Last news in Fakti

28 Септември, 2023 10:31 1 789 17

В регистъра на Софийски градски съд: Починали и несъществуващи хора са в списъците с учредители на партии

  • мъртви души-
  • политически партии

Как съдът и прокуратурата "проспаха" мъртвите души в списъците за учредяване на "Възраждане" и се усетиха 6 години след това

В регистъра на Софийски градски съд: Починали и несъществуващи хора са в списъците с учредители на партии - 1

Починали и несъществуващи хора са в списъците с учредители на партии, които трябва да гарантират вписването им в регистъра на политическите партии, воден от Софийския градски съд. Това видя EURACTIV в решения на съда.

Поредният пример е с делото за регистрация на партия „Развитие“, инициирано от Виктор Драголов, който е син на футболната легенда на „Берое“ Васил Драголов. Целта на този полически проект бе да вземе участие в местните избори в края на октомври.

Заради нарушенията с личните данни Софийският градски съд постановява отказ партията да бъде вписана, очаква се прокуратурата също да се задейства, тъй като неин представител участва в делото за регистрацията.

Пред съда е представен протокол от заседание на инициативен комитет, проведено на 23 юни 2023 г., на което 56 лица са приели учредителна декларация и образец на декларация за индивидуално членство в бъдещата партия.

На 6 юли е проведено учредително събрание, на което е взето решение за учредяване на партията, приет е устав и са избрани органите ѝ. Според протокола решенията са взети от 611 учредители, които са удостоверили присъствието си на събранието, подписвайки се. Представени са и декларации за индивидуално членство на учредителите, 56 от които са и участници в инициативния комитет.

Ето какво открива съдията в тези документи: някои от избирателно проверените лица не могат да бъдат открити в ЕСГРАОН нито по име, нито по ЕГН, т.е. не съществуват такива лица; за други името не съответства на ЕГН, използвано е и ЕГН на починал преди събранието човек.

Един пример – в регистъра за гражданско състояние не съществува лице с име С. Я. П. и ЕГН 490228ХХХХ, каквото е посочено в списъка. В регистъра под това име има две други лица, с други ЕГН, но и двамата са починали.

За общо 22-ма избирателно проверени от съда „учредители“ е установено, че са починали преди датата, на която се твърди да са положили подпис. Като някои от тези партийни учредители, са се споминали още през 2014 г.

Някои от несъответствията могат да бъдат обяснение с техническа грешка и не би следвало да са основание на партията да бъде отказана регистрация.

Много други обаче няма как да се обяснят с технически пропуск. Те може да са единствено недобросъвестност – това важи за всички случаи на вписани хора, с каквито имена и/или ЕГН не съществуват, а още повече се отнася за случаите, в които са посочени починали.

„Последното обстоятелство означава, че списъците са неавтентични документи, тъй като част от положените в тях подписи не биха могли да изхождат от лицата, сочени като техни автори“, пише съдията.

Според магистрата тези действия противоречат както на добрите нрави, така и на демократичните цели, които според Конституцията и Закона за политическите партии тези субекти трябва да преследват. Затова няма значение дали броят на хората, които са били живи към момента на полагане на подписите, и броят на лицата, за които не са открити несъответствия в данните, е достатъчен, за да удовлетвори минималното изискване на закона за брой участници в процеса по учредяване на партията.

Да се приеме, че наличието на минимален брой учредители е достатъчно за регистрация на партията, независимо от констатираните нередовности, каквато теза поддържат от кандидат-партията, би означавало съдът да утвърди действия, свързани със злоупотреба с лични данни, и по този начин сам да извърши правонарушение, обяснява съдията.

Върховният касационен съд обаче има такава практика, коментираха пред EURACTIV магистрати.

Това е недопустимо не само според правилата на процесуалния закон, но и според етичните правила, които съдът е длъжен да съблюдава, се казва още в решението за партия „Развитие“. И допълва, че отделно от това е направила неизчерпателна проверка и няма как безспорно да се заключи, че има редовни вписвания за минимално изискуемия брой лица-учредители.

Според публикация в „24 часа“ политическият проект „Развитие“ е представен в Стара Загора и прави заявка за местните избори.

В инициативния му комитет са активисти от различни партии. Самият Виктор Драголов е известен като привърженик на ГЕРБ, в комитета са още общинският съветник от партия Воля Боян Кулев и бившият общински председател на БСП в Стара Загора проф. Бойчо Биволарски.

Боян Кулев обясни, че досегашната му партия „Воля“ няма да се явява на местните избори, а проф. Биволарски каза, че му е известно, че според устава на социалистическата партия всеки неин член, който се яви на избори в чужда листа, автоматично губи членството си в БСП. „Въпреки това аз залагам на нещо ново“, допълва Биволарски.

Проблемите, които съдът намира при „Развитие“ съвсем не са прецедент при регистрацията на партии.

Преди години, например, бе постановен отказ партията Общобългарски сбор „Иван Михайлов – Радко“ да бъде регистрирана, отново заради ползването на лични данни на починали хора, както и заради други нарушения.

През 2020 г., близо 6 години след регистрацията на „Възраждане“ Софийската градска прокуратура (СГП) инициира пред съда производство за заличаването и разпускането ѝ точно с аргумента за открити нарушения при учредяването ѝ, включително мъртви души в списъците на партията. Прокуратурата твърдеше, че 86 лица, които са вписани като учредители, са били в чужбина на въпросната дата, други 108 души са казали, че подписите в документите на Възраждане не са техни, отделно 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“.

Искането на прокуратурата обаче беше отхвърлено от съда с аргумента, че държавното обвинение е можело да възрази още при регистрацията на партията, но тогава не е имало нищо против вписването ѝ. Не стана ясно защо тогава и съдът е проспал пропуските, наравно с прокуратурата.

В регистъра на политическите партии в момента фигурират 133 формация.

През тази година са вписани 7, което е необичайна активност, вероятно свързана с местните избори. Това са „Български гласъ“, „Бъдете смели“, „Спаси София“, „Развитие за септември и региона“, „Величие“, „Движение за просперитет на Перник“, „Единение“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 що да ме интересува

    10 0 Отговор
    вземете им партиите . измама има . умрелите съдии и прокурори ги пише сигурно . татарчев няма да гласува , а в партията на трифонов го пише . прилагайте закона бе .
  • 2 не е редно

    2 1 Отговор
    бай георги на радев и алексей петров да са в един списък с нейнски и тагарев . нали . очевидно е . георги димитров от мавзолея как да гласува . това е ненормално . бай тошо са го писали .
  • 3 Последния Софиянец

    14 0 Отговор
    6 млн избиратели,а при преброяването бяха 5 млн.
  • 4 ЦИрК

    10 0 Отговор
    Зомби партии и зомби избиратели. В един момент бяха над 700 хиляди, всички избори от 1990 до сега, са нагласени.
  • 5 Гост

    9 0 Отговор
    На бойко и дуган номерата
  • 6 Демократ

    12 0 Отговор
    Мъртвите души присъстват 34 години в списъците, защото се използват за фалшифициране на изборите. 34 години в България не е имало честни избори, Парламентът е избран нечестно, той избира правителство,приема закони и управлява държавата нечестно. Няма как да се случи нещо честно, когато безчестието е водещо.Докато търпим, така ще бъде. Само честни и родолюбиви българи могат да милеят за държавата и хората. Другото е това ,което виждаме.45 г.комунистическа диктатура и 34 г.пост комунизъм, наречен псевдодемокрация.
  • 7 Стършел

    10 0 Отговор
    Тези мъртви души да вземат да си регистрират една партия, може пък и да спечелят следващите избори.🤔🤔🤔
  • 8 ТаУмВзе

    8 1 Отговор
    Тва не е Новина а Практика!
  • 9 Кикимяу

    8 0 Отговор
    ЦСИК напечатали 21 милиона бюлетини за местните избори, при 6 милиона избиратели и 7 милиона население. Партии с под 1 процент на парламентарни и местни избори през последните 10г трябва да бъдат закрити. И да бъде затегнат контрола при регистрацията на нови партии. Съюзи, Движения и други подобни не трябва да бъдат допускани до парламентарни избори.
  • 10 Азззззззз

    5 2 Отговор
    Просто киро и него ли го проспаха? Иначе няма корупция и зависимости...
  • 11 Курти

    4 0 Отговор
    Един от Шестте кандидати за кмет на София на ГЕРБ се казваше Тодор Христов Живков. Бойко искаше той да е кандидата на ГЕРБ за кмет на София, ПКП му каза че е починал. И така се стигна до Кикимяу
  • 12 456

    6 1 Отговор
    Е, че как иначе ГЕРП, ПП ще печелят изборите когато народа е срещу тях? Няма логика народа да сваля правителството и след 2 месеца да го избира на ново. Ясно е, че измама. И тук идват мъртвите души, и лилави те избиратели.

    Коментиран от #14

  • 13 Тредстоун

    4 0 Отговор
    Тя цялата тайфа с прозвището израждане е измама , предатели и руски подлоги си правят лаф мурафет , същите са като тайфата около болен с прозвището юруш , но при еднодневките е така , измамници от кол и въже се редят на яслата за копейки и субсидии....
  • 14 Ханко от село Осеня

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "456":

    Не си разбрал , не е ГЕРБ с труповете в партията , копейката и други подобни паразити
  • 15 Съдия "проспива" само

    3 0 Отговор
    срещу мноооого пари
  • 16 Право на мнение

    4 0 Отговор
    Възраждане са най-големите измамници заедно с ИТН!
  • 17 Размисли

    4 0 Отговор
    Възраждане е прорашко-фашистка партия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове