Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 20:56 2 131 18

Атанас Славов: Считам, че Борислав Сарафов ще бъде разследван от разследващ прокурор

  • прокурор-
  • конституция

И държавният глава може да внесе предложения за промени в Конституцията. Нека понесе отговорност, каза още министърът

Атанас Славов: Считам, че Борислав Сарафов ще бъде разследван от разследващ прокурор - 1

„Има всичко основания да считам, че проектът на Конституция ще получи подкрепата на парламентарните сили“, посочи министър Атанас Славов пред bTV.

„Моята заявка беше, че аз поемем поста със заявка за конституционни промени. Ако това се провали, аз нямам повече място на поста като министър. Аз си спомням когато Христо Иванов си подаде оставката, аз бях негов съветник. Бях в пленарната зала и гледах провала на бъдещето на България в следващото десетилетие“, коментира той.

„Мисля, че ГЕРБ и ДПС ясно са осъзнали своя интерес от това този път конституционните промени да се случат по този начин. Дали други краткосрочни интереси ще надделеят – предстои да видим“, посочи Славов.

„Конституцията предвижда, че главният прокурор има роля в главната прокуратура. В сегашния модел той е главата на пирамидата. Това е препоръка, дадена преди много години. Ще ограничим правомощията, ще променим начина на избор и ще засилим общественото влияние в Прокурорския съвет, който предлагаме да се създаде“.

„По никакъв начин нямаме план за демонтаж на прокуратурата. Тя ще остане в съдебната власт. Прокурорският съвет е част от съдебната власт. Главният прокурор ще го председателства. Не е вярна тезата, че прокуратурата е притискана. Имаме дългогодишни препоръки да ограничим всевластието на главния прокурор и да ограничим твърде широките правомощия на прокуратурата“.

„Считам, че Борислав Сарафов ще бъде разследван от разследващ прокурор. Има избран прокурор, който трябва да бъде назначен. Надявам се в следващите седмици това да стане. За да няма съмнение, че въведеният механизъм е противоконституционен, ние предвиждаме той да бъде част от конституционните промени. Независимо разследване на главния прокурор ще има“, категоричен е министърът на правосъдието.

„Запознах се с предварителното становище на Венецианската комисия за предложението ни за разделяне не Висшия съдебен съвет на отделен съвет само на съдии и прокурорски съвет. Нека видим името на органа в момента – Висш съдебен съвет. Съдебната власт се осъществява от съдиите. Прокурорите са магистрати и ще останат такива, но не бива да смесваме функциите на съдии и прокурори“.

„В проекта, който ПП-ДБ готвихме през летните месеци, правомощието на президента за назначаване на тримата висши ръководители беше останало. В парламента има съгласие за модел, в който президентът няма участие в назначаването на председателите на върховните съдилища и главния прокурор. Във Венецианската комисия това не поражда критики. Може да има дебат по тези въпроси и да има предложения за промени между първо и второ четене. Не искам да коментирам изявленията на държавния глава. Той преди три години пое ангажимент да внесе собствен проект за промени в Конституцията. Имаше консултации. Чухме, че има изработен проект. Държавният глава може да внесе предложения за промени в Конституцията. Нека понесе отговорност“, каза още Атанас Славов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    14 4 Отговор
    Ужас...... тези сами не се разбират какво говорят , а имат мераци за конституцията.....
  • 3 Киро Факиро

    3 5 Отговор
    Требе да смениме и националния флаг. Много прилича на руския. Гледам вчера у ютубо руски войници и отдалече на ръкавите им синьото по средата зеленее!!! В друго видео от 30-те години видях едно червеничко флагче с едно смачкано черно кръстче в бяло кръгче, много ми хареса, може него да сложим.
  • 4 Гост

    9 0 Отговор
    Считаш, ама не си сигурен много, много! То и народа ич не е сигурен, все пак султан делян I ти е шеф
  • 5 80% интелигенция!

    5 0 Отговор
    Гарван- гарвану око вади ли бре?!
  • 6 Гост

    8 0 Отговор
    Славов, да познаем ли КОЙ е избрал разследващия прокурор?!!!
  • 7 ЧЕСТНО

    7 1 Отговор
    ЧАО! ПРИЯТЕН ПЪТ!
    НИКОЙ НЯМА ДА СТРАДА ЗА ТЕБ, А ВСЕКИ ЩЕ СЕ РАДВА!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    7 0 Отговор
    Защо в предаването по БТВ този министър отговаряше за промените в Конституцията на Р.България единствено и само с указанията дадени им от Венецианската комисия. Ние суверенна държава ли сме или подчинени на някакви чужди интереси.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Анджело

    4 0 Отговор
    Когато приемат новата Конституция и в чл.1 пише вся власт ГЕРБ, ДПС и ПП ДБ. Поне за 10 години спокойно крадене. Може да именуваме Конституцията... Венецианската. За слава на ЕС и НАТО
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 юрист

    8 0 Отговор
    Славов, промените, които възнамерявате да правите в конституцията, не могат да се правят от обикновено народно събрание, каквото имаме в момента. Какъв конституционалист си ти и ментора ти Христо Иванов /а и Пеевски бир парче юрист/, ако не сте запознати с решението на Конституционния съд от 2003 г.? Правите промени в държавното устройство, което изисква свикване на Велико народно събрание. Знаете, че промените ще бъдат отменени от Конституционния съд, който не сте успели да овладеете напълно. Докато обаче решението Конституционния съд, което ще отмени промените ви, влезе в сила, вие ще вкарате България в пълен институционален хаос. Съзнаваш го, нали, мазнико? Много добре знаете какво правите и защо искате да го направите? Вие сте позор и историята ще ви запомни като национални предатели и продател Единственият ни шанс да оцелеем е да ви изметем преди да успеете да опипате с мазните си соросоидни пръстчета българската Конституция.
  • 15 Мурджо

    5 0 Отговор
    По- голям бастун от този на тази позиция не сме имали! Барни Ръбъл е юридическо светило на фона на този сервитьор!
  • 16 Славов,

    4 1 Отговор
    До никакви конституционни промени няма да стигнете по простата причина че няма да имате време.
  • 17 Уса

    1 0 Отговор
    Много заблуждаваш мойто момчи.Никой няма да влезе в затвора,колкото и да бъде разследван няма никакво значение докато управляват демократи.Само комунизма използваше затворите и каменните кариери,но ще мечтаете за комунизъм един ден и то много силно ще мечтаете
  • 18 Васил

    1 0 Отговор
    Да си тръгва и да не се връща. Да вземе с него и другите предатели от ДБ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове