор
    Много ясно,че не сте тръгнали на война с тях,а просто алчността ви е завладяла.Искате да окрадете каквото може.Господ обаче гледа...
  • 20 В.В.П.

    5 5 Отговор
    Как давярваш в Бога ,след като неговите наместници на земята се оказват едни негодници...Ахаха ..Само оф.

    Коментиран от #40

  • 21 Христо

    9 27 Отговор
    Русия и СССР са проклятието за България. Всеки чел история, не преподаваната в училищата след 1944г., знае, че Русия е пречела на българите в османската империя да имат българска църква, русия е била против съединението на България, русия е била против независимостта на България. В санстефанския договор няма думата България.... През 1944 г. русия ни обяви война и ни окупира, руските агенти от КГБ и българските им помагачи от ДС и БКП избиха цвета на българската нация и десетилетия ни държаха в покорство с терор. След 1989 г. русия всячески спъва развитието на България. В случая с "руската църква" умишлено се създава конфликт с цел отново да се разделят българите, и русоробите веднага скоциха в защита на русия. Всички храмове на територията на България са български, и никой няма право да ги затваря!!!!!!!!!

    Коментиран от #25, #33, #55

  • 22 Училище за човешкият дух

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "В.В.П.":

    Това, че поповете служат на дявола и Господ го знае, но всичко е в правилата за обучение на индивида, Вашият атеизъм също. Когато отново Го намерите, ще разберете!
  • 23 В.В.П.

    3 6 Отговор
    Имам имот във Франция ,в Бриняйс ,Лион ,на името на ВВП ,,обаче е издаден от кадастралния регистър в общината ..с посредници в сделката мосю ла фонт..
  • 24 Коч Ина

    11 3 Отговор
    каква война бе отче сребърниче, на вас са ви достатъчни стадо мигранти, ще влязат и в парламента ако решат. Не викай дявола, че после лошо
  • 25 Как не се сетих

    12 4 Отговор

    До коментар #21 от "Христо":

    Кой тогава не е освободил, да не са САЩ? Аааа, Украйна, защото 200000 загинали са идентифицирани като украинци, румънци и финландци от съвременните историчари.
  • 26 По сценарий

    12 5 Отговор
    Само като укробанерите искаме да си присвоим храм на руската църква, влизаме насила и реликвите се оказват за продан в Париж, сценарият и сценаристът дали не е един и същ?
  • 27 поп сатана

    8 6 Отговор
    Истинска поп манипулатор.Прототип от Козяк.
  • 28 Стоян

    5 12 Отговор
    Табаков какви славяни и братя и сестри са ни руснаците.Татро монголска кръвожадна орда са а не славяни.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Дуньо селски

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мутрафонова дай ключа":

    Църквата е руска.
    Поп шпионин.
    Цирк Буш
    На държавна длъжност ли е ,че да издава държавни тайни?
    Пасолниците командуват и турските кадъни на Пеефски ДБ и ПП чинно изпълняват
  • 32 В.В.П.

    10 2 Отговор
    Един шаран ,по долу написал че руските от Трети Украински ,са избили ,,ЦВЕТЪТ НА НАЦИЯТА,,,ПРЕЗ 45-47 МА ..КАКЪВ Е ТОЯ ЦВЯТ??.ДЕТО ВКАРА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВОЙНА ..ПО ЗАПОВЕД НА ХИТЛЕР ..И САЩ ИЗБОМБИХА СОФИЯ ПО ПРАВИЛАТА ..ОНЯ ЦВЯТ ,ПРИЛИЧА НА ДНЕШНИЯ ЦВЯТ ..АХАХАХА ..АЙ СТИГА С ПРОСТОТИЯ..

    Коментиран от #38, #41

  • 33 Сипиро

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Христо":

    Проклятието на България сте вие хазарски , еврЕоатлантически и лгбти у...трепки които само с присъствието си на Свещенната българска земя ни носите само зло и негативи на народа ни .
  • 34 Щерев

    10 1 Отговор
    Остава и Фори Светулката да дойде да каже нещо за руската църква.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Днешните фашисти ,изкараха и поповете на амбразурата ..Искат да лапнат имота ..Алчни неудачници..
  • 37 Лов на вещици

    11 2 Отговор
    С посочването с пръст и вече си виновен/осъден!Така бяха изгонени руските свещеници без да бъдат задържани и съдени, ако наистина са шпиони (нямат дипломатически) имунитет. Така посочи амери посолството, без значение, че се нарушават бг закони, без значение, че липсват доказателства. Ако имаше такива и се стигнеше до съд, много вероятно щеше да бъдат осветени поръчителите... И отприщи поредната си антируска и антибългарска кампания, като попове и "мислители" налазиха американските медии в България с усърдие пак да търсят Дългата ръка на Кремъл. И така варварите (причинили всички войни след 1945-та с десетки милиони жертви, вкл. единствените атомни бомбардировки над цивилно население) чрез слугите се загрижиха за духовното здраве на български народ и статуса на тази сграда...

    Варварите (без значение как се представят) не могат да са цивилизовани, винаги носят само унищожение!
  • 38 Този цвят

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "В.В.П.":

    Плащаше по 50000 лв.за отрязана глава и ги бучеше на колове.
    Вкара бълг.войска в Новите земи и освободи 12 немски дивизии които отидоха срещу СССР.
    Даде на немците 5 кораба които руските подводници потопиха
    Закара 13000 евреи от Македония в пещите на Треблинка.
    Благодарение на патриарх Стефан и митрополит Кирил нашите евреи не бяха откарани там,но от вагоните в концлагерите.Сега лъжат че депутат ги бил спасил.
    Ако не бе влязла Червената армия заминаваха в пещите.
    Та затова в Израел махнаха името на една гора наречена България.
  • 39 Вземи се гръмни

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мутрафонова дай ключа":

    Имаш ли нещо над раменете?

    Коментиран от #58

  • 40 Теодор

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "В.В.П.":

    Вярата няма общо с клир и свещеници. Или вярваш, или не.
  • 41 Ти си

    1 6 Отговор

    До коментар #32 от "В.В.П.":

    продажна рашистка изтривалка. Срам!
  • 42 фкю

    5 2 Отговор
    Цялото т нар Българско правителство са американски агенти, да ги изгоним тогава.

    Коментиран от #45

  • 43 Артилерист

    7 2 Отговор
    Усилено вървим към американизация по примера на укробандеровската нацификация. Всички български институции, вкл. и българската църква, след СДСарския разкол, се "демократизира" и в нея се настанихе алчни и лакоми хрантутници, които нямат нищо общо със светите служители и наместници на Бог на земята. Всичко, което е несъгласно с американците се преследва, заглушава, избутва настрани, заплашва и отстранява. Обратно, на американофилите, като Тагарев, просто Киро и Асан, Денков, Габриел, мутрата Борисов, Ристю, Пасито и всичкия му Атлантическия клуб и прочие, обладаните медии-на Кошлуков например отдавна му изтече мандата за директор на БНТ, но не могат да му намерят, нали, заместник- им градят образи небесни на ангели...
  • 44 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Мнение":

    Колкото и да повтаряш тази лъжа, няма да стане истина, вата!
  • 45 Патриот

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "фкю":

    Верно?
    А ти искаш да са агенти на москалите, а?
  • 46 ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Комуноидна опорка! Друга такава е, че мутрите прибират даренията.
  • 47 между.другото

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Но сте тръгнали":

    Самоизтъкването също е от сатаната.
  • 48 Мутрите вън!

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мнение":

    По-скоро не се сбъдват заради него...
  • 49 1111

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "Миризлив пор":

    Искат да служат там, сградата никой не може да си я занесе у дома. Сега ще видим какви сте християни!
  • 50 Архимандрисандрит Бибиан

    1 2 Отговор
    Значи Киро папироса-федероса чека метани и чок селями од фатмашкио ни падреарх?

    Коментиран от #52

  • 51 дон дук

    2 1 Отговор
    Tака се излагаше в ефир,толкова неподготвен и 100 пиян.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Просто човек

    1 0 Отговор
    Браво, отче! Откога комунистите станаха най-големите християни?!
  • 54 Макариополски

    1 0 Отговор
    Турското кафе е виетнамско, както се казваше по време на соца!
    Тоя постепенно ще еволюира - отначало дори отричаше собствеността?!
    Истината е далеч по проста - поради разкола между двете православни черкви - Украинската и Руската, нас ни помолиха най любезно да застанем на правилната страна!
    И всички безсребреници са завтекоха бкупом!

    Коментиран от #61

  • 55 християнин

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Христо":

    Ти наистина си глупав.
    Тия опорки спуснати от Шорош и ПосолствоТО, са за всички глупаци, които се интересуват само от пари, но забравят, че животът както начало, така има и край, а за този край възраст няма...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 BG Сатанински управляваща класа

    0 0 Отговор
    А помните ли идването в България на Вселенския поп, който ББорисов с право не прие?
    Искаше да върнем църковната утвар от някогашните български територии от Кавала и региона.
    Ако сте решили да вървим на война срешу роднините си, по добре дайте сградата на Сатанистката църква от САЩ.
    АМИ дайте да уредим собствеността на Охридската и останалите дето някога сме имали?
    Това, че у нас църквата се управлява от измислените партии и партийни г. дружини всеки го знае, а попове - те заприлича ха на партийни секретари с регистрация на ЕТ.
    Помните ли преди 20 и малко години, как политиците поставиха срок за собствеността и нови печати на църкви и манастири? Стари истински църковни служители бързаха да не пропуснат срока, даден им от политическата партийна българска държава.
    Вижда се и от слепец, че новия купен и концесионеран нашенски политик иска и търси под вола теле и е готов на всичко за да угоди на господаря си, който не след дълго време ще ги захвърли, като амоторизирана играчка на бунището.
    Има стара наша поговорка:
    Кой каквото прави, на себе си го прави. Няма ненаказано зло!
    Извадете и мощите от църквата в Шипка клоуни такива!
    Наистина политиците са ни жалки и нещастни продадени душици🐷
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове