Last news in Fakti

29 Септември, 2023 09:11 1 933 36

Георги Кадиев: Вече сме в патова ситуация - или ще сме наказани от Брюксел, или ще сме наказани от работниците

  • въглищни централи-
  • протести

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно престъпление е да затворим това производство, разчитайки само и единствено на международните пазари, смята той

Георги Кадиев: Вече сме в патова ситуация - или ще сме наказани от Брюксел, или ще сме наказани от работниците - 1

Протестиращите енергетици са готови за среща с властта, на която да се предоговарят сроковете за затваряне на въглищни производства. Работещите в тази индустрия настояват енергийния преход да се случи плавно и не одобряват териториалните планове за справедлив преход в сегашния им вид, съобщи БНР.

"Искаме да запазим енергийната сигурност на България. Няма никаква яснота какво ще се случи с тези пари, които ще отпуснат за прехода", каза пред БНР работещ в ТЕЦ "Марица Изток 2". "Искаме да удължим срока на работа на централата. Тя има залежи до 2050 г.", допълни работникът.

"Ще останем колкото е необходимо. Искаме да разберем дали ще имат наглостта да приемат териториалните планове във вида, в който ги представят. Трябва да бъдат преразгледани", подчерта Бисер Бинев от КТ "Подкрепа" в мини "Марица Изток". "Искаме изцяло нов териториален план, обсъден с всички заинтересовани страни", настоя синдикалистът.

"Тази работа не става насила. Не става с аргумента – имаме два дни да предадем плановете и нямаме време да ви обясняваме. Вече сме в патова ситуация, когато или ще сме наказани от Брюксел, или ще сме наказани от работниците."

Това заяви пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат и заместник-министър на финансите. По думите му днешните протестни блокади на пътища изразяват недоверието на миньорите към правителството.

"Постоянно са лъгани. Постоянно се крие истината от тях. Тези териториални планове, които бяха сервирани преди два дни, съдържат доста проблеми и те го разбират, поради това и протестират."

Вина за закъснението на плановете носят и предишни правителства, изрази мнение Кадиев.

Миньорите искат да знаят, че затварянето няма да е по-рано от 2038 г., а е записано затваряне до тази дата, посочи бившият заместник-финансов министър и попита защо Полша и Германия са извоювали за затварянето на техни производства години, за каквито са настоявали.

"Всички се съмняват, че това са фирмите, които ще спечелят от "справедливия" преход", отбеляза финансистът относно огласените индикативни списъци от фирми, които ще получат финансиране в процеса на енергийна трансформация. Според Кадиев няма никаква прозрачност и всички остават с впечатление, че "някой ще прибере едни пари". Той посочи като пример една от фирмите, за която са предвидени 700 милиона евро за изграждане на фотоволтаици срещу ангажимента да се създадат едва 20 работни места.

Това на практика е единствената икономика, която има област Стара Загора. Лишавайки я от сърцето ѝ, тя на практика става безсмислена, изтъкна Кадиев.

Най-ощетени ще бъдат в комплекса "Марица Изток". Ако мините и централата "Марица Изток 2" затворят бързо, рязко, без да се осигури алтернативна работа, ще пострада не само област Стара Загора, но и областите Хасково, Ямбол и Сливен. Първите, които ще си заминат от региона, са младите хора. Това обезлюдяване, което е характерно за периферни области на България, ще го видим в центъра ѝ, поясни Георги Кадиев в предаването "Преди всички".

Лигнитните въглища са си наш ресурс. Абсолютно престъпление е да затворим това производство, разчитайки само и единствено на международните пазари, смята той.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    30 2 Отговор
    Зелените талибани не се интересуват от хала на българите важното те и техните фирми да печелят.

    Коментиран от #4

  • 2 Хер Белобрадова

    10 2 Отговор
    Ристьо Бойкикиев ще оправи работата
  • 3 Някой

    5 24 Отговор
    Трябва да обясни на тези работници, че ако не е финансовата подкрепа от държавата т.е. от МОИТЕ данъци, тяхната Марица ще е фалирала. Те така или иначе ще се наложи да си тъсят работа. По-добре с европейски пари, отколкото без тях.

    Коментиран от #7, #8, #22

  • 4 А ти

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    от децата асматици, от възрастните с белодробни заболявания интересуваш ли се? Щото около тези централи е мор.
  • 5 Хаха

    9 3 Отговор
    Протестиращите енергетици са готови за среща с властта, на която да се предоговарят сроковете за затваряне на въглищни производства.

    Хаха
    Сега протестират,но ако се удължи срока и пак дойде моментът за затваряне пак ще протестират
  • 6 ха ха

    18 0 Отговор
    Нормално. Последните 30 години правителствата на Шори лижеха з-ците на зелените терористи и отлагаха всяко решение. Сега се оказваме в ужасното положение да си разсипем енергетиката.
  • 7 Някой

    24 5 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Трябва да ти се обясни, че централата продава ток на пазарен принцип, от което и се издържа. Пари от твоите данъци не се дават там, а просто се крадат от хунтата, дето е узурпирала властта през последните няколко месеца.

    Коментиран от #10, #30

  • 8 ха ха

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Ако не е зеленият терор с въглеродните емисии, тези централи ще са си съвсем добре. Проблемът е, че едни олигарси опитват да разкарат от хранилката други. Вторите имат нещастието да са проводници на политиката на вражеска държава. В резултат ще го отнесем ние.
  • 9 Просто природен закон

    7 3 Отговор
    Тецовете и мините, ще работят още 20 години, защото територията на абсурда ще се обезлюди след 21 години. Лигнитни въглища има и на Луната.
  • 10 ???

    6 18 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Не знам защо синдикатите лъжат и насъскват хората срещу властта, вместо да им кажат истината, че Мините и ТМИ-2 са обречени съвсем скоро на затваряне!!! Те сами ще се затворят по икономически причини, защото няма да може да продават скъпата си продукция. Държавата НЯМА ДА ГИ ЗАТВОРИ!!!
  • 11 мхааа

    4 21 Отговор
    Сто пъти им се обясни, че има осигурени средства да ЖИВЕЯТ БЕЗ ДА РАБОТЯТ поне няколко години докато им намерят друга работа, но продажните копейки и фалшивите синдикати им насаждат страхове.

    Коментиран от #28

  • 12 Плешивия

    3 9 Отговор
    Онези от мариците да се успокоят, ще работят и след пенсия до 75 годишна възраст. На пенсия и заплата. Пенсия 3000 лева. Заплата 7000 лева чиста пара.
  • 13 еееее

    18 3 Отговор
    за някакви си 2 млрд ще загубим 20 , не ни трябват евро парите и без това не стигат до обикновения човек
  • 14 Ветеран от Протеста

    6 12 Отговор
    Унищожихте Тракия с тез въглища бе...Чернозем,за който Войни се е водило Унищожихте...Всичко е в руини и смрад в Тракия ,където копаят...Затваряй!!!

    Коментиран от #23

  • 15 Това е нормалното

    3 0 Отговор
    Ще броят пачки по стотачки.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 безполезни мишоци

    10 2 Отговор
    От как дойде демокрацията , само у т а й к и изплуваха в управлението.
  • 18 работниците

    5 7 Отговор
    Да си търсят работа, да не се мотат по пътищата
  • 19 Мдам

    10 2 Отговор
    2 години дупедавците не работят, сега минали правителства са им виновни.. Продажници!
  • 20 дядо поп

    7 1 Отговор
    Най вероятно ще бъдете наказани и от господарите и от робите!
  • 21 Спомняте ли си?

    5 4 Отговор
    Спомняте ли си за протест на файтонджиите срещу появата на автомобили?
    А спомняте ли си за протест на огнярите срещу появата на електрически локомотиви?
  • 22 Твойте

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Данъци държат направо цялата енергийна система на страната, да знаеш..
  • 23 Азззззззз

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ветеран от Протеста":

    И после ще си светиш със свещи и ще се грееш на... няма да се грееш защото няма с какво... Преди да се закрие нещо, трябва да има работеща алтернатива, а няма такава в момента. Жив и здрав бъди.

    Коментиран от #25

  • 24 Заралия

    4 5 Отговор
    Аз учих за енергетик. Завърших такъв техникум. После завърших висше образование в сродна област. Не станах енергетик, но работих на 4 по-интересни за мен места. Наложи се да изуча материал за още 2 висши образования. Не се притеснявам да си сменя работата. В момента има голям избор. Ако бях мързелив и инертен щях да се притеснявам.
  • 25 Тииии

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Азззззззз":

    Алтернативата ще я създадат ръцете на тези, които протестират. Ама те не искат алтернатива. Те искат 15 дежурства месечно по 300 лева чисто от всяко. Два дни да работят и два да почиват. Лайфстайл.
  • 26 бай Иван

    6 1 Отговор
    "Георги Кадиев: Вече сме в патова ситуация - или ще сме наказани от Брюксел, или ще сме наказани от работниците"

    Кадиев , за да се стигне до тук първо не забравяй ,че това става защото сме наказани от политиците.

    Коментиран от #29

  • 27 Ако не сте разбрали

    8 1 Отговор
    още, всичкото това е глобална програма по унищожаване на индустрията, на транспорта, на цивилизацията, както я знаем до сега. Има документи, приети още 1992-ра година от ООН, Агенда21. Според нея за да "се спаси планетата от колапс, според тях хората и безумното консумиране са проблемът, планетата да умре, трябва да се намали драстично населението. НО, до тогава това население трябва да унищожи всичките фабрики, електроцентрали, пътища, понеже ако вече е унищожено, кой ще маха огромните комини, милионите километри магистрали, огромни предприятия, летища... Под лъжата за "зелена икономика", "планове за възстановяване и развитие" се крие унищожението на цялата ни позната цивилизация. А разните зарази и последвалите (принудителни) лечения и инжектирания ще "намаляват" населението! Така, че техният план си върви! Въпросът е, кой ни е питал, искаме ли да изчезнем? И кои са тези, че може да решават това, за други хора? Ако не се подчиняваме на този план, той няма да мине!

    Коментиран от #32

  • 28 ежко

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "мхааа":

    Не е баш тъй!Спонсорите на ПП /разбирай мастити фирмаджии/ ще прилапат парите за енергийният преход защото щели да отварят работни места.Това е схемата.Ако инвестициите носят печалба и без тези пари фирмите ще отворят работни места!На всичкото отгоре, трябвало да сме им бладодарни за това видите ли!Що не ми дадат готови пари и аз ще отворя работни места.
    а викам да се определят засегнатите личности на трудов договор /не фирми/ и да се разпределят парите между тях.А фирмаджиите да теглят кредити,да се преструкторират, да правят каквото си щат!
  • 29 Че ти кажем

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "бай Иван":

    Кадиев е търговец на електроенергия. Докато има позиции и договори милионите отиват при него. Понеже му беше скъпо да поддържа БСП си уреди показно изгонване и си направи по-евтина партийка.
  • 30 Ковачки

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Държавната Марица Изток 2 има задължения към хазната за 800 милиона лева. Това е защото тока им е скъп и държавата го субсидира от бюжжета, тоест от нашите данъци. Тецовете ще затворят когато наистина тока се продава на пазарна цена и те ще изпаднат от пазара. Това ще стане съвсем скоро. Само че парите които ни дават от Европа, макар и много малко ще сме ги загубили вече. Бойко договори затварянето преди 3 години а сега се прави на бай добър.
  • 31 Що лъжете

    4 1 Отговор
    имате шанс за преговори с Брюксел. И не те ви натиснаха преди 2038 да затваряте ТЕЦ-ове. А е чисто местна сомоинициатива на ГЕРБ, заради милиард и половина лева от ПВУ, после служебното Василев - МОЛА, после служебното Радев и накрая сглобката ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС. То бива, бива измами. ТЕЦ се закрива, когато си пуснал в експлоатация АЕЦ. Че имате лични интереси и фирми частни ВЕИ-та и ФОТО знаем. Българофоби. И кажете на хората, че ШЕНГЕН е прием и плащане на емигрант 20 000 евро. Когато собственият ти народ ще стои на студено, гладен и болен. Българофоби. Унищожихте България за 34 г. жълтопаветноДС управление.
  • 32 СЗО октомври

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Ако не сте разбрали":

    Подпишат ли българските марионетки Споразумението СЗО, с българите е свършено, здравно. Още един геноцид над геноцида.

    Коментиран от #34

  • 33 Гросмайстор

    2 1 Отговор
    Всъщност е цугцванг, все пак имате ход, който влошава ситуацията. Пат е когато нямате.
  • 34 Германия или по-скоро

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "СЗО октомври":

    марионетките там, наречени "политици", "правителство", "народни представители" ... вече подписаха СЗО споразумението.
    Така че, ако онези в САЩ, които НЕ са независима организация, се провикнат, че имало "епидемия", "пандемия"..., те са принудени автоматически да изпълняват всичките "хуманни препоръки", включително и преследване на невярващите в това, насилствено боцкане със съмнителни течности и т.н..
    Предателството на народите днес е навсякъде по света. И зеленото в Крайна също си праща народа на сигурна смърт. Изгледи от победа срещу най-тежко въоръжената страна в света с ядрени оръжия за всеки е пределно ясна. Никога. Но такива са днешните "държавни служители"! Аналена, немска министърка, без да пита немците и децата на страната, се провикна от Европа, че "ние водим война с Русия"!!! А какво ще прави тази куку, ако утре ни ударят руските ракети?
    СЗО, ООН, световни банки и т.н.. днес работят против народите по света!
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Това не е патова ситуация.........Не използвате правилно шахматните термини!
  • 36 Парцалев

    2 0 Отговор
    Нарочно закъсняха с плановете. До последната възможна дата, за да няма възможност за реакции на престъпните действия на мишока и всички подлеци преди него. Трябва да ги съберат в дупка от Мариците и да ги затрупан.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове