Last news in Fakti

29 Септември, 2023 07:43 996 20

Калин Стоянов от Брюксел: Приемането ни в Шенген ще даде много силен, ясен и положителен знак за единството на ЕС

  • министър на вътрешните работи-
  • шенген-
  • мигранти

От началото на годината до момента България не е допуснала около 160 000 опита за незаконно преминаване на границата, при 100 000 за същия период на предходната година, каза министърът

Калин Стоянов от Брюксел: Приемането ни в Шенген ще даде много силен, ясен и положителен знак за единството на ЕС - 1

В рамките на заседанието на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи“ отново бяха поставени въпросите с нелегалната миграция, а втората част бе посветена на подобряване на оперативното взаимодействие с Латинска Америка по линия на производство и незаконен трафик на наркотици – обобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пред представителите на медии в Брюксел.

Българският вътрешен министър категорично защити позицията, че страната ни следва да бъде приета в Шенген. "Това ще даде много силен, ясен и положителен знак за единството на ЕС и то в момент, в който всички държави са изправени пред сериозни предизвикателства по отношение на сигурността. За усилията си по пътя към Шенгенското пространство страната ни среща подкрепата на Румъния, Гърция, както и на Испания, която в момента председателства Съвета на ЕС - подчерта министър Стоянов след проведените двустранни срещи със свои колеги, съобщи "Фокус".

По отношение на продължаващия диалог с Австрия той определи като особено важно предстоящото на 4 октомври посещение на българска делегация, водена от министър-председателя акад. Николай Денков, както и визитата в България на председателя на австрийския парламент, планирана за 10 октомври. "Считам, че вървим в правилната посока и ще направим всичко възможно да променим позицията на Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген“, заяви той и определи като реален срока до края на годината да бъде поставен въпросът за приемането на България и Румъния.

В този контекст министър Стоянов отново изтъкна резултатите, постигнати в последните месеци на фона на изключително сериозния миграционен натиск. "От началото на годината до момента България не е допуснала около 160 000 опита за незаконно преминаване на границата, при 100 000 за същия период на предходната година.

Активното противодействие на службите на МВР на самата граница води и до намаляване на задържанията във вътрешността на страната. През изминалите няколко седмици, в резултат на много интензивни разговори и партньорство с турската страна, както и на предприетата реорганизация за охраната на българската граница, вече се наблюдава и значителен спад на опитите за нелегално преминаване на съвместната ни граница, които са стигали до 1000-1500 на денонощие в предходния месец“.

Сериозна е и подкрепата, която България получава при обезпечаване на сигурността на външната граница на ЕС от Фронтекс - в момента има около 170 служители на агенцията, разположени там, информира вътрешният министър и благодари за отпуснатите за охрана европейски финансови средства.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    22 0 Отговор
    Егати смешника какво единство ЕС се дере от противоречия .
  • 2 Да уточним

    13 0 Отговор
    "От началото на годината до момента България не е допуснала около 160 000 опита за незаконно преминаване на границата, при 100 000 за същия период на предходната година, каза министърът"
    Според ЕС тази година мигрантите са се увеличили 3 пъти, което ще рече, че сме пуснали 2.5 пъти повече отколкото миналата година:)
  • 3 Коки

    13 0 Отговор
    Ще,ще..когато бензина стане отново 1,65.лв.
  • 4 Мамул

    18 0 Отговор
    И къде е единството в EU-то?
  • 5 Не ви искаме

    19 5 Отговор
    нито Шенгена, нито еврото. Държава без граници е територия. Държава без парична единица е Колония. Чакаме референдум за Евро. Не ми се мисли при едно пускане на бежанците от Ердоган към България. Много хора не осъзнават истинските цели, стоящи зад Шенген. Западът никога не е мислил доброто на България. Вече има предложение на периферните държави да се отнеме правото на Вето, и намали брой гласове при гласуване. Свърши мантрата, че България щяла да има гласче при определяне политиките на ЕЦБ.
  • 6 Българин

    16 1 Отговор
    Нахамер ще прати и тоя неадекватник да пасе хамбургери в макдоналдс за евро и пеесе
  • 7 Ха ха ха ха ха ха

    15 0 Отговор
    Лека корекция:
    Заглавието е вярно,но ще МУ даде на калин много сигурен тласък в Брюксел !
    А сега кажи на тези хора калине, къде ти е къщата в Брюксел и колко милиона даде ?
    Не се срамувай дееее, хайде-хайде, похвали се да знае бългъряка като оди да гласува като маймуна как му харчат парите такива като теб.
  • 8 Така е

    12 0 Отговор
    Приемането ни в Шенген ще даде много силен, ясен и положителен знак за единството на ЕС...прав е човека - когато ни приемат в Шенген ЕС ще е сплотен, но в него ще са останали само две държави Полша и Гърция:)
  • 9 Уса

    12 1 Отговор
    Единни към фашизма и чалмосването
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    12 0 Отговор
    тези ясни сигнали и знаци си ги знаем от кукунева-пръмова.Означават пр.е.е-би другарче !
  • 11 Шенген

    7 0 Отговор
    е единна информационна система. Чужди полицейски сили на българгарска територия и още, и още. Което означава, загуба на суверенитет и реално загуба на териториална цялост. Подават ни обвивката от бонбон, а ние мислим, че е шоколадова торта. Да, ще се улесни бизнесът, но на какво цена? Загуба на суверенитет. Много тъжно, поне да бяхме прочели условията за влизане. Ако имам избор предпочитам 15 минути в посолство за виза, пред загуба на суверенитет. Негативите, както при еврото са повече от позитивите.
  • 12 Тъй-тъй

    2 0 Отговор
    Единство,ама зорноволно.
  • 13 Калин Стоянов!! Поредния идиот който

    4 1 Отговор
    Ни агитира за Шанген, забравил е и Еврото!! Шанген е Моркова!!
  • 14 Някой

    4 0 Отговор
    Бе, дръжте си Шенгена. Нямаме нужда от него. Ама ни оставетер и на мира - спрете да точите пари и ресурси от нас, и да ни се месите във вътрепните и външните дела.
  • 15 бай Иван

    3 0 Отговор
    Очаквам господин министъра след Нидерландия да посети и Холандия да ги убеди за Шенген. Там на място ще разбере коя от двете страни Нидерландия или Холандия е по важна за нас за Шенген. Иначе от София нямаше как да ги разбере позициите на двете държави.

    Е дано все пак е разбрал ,че това е една и съща държава, щото до скоро не знаеше!
  • 16 бай Иван

    3 0 Отговор
    Не знам така как между другото сте пропуснали ,че във връзка с приемането на мигранти от ЕС определят квота която всяка страна следва да поеме. Не искаш мигранти по квотата- колкото не вземеш, ще плащащ на ЕС по 20 000 евро на човек глоба. ТОВА НЕ Е ШЕГА. Вчера около обяд го съобщиха или по Нова Нюз, Хоризонт или Дарик. Не мога да кажа точно ,че не обърнах внимание на станцията. Сега смятайтае ако ни определят примерно 20-30 000 човека по 20 000 евро колко прави /около 600 милиона ЕВРА/. Искаш не искаш като си в ЕС плащаш на "партьорите". Германия имала нужда от мигранти ама ен преценила колко е нищо то България ако не ги иска пък ще им плаща.
    В същата рубрика след тази новина съобщиха ,че във Франция е прието някаква промяна в законодателството за "тормоз" в училище между децата /вербален и физически/. Обясниха ,че Франция щяла да е безкомпромисна с такъв "тормоз" които се увеличавал в страната и "ВСИЧКИ ЩЕ БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪДА" . Не забравяйте ,че говорим за училища , а там има какво-ученици. Т.е ще изправяме деца в съда за "Тормоз" . А как няма да има такъв когато в едно френско училище са събрани деца от различни националностти и религии, които коренно се различават във възгледите си , семейносто възпитание и традиции. . Как французойчетата потомци на стара Франция и християни възприемат новите французойчетата със забрадки от Африка примерно и мюсюлмани. И а кажеш нещо а си проявил тормоз и в съда. ТОВА ВСЕ ПАК СА ДЕЦА.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Анонимен

    0 0 Отговор
    Вече сме в ЕС и Турция през и след 1944, иначе умира България и българина от глад. Мое виждане. Дано не съм ви подвел. А и бачо бойко ви го каза в Родопите, кои живеят и момите и момците, за българите, вие сте турци. КЪДЕ СА ПРАВАТА НА ТРАКИЙЦИТЕ ДОШЛИ ОТ БЕЛОМОРИЕТО ПРЕЗ 1923 НА ТЕЗИ ЧУКАРИ. А днес ДС капиталистите на младият 80 набор калин стоянов изкупиха земите на дедите им, като ги удариха здрасти
  • 19 Кьорчеви

    0 0 Отговор
    Този с това име, явно е тракиец. Като отиде на лекар човек и вие не сте от нашите, а герги от кои е и яворе
  • 20 КАКЪВ ТЪП ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР

    1 0 Отговор
    МИНИСТЪПАК ИМАМЕ - ЕВРОАТЛАНТИК И БОКЛУК !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове