Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 16:21 899 4

Продължават споровете в парламента

  • спорове-
  • парламент-
  • енергетика

И опозиция, и управляващи си отправиха взаимни упреци за състоянието на сектор "Енергетика" и за политическа употреба на темата

Продължават споровете в парламента - 1

С остри спорове в пленарната зала на парламента е съпътствано обсъждането на споразумението, сключено вчера между правителството и управляващото мнозинство, от една страна, и част от синдикалните лидери на протестиращите енергетици, съобщи БНР.

От опозицията нарекоха документа "срамен" и "скандален" и отправиха остри критики към управляващите.

И опозиция, и управляващи си отправиха взаимни упреци за състоянието на сектор "Енергетика" и за политическа употреба на темата. Междувременно в парламента дойдоха и премиерът Николай Денков и министърът на енергетиката Румен Радев.

Министърът на енергетиката Румен Радев се обърна към колегите си енергетици и ги увери, че сключеното вчера споразумение не е резултат от проведените вчера близо 7-часови преговори, а е съобразено и с исканията, които е чул от протестиращите на магистрала "Тракия":

"В рамките на това споразумение всъщност се прави и се постига максималното, което е възможно, при обстоятелствата, в които работим.

Това споразумение дава все пак възможности. Това, което казах и тогава, казах и вчера, казвам и днес - да, трудни, но възможни и изпълними ангажименти".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви от парламентарната трибуна, че очакваните близо 4 млрд.лв. за спиране на въглищните централи е печалбата им за 2 години. Според него това граничи с национална измяна:

"Стойността на ТЕЦ-овете, стойността на залежите, стойността на мините, капитално струват десетки милиарди. На нас ще ни дадат евентуално 4 милиарда, но пак, ако изпълним определени условия, а и колко ще ни дадат не е много ясно, защото не е много ясно какъв е хоризонтът на съществуване на Европейския съюз.

Ето защо тук големият въпрос, който трябва да поставим, е - защо се съгласяваме на тази сделка "кон за кокошка".

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ напомни, че в предложения от правителствата на ГЕРБ-СДС План за възстановяване и устойчивост няма ангажимент за закриването на въглищните централи и формацията се е борила за запазването им, затова е подкрепила вчерашното споразумение:

"И винаги сме считали, и сега вярваме и сме убедени в това, че преходът трябва да бъде справедлив, и трябва да бъде плавен, и по никакъв начин да не поставя под риск енергийната ни сигурност. Затова и вчера подкрепихме и подписахме това споразумение с нашите колеги от синдикатите на миньорите и на енергетиците в българската енергетика.

Много е лесно да се излезе от тази трибуна и да се говорят разни небивалици, но истината е съвсем различна. На път сме да си закрием енергетиката от разни аматьори".

В изказването си премиерът Николай Денков се обърна към депутатите с "уважаеми и неуважаеми дами и господа", като каза, че е използвал това обръщение, защото е чул лъжи от парламентарната трибуна, като по думите ме тези лъжи са, че не се е съобразил с исканията на протестиращите и че действа под натиск - европейски натиск".

Според Драгомир Стойнев от БСП премиерът Николай Денков е излъгал енергетиците, защото на 13 септември м.г. Министерският съвет вече е приел Пътната карта за климатична неутралност, в която е записано, че мощностите на въглищните централи ще бъдат намалени драстично:

"Тези приказки: 2038 година всички ще работят, 35-та година няма да има затваряне на мощности, де факто е една огромна лъжа. Това, което е постигнато в момента, няма абсолютно никаква категоричност за запазване работата на българските миньори. Всичко е ангро, всичко е на парче - единствено и само да се смекчи напрежението".

Тошко Йорданов от ИТН обвини една от синдикалните организации, подписала споразумението - КНСБ, че е предала протестиращите:

"В това споразумение има само пожелания с хубавия лаф от филмите: "Тати ще ти купи колело, ама друг път". Някой друг път ще им се случи това, което искаха да им се случи. Нито една от шестте точки, с които дойдоха, ги няма в това споразумение.

Да не говорим, че има изключително забавни неща как им се обещава да се водят преговори, но не е ясно с какъв резултат ще бъде. Трябва хората да знаят, че милиард и 700 милиона евро ще отидат в любимите фирми на ГЕРБ, ДПС и ПП".

Радослав Рибарски от ПП-ДБ на свой ред обвини опозицията, че се опитва да внесе разделение в сектора:

"Което е най-малко нужно в този момент, в който ние се опитваме да запазим дейността на комплекса и да възстановим други сектори в региона. Пореден опит за подвеждане и отлагане на проблема. Това безидейно дърдорене и демонстрациите за пореден път задълбочават проблема".

А Настимир Ананиев от ПП-ДБ допълни, че критиките се използват с политическа цел:

"Цялото това шоу, което гледаме тука, то е свързано с настоящата предизборна кампания. Всъщност и от ИТН, и от "Възраждане", и от БСП се опитват да си правят кампанията на гърба на тази трибуна, на гърба на страхове на хората. Даже се виждат и провокаторите, които са организирани на срещи, на протести, всичко останало, пак се вижда".

Четирима народни представители - двама от ИТН, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Искрен Митев от ПП-ДБ, получиха наказание забележка заради обиди към премиера Денков и политически опоненти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема как

    6 0 Отговор
    скоро в държавата ще има само роми, турци и мутри. И това е начин да се живее.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Стоян

    2 0 Отговор
    Нушето и тя експерт заедно с делянчо Добрев още търсят пътната карта за турски поток майката и бащата на Делян продават дървен чипс на тецовете ,експерти.
  • 4 Кую

    0 0 Отговор
    Какво ли е измислил този, който си оправя къдриците?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове