Last news in Fakti

27 Септември, 2023 12:44 5 813 31

Иван Дахтеров: Когато съставях акта за руската църква през 1997 г., бях държавен служител в държавния нотариат

  • нотариус-
  • руска църква

Споменът ми е, че имаше колебания дали трябва да призная за собственик Русия като държава или посолството, казва нотариусът

Иван Дахтеров: Когато съставях акта за руската църква през 1997 г., бях държавен служител в държавния нотариат - 1

Руското посолство в България има акт за собственост на Руската църква. Това потвърдиха от Агенцията по вписванията. На 27 юли 1997 г. е вписан нотариален акт за собственост върху недвижим имот, придобит по дарение на земята, строителство на църквата и правоприемство от Руското царско дипломатическо агенство на Посолството на Руската федерация, казват от Агенцията. Актът е съставен от нотариус Иван Дахтеров след приложени писмени доказателства, като е признат за собственик Посолството на Руската федерация. БНТ интервюира нотариуса, съставил акта.

Какво си спомняте за подписването на този нотариален акт?

Иван Дахтеров:

Минали са доста години. Това е акт, издаден 1997-ма година в качеството ми по това време като държавен служител към стария нотариат на бул. "Патриарх Евтимий". Споменът ми е съвсем бегъл, даже започва да се опреснява с помощта на ваши колеги след вчерашни и по- вчерашни събития. Спомням си, че беше въз основа на стар нотариален акт. Всъщност промени през годините не са установени и в правото има едно правило, което казва, че отрицателни юридически факти не се доказва, т.е. дали има промени през годините това не се доказва. Доказва се въз основа на представени документи. В случая представеният документ е цитиран най- накрая като описан документ за собственост /1. крепостен акт №11 от 7.11.1898 г. , 2. скица №92-00-176 от 09.07.1997 г. на СОФГЕО, 3. у-ние № АГ 29-92-7 от 21.07.1997 г, 4. квитанция за внесена държавна такса/. Споменът ми беше, че имаше колебания дали трябва да призная за собственик Русия като държава или посолството. Тъй като актът беше издаден на посолството по това време на Царска Русия, затова и беше издаден отново на посолството. За мен не е възникнало съмнение, че правоприемство между държавите има. Според мен и това не може да бъде правен проблем, защото е ясно, че една държава има пълно правоприемство независимо какъв е политическият строй в нея - дали е СССР или Русия.

Законна ли е собствеността?

Иван Дахтеров:

Въз основа на представените документи. Тук се появи малко верски проблем, т.е. църквата разглежда по друг начин нещата, не че съм много запознат, защото не съм гледал всички предавания. Но при мен дойде с подобни въпроси правен съветник на църквата. Но там с оглед кой е шапката - изповеданието, с оглед на това, че имаме една и съща православна вяра и в Русия, и в България и че не може да има съответно посланически постове на църквата в двете страни взаимно, това вече е въпрос, който си решава църквата. Доколкото разбрах това трябва да е църква под юрисдикцията на нашата патриаршия, не може да е под руската. Но това няма общо със собствеността, защото собствеността може да е на едно лице, знаете има и частни църкви, при които собствеността е на някое юридическо лице, но това не означава, че съответно патриаршията не господарства от духовна гледна точка в този имот. Собствеността е на Посолството на руската федерация спрямо представените документи. Правя само това уточнение, защото актът като констативен е създаден въз основа на представени документи. Спрямо тези документи собствеността е на Посолството.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пожарникар

    50 21 Отговор
    Ако собственици на имота бяха американци, дали щеше да я има тази полемика?

    Коментиран от #21

  • 2 !!!?

    18 36 Отговор
    Крайно време е това "дарение" да бъде анулирано поради промяна на презумпцията за него и изчерпване на функцията на черквата "Св. Николай Чудотворец" като молитвен параклис към отдавна несъществуващото на това място руско посолство, а българската държава да си влизе във владение !!!?

    Коментиран от #14, #31

  • 3 Днес извадих Констативен

    27 14 Отговор
    Нотариален Акт за собствеността въру България на името на Руската Федерация!
    Вечна Дружба от векове за векова с братска Русия!

    Коментиран от #9

  • 4 АМИ СЕГА

    28 9 Отговор
    Хайде всички апологети на неприкосновенността на собственоста да се изкажат по телевизиите. Калин Янакиев да си плюе на миналото и да не се прави на комунист национализатор. Как изведнъж все за вяра говорят. А след преврата само това плямпаха как лошите комунисти национализирали църквите. Кой е най-големия комунист май Калин Янакиев

    Коментиран от #23

  • 5 Мохамед

    15 7 Отговор
    Прокуратурата е на ход!
  • 6 КОЛКО ПОПА ЦЕЛУВАХА РЪКА НА ТУЛУПА

    28 6 Отговор
    Много смирен е днес тоз мирянин от Банкя

    Коментиран от #22

  • 7 ЕЙ БОКЛУЦИ

    25 34 Отговор
    ПРОДАДОХТЕ 45г БЪЛГАРИЯ НА ТИЯ РУСНАЦИ.

    Коментиран от #13

  • 8 АМБАСАДАТА

    12 8 Отговор
    има ли акт за собственост и кой го е издал

    Коментиран от #15

  • 9 !!!?

    15 21 Отговор

    До коментар #3 от "Днес извадих Констативен":

    Така е ! Братушкането се подхранва с "дарения" - кокошка за кон...но Троянски !!!?

  • 10 50 ТОНА ЗЛАТО 24 карата

    41 10 Отговор
    е изнесла безплатно американо-канадската ДЪНДИ. Тия за някакъв имот 1 декар се загрижили. Ей знаете ли че това са поне 400 МИЛИАРДА ДОЛАРА. Не детски градини, ами райски градини щеше да има в БЪЛГАРИЯ с тези пари. Но колониалните наведени чиновници МЪЛЧАТ. ЗА другите елементи в рудата и редките елементи нищо не се знае

    Коментиран от #18

  • 11 Русофил

    7 15 Отговор
    Дахтеров - много българска фамилия.
  • 12 Пак Български Главоблъсканици!

    22 4 Отговор
    Тук всичко се прави за да е трудно, неудобно, неразбираемо, размито във времето и с възможност в даден момент да се присвои!
  • 13 не се кахъри

    22 7 Отговор

    До коментар #7 от "ЕЙ БОКЛУЦИ":

    вече 30 ни продават на американците, т.е. остана ти малко и ще има реми.
    Само дето, не се знае дали самата България ще издържи още 15 да я мачкат, но при издържливостта на българина и пословичното му търпение - имаш шанс
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 замълчи

    14 3 Отговор

    До коментар #8 от "АМБАСАДАТА":

    чети за да разбереш : има КРЕПОСТЕН АКТ № 11 от 07 11 1878 година
  • 16 Кочо

    24 6 Отговор
    България е ж.а.л.к.а.колониална к.о.ч...а управлявана от долнопробен човешки материал от шлаката на обществото, подбиран на кастинг в посолството! Сдруги думи казано колониална територия населявана от видиотено туземно население управлявано от шарлатани и престъпници които се вписват в глобалните интереси на колонизатора!
  • 17 Ровя в явоР

    17 1 Отговор
    Хора , я проверете по-внимателно ! Да не се окаже , че собственици са Бойко или Делян , или и двамата заедно . Че нещо напоследък все едно са си плюли един друг в устите ! Всичко се оказва тяхно - Росенец , Барселона , къщи , чекмеджета , пачки , кюлчета , манекенки , футболния Леевски , банки , КТБ .................
  • 18 фАНТОМасс

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "50 ТОНА ЗЛАТО 24 карата":

    Няколко килограма от тези тонове , явно са отишли в чекмеджетата на Тулупа БОЙКО ! Дори Мата Хари му ги снима , барабар с пищофа , с който си ги пази !

    Коментиран от #26

  • 19 Стоян

    10 13 Отговор
    Национални предатели. Предадоха Македония, Направиха ни съветска република, Подарихме Камчия, Подарихме църква в центъра на столицата ни . И т.н. ..... и т.н. . Разсипаха , унищожиха България . Продажници
  • 20 Става

    9 3 Отговор
    въпрос за издаването на Нотариален акт на Руската църква , за прехвърляне на собствеността ѝ след десетки години , другарят нотариус имал съвсем бегло спомени......
  • 21 щИРЛИц отоФон

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пожарникар":

    Те са вече нашите нови БРАТЯ ! Дори бих казал БАТКОВЦИ ! И на тях нож няма да вадим , като на Русия ! Това е да имаш актуален господар и да хапеш ръката на бившия ! Примерни послушници сме.
  • 22 юначен страх

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "КОЛКО ПОПА ЦЕЛУВАХА РЪКА НА ТУЛУПА":

    ТулупъТ много обича да се кръсти ....ПРЕД КАМЕРИТЕ и да говори за НАЧАЛНИКА , гледайки към небето ! А дали е правил същото , когато още на 18 години ДОБРОВОЛНО и ОСЪЗНАТО става член на БКП ? Ха де.....пак неудобен въпрос към него , който НИКОЙ НЕ МУ ЗАДАВА !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 НИМРОД

    5 2 Отговор
    СТРАННИ НЕПОЗНАВАНЕ НА МАТЕРИЯТА И ПО ТОЧНО ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА В ЧАСТТА МУ "ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВО НА СОБСТВЕНОСТ ПО ДАВНОСТ?!!

    Съгласно чл. 79 от ЗС "Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
    Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години" .

    ЦЪРКВА СЕ ВЛАДЕЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 ГОДИНИ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСКАТА ПАТРИАРШИЯ!!
    Да не говорим за това, че издаденият от НОТАРИУСА акт е узаконен от СЪДИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА!!
    .
    Проблем със собствеността се решава в СЪД , а не в ПРОКУРАТУРАТА където са го пратили БОРИСОВ , ПЕЕВСКИ И ПЕТКОВ!!!
    ТРИМАТА ГЛУПАКА не са наясно, че Прокуратурата се занимава само с извършени престъпления, каквото в случаят не е налице!! Спора е правен и следва да бъде отнесен към съда , където за разноски ще плати ДАНЪКОПЛАТЕЦА,

    Коментиран от #25

  • 25 ббб

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "НИМРОД":

    Какво точно разбирате под "владеене" на даден имот? Тези хора там формално са назначени от българския патриарх.

    Коментиран от #27

  • 26 Боби

    1 5 Отговор

    До коментар #18 от "фАНТОМасс":

    Ей много психично болни има в тази държава бе тоя Бойко ви е виновен за Сичко бе сънувате го по цели нощи ако не е Бойко да ви осмисли жалкия ви нескопосан живот да плюете по него Сигорни ще се гътнете няма да има за какво да живеете той ви е смисъла на живота
  • 27 Чичо Тони

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "ббб":

    Назначените хора НЕ ВЛАДЕЯТ имота, те само служат в него.

    Коментиран от #29

  • 28 Диамантената ръка

    5 3 Отговор
    Американското посолство да вади акт за Ал.Невски и да се приключва с тоя водевил... В София българските църкви са повече от вярващите, ама нейсе...
  • 29 ввв

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Чичо Тони":

    Реагирах на твърдението, че "представители на Руската православна църква владеят имота повече от 10 години". Не знам как го "владеят", след като са там, само защото са назначени от българския патриарх.
  • 30 пеци

    5 2 Отговор
    Не го познавам но физиономията му говори красноречиво за характера му
  • 31 Засегнат

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "!!!?":

    В България има 100-на хиляди души потомци на емигранти от Русия/СССР и от смесени бракове. Те трябва да си имат църква. После и юридически и по ползване тази църква си е руска. Накрая - ДАНС развива дейност, а разни слабоумни, с промити от пропагандата мозъци пригласят...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове