Last news in Fakti

28 Септември, 2023 14:52 1 158 9

ВМРО се оплака пред СЕМ от цензура в бТВ

  • сем-
  • вмро-
  • бтв

Позиция на воеводите

ВМРО се оплака пред СЕМ от цензура в бТВ - 1
Снимка: БГНЕС

ВМРО - Българско национално движение пусна сигнали до СЕМ и до ЦИК за поставяне в неравностойно положение на кандидати за кметове и общински съветници в София. Повод за сигналите е кандидатурата на бившия директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в националната телевизия „БТВ“ за кмет на София. Според войводите кандидатурата в последния момент обяснява и отношението на медията към определени партии и техните кандидати за същите позиции в Столична община, а именно - СОС и кметския пост.

Като национална телевизия „БТВ“ се явява доставчик на медийни услуги. Като такъв тя следва стриктно да съблюдава всички изисквания на Закона за радиото и телевизията и всички нейни подзаконови нормативни актове. Горното важи с още по-голяма сила в процесния случай, тъй като това е една от водещите национални телевизии и играе решаваща роля във формирането на общественото мнение в страната. От една страна, съобразно чл. 6, ал. 2, т. 1, доставчиците на медийни услуги разпространяват обществено значима информация като една от областите, които изрично е посочена, е именно политиката. От друга страна, чл. 6, ал. 2, т. 6 от ЗРТ, по императивен начин въвежда изискването да се отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания, свързани с политическа и икономическа тематика. Смятаме, че екипът на национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“, е нарушил именно гореописаните разпоредби на Закона за радиото и телевизията, пишат в сигнала юристите на ВМРО.

Сред мотивите в сигнала е посочено също, че постът, който е заемал Хекимян едва ден преди обявяването на официалната кандидатура и регистрацията на му за кандидат за кмет, а именно директор на „Новини, актуални предавания и спорт“, поставя в неравностойно положение другите кандидати за кметове на столицата. А причината е, че той е имал пряк контрол и възможност за подбор на всички гости, които са обявили своята кандидатура за кметове на София.

Нещо повече, в лични разговори членове на екипа на телевизията са споделили, че имат редакционна политика да канят само кандидати от парламентарно представени партии и коалиции. Това е изключително грубо нарушение на принципа за задължителен плурализъм в отразяването на отделните кандидати и гледни точки. За сравнение, други доставчици на медийни услуги в своите новинарски и актуално-публицистични предавания през изминалите два дни канят кандидати, които са представители както на парламентарно представени партии и коалиции, така и на непарламентарно представени, кандидати от всеки политически сектор, се пише още в сигнала до СЕМ и ЦИК.

Ето и пълния текст на сигналите, които са идентични до СЕМ и ЦИК

ЖАЛБА

от

ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“, партия регистрирана в предстоящите избори за общински съветници и кметове с Решение № 2369-МИ на ЦИК, чрез пълномощника Стефан Николаев Грънчаров

Уважаеми членове на СЕМ,

Както стана известно в средствата за масово осведомяване, на 25 септември 2023 г. местна коалиция ГЕРБ /СДС/ обяви своя кандидат за кмет на Столична община. Това е господин Антон Хекимян, който заемаше поста на директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в националната телевизия „БТВ“. Той е освободил така заемания пост на 24 септември 2023 г., само ден преди обявяване на кандидатурата му за кмет на Столична община.

Смятам, че с горното действие е извършено грубо нарушение на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията от страна на национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“.

Като национална телевизия „БТВ“ се явява доставчик на медийни услуги. Като такъв тя следва стриктно да съблюдава всички изисквания на Закона за радиото и телевизията и всички нейни подзаконови нормативни актове. Горното важи с още по-голяма сила в процесния случай, тъй като това е една от водещите национални телевизии и играе решаваща роля във формирането на общественото мнение в страната. От една страна, съобразно чл. 6, ал. 2, т. 1, доставчиците на медийни услуги разпространяват обществено значима информация като една от областите, които изрично е посочена е именно политиката. От друга страна, чл. 6, ал. 2, т. 6 от ЗРТ, по императивен начин въвежда изискването да се отразяват различните идеи и убеждения в обществото чрез плурализъм на гледните точки във всяко от новинарските и актуално-публицистичните предавания, свързани с политическа и икономическа тематика. Смятам, че екипът на национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“, е нарушил именно гореописаните разпоредби на Закона за радиото и телевизията. Постът, който е заемал едва ден преди обявяването на официалната кандидатура и регистрацията на господин Хекимян за кандидат за кмет, а именно директор на „Новини, актуални предавания и спорт“, поставя в неравностойно положение другите кандидати за кметове на столицата. Той е имал пряк контрол и възможност за подбор на всички гости, които са обявили своята кандидатура за кметове на София. Нещо повече, в лични разговори членове на екипа на телевизията са споделили, че имат редакционна политика да канят само кандидати от парламентарно представени партии и коалиции. Това е изключително грубо нарушение на принципа за задължителен плурализъм в отразяването на отделните кандидати и гледни точки. За сравнение, други доставчици на медийни услуги в своите новинарски и актуално-публицистични предавания през изминалите два дни канят кандидати, които са представители както на парламентарно представени партии и коалиции, така и на непарламентарно представени, кандидати от всеки политически сектор. Обратно, национална телевизия „БТВ“ излъчва в своите новинарски емисии само графики с кандидати на парламентарно представените партии и коалиции, а в своите актуално-публицистични предавания канят отново само представители на парламентарните сили.

Уважаеми членове на СЕМ,

Във връзка с всичко изложено дотук смятам, че национална телевизия „БТВ“, част от „БТВ Медия груп“, грубо нарушава разпоредбите на Закона за радиото и телевизията и принципа на плурализъм на гледните точки.

С оглед предходното моля уважаемите членове на СЕМ да извършват специален мониторинг на дейността на доставчика на медийни услуги.

При евентуално установени нарушения, моля да наложите на „БТВ“ предвидените от закона санкции.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всяко прасе

    3 0 Отговор
    чака с трепет своята Коледа.Има въпроси.Колко хиляди бг.паспорти са продадени на "северо-македонците" и къде са фактурите за получените финикийски знаци?
  • 2 ИНЖ

    3 1 Отговор
    Ама какъв "сигнал" бе, момчета??? бТВ е медиен "рупор" на ГЕРБ от ден първи!!! На кой не му е ясно???
  • 3 ИСТИНА Е

    1 0 Отговор
    Ама тези до един се отекоха в канала
  • 4 Сандо

    1 0 Отговор
    Какво има да се оплакват,не са ли открили зависимостта,че колкото по-слаба е една държава,толкова по-силна е цензурата?А и май бързо забравиха,че до неотдавна те бяха част от тая власт.
  • 5 Хайрсъзина

    3 2 Отговор
    БТВ се управлява от банкянския селянин.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Че кой

    2 2 Отговор
    Ще гласува за шкембе войвода. Или за болен Сайдеров. По големи измамници няма. Също ката закона им за давността на задълженията.
  • 8 бай Иван

    0 0 Отговор
    Скоро няма и да можете вече да се оплаквате, като се върне Гаргамел от колонизаторите. Такава цензура ще видите ,че букви от абвреатурата Ви ще изпаднат. На ход е :
    "Тя коментира и нуждата от обединени и по-ефективни действия срещу дезинформацията и хибридните атаки и подчерта значението на Меморандума за разбирателство между България и САЩ за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, който ще бъде подписан в рамките на форума."

    Така че малко Ви остана и на Вас и на нас. Преди две години се оплаквахме ,че свободата на словото в България била на 122 място в света . Боже дано все пак останем около това число, ама не вярвам. Скоро ще го усетим.Социализма със забранените вицове ще ни се види като детска градина.
  • 9 Казуар

    0 0 Отговор
    Първата им работа в студиото е да плюят по ППДБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове